Hepatita C – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Hepatita C – cauze, simptome, diagnostic si tratament Hepatita C – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 9 octombrie 2023

hepatita-c-cauze-simptome-si-tratament

Hepatita C este o inflamatie a ficatului, cauzata de un virus cunoscut ca virusul hepatitei C. Acesta poate provoca atat hepatita acuta, cat si varianta cronica a bolii, gradul de severitate al afectiunii variind de la forme usoare si pana la unele grave, cum ar fi ciroza hepatica si cancerul.

Virusul hepatitei C se transmite prin sange, majoritatea infectiilor aparand in urma expunerii la instrumentar medical infestat, transfuzii de sange, consum de droguri injectabile sau practici sexuale in urma carora partenerii ajung sa se expuna la sangele persoanei bolnave.

La nivel global, se estimeaza ca 58 de milioane de persoane au contractat infectia cronica cu virusul hepatitei C, anual depistandu-se aproximativ 1,5 milioane de infectii noi. Exista aproximativ 3,2 milioane de adolescenti si copii care prezinta infectie cronica cu hepatita C.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca in 2019, aproximativ 290.000 de persoane cu hepatita C au decedat, mai ales ca urmare a cirozei sau a carcinomului hepatocelular (cancer hepatic primar, care apare de la inceput la nivelul ficatului).

Medicamentele antivirale cu actiune directa pot vindeca peste 95% dintre cazurile de hepatita C, dar pentru multe persoane, accesul la diagnostic si tratament este inca redus. In plus, momentan, nu exista un vaccin care sa previna eficient hepatita C.


Hepatita C – generalitati

Hepatita reprezinta o inflamatie a ficatului, acesta umflandu-se cand tesuturile organismului sunt lezate sau infectate. Exista mai multe tipuri de hepatita, unul dintre acestea fiind hepatita C, provocata de virusul hepatitei C (VHC). Formele bolii pot varia de la cele blande, care dureaza cateva saptamani, si pana la forme grave, de lunga durata.

Astfel, hepatita C poate fi acuta sau cronica:

  • hepatita C acuta – este o infectie de scurta durata, aceasta putand dura pana la 6 luni. Intr-unele cazuri, organismul pacientului reuseste sa invinga infectia si virusul este distrus, dar la majoritatea pacientilor infectiile acute evolueaza spre forma cronica.
  • hepatita C cronica – este varianta de lunga durata a bolii. Daca nu este tratata, poate persista pe tot parcursul vietii, provocand probleme de sanatate grave, cum ar fi leziuni hepatice, ciroza, cancer hepatic sau chiar deces.

Pentru a preveni afectiunile hepatice, farmacistii Catena va recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Detoxifica ficatul si ajuta la regenerarea celulelor hepatice, protejeaza impotriva efectelor nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari.

Infectiile acute cu VHC sunt de obicei asimptomatice si majoritatea lor nu pun viata in pericol. La aproximativ 30% (15 – 45%) dintre persoanele infectate, virusul dispare spontan in decurs de 6 luni de la infectare, fara niciun tratament.

Restul de 70% (55 – 85%) dintre pacientii cu hepatita C dezvolta infectie cronica cu VHC. In aceste cazuri, riscul de ciroza variaza de la 15% la 30% in termen de 20 de ani.

Hepatita C – cauze si factori de risc

Hepatita C se transmite prin contactul cu sangele unei persoane care are VHC. In general, se transmite in urmatoarele situatii:

  • in domeniul sanitar, prin reutilizarea si sterilizarea necorespunzatoare a instrumentarului medical, mai ales a seringilor si acelor;
  • transfunzii efectuate cu sange care nu a fost testat in prealabil;
  • utilizarea la comun a drogurilor injectabile (seringi si ace);
  • in urma tatuajelor efectuate folosind instrumente sau cerneluri contaminate cu VHC.

Cu un continut optim de extracte naturale de armurariu si anghinare, Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar special creat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Armurariul si anghinarea sunt plante recunoscute pentru proprietatile benefice asupra sanatatii ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le contin.

Hepatita C poate fi transmisa si de la mama la nou-nascut sau prin practici sexuale care determina expunerea la sange, cum ar fi in cazul persoanelor care au mai multi parteneri sexuali sau in randul barbatilor care intretin relatii sexuale cu persoane de acelasi sex. Aceste modalitati de transmitere a virusului sunt insa mai rar intalnite.

Hepatita C nu se transmite prin alaptare, produse alimentare sau apa si nici prin imbratisare, sarut sau daca se consuma alimente ori bauturi dupa o persoana infectata.

Hepatita C – simptome si manifestari

Majoritatea pacientilor cu hepatita C nu prezinta simptome in prima saptamana de la infectare. Simptomele pot sa apara abia dupa 2 saptamani sau chiar dupa 6 luni.

Persoanele infectate cu VHC se confrunta cu:

  • febra;
  • oboseala intensa;
  • pierderea poftei de mancare si slabire neintentionata;
  • greata si varsaturi;
  • dureri abdominale;
  • urina bruna;
  • scaun de culoare palida;
  • dureri articulare;
  • icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor);
  • tendinta de a sangera sau de a se invineti usor;
  • prurit;
  • umflarea picioarelor;
  • ascita (acumularea fluidului in zona abdominala);
  • stari de confuzie, ameteala si vorbire neclara, fenomen cunoscut ca encefalopatie hepatica;
  • angioame-paianjen (vase de sange similar unor picioare de paianjen, vizibile la nivelul pielii).

Specialistii Catena va ofera ca varianta Esentin Trio, un supliment pentru persoanele carora li s-au deteriorat functiile ficatului sau pentru pacientii care au suferit operatii hepatobiliare, dar care contribuie si la imbunatatirea functiei mintale si la combaterea deficientelor cerebrale cauzate de procesul de imbatranire.

Diagnosticul de hepatita C

Daca nu este tratata, hepatita C poate duce la ciroza, insuficienta hepatica sau cancer hepatic. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat pot preveni aceste complicatii.

Intrucat infectiile noi cu VHC sunt de obicei asimptomatice, putini pacienti sunt diagnosticati in stadiile incipiente ale bolii. In cazul pacientilor care dezvolta hepatita C cronica, infectia este deseori neadiagnosticata tocmai pentru ca se mentine asimptomatica chiar si timp de zeci de ani de la infectie, cand simptomele apar secundar unei deteriorari grave a ficatului.

Medicul stabileste diagnosticul in functie de istoricul medical al pacientului, examenul fizic si rezultatele analizelor de sange. In cazul pacientilor care sunt intr-adevar diagnosticati cu hepatita C, ar putea fi nevoie ca acestia sa efectueze analize suplimentare pentru a verifica daca prezinta deteriorari ale ficatului. Aceste investigatii pot consta in analize de sange suplimentare, ecografie si biopsie hepatica.

Tot pentru cei ingrijorati de starea de sanatate a ficatului, farmacistii Catena recomanda Sanohepatic colesterol Plus. Este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a ficatului, mentine concentratiile normale de colesterol in sange si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

In principiu, mai intai medicul va recomanda analize de sange care vizeaza:

  • anticorpii anti-VHC – acestia sunt proteine pe care organismul le produce cand detecteaza prezenta in sange a virusului hepatitei C si isi fac aparitia la aproximativ 12 saptamani dupa infectare. In general, rezultatele acestei analize se obtin in decursul a cateva zile sau o saptamana, dar la unele centre de recoltare sunt disponibile si teste mai rapide. Rezultatele pot fi:
  • Negative: – in astfel de cazuri, daca pacientul nu are hepatita C, dar a fost expus la HVC in ultimele 6 luni, va trebui sa repete analiza;
  • Pozitive: – inseamna ca persoana prezinta deja anticorpii pentru hepatita C, deci a contractat virusul la un moment dat. Daca rezultatul este pozitiv, pacientul va trebui sa faca si urmatoarea analiza:
  • ARN VHC – aceasta analiza masoara cantitatea particulelor de ARN viral (materialul genetic al virusului hepatic) prezente in sange. Acestea apar in sange la 1 – 2 saptamani de la infectare.

In functie de rezultatele analizelor de sange, este posibil ca medicul sa recomande si testarea functiei hepatice. Se masoara nivelul proteinelor si enzimelor, care de obicei creste in termen de 7 – 8 saptamani de la infectare. Pe masura ce ficatul se deterioreaza, enzimele incep sa se acumuleze in sange. Interesant este ca unii pacienti au niveluri normale ale enzimelor din sange si totusi au hepatita C.

Tratament hepatita C

Tratamentul pentru hepatita C consta in medicamente antivirale, care vindeca boala in majoritatea cazurilor. Daca pacientul are hepatita C in forma acuta, s-ar putea chiar ca medicul sa astepte mai intai sa vada daca afectiunea evolueaza spre forma cronica, si abia apoi sa prescrie un tratament.

Interferonul, peginterferonul si ribavirina au fost candva principalele tratamente pentru hepatita C, dar aveau efecte secundare, precum oboseala, simptome asemanatoare gripei, anemie, eruptii cutanate, usoare stari de anxietate, depresie, greata si diaree.

In prezent, se prescriu de obicei urmatoarele optiuni de tratament:

  • elbasvir – grazoprevir: se administreaza o pastila pe zi si este tratamentul care vindeca  97% dintre pacientii diagnosticati cu hepatita virala C;
  • glecaprevir – pibrentasvir: tratamentul este de mai scurta durata, mai exact de 8 saptamani in cazul adultilor cu orice tip de hepatita virala, dar care nu au ajuns inca la ciroza. Tratamentul este mai indelungat la pacientii aflati in alte stadii ale bolii. Se administreaza 3 tablete pe zi.
  • ledipasvir – sofosbuvir: prin administrarea cate unui comprimat pe zi, majoritatea pacientilor care sufera de hepatita C se vindeca in decursul a 8 – 12 saptamani;
  • sofosbuvir si elbasvir/grazoprevir: se administreaza zilnic o tableta la masa, in general, impreuna cu ribavirin si/sau interferon, timp de pana la 12 – 24 de ore;
  • sofosbuvir – velpatasvir: si acest tratament se foloseste zilnic si de obicei combate hepatita C in decurs de 12 saptamani;
  • sofosbuvir – velpatasvir – voxilaprevir: este o combinatie aprobata pentru tratamentul adultilor care au infectie cronica cu VHC, fie fara ciroza, fie cu ciroza compensata (adica aflati in stadiul in care inca nu prezinta simptome), si care au mai incercat deja si alte tratamente.

Steablock reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3, in afectiuni precum sindromul metabolic, dislipidemia sau diabetul. Este un protector hepatic care, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, contribuie la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica.

Daca hepatita C cauzeaza ciroza, pacientul trebuie sa se adreseze unui medic specializat in afectiuni ale ficatului. Tratamentul pentru problemele medicale asociate cirozei includ medicamente, interventie chirurgicala sau alte proceduri medicale. Daca hepatita C duce la insuficienta hepatica sau cancer hepatic, pacientul ar putea avea nevoie de un transplant de ficat.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni hepatita C, puteti urma acesta indicatii:

  • evitati drogurile sau nu folositi la comun seringile si acele;
  • folositi manusi pentru a nu atinge sangele sau leziunile deschise ale pacientilor cu care interactionati;
  • in caz de tatuaje sau piercinguri, asigurati-va ca echipamentul folosit este steril si ca flacoanele de cerneala sunt sigilate;
  • nu folositi la comun articolele de ingrijire personala, cum ar fi periutele de dinti, aparatele de ras sau unghierele;
  • folositi prezervativ, iar daca dumneavoastra si partenerul sunteti alergici la latex, puteti incerca preservative din poliuretan.

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-c/symptoms-causes/syc-20354278

https://medlineplus.gov/hepatitisc.html

https://www.webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-c

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 2 la preț de 1
    Steablock x 60 capsule

    Steablock X 60 capsule

    SteaBlock este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului.    Ingrediente si beneficii consumul de silimarina timp de patru saptamani poate reduce colesterolul si…

  • Esentin E x 30 caps.

    Esentin trio X 30 capsule

    SWP Esentin Trio contine fosfolipide esentiale, silimarina si vitamina E. Asocierea fosfolipidelor esentiale cu silimarina, in aceeasi capsula, are avantajul de a contribui la absorbtia si biodisponibilitatea…

  • Sanohepatic colesterol Plus x 60 compr. film.

    Sanohepatic colesterol Plus X 60 comprimate filmate

      Sanohepatic Colesterol Plus este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a ficatului, reduce oboseala si extenuarea si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism Compozitie Sanohepatic…