
Glandele sebacee sunt organe microscopice din piele care secreta sebum, o substanta uleioasa care lubrifiaza si impermeabilizeaza pielea. Glandele sebacee fac parte din sistemul tegumentar, care cuprinde pielea, parul, unghiile si alte structuri care ajuta la protejarea organismului de daunele provocate de mediu sau vatamari fizice. Glandele sebacee fac parte din unitatea pilosebacee, care include foliculul de par, tija firului de par si muschii erectori ai firului de par (care provoaca “pielea de gaina”).
Unitatile pilosebacee se gasesc peste tot la nivelul corpului, cu exceptia buzei inferioare, a palmelor si a varfului si talpilor picioarelor. Deloc surprinzator, acestea sunt cele mai raspandite pe fata, scalp, gat si piept, unde apar majoritatea focarelor de acnee.
Ce rol au glandele sebacee?
In functie de localizarea lor, pot exista intre 900 de glande sebacee pe cm patrat de piele. Cele mai multe glande sebacee sunt conectate la un folicul de par, insa exista unele care au deschidere directa la suprafata pielii. Acestea sunt glandele meibomiene de pe pleoape si petele Fordyce de pe buze si organele genitale.
Glandele sebacee lucreaza in tandem cu glandele ecrine producatoare de transpiratie pentru a regla temperatura corpului. In conditii de caldura, sebumul excretat intra in contact cu transpiratia, formand un amestec pentru a incetini rata de evaporare a acesteia. Atunci cand temperatura este scazuta, sebumul contine mai multe lipide pentru a proteja parul si pielea de umiditate, care poate facilita pierderea de caldura.
Pe langa mentinerea umiditatii si reglarea temperaturilor, sebumul contine scualen si alte substante care impiedica bacteriile, ciupercile si alte microorganisme sa provoace infectii.\
Glanda sebacee este o structura microscopica esentiala care se gaseste in piele si care produce si secreta sebum. Sebumul este o substanta care ofera un strat protector pielii, ajutandu-o sa retina umiditatea. Majoritatea glandelor sebacee se conecteaza la foliculii de par.
Cate tipuri de glande sebacee exista?
Exista doua tipuri de glande sebacee. Ambele tipuri au locatii diferite pe corp:
-
glande sebacee atasate de foliculii de par
-
glande sebacee care nu sunt atasate de foliculii de par.
Cele mai multe glande sebacee au deschideri atasate la foliculii de par. Dupa cum mentionam, insa, unele glande sebacee lucreaza impreuna cu glandele sudoripare si se deschid la suprafata pielii. Ambele tipuri indeplinesc aceeasi functie, si anume de a crea si elibera sebum.
Functii in organism
Glandele sebacee sunt responsabile pentru producerea si secretia de sebum. Sebumul este o substanta uleioasa formata din molecule de grasime (lipide), cum ar fi:

De ce este important sebumul pentru corp?
Sebumul este un lubrifiant natural care protejeaza pielea de:
-
lucruri care se freaca de piele si care pot provoca daune (frictiune)
-
pierderea umiditatii sau fragilizarea parului
-
infectii cauzate de bacterii sau ciuperci
De asemenea, sebumul este unul dintre elementele care contribuie la formarea mirosului corporal.
Cat dureaza productia de sebum de-a lungul vietii?
Dupa nastere, glandele sebacee se activeaza si incep sa produca sebum. Cantitatea de sebum pe care o produce corpul este lenta din copilarie pana la pubertate. Incepand cu pubertatea, organismul produce cantitati excesive de sebum. Productia de sebum se reduce la cantitatea normala in timpul vietii adulte. Dupa varsta de 70 de ani, productia de sebum a organismului incetineste treptat.
Anatomie
Unde sunt situate glandele sebacee la nivelul corpului?
Glandele sebacee se dezvolta pe sau in apropierea foliculilor de par, in al doilea strat al pielii (derm). Exista mii de glande sebacee pe tot corpul, cele mai multe fiind situate la nivelul fetei si scalpului. Glandele sebacee care nu sunt atasate de foliculii de par se afla la nivelul penisului, labiilor, buzelor sau interiorului nasului.

Cat de mari sunt glandele sebacee?
Glandele sebacee sunt microscopice. Pentru a va face o idee despre dimensiunea unei glande sebacee, uitati-va la un singur fir de par de pe antebrat. Sub suprafata pielii se afla un tub prin care creste parul. Acesta se numeste folicul de par. In interiorul acestui tub se afla o mica deschidere prin care glanda sebacee elibereaza sebum.
Afectiuni posibile ale glandelor sebacee
Exista mai multe probleme medicale care pot afecta sanatatea si functionarea glandelor sebacee. Printre cele mai frecvente se numara:
-
Acneea: Acneea este o afectiune frecventa a pielii care provoaca formarea de cosuri pe fata, piept, umeri sau partea superioara a spatelui. Exista mai multe motive pentru care se formeaza acneea pe piele, unul dintre acestea fiind infundarea porilor cu sebum (dop de sebum).
-
Hiperplazia: Hiperplazia sebacee este o afectiune inofensiva a pielii cauzata de glandele sebacee hiperactive.
-
Chisturi sebacee: Chisturile sebacee sunt noduli care cresc sub piele. Acesti noduli sunt plini cu lichid sebaceu, deoarece se formeaza in glandele sebacee.
-
Carcinom sebaceu: Carcinomul sebaceu este un tip rar de cancer care se formeaza in glandele sebacee ale pielii. Acest cancer provoaca formarea unui nodul galben ferm pe pleoapa.
-
Filamente sebacee: Filamentele sebacee apare in urma supraproductiei de sebum. Acestea determina marirea porilor pielii si umplerea acestora cu sebum si celule moarte ale pielii din jurul foliculului de par. Filamentele arata similar cu punctele negre.
Care sunt semnele sau simptomele comune ale problemelor glandelor sebacee?
Tulburarile care pot afecta glandele sebacee pot provoca semne si simptome diferite, cum ar fi:
-
cosuri pe piele
-
o umflatura rosie sau violet pe piele
-
o umflatura ferma care se misca usor sub piele
-
pori mari plini cu o substanta neagra, dura
-
o pustula alba sau o umflatura mica, plina cu lichid, pe piele, in zonele in care creste parul
-
par sau piele grasa.

Care sunt cele mai frecvente tratamente pentru afectiunile glandelor sebacee?
Optiunile de tratament variaza pentru fiecare afectiune si pot include:
-
interventie chirurgicala pentru a indeparta un chist sau o tumora maligna
-
administrarea de medicamente (orale sau topice) pentru a ajuta la ameliorarea sau vindecarea acneei
-
terapie cu laser sau fototerapie care utilizeaza lumini puternice pentru a repara pielea deteriorata
-
crioterapie pentru a ingheta petele de pe piele, ceea ce le face sa se usuce si sa dispara.
Cum puteti mentine sanatatea glandelor sebacee?
Desi genetica si activitatea hormonala joaca un rol important in modul in care functioneaza glandele sebacee, exista lucruri pe care le puteti face pentru a le ajuta sa functioneze corect:
Beti suficienta apa pentru a va mentine hidratati
Desi deshidratarea nu provoaca acnee, ea poate duce la ingrosarea sebumului, deoarece glandele ecrine sunt private de apa. In general, este recomandat sa beti aproximativ opt pahare de 225 ml de apa in fiecare zi (mai mult daca sunteti supraponderal).
Utilizati o compresa calda
Daca aveti porii blocati, spalati-va cu un sapun medicinal si aplicati ulterior o carpa calda si umeda pe piele pentru a dizolva excesul de sebum.
Evitati produsele de curatare dure
Acestea pot provoca uscaciune si descuamare, care pot potenta si mai mult blocarea porilor.

Evitati expunerea excesiva la soare
Desi putin soare poate ajuta la ameliorarea acneei, orice expunere mai indelungata poate provoca uscaciune si inflamatie. De aceea, recomandarea specialistilor este sa va expuneti la soare maximum 15 minute pe zi, fie inainte de ora 11:00, fie dupa ora 16:00. Si sa folositi intotdeauna crema de protectie solara.
Hidratati-va pielea
Nu aveti nevoie de un produs scump care „garanteaza” inlocuirea colagenul pierdut (deoarece nu va face acest lucru). In schimb, folositi o lotiune sau o crema non-uleioasa, special conceputa pentru fata. Cu ajutorul acesteia, puteti reface nivelul de umiditate pe care glandele sebacee nu il pot indeplini, incetinind astfel daunele legate de imbatranire si imbunatatind sanatatea generala a pielii.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/24538-sebaceous-glands
https://www.verywellhealth.com/sebaceous-glands-1069374