Fracturi osoase: cum apar si cum pot fi tratate

Fracturi osoase: cum apar si cum pot fi tratate Fracturi osoase: cum apar si cum pot fi tratate

Ultima actualizare: 25 aprilie 2023

fractura-osoasa

Fractura osoasa inseamna ruperea partiala sau completa a unui os. Pacientii folosesc, frecvent, termenul popular „rupt” in cazul unei fracturi osoase.

Fracturile se pot produce la nivelul oricarui os din organism. Ele pot fi provocate de o forta externa, traume fizice sau suprasolicitare. Procesul de imbatranire, care creste riscul de fracturare al unui os, poate reprezenta, totodata, un factor de risc. Insa, fracturile pot fi cauzate si de rezistenta scazuta a osului, favorizata de o anumita afectiune, acestea fiind cunoscute drept fracturi pe os patologic.

Simptomele depind de severitatea traumei, varsta si starea generala a pacientului, iar tratamentul fracturilor osoase consta in asigurarea unor conditii optime pentru vindecare.

Pentru a asigura necesarul de calciu in organism, atat pentru adulti cat si pentru copii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Calciu +Vitamina D3 Forte. Acest supliment alimentar este recomandat pentru a mentine sanatatea dintilor si a oaselor, precum si in caz de stari fiziologice care determina o absorbtie deficitara a calciului.


Ce este fractura osoasa

Scheletul uman este format din oase care, la randul lor, reprezinta un tip de tesut conjunctiv, intarit cu calciu si celule osoase. Oasele corpului au un centru mai moale, unde se formeaza celulele sangvine. Acesta poarta denumirea de maduva. Principalele functii ale scheletului uman constau in sustinerea corpului, favorizarea miscarii si protejarea organelor interne.

Un os rupt sau o fractura osoasa (produsa odata cu intreruperea sau pierderea continuitatii osoase) apare atunci cand forta sau presiunea exterioara exercitata asupra osului este prea mare. Acest lucru afecteaza structura si rezistenta osului, provocand durere, sangerari sau rani in jurul zonei afectate.

Fracturi osoase comune: fractura de glezna, fractura la incheietura mainii, fractura de umar si sold. Fracturile de sold sunt intalnite, cel mai des, la persoanele in varsta.

Unele fructuri osoase pot fi mai severe decat altele, gravitatea acestora variind in functie de directia si puterea fortei, de osul afectat, de varsta si starea generala de sanatate a pacientului. Perioada de vindecare a unor fracturi osoase poate dura de la patru la opt saptamani.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea dintilor si a oaselor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Calcifix sirop. Acesta este un supliment alimentar sub forma de sirop, care are un gust delicios de lamaie si portocala, si care contine un complex important de nutrienti: calciu, magneziu, zinc si vitamina C.

Fracturi osoase – factori de risc si cauze

Exista mai multe cauze ale unei fracturi osoase, printre cele mai frecvente fiind mentionate:

  • Cazaturile;
  • Traumele fizice, directe, asupra corpului;
  • Accidentele rutiere sau ranile provocate prin impuscare;
  • Traumele sportive, repetitive, de intensitate mica, ce duc la slabirea rezistentei osului.

Oricine poate suferi fracturi osoase, insa este mai probabil ca acestea sa se produca la persoanele cu oase mai fragile ori densitate osoasa scazuta. Factorii de risc ai unei fracturi osoase sunt, in general:

  • Varsta peste 50 de ani;
  • Afectiuni precum osteoporoza, infectiile si tumorile;
  • Tulburari endocrine sau ale tranzitului intestinal;
  • Administrarea de corticosteroizi;
  • Lipsa de activitate fizica;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatul.

Pentru a mentine o cat mai buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D. Acest supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente contribuie la buna functionare a muschilor si la mentinerea unei bune neurotransmisii, reducand oboseala si favorizand mentinerea echilibrului psihoemotional.

Fracturi osoase – simptomatologie

Fracturile sunt diferite de alte leziuni ale scheletului (cum ar fi luxatiile), desi, in unele cazuri, pot fi dificil de deosebit. Simptomele unei fracturi osoase variaza in functie de gravitatea si localizarea traumatismului si de starea generala de sanatate a pacientului:

  • Dureri severe, accentuate odata cu miscare zonei afectate;
  • Vanatai sau umflaturi in jurul fracturii;
  • Deformari ale oaselor sau articulatiilor;
  • Crepitatii osoase, traduse prin zgomotele provocate de miscarea fragmentelor de os (la palpare);
  • Reducerea partiala sau totala a capacitatilor membrului care a suferit o fractura;
  • Lipsa senzatiilor, transmiterii miscarilor voluntare la nivelul unei fracturi osoase;
  • Perforarea pielii, cu posibilitate de vizualizare a osului fracturat;
  • Hemoragie, in cazul unei fracturi osoase deschise.

Alte simptome ale unei fracturi osoase grave implica:

In caz de entorse severe, luxatii de glezna, fracturi fara deplasare ale gambei, gleznei sau piciorului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Orteza de genunchi-glezna fixed WALKER. Acest produs mentine articulatia gleznei intr-un unghi de 90 de grade, dispune de inchidere si fixare prin sistem Velcro, iar talpa este curbata si antiaderenta.

Diagnosticul de fractura osoasa

In cazul suspectarii unei fracturi osoase, medicul poate recunoaste aceasta problema prin examinarea regiunii anatomice lezate.

In unele cazuri, chiar si dupa diagnosticarea unei fracturi osoase, pot fi solicitate mai multe teste medicale in scopul stabilirii eventualelor leziuni prezente la nivelul tesuturilor din jurul osului fracturat/oaselor fracturate:

  • Radiografia cu raze X: pentru confirmarea existentei oricarei fracturi osoase si gravitatea acesteia;
  • Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN): pentru obtinerea unei imagini complete la nivel musculo-scheletal si, implicit, informatii precise despre oase, muschi, ligamente, tendoane, vase sangvine, structuri nervoase;
  • Scanare CT (tomografie computerizata): pentru o imagine mai detaliata (decat scanarea cu razele X standard) a tesutului osos si structurii osoase, pentru furnizarea mai multor informatii legate de fracturile/leziunile/bolile osului;
  • Scanare osoasa (scintigrafie osoasa): pentru identificarea unor fracturi osoase care nu apar la o radiografie, procedura implicand, de obicei, doua examinari la patru ore distanta.

Tratament fracturi osoase

Avand in vedere faptul ca vindecarea osului are loc in mod natural, tratamentul se va concentra, de regula, pe asigurarea unor conditii optime pentru vindecare, pentru restabilirea functiei osului fracturat.

Tratamentul pentru fracturi osoase consta in:

Imobilizare. Daca fractura este una usoara, iar oasele nu s-au deplasat prea mult, este posibil sa fie necesare doar o atela care va fi tinuta de la trei la cinci saptamani sau un gips care va fi tinut de la sase la opt saptamani. In ambele cazuri, medicul poate solicita radiografii pentru confirmarea unei vindecari complete a oaselor.

Reducere. In cazul unei fracturi osoase mai severe, este necesara o reducere pentru realinierea oaselor. In timpul procedurii non-chirurgicale, corpul este impins si tras fizic in exterior. Pentru combaterea durerii provocate de fracturi osoase, se administreaza sau se efectueaza asupra pacientului:

  • un anestezic local, pentru amortirea zonei din jurul oricarei fracturi osoase;
  • sedative, pentru relaxarea corpului;
  • anestezie generala, pentru adormirea pacientului in timpul procedurii.

Dupa reducere, zona afectata este pusa in atela ori gips.

Interventie chirurgicala. Fixarea interna presupune realinierea oaselor in pozitia lor corecta si fixarea acestora pe loc, pentru vindecare si crestere. Tehnicile de fixare interna includ:

  • tije centromedulare, introduse de catre chirurg in canalul medular;
  • placi metalice si suruburi, care fixeaza osul in timpul vindecarii;
  • fixatoare externe, prin intermediul unor pini introdusi prin piele, in os.

Fixare externa. Consta in introducerea unor suruburi in osul rupt, de fiecare parte a fracturii osoase, in interiorul corpului, care vor fi conectate la un element cunoscut sub denumirea de „bracket” in jurul osului, din afara corpului. Procedura este una temporara.

Artroplastie. Inlocuirea articulara este necesara in cazul fracturarii unei articulatii precum genunchiul, soldul, cotul sau umarul. Articulatia deteriorata este inlocuita cu una artificiala (proteza) care se va misca in mod similar cu cea naturala.

Grefare osoasa. In cazul unei fracturi osoase deplasate sever sau a lipsei vindecarii osului, se introduce tesut osos suplimentar, care va fi reunit cu osul fracturat. Se efectueaza, apoi, o fixare interna, pentru tinerea pieselor impreuna, pe parcursul vindecarii osului.

Grefa osoasa:

  • poate proveni dintr-o parte diferita a corpului pacientului;
  • poate proveni de la un donator extern;
  • poate consta intr-o piesa de inlocuire artificiala.

Dupa interventia chirurgicala, osul este imobilizat, iar pacientului i se va recomanda o combinatie de atele, gips, orteza, inainte de a folosi zona afectata cu aceeasi ururinta ca inainte de fractura.

Complicatiile fracturilor osoase

In urma producerii unor fracturi osoase sau interventiei chirurgicale efectuate in scopul vindecarii unei fracturi osoase, pot aparea complicatii precum:

  • Sindromul acut de compartiment: o crestere a presiunii in muschi poate impiedica sangele sa ajunga la tesuturi, ceea ce poate provoca leziuni permanente ale muschilor si nervilor;
  • Vindecarea in pozitie gresita a osului. Oasele rupte nu se aliniaza corect in timpul vindecarii;
  • Perturbarea cresterii osoase. Oasele nu pot creste din nou impreuna complet sau chiar deloc;
  • Infectie la nivelul osului (osteomielita). In cazul unei fracturi osoase deschise, exista un risc foarte crescut de infectie bacteriana;
  • Alte leziuni interne: fracturile osoase pot afecta zona din jurul leziunii, inclusiv muschii, nervii, vasele de sange, tendoanele si ligamentele.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15241-bone-fractures

https://www.medicalnewstoday.com/articles/173312#diagnosis-and-treatment

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bone-fractures

https://www.healthline.com/health/fracture#risk-factors

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-fractures-treatment

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Ca+D3 Forte x 30cpr.

    Naturalis Calciu + Vitamina D3 Forte X 30 comprimate

      Naturalis Calciu cu Vitamina D3 Complex Forte este un supliment alimentar cu calciu si vitamina D3, sub forma de comprimate. Calciul este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, pentru…

  • Orteza de genunchi-glezna fixed WALKER W100-L

    Orteza de glezna fixed WALKER W100 - L

    Caracteristici ale ortezei a fixed WALKER W100 Confectionat din material textil cu doua atele laterale din duraluminiu Inchidere prin sistem velcro Talpa curbata antiderapanta. Indicatii - Orteza de glezna…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Ca+Mg+Zn + Vit. D x 20 compr. eff.

    Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D X 20 comprimate efervescente

    Calciu Magneziu Zinc Plus Vitamina D Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D. Calciul este foarte important pentru…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Calcifix sirop x 200 ml

    Naturalis Calcifix sirop X 200 ml

      Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular.  Naturalis…