Fenicul – beneficii si proprietati

Fenicul – beneficii si proprietati Fenicul – beneficii si proprietati

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

fenicul

Poate ca il cunoasteti drept agent de aromatizare in bauturi celebre, precum sambuca si absint, sau poate ca ati citit ca poate fi folosit drept remediu pentru balonare si indigestie. Se pare ca feniculul a fost folosit pentru proprietatile sale nutritive inca din cele mai vechi timpuri si ca joaca un rol important in medicina traditionala.

In lumea antica, romanii, grecii si egiptenii foloseau fenicul ca parte a ceremoniilor lor, acesta fiind un simbol al bunastarii.

De asemenea, oamenii au folosit timp de mii de ani fenicul pentru capacitatea sa de a ameliora problemele digestive.

In zilele noastre, aceasta leguma populara continua sa fie una dintre cele mai utilizate plante. De exemplu, uleiul esential de fenicul si celelalte parti ale plantei sunt folosite pentru gatit, dar si ca medicament pentru mai mult de 40 de tipuri de tulburari.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, antitumorale si antispastice, pentru a numi doar cateva, este evident de ce feniculul a fost vazut ca o planta valoroasa timp de milenii.


Informatii generale despre fenicul

Feniculul este o leguma cu aroma asemanatoare lemnului-dulce. Contine potasiu, magneziu si alti nutrienti cu efect antioxidant. Poate avea diverse beneficii pentru sanatate, cum ar fi sustinerea digestiei si prevenirea deteriorarii pielii.

Foeniculum vulgare, sau fenicul, este format dintr-un bulb de culoare alba si din tulpini lungi verzi. Poate creste aproape oriunde. Toate partile plantei de fenicul, si anume bulbul, tulpina, frunzele si semintele, sunt comestibile.

Fenicul – informatii despre proprietati si beneficii

Feniculul are un continut scazut de calorii, dar este bogat in nutrienti, care au multe beneficii pentru sanatate.

Bulbul plantei de fenicul este o sursa vegetala de potasiu, sodiu, fosfor si calciu. De asemenea, este bogat in acizi grasi esentiali si magneziu.

Oamenii pot folosi, de asemenea, semintele, frunzele si florile de fenicul in mai multe moduri.

Cercetarile arata ca semintele de fenicul pot avea efecte antioxidante, antiinflamatorii, antifungice si antivirale. O analiza din 2020 a constatat ca digerarea acestor seminte poate stimula si prolactina, un hormon care sustine productia de lapte matern. Semintele de fenicul pot fi adaugate in diverse preparate sau pot fi consumate sub forma de extract.

fenicul-proprietati-beneficii

De asemenea, semintele, frunzele si florile de fenicul pot fi utilizate pentru a face ceai. Ceaiul de fenicul poate sustine digestia si poate contribui la ameliorarea altor probleme gastrointestinale, cum ar fi arsurile la stomac, balonarea, pierderea poftei de mancare sau colicile la sugari.

Sanatatea oaselor

Continutul de vitamine si minerale din fenicul contribuie la formarea si mentinerea structurii si rezistentei osoase in urmatoarele moduri:

  • fosfat si calciu: acesti compusi sunt importanti in procesul de dezvoltare si mentinere a oaselor puternice.
  • fier si zinc: acestea sunt esentiale pentru producerea si maturarea colagenului.
  • mangan: acest mineral este necesar pentru formarea matricei osoase.
  • vitamina K: studiile asociaza aportul scazut de vitamina K cu un risc mai mare de fracturi osoase.

Tensiune arteriala

O persoana care nu-si asigura un aport suficient de potasiu poate avea un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala. In plus, exista dovezi ca potasiul, calciul si magneziul scad tensiunea arteriala in mod natural. Toate aceste trei minerale se gasesc in fenicul.

fenicul-tensiune-arteriala

Nitratii din fenicul si alte alimente au proprietati vasodilatatoare si vasoprotectoare. Din acest motiv, nitratii pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la protejarea inimii. In urma unui studiu din 2018, s-a constatat ca nivelurile tensiunii arteriale au fost mai scazute dupa administrarea de suplimente cu nitrati.

Sanatatea inimii

Feniculul contine cantitati semnificative de fibre. Fibrele scad riscul de aparitie a bolilor de inima, deoarece ajuta la reducerea atat a colesterolului seric total, cat si a lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul LDL sau colesterolul „rau”) din sange.

Vitamina B6 si acidul folic previn formarea unui compus numit homocisteina, transformandu-l intr-un compus diferit, metionina. Acumularea unei cantitati excesive de homocisteina poate deteriora vasele de sange si poate duce la probleme cardiace.

Imunitate

Seleniul gasit in fenicul pare sa stimuleze productia de celule T „ucigase” si sa moduleze sistemul imunitar in alte feluri. Celulele T sunt parte componenta a sistemului imunitar dobandit, avand rolul sa atace agentii daunatori, „intrusii”.

fenicul-imunitate

Studiile au aratat ca aportul alimentar de seleniu poate imbunatati raspunsul imunitar, in special la agentii virali.

Metabolismul

Feniculul contine vitamina B6, un nutrient care joaca un rol vital in metabolismul energetic, prin descompunerea carbohidratilor si proteinelor in glucoza si aminoacizi. Corpul poate folosi cu usurinta acesti compusi mai mici pentru a produce energie.

Digestia

Continutul de fibre din fenicul ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza regularitatea scaunelor, atat de necesara pentru un tract digestiv sanatos.

Gestionarea greutatii si satietatea

Fibrele alimentare sunt un factor important in procesul de gestionare a greutatii si functioneaza ca un „agent de volum” in sistemul digestiv.

Acesti compusi ofera satietate si reduc pofta de mancare si aportul total de calorii.

Un studiu din 2015 a constatat ca femeile care au baut ceai de fenicul inainte de masa au declarat ca s-au simtit mai satule decat cele care au primit un placebo, sugerand ca feniculul poate ajuta la suprimarea apetitului alimentar.

fenicul-beneficii-slabire

Cresterea absorbtiei fierului

Deficienta de fier este una dintre cele mai frecvente deficiente de nutrienti la nivel global si este cauza principala a anemiei.

Asocierea alimentelor bogate in vitamina C, cum ar fi feniculul, cu alimente bogate in fier poate imbunatati capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Estrogenul

Estrogenul apare in mod natural in fenicul. Estrogenul joaca un rol central in reglarea ciclului la femei si poate stimula si fertilitatea.

In urma unui studiu efectuat pe soareci, s-a constatat ca estrogenul joaca un rol important in controlul factorilor care contribuie la gestionarea greutatii corporale, cum ar fi apetitul, distributia grasimii corporale si consumul de energie.

fenicul-estrogen

Modificarea nivelului de estrogen al unei persoane poate duce la modificari de greutate.

Sindromul postmenstrual

Potrivit unui studiu din 2020, consumul de pudra de seminte de fenicul a redus simptomele menopauzei la femeile aflate in postmenopauza de peste 8 saptamani.

Pielea

Feniculul crud este o sursa excelenta de vitamina C. Vitamina C este esentiala pentru sinteza colagenului, cea mai abundenta proteina din organism si cea care confera structura pielii. Functioneaza ca un antioxidant, pentru a ajuta la prevenirea daunelor cauzate de razele solare, poluare si fum.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/fennel-benefits/

https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/284096