Examenul de urina si intelegerea lui: Corpi cetonici in urina

Examenul de urina si intelegerea lui: Corpi cetonici in urina Examenul de urina si intelegerea lui: Corpi cetonici in urina

Ultima actualizare: 22 februarie 2023

corpi-cetonici-urina

Prezenta cetonelor sau a corpilor cetonici in urina reprezinta rezultatul arderii incomplete a grasimilor. Organismul utilizeaza glucoza (zaharul) din sange si o transforma in energie. Cand, insa, celulele nu primesc suficienta glucoza, vor incepe sa descompuna grasimea si sa o transforme in energia necesara. Acest proces duce la formarea unor compusi numiti cetone, atat in urina, cat si in sange. Prezenta cetonelor in urina este normala, insa nivelurile crescute pot fi un semn al cetoacidozei. Cetoacidoza este o complicatie a diabetului, mai ales a diabetului de tip 1, si poate afecta organele vitale. Cea mai simpla modalitate de a verifica nivelul de corpi cetonici este sumarul de urina. Organismul pacientilor cu diabet si cu niveluri crescute de corpi cetonici in urina nu poate transfoma insulina in energie, aspect ce poate rezulta in hiperglicemie si alte complicatii. In cazul persoanelor diagnosticate deja cu diabet, nivelurile crescute de corpi cetonici in urina pot fi cauzate de o anumita afectiune, de o pompa de insulina ineficienta.

Informatii utile despre prezenta de corpi cetonici in urina

Cetonele sunt mai frecvente la persoanele care nu consuma suficienti carbohidrati. Organismul utilizeaza carbohidratii simpli din alimentele bogate in amidon, miere si anumite fructe, pentru a produce glucoza (zaharul din sange). Glucoza este principala sursa de energie a organismului. Cand insa glucoza este insuficienta, incepe procesul prin care grasimea este transformata in energie, avand ca rezultat producerea cetonelor.

Farmacistii Catena recomanda Inozitol BioLifeNRG, ce contribuie la buna functionare a ficatului, respectiv la detoxifierea acestuia. Suplimentul alimentar are rol in metabolismul colesterolului si grasimilor si creste sensibilitatea receptorilor la insulina.

Desi cetonele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii, o cantitate mare inseamna aparitia unui proces numit cetoacidoza, ce contribuie la pierderea in greutate, fiind, de asemenea, frecvent si in cazul dietelor cu un continut scazut de carbohidrati. Insa, la persoanele cu diabet, poate aparea cetoacidoza diabetica.

Cand se recomanda testarea corpilor cetonici in urina?

Testarea prezentei de corpi cetonici in urina se recomanda in cazul pacientilor cu diabet sau care se confrunta cu simptome precum glicemie crescuta (peste 240 mg/dl), stare de greata, dureri abdominale, raceala sau gripa, oboseala constanta, gura uscata sau sete constanta, piele care se inroseste foarte usor, stare de confuzie, miros fructat al respiratiei, exercitiu fizic excesiv, tulburari de alimentatie, consum excesiv de alcool, sarcina, alaptare.

Suplimentul alimentar Urimil este recomandarea farmacistilor Catena pentru pacientii cu neuropatie periferica. Contine uridina monofosfat, vitaminele B3, B6, B1, B12 si acid folic.

Ce indica prezenta corpilor cetonici in urina?

Nivelurile crescute de corpi cetonici in urina sunt un indicator al cetoacidozei diabetice, o complicatie severa a diabetului. Cetoacidoza diabetica este uneori primul semn al diabetului, chiar inainte de diagnosticarea afectiunii.

Pacientii cu diabet de tip 1 pot preveni instalarea cetoacidozei diabetice prin monitorizarea glicemiei, urmarea unui plan alimentar care sa includa carbohidrati, hidratare, exercitiu fizic moderat, testarea frecventa a corpilor cetonici in urina.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis UroSuport Forte, conceput pentru afectiunile tractului urinar. Are o formula complexa, pe baza de extract de merisor (afin american), extract de hibiscus, albastru de metilen si D-manoza.

Corpi cetonici in urina – afectiuni posibile

Daca aveti corpi cetonici in urina, acest lucru poate indica prezenta unor afectiuni precum diabetul, tulburarile de alimentatie, afectiunile cardiovasculare, pneumonia, hipertiroidia, accidentul vascular cerebral, septicemia.

Cum se realizeaza colectarea urinei pentru testarea corpilor cetonici?

Testarea corpilor cetonici in urina poate fi realizata atat acasa, cat si intr-un laborator. Aveti nevoie de un recipient special. De asemenea, exista si teste rapide prin care puteti masura acasa nivelul de corpi cetonici in urina. Se recomanda testarea din prima urina a zilei. Urmati intotdeauna instructiunile ce insotesc bezile de testare.

Recoltarea la domiciliu

Pentru recoltarea la domiciliu, aveti nevoie de un recipient special, steril, pe care il puteti achizitiona din orice farmacie. Spalati-va mainile si zona genitala, apoi stergeti-le cu o compresa sterila. Recoltarea se face din prima urina a zilei, direct in recipient. Nu atingeti recipientul de piele sau alte suprafete.

Recoltarea intr-o clinica medicala

Si in acest caz, recoltarea se va realiza cu ajutorul unui recipient steril, urmand indicatiile personalului medical. Proba va fi apoi analizata in laborator.

Corpi cetonici in urina – interpretarea rezultatului

  • Nivel scazut: 20 mg/dl.
  • Nivel moderat: intre 30 si 40 mg/dl.
  • Nivel crescut: > 80 mg/dl.

Daca nivelul corpilor cetonici in urina este scazut, medicul va poate recomanda testarea la cateva ore.

Este foarte important sa nu faceti exercitii fizice atunci cand nivelul de corpi cetonici in urina este ridicat.

In cazul unui nivel ridicat, se pot recomanda investigatii suplimentare.

Corpi cetonici in urina – posibile complicatii

Nivelurile ridicate ale corpilor cetonici in urina, respectiv cetoacidoza diabetica, pot duce la aparitia edemului pulmonar, edemului cerebral sau insuficientei renale acute.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

  UroSuport FORTE este un supliment alimentare…