Etapele travaliului, de la contractii la nastere

Etapele travaliului, de la contractii la nastere Etapele travaliului, de la contractii la nastere

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

Travaliul este un proces natural si, in acelasi timp, o experienta unica. Uneori se incheie in cateva ore, alteori pune la incercare rezistenta fizica si emotionala a mamicii in devenire. Nu veti putea sti sigur cum vor decurge travaliul si nasterea decat atunci cand vor veni. Insa va puteti pregati, intelegand care sunt etapele tipice ale unei nasteri.


Informatii importante despre travaliu

Travaliul reprezinta o serie de contractii continue, progresive ale uterului, care ajuta la dilatarea si la subtierea colului uterin. Acest lucru permite fatului sa se deplaseze prin canalul nasterii. Travaliul incepe de fapt cu doua saptamani inainte de data estimata a nasterii. Declansatorul exact al debutului travaliului este necunoscut. Se banuieste ca este vorba de modificari hormonale determinate de dezvoltarea fatului. 

Este important de mentionat ca fiecare nastere este unica si pot exista variatii in ceea ce priveste durata si progresul travaliului. De asemenea, personalul medical este pregatit sa gestioneze eventualele complicatii care pot aparea in timpul acestui proces. Travaliul poate fi o experienta intensa si uneori dureroasa, dar eforturile depuse sunt esentiale pentru aducerea pe lume a unui nou-nascut sanatos.

Care sunt semnele care anunta travaliul?

Semnele care anunta inceputul travaliului pot varia de la o femeie la alta si de la o sarcina la alta. Aceste semene pot fi numite si travaliu pasiv. In general, semnele sunt:

  • Contractiile uterine regulate

Contractiile devin regulate, cresc in intensitate si apar cu o anumita frecventa. Aceasta poate fi un semn clar ca a inceput travaliul.

  • Dilatarea colului uterin

Odata cu dilatarea colului uterin poate aparea pierderea dopului de mucus - mucus vascos care sigileaza colul uterin. Pierderea dopului de mucus poate indica inceputul procesului de dilatare.

  • Scurgeri de lichid amniotic

Daca membranele care inconjoara fatul (sacul amniotic) se rup, poate sa apara o scurgere de lichid amniotic. Acesta poate fi un semn ca travaliul a inceput sau ca este iminent.

  • Durere in regiunea lombara si pelviana

Multe femei experimenteaza o durere surda in regiunea lombara sau in zona pelviana, asemanatoare cu durerea menstruala, inainte de inceperea travaliului.

  • Senzatia de presiune in partea de jos a pelvisului

Unele femei pot simti o presiune in zona pelviana, indicand coborarea copilului in canalul de nastere.

  • Schimbari in miscarea copilului

Inainte de travaliu, unele femei observa o reducere a miscarilor copilului, deoarece spatiul disponibil pentru acesta poate scadea odata cu coborarea acestuia in canalul de nastere.

Travaliul activ

In timpul travaliului activ, colul uterin se va dilata de la 6 centimetri (cm) la 10 cm. Contractiile vor deveni mai puternice, mai apropiate si regulate. Picioarele pot prezenta crampe si s-ar putea sa simtiti greata. S-ar putea sa simtiti ca vi se rupe apa – daca nu s-a intamplat deja – si sa aveti senzatia de presiune crescanda in spate.

Nu fiti surprinsa daca emotia initiala scade pe masura ce travaliul progreseaza si disconfortul se intensifica. Cereti medicamente pentru durere sau anestezie daca doriti.

Travaliul activ dureaza adesea 4 pana la 8 ore sau mai mult. In medie, colul uterin se va dilata cu aproximativ 1 cm pe ora.

Cu exceptia cazului in care trebuie sa fiti intr-o pozitie specifica pentru a permite monitorizarea atenta, luati in considerare cateva modalitati de a va creste confortul in timpul travaliului activa:

  • Schimbati pozitiile
  • Faceti un dus sau o baie calda
  • Faceti o plimbare, oprindu-va pentru a respira prin contractii
  • Faceti un masaj usor intre contractii

Ultima parte a travaliului activ - denumita adesea tranzitie - poate fi deosebit de intensa si dureroasa. Contractiile se vor indesi si pot dura intre 60 si 90 de secunde. Veti experimenta presiune in partea inferioara a spatelui si in rect. Spuneti medicului dumneavoastra daca simtiti nevoia de a impinge.

Daca doriți sa impingeti, dar dilatatia nu este completa, medicul dumneavoastra va va cere sa va abtineti. Impingerea prea devreme ar putea sa va oboseasca si colul uterin sa se inflameze, ceea ce ar putea intarzia nasterea. Tranzitia dureaza de obicei 15 pana la 60 de minute.

Faza a II-a a travaliului: nasterea  

A venit momentul! Copilul se va naste in a doua etapa a travaliului.

Aceasta faza poate dura de la cateva minute la cateva ore sau mai mult. Ce este important sa faceti? Sa impingeti! Medicul sau asistenta medicala va va spune cand sa impingeti. Sau s-ar putea sa vi se ceara sa impingeti atunci cand simtiti nevoia de a face acest lucru.

Cand este timpul sa impingeti, puteti incerca diferite pozitii pana cand gasiti una care se va ajute.

La un moment dat, s-ar putea sa vi se ceara sa impingeti mai usor sau deloc. Incetinirea ofera timp tesuturilor vaginale sa se intinda, mai degraba decat sa se rupa.

Dupa iesirea capului bebelusului, restul corpului va urma in scurt timp. Caile respiratorii ale bebelusului vor fi curatate daca este necesar. Daca ati avut o nastere fara complicatii, medicul poate astepta cateva secunde pana la cateva minute inainte de a taia cordonul ombilical. Intarzierea prinderii si taierii cordonului ombilical dupa nastere creste fluxul de sange bogat in nutrienti de la cordon si placenta la copil. Acest lucru creste rezervele de fier ale bebelusului si reduce riscul de anemie.

Faza a III-a a travaliului: eliminarea placentei

Dupa ce copilul s-a nascut, probabil veti simti un mare sentiment de usurare. Puteti tine copilul in brate sau pe abdomen. Pretuiti momentul! Dar inca se intampla multe. In timpul celei de-a treia etape a travaliului, veti elimina placenta. Aceasta este de obicei eliberata in 30 de minute, dar procesul poate dura pana la o ora.

Relaxati-va! Daca doriti, incercati sa va alaptati copilul.

Veti continua sa aveti contractii usoare, mai putin dureroase, care sunt apropiate. Contractiile ajuta la trecerea placentei in canalul de nastere. Vi se va cere sa impingeti usor inca o data pentru a elibera placenta.

Medicul va examina placenta pentru a se asigura ca este intacta. Orice fragmente ramase trebuie indepartate din uter pentru a preveni sangerarea si infectia.

Uterul va continua sa se contracte pentru a reveni la dimensiunea normala.

Medicul va stabili, de asemenea, daca aveti nevoie de tratarea ranilor din regiunea vaginala. Daca nu sunteti sub anestezie, vi se va face o injectie cu anestezic local in zona care se va coase.

Acum ce urmeaza?

Bucurati-va de aceasta perioada speciala alaturi de copilul dumneavoastra! Pregatirea, durerea si efortul dumneavoastra au dat roade! Bucurati-va de miracolul nasterii!

Referinte: 

https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/the-stages-of-labour-and-birth/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/labor

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/stages-of-labor/art-20046545