Epiziotomie: cand se recomanda si cum se realizeaza

Epiziotomie: cand se recomanda si cum se realizeaza Epiziotomie: cand se recomanda si cum se realizeaza

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Este imposibil ca medicii sa poata anticipa perfect cum va decurge o nastere. Dar daca ati ales sa nasteti intr-o maternitate, o echipa medicala va fi la dispozitia dumneavoastra pentru a va linisti si a va sprijini. Una dintre procedurile care pot fi efectuate in caz de urgenta este epiziotomia, dar ce anume presupune aceasta procedura care sperie multe viitoare mame? Poate fi evitata? Cum se va vindeca organismul dupa o astfel de interventie?

Epiziotomia este o procedura chirurgicala care consta in efectuarea unei taieturi controlate in perineu (zona dintre vagin si anus), in timpul travaliului si nasterii. Aceasta interventie este efectuata de catre medicul obstetrician sau moasa, pentru a largi deschiderea vaginala si a facilita nasterea copilului, reducand tensiunea asupra tesuturilor perineului si prevenind laceratiile naturale care pot surveni in timpul expulziei fatului.

Este important sa mentionam ca epiziotomia nu este intotdeauna necesara si ca medicii incearca sa evite aceasta interventie ori de cate ori este posibil, preferand sa lase natura sa-si urmeze cursul. Cu toate acestea, in anumite circumstante, epiziotomia poate fi benefica, pentru a proteja sanatatea si siguranta mamei si a copilului in timpul nasterii.


Ce este o epiziotomie?

O epiziotomie este o incizie (taietura) de aproximativ 2,5 cm pana la 5 cm lungime, care se face in partea inferioara a vaginului, pentru a mari deschiderea si pentru a facilita nasterea copilului.

Efectuata in timpul nasterii, o epiziotomie presupune taierea catorva centimetri din muschii superficiali ai perineului, la nivel vaginal. Epiziotomia poate fi facuta spre anus sau usor lateral (epiziotomie medio-laterala). Sectiunea este astfel superficiala, la nivelul pielii, dar si interna, la nivelul mucoasei vaginale.

Care este scopul unei epiziotomii in timpul nasterii?

O epiziotomie largeste intrarea in vagin, cand aceasta este prea ingusta, facilitand astfel trecerea bebelusului. Aceasta procedura chirurgicala poate accelera expulzarea, in special daca bebelusul are dureri si trebuie sa iasa rapid. De asemenea, poate fi efectuata uneori cand se folosesc instrumente chirurgicale pentru a ajuta copilul sa se nasca (forceps, ventuza sau spatule).

Epiziotomia poate fi indicata in urmatoarele situatii, pentru:

  • a ajuta la evitarea laceratiilor severe, care pot afecta tesuturile perineului si care altfel ar necesita cusaturi mai complexe;
  • a facilita nasterea, in cazul in care fatul are dimensiuni mai mari sau prezinta alte probleme care ar putea face dificila trecerea prin canalul de nastere;
  • a preveni ruperea perineului in timpul nasterii si pentru a minimiza traumatismele de la nivelul acestor tesuturi delicate.

Cum se efectueaza o epiziotomie?

Epiziotomia este efectuata fara anestezie, de catre ginecologul obstetrician sau moasa, in timpul unei contractii.

Regulile de igiena pentru efectuarea unei epiziotomii sunt aceleasi ca pentru orice alta procedura chirurgicala, si anume:

  • practicianul trebuie sa poarte halat si manusi sterile, dupa ce s-a spalat pe maini, si sa poarte masca sau viziera;
  • obstetricianul trebuie sa va informeze despre necesitatea de a face incizia, iar dumneavoastra trebuie sa-i acordati consimtamantul;
  • zona care urmeaza sa fie incizata trebuie curatata, clatita, uscata si dezinfectata;
  • se aplica apoi un camp steril.

Anestezia epidurala afecteaza cumva epiziotomia?

Epidurala si epiziotomia nu sunt legate intre ele. O femeie careia i se administreaza epidurala nu are neaparat nevoie de episiotomie. Cu toate acestea, este cert ca epidurala, in masura in care amorteste zona perineala, poate duce la impingeri gresit directionate, care intind prea mult perineul. Ca urmare, episiotomia poate deveni necesara.

Ingrijirea dupa epiziotomie, la maternitate si la domiciliu

In timpul sederii la maternitate si dupa ce ajungeti acasa, cicatricea va fi monitorizata de o moasa, pentru a va asigura ca nu exista niciun risc de infectie postnatala. Pentru a va ingriji dupa epiziotomie, nu este nevoie de dezinfectant: trebuie doar sa va spalati cu sapunul lichid de curatare intima obisnuit, sa va clatiti cu grija si sa uscati apoi bland zona respectiva. In general, epiziotomia se vindeca in decurs de doua saptamani, iar firele se desprind singure dupa cateva zile.

Cum puteti evita o epiziotomie?

Nu se stie niciodata daca nu cumva veti avea nevoie de o epiziotomie in timpul nasterii. Contextul va influenta decizia obstetricianului. Cu toate acestea, prin utilizarea tehnicilor de masaj perineal, puteti sa va pregatiti perineul cat mai mult posibil pentru nastere.

Desi nu garanteaza o nastere fara epiziotomie, masajul perineal ajuta perineul sa devina suplu si elastic. Daca tot aveti temeri, faceti-va timp sa le discutati cu ginecologul, care va va putea oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va linisti.

Ca orice procedura chirurgicala, pentru epiziotomie este necesar consimtamantul viitoarei mame. Nu doriti o epiziotomie? Anuntati echipa medicala prezenta in timpul nasterii dumneavoastra. Cu toate acestea, consimtamantul poate fi uneori trecut cu vederea. E indicat ca in timpul controalelor de sarcina sa va informati ginecologul sau moasa despre decizia dumneavoastra. Prin urmare, nu uitati sa intocmiti un plan de nastere, in care sa precizati ca nu doriti o epiziotomie decat in caz de extrema urgenta. In cazul in care exista o schimbare de echipa in ziua nasterii, acest lucru va asigura transmiterea informatiei.

Cand este cu adevarat necesara o epiziotomie?

O epiziotomie este uneori esentiala pentru a evita punerea in pericol a sanatatii bebelusului dumneavoastra, in special in urmatoarele cazuri:

  • bebelusul sufera: daca bebelusul prezinta semne de suferinta fetala, trebuie accelerata expulzarea acestuia, prin administrarea de oxitocina. Perineul nu are timp sa se dilate in mod natural. Pentru a accelera nasterea, este indicata o epiziotomie.
  • nasterea va fi dificila, de exemplu cu un bebelus mare: daca travaliul nu progreseaza suficient de bine din cauza capului prea mare al bebelusului, se efectueaza o epiziotomie pentru a face loc bebelusului.
  • obstetricianul trebuie sa foloseasca manevre speciale: in cazul nasterilor cu forceps sau al nasterilor cu alte instrumente, este necesara o epiziotomie. In aceste cazuri, este important sa aveti incredere in echipa medicala prezenta. In special, medicul poate sugera o epiziotomie, pentru a preveni alte rupturi, cum ar fi ruptura sfincterului anal. Dar, inca o data, acest lucru se face in ultimul moment, de la caz la caz.

Reeducarea si viata sexuala, dupa o epiziotomie

Reeducarea perineului cu ajutorul unei moase sau al unui fizioterapeut este in general recomandata dupa nastere, si cu atat mai mult dupa o epiziotomie. Terapeutul poate ajuta, prin masaj, la procesul de vindecare. Incepeti aceste sedinte la 6-8 saptamani dupa nastere.

In ceea ce priveste viata sexuala, fiecare femeie se va adapta in propriul ritm, dar daca vindecarea este completa, puteti relua treptat relatiile sexuale la 4 pana la 6 saptamani dupa nastere.

Epiziotomia – o procedura chirurgicala care poate avea complicatii

Desi unele femei se recupereaza rapid, cu dureri reduse, urmarile unei epiziotomii pot fi dificile: sangerari si risc de hemoragie, infectii, vanatai, dureri persistente etc. Vindecarea normala dureaza in medie 3 saptamani, dar in unele cazuri poate dura mult mai mult, in special pentru vindecarea interna.

Sechelele unei epiziotomii pot fi complicate pe termen lung: inflamatii cronice, leziuni de endometrioza care apar pe cicatricea de epiziotomie, probleme de continenta si de sfincter anal etc.

Epiziotomiile sunt uneori (rar, dar se intampla) insotite de dureri persistente sau de senzatii neplacute in timpul actului sexual vaginal. Unele asociatii si chiar unii medici se grabesc sa vorbeasca de mutilare sexuala!

Un studiu american din 2017 a aratat ca, la 8 luni dupa nastere, femeile care au suferit o epiziotomie aveau o stima de sine mai scazuta si o sexualitate mai putin implinita decat celelalte participante la studiu.

Rezultatele acestui studiu trebuie tratate cu o oarecare prudenta, avand in vedere esantionul mic, dar au meritul de a evidentia o problema care este prea des subestimata: impactul nasterii asupra perioadei postnatale si a sanatatii mentale a mamei.