Hemangiom – factori de risc si cauze, diagnostic si tratament

Hemangiom – factori de risc si cauze, diagnostic si tratament Hemangiom – factori de risc si cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 27 octombrie 2023

hemangiom

Hemangiomul este un tip de tumoare benigna care afecteaza vasele de sange si care apare in urma dezvoltarii unui numar mai mare de vase de sange. Cele mai multe hemangioame apar in primele cateva saptamani de viata, in timp ce altele isi fac aparitia mai tarziu, deoarece se afla mai adanc in piele.

Cea mai rapida crestere a hemangioamelor infantile superficiale are loc de obicei intre varsta de 1 si 3 luni. De obicei, ajung la 80% din dimensiunea lor maxima pana la varsta de 3 luni, iar apogeul il ating la varsta de 5 luni.

Cunoscut si sub denumirea de semn din nastere vascular sau hemangiom infantil, hemangiomul nu provoaca probleme de sanatate, iar singurul impact este de natura estetica. De obicei, hemangiomul dispare fara tratament. In general, hemangioamele se micsoreaza atunci cand copilul atinge varsta de aproximativ 12 pana la 15 luni, iar cele mai multe dispar definitiv intre 3 si 10 ani.

Hemangiomul se poate dezvolta oriunde pe piele, insa cel mai frecvent apar pe cap, gat si trunchi. Hemangioamele externe apar ca niste semne rosii pe suprafata pielii. Unii oameni mai numesc hemangiomul drept “semn in forma de capsuna” din cauza aspectului rosu aprins.

Unii oameni pot dezvolta complicatii, cum ar fi durere si ulceratie.

Nu este clar cat de frecvente sunt hemangioamele, insa exista estimari care sugereaza ca afecteaza intre 4 si 10% dintre bebelusi.

Fetele sunt mai predispuse la hemangioame decat baietii. De asemenea, hemangioamele sunt mai frecvente la copiii caucazieni, iar bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare de a dezvolta hemangioame decat bebelusii nascuti la termen.

Adancimea, dimensiunea, forma unui hemangiom pot fi diferite de la caz la caz.

 


Hemangiom – informatii generale

Hemangioamele sunt aglomerari necanceroase de vase sanguine. Sunt cele mai frecvente formatiuni care apar la copii. De obicei, cresc in dimensiuni pentru o perioada de timp si apoi dispar fara tratament.

Nu provoaca probleme la majoritatea sugarilor. Cu toate acestea, unele hemangioame pot sangera sau ulcera, iar acest lucru poate provoca dureri. In functie de dimensiunea si localizarea lor, acestea pot avea un aspect inestetic. In plus, pot insoti alte anomalii ale sistemului nervos central sau ale coloanei vertebrale.

Concomitent cu un hemangiom extern poate aparea si un hemangiom intern. De obicei, acestea afecteaza organele interne, cum ar fi:

  • ficatul
  • alte parti ale sistemului gastrointestinal
  • creierul
  • organele aparatului respirator

Hemangioamele care afecteaza organele de obicei nu cauzeaza probleme.

Hemangiom – factori de risc si cauze

Hemangiom pe piele

Hemangioamele pielii se dezvolta atunci cand se produce o proliferare anormala a vaselor de sange intr-o zona a corpului.

hemangiom-cauze-factori-de-risc

Expertii nu stiu exact de ce vasele de sange se grupeaza astfel, insa banuiesc ca acest proces este cauzat de anumite proteine ​​produse in placenta in timpul gestatiei (momentul in care fatul se afla in uter).

Hemangioamele pielii se pot forma in stratul superior al pielii sau in stratul gras de dedesubt, care se numeste strat subcutanat. La inceput, un hemangiom poate avea aspectul unui semn din nastere rosu care apare pe piele. Treptat, insa, acesta incepe sa iasa la suprafata pielii.

Hemangiom pe ficat

Hemangioamele hepatice se formeaza in interiorul si pe suprafata ficatului. Acestea pot sau nu sa aiba o legatura cu hemangioamele infantile. Se crede hormonul feminin estrogen creste in timpul sarcinii, ceea ce sporeste si mai mult dezvoltarea unui hemangiom hepatic.

Multor femei aflate in timpul menopauzei li se prescrie terapie de substitutie cu estrogen pentru a minimiza simptomele cauzate de reducerea nivelului natural de estrogen din organism. Acest exces de estrogen poate stimula cresterea hemangioamelor hepatice. In mod similar, sarcina si uneori pilulele contraceptive orale pot creste dimensiunea hemangioamelor.

Unde apar hemangioamele

In afara de piele si ficat, un hemangiom se poate dezvolta si in alte zone ale corpului, cum ar fi:

  • rinichii
  • plamanii
  • colonul
  • creierul

Cum se manifesta un hemangiom

In functie de localizare si dimensiune, hemangioamele nu provoaca in mod normal semne sau simptome in timpul dezvoltarii sau dupa formarea lor. Cu toate acestea, pot cauza unele simptome atunci cand capata dimensiuni mari mari, cand apar intr-o zona sensibila sau daca se formeaza mai multe hemangioame.

hemangiom-manifestari

De obicei, hemangioamele pielii au aspectul unor mici zgarieturi sau umflaturi de culoare rosie. Pe masura ce cresc, incep sa arate ca niste semne din nastere de culoarea unei capsuni. Hemangioamele cutanate sunt uneori denumite hemangioame in forma de capsuna deoarece au un aspect rosu intens.

Ce semne si simptome provoaca un hemangiom intern

Hemangioamele din interiorul corpului cauzeaza in general simptome specifice organului care este afectat. De exemplu, un hemangiom care afecteaza tractul gastrointestinal sau ficatul poate provoca simptome precum:

  • greata
  • varsaturi
  • disconfort abdominal
  • lipsa poftei de mancare
  • senzatie de plin in abdomen

Diagnosticul de hemangiom

De obicei, un medic poate diagnostica un hemangiom prin simpla observare a acestuia. In general, diagnosticul de hemangiom nu necesita nicio investigatie sau tratament suplimentar.

In cele mai multe cazuri, un hemangiom se micsoreaza si dispare atunci cand copilul are in jur de 5-10 ani. Dupa ce dispare, poate lasa:

  • zona de piele putin mai deschisa la culoare
  • vase mici de sange
  • piele intinsa care prezinta riduri
  • o usoara deformare a pielii

hemangiom-diagnostic

Chirurgii esteticieni pot reduce de cele mai multe ori orice efecte nedorite.

Tratament hemangiom

Un singur hemangiom mic, de obicei, nu necesita tratament, deoarece cel mai probabil va disparea de la sine. Cu toate acestea, unele cazuri de hemangiom pot necesita tratament. Printre acestea se numara hemangioamele cutanate care sunt afectate de ulceratii sau rani sau cele care apar pe anumite zone ale fetei, cum ar fi buzele.

Principalele variante de tratament sunt:

Beta-blocantele

Propranolol oral

Propranololul oral este prima linie de aparare pentru hemangioamele care necesita tratamente sistemice.

Beta-blocante topice, cum ar fi gelul cu timolol

Aceste beta-blocante sunt recomandate pentru hemangioamele mici, superficiale. Ele pot avea, de asemenea, un rol in tratarea hemangioamelor ulcerate mai mici. Acest medicament poate fi utilizat in siguranta doar daca este prescris de catre un medic.

Medicamente cu corticosteroizi

Corticosteroizii pot fi injectati intr-un hemangiom pentru a reduce cresterea acestuia si pentru a opri inflamatia.

Tratament cu laser

Tratamentul cu laser poate fi folosit pentru a elimina hemangioamele de pe straturile superioare ale pielii. In unele cazuri, chirurgii pot utiliza tratamentul cu laser pentru a reduce roseata si pentru a imbunatati aspectul unui hemangiom.

hemangiom-tratament-laser

Interventia chirurgicala

Medicii recomanda interventia chirurgicala daca hemangiomul este suficient de mic incat sa poata fi indepartat chirurgical.

Cum se trateaza hemangioamele interne

Hemangioamele care apar la nivelul organelor pot necesita tratament daca devin prea mari sau daca provoaca durere.

Printre variantele de tratament pentru aceste hemangioame se numara:

  • indepartarea chirurgicala a hemangiomului
  • indepartarea chirurgicala a organului afectat sau a zonei afectate

In cazul unui hemangiom hepatic, una dintre solutii presupune blocarea alimentarii cu sange catre hemangiom.

Hemangiom – complicatii si riscuri

Un hemangiom nu provoaca de obicei complicatii. Cu toate acestea, in rare cazuri, unele probleme pot aparea:

  • durere
  • sangerare dupa o zgarietura
  • infectie
  • ulceratie in 5-25 la suta din cazuri
  • probleme de coagulare a sangelui

Sangerare

Daca hemangiomul este afectat de o zgarietura minora sau o taietura aproape de locul in care se afla acesta, ar putea aparea o usoara sangerare.

hemangiom-complicatii

Ulceratie

Unele hemangioame pot fi afectate de ulceratii. Acestea provoaca dureri si formarea unei cicatrici dupa ce hemangiomul dispare. Un medic poate prescrie antibiotice pentru a preveni infectia.

Un hemangiom aparut la nivelul buzelor poate fi afectat de ulceratii care, de obicei, se vindeca mai greu si care ingreuneaza hranirea bebelusului. In aceasta situatie, parintii pot aplica putina vaselina pe tetina biberonului sau direct pe buze pentru a-i ameliora disconfortul celui mic. De asemenea, medicul poate prescrie anumite medicamente.

Probleme la nivelul ochilor

Daca hemangiomul se dezvolta in jurul ochiului, acesta poate pune presiune pe ochi si poate impiedica dezvoltarea corecta a acestuia. In plus, poate creste riscul de probleme oculare, cum ar fi ambliopia sau glaucomul. Medicii trateaza de obicei hemangiomul cat mai curand posibil pentru a reduce acest risc.

Alte conditii

Uneori, un hemangiom poate fi semnul unui sindrom care afecteaza alte parti ale corpului, de exemplu, creierul, inima, vasele de sange sau ochiul.

Specialistii pot decide monitorizarea copilului pe masura ce creste pentru a verifica daca exista simptome suplimentare.

Desi hemangiomul este un tip de tumoare - o tumoare vasculara - specialistii observa ca rar se raspandeste. Cu alte cuvinte, este putin probabil sa devina canceros.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemangioma/symptoms-causes/syc-20352334

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311871

https://www.healthline.com/health/hemangioma