Faringe – rol, functii si afectiuni asociate

Faringe – rol, functii si afectiuni asociate Faringe – rol, functii si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 28 noiembrie 2023

Cand spunem „gat”, de fapt ne referim la „faringe”. Acesta este un organ musculos, captusit cu mucoasa, care are rolul unei cai de trecere. Se extinde de la baza craniului, pana la nivelul celei de-a sasea vertebre cervicale. Acest faringe deserveste atat sistemului respirator (aer inhalat cu ajutorul cavitatii nazale), cat si sistemului digestiv (apa si alimente ingerate cu ajutorul cavitatii bucale). Inferior, faringele se deschide in laringe si esofag. In lungime verticala, cu variatii mai mult sau mai putin fiziologice, faringele are 12-14 centimetri. In functie de regiunea anatomica in care se localizeaza, se deosebesc trei tipuri de faringe:

  • Nazofaringe: in partea posterioara a cavitatii nazale;
  • Orofaringe: in partea posterioara a cavitatii bucale;
  • Laringofaringe: in partea posterioara a laringelui;
  • Zona esofagiana (Pars esophagea pharyngis).

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Septocalmin metilen ce are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.

Faringele reprezinta de fapt o componenta comuna a cailor digestive (prin esofag) si respiratorii (prin laringe), cu mecanism de actiune specific in functie de actiunea efectuata. Spre exemplu, in timpul deglutitiei actioneaza specific pentru a permite pasajul bolului alimentar spre stomac, si nu spre plamani. Putem asemana acest faringe cu o palnie care are capatul superior mult mai lat, iar capatul inferior este ingust. Integritatea sa musculo-membranoasa ii permite sa medieze mai multe functii vitale indeplinite de sistemele respirator si digestiv, cum ar fi deglutitia, una dintre principalele etape ale digestiei, conducerea aerului spre plamani si fonatia (vorbirea).


Informatii generale despre faringe

Acest faringe este, de fapt, un conduct aero-digestiv, la nivelul caruia trec alimentele ingerate, apa si aerul. Aceasta trecere are loc succesiv si nu concomitent (acest lucru se mai poate petrece, in schimb, atunci cand o persoana mananca mult prea rapid, inecandu-se). Prin faringe, asadar, aerul reuseste sa ajunga la nivelul structurilor pulmonare, iar alimentele fac trecerea anatomica spre esofag. Faringele se continua cu esofagul. Nazofaringele, partea superioara a unui faringe, permite doar aerului sa treaca, pe cand partile inferioare reprezinta conducte comune, prin care trec aerul (inhalat atat pe nas, cat si pe gura) si alimentele ingerate.

Faringe – rol si functii in organism

Dupa cum a fost mentionat deja, un faringe se imparte in trei regiuni anatomice: faringe nazal, situat in spatele orificiilor nazale posterioare, faringe oral, situat in spatele deschiderii cavitatii bucale si faringe laringian, situat in spatele laringelui. Inainte de toate, nazofaringele se afla in legatura doar cu sistemul respirator, permitand aerului din cavitatile nazale sa treaca prin acesta. De asemenea, la nivelul nazofaringelui se gasesc si doua orificii, trompele lui Eustachio. Aceste tuburi auditive sunt conectate la urechile medii si servesc la egalizarea presiunii si la facilitarea drenajului secretiilor de la nivelul urechilor medii. Functiile nazofaringelui sunt mult extinse.

Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.

Orofaringele se gaseste in continuarea cavitatii bucale si, implicit, functioneaza drept un fel de pasaj de trecere pentru bolul alimentar catre laringofaringele aflat in continuarea sa. Pe masura ce bolul alimentar inainteaza de la nivelul cavitatii bucale, muschii palatului moale se contracta pentru a inchide coanele, astfel incat alimentele sa nu ajunga la nivelul cavitatii nazale. In mod simultan, epiglota este impinsa anterior pentru a inchide orificiul de intrare laringian, pentru ca alimentele sa nu patrunda la nivelul cailor respiratorii. Laringofaringele primeste bolul, in etapa urmatoare, si il conduce spre esofag, iar aerul este condus spre trahee, bronhii si plamani.

Afectiunile faringelui

O gama variata de afectiuni pot interesa aceasta structura anatomica numita faringe. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cele mai des intalnite afectiuni care pot interesa un faringe. Ne vom limita strict la acele patologii care se dezvolta, in mod direct, si nu prin extensiune de la diferite structuri si organe din apropiere, la faringe.

Faringita

Cand mucoasa care captuseste acest faringe se inflameaza, vorbim despre faringita, cunoscuta si sub denumirea tipica de „durere in gat”. Etiologia faringitei este multivariabila, implicand o serie de agenti cauzali cum sunt bacteriile, virusurile, fungii sau chiar traumatismele de natura fizica, chimica. Persoanele care au faringe inflamat se confrunta cu dureri in timpul deglutitiei, senzatia de disconfort, disfagie si iritatie.

Disfagia

Disfagia descrie incapacitatea unei persoane de a inghiti corect, ca urmare a mai multor cauze, cum ar fi slabiciunea musculaturii din faringe, leziunea nervilor care inerveaza acest organ sau anumite patologii subiacente. 50% dintre persoanele in varsta se confrunta cu disfagie si peste 50% dintre pacientii cu disfunctii neurologice prezinta simptome de disfagie.

Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.

Adenoidita

Reprezinta inflamatia tesuturilor limfatice adenoide, prezente in partea superioara a faringelui nazal. De obicei, adenoidita se dezvolta secundar unei infectii bacteriene sau virale. Majoritatea simptomelor sunt asemanatoare unei raceli comune, incluzand rinoree, obstructie nazala, dureri de cap si probleme de respiratie.

Apneea din timpul somnului

Muschii faringelui pot deveni hipotoni in anumite circumstante, cum se intampla, chiar in mod fiziologic, in timpul somnului. Intr-un astfel de caz, muschii din faringe devin mult prea slabi, motiv pentru care nu mai pot preveni colapsul cailor respiratorii. Acestea se ingusteaza si, prin urmare, apar dificultati de respiratie. Multi factori pot fi asociati cu apneea in timpul somnului, cum ar fi macroglosia, obezitatea si hipotonia generalizata.

Diverticulul Zenker

In laringofaringe, intre muschii constrictor inferior si cricofaringian, se gaseste un spatiu relativ mic, de forma triunghiulara, numit dehiscenta Killiana. In caz de slabiciune a musculaturii sau in caz de hipotonie, mucoasa faringiana si submucoasa pot hernia, ducand la probleme ce apar odata cu acumularea treptata de alimente la nivelul hernierii. Frecvent, aceasta afectiune nu se prezinta cu simptome, dar uneori poate duce la disfagie si episoade de regurgitare.

Cancerul faringian

Ia denumiri diferite, in functie anatomica afectata din faringe. Principalul factor de risc este, in mod evident, fumatul, dar, spre exemplu, si infectia cu HPV ridica risc de cancer orofaringian.

Sfaturi pentru sanatatea faringelui

Pentru a va mentine un faringe sanatos, specialistii recomanda urmatoarele:

  • Evitarea fumatului, factor de risc principal pentru cancerul faringian, si limitarea aportului de alcool;
  • Mentinerea unei hidratari optime, care ajuta la lubrifierea mucoasei faringiene;
  • Mentinerea unei igiene orale riguroase si corespunzatoare, folosirea atei dentare, precum si a apei de gura;
  • Vaccinarea impotriva agentilor etiologici ai infectiilor respiratorii;
  • Practicarea regulata de exercitii fizice.

Surse:

https://training.seer.cancer.gov/anatomy/respiratory/passages/pharynx.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544271/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54279/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539752/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin Islandica  x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

      Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre. Extractul de Lichen Islandez contribuie la sanatatea sistemelor repirator si…