Gastrita si ulcerul gastric: diferente si asemanari

Gastrita si ulcerul gastric: diferente si asemanari Gastrita si ulcerul gastric: diferente si asemanari

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

gastrita-ulcer-gastric

Gastrita si ulcerul gastric sunt doua dintre cele mai frecvente afectiuni ale tractului digestiv. Acestea au multe simptome similare, fiind deseori confundate. Gastrita este caracterizata prin inflamatia mucoasei stomacale. Aceasta poate fi declansata de factori precum stresul, infectiile, alcoolul si medicamentele. Ulcerul gastric este o leziune mai profunda care apare la nivelul mucoasei stomacului sau a duodenului. Acest tip de afectiune este cauzata de erodarea mucoasei de catre acidul gastric. Ambele conditii pot fi influentate de stilul de viata si de dieta, iar in unele cazuri pot aparea din cauza infectiei cu Helicobacter pylori. In acest articol, veti afla informatii despre gastrita si ulcer gastric, simptomele acestora, dar si care sunt diferentele si asemanarile intre ele.


Ce este gastrita?

Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. Aceasta mucoasa protejeaza stomacul de acizi, enzime si microorganismele pe care le ingerati in fiecare zi. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imunitar detecteaza o amenintare la nivelul barierei sale de protectie. Sistemul imunitar declanseaza inflamatia tesuturilor pentru a ajuta in lupta impotriva infectiilor si a contribui la vindecarea mucoasei.

Gastrita poate aparea in mod neasteptat (forma acuta) sau lent, in timp (forma cronica). In anumite cazuri, gastrita poate conduce la aparitia ulcerului si sa creasca riscul de cancer stomacal. Pentru anumite persoane, aceasta afectiune nu este o problema serioasa si se poate imbunatati prin tratament.

Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de Menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de Musetel si Lemn dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.

Simptome gastrita

Simptomele gastritei pot varia de la o persoana la alta. Cele mai comune sunt urmatoarele:

  • probleme stomacale sau durere;
  • sughit sau eructatiune;
  • sangerare abdominala;
  • senzatie de voma sau greata;
  • senzatie de plin sau arsusa la nivelul stomacului;
  • pierderea poftei de mancare;
  • sange in voma sau la nivelul scaunului (acesta este primul semn al sangerarii mucoasei).

Aceste simptome pot fi usor confundate cu alte probleme de sanatate. Prin urmare, este important sa discutati cu un medic pentru a va oferi un diagnostic.

Ce este ulcerul gastric?

Ulcerul gastric este cunoscut si ca ulcer stomacal. Acesta apare sub forma unei rani care se dezvolta la nivelul mucoasei stomacale. Aceasta rana se dezvolta sub actiunea acidului gastric si a altor factori iritanti. Durerea epigastrica, descrisa de majoritatea pacientilor ca fiind foarte intensa, este unul dintre simptomele cel mai des descrise de pacienti.

Aceasta problema poate aparea ca urmare a infectarii cu helicobacter pylori. De asemenea, poate aparea in urma consumului excesiv si pe termen lung de medicamente anti-inflamatoare, cum ar fi ibuprofen sau aspirina. Desi in conceptia populara, factori precum stresul sau mancarea condimentata pot cauza ulcerul gastric, acestea pot doar inrautati simptomele, dar nu reprezinta cauza principala.

gastrita-si-ulcer-gastric

Simptome ulcer gastric

Cele mai comune simptome ale ulcerului gastric sunt urmatoarele:

  • senzatie de durere la nivelul stomacului;
  • senzatie de plin, balonare sau eructatiune;
  • intoleranta la alimentele grase;
  • arsuri de stomac;
  • greata.

Acidul stomacal intensifica durerea, la fel ca si atunci cand aveti stomacul gol. Durerea poate fi ameliorata atunci cand consumati anumite alimente care reduc acidul din stomac sau cu ajutorul medicamentelor anti-acid. Desi se amelioreaza initial, simptomele reapar mai ales pe timpul noptii sau intre mese.

Simptomele mai putin comune sunt urmatoarele:

  • voma sau sange in voma - culoarea acestuia poate fi rosu intens sau negru;
  • sange inchis la culoare in scaun;
  • dificultati in respiratie;
  • senzatie de lesin;
  • voma sau greata;
  • pierdere in greutata inexplicabila;
  • schimbari in apetit.

Atunci cand aveti simptomele de mai sus, care devin tot mai intense, este important sa discutati cat mai rapid cu un medic. De asemenea, este recomandat sa discutati cu medicul daca medicamentele cu rol anti-acid amelioreaza simptomele, dar acestea reapar.

Gastrita versus ulcer gastric (diferente, asemanari)

Gastrita si ulcerul gastric sunt conditii care afecteaza intestinul subtire si stomacul. Acestea au multe simptome asemanatoare cum ar fi greata, senzatia de voma, pierderea in greutate, durerea abdominala sau pierderea apetitutului. Factorii de risc pentru aceste probleme sunt foarte asemanatori. Stilul de viata, dieta, stresul si infectia cu helicobacter pylori pot contribui la dezvoltarea acestora.

Desi pot parea foarte asemanatoare, exista multe diferente intre cele doua. In primul rand, diferentele vin din natura leziunilor. Ulcerul gastric reprezinta o eroziune sau o rana adanca la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului. Acesta este cauzat de acidul gastric, care duce la distrugerea mucoasei si aparitiei leziunilor. Pe de alta parte, gastrita implica inflamatia mucoasei stomacale si este de natura cronica sau acuta.

Exista diferete si in ceea ce priveste severitatea simptomelor. Ulcerul gastric produce adesea o durere mai intensa si mai localizata comparativ cu gastrita. In plus, complicatiile pe care le poate produce ulcerul sunt mult mai serioase, putand culmina cu perforatia stomacului sau sangerarea acestuia. Acest lucru nu se intampla in cazul gastritei.

Desi cele simptome prezinta simptome si factori de risc comuni, exista numeroase diferente intre acestea. Nivelul de severitate al leziunilor este diferit, ceea ce conduce la o abordare terapeutica diferita. Desi ambele pot necesita medicamente pentru reducerea aciditatii, in cazul ulcerului, medicul poate avea si o alta abordare. De exemplu, poate decide eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori si protectia mucoasei stomacale. Tocmai de aceea, atunci cand incepeti sa aveti primele simptome, este important sa mergeti la medic pentru a stabili diagnosticul corect.

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gastritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807

https://www.nhs.uk/conditions/gastritis/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10349-gastritis

https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/#:~:text=The%20most%20common%20symptom%20of,acid%20reflux%20and%20feeling%20sick.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ulcer/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22314-stomach-peptic-ulcer

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Gastrocalmin x 30 cpr. mast

    Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

    Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de Menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de Musetel si Lemn dulce, care…