Homocisteina – ce este, valori crescute si valori scazute

Homocisteina – ce este, valori crescute si valori scazute Homocisteina – ce este, valori crescute si valori scazute

Ultima actualizare: 25 mai 2023

Atunci cand va ganditi la starea generala de sanatate, exista anumiti indicatori care pot defini in mod clar nivelul de sanatate in care se afla organismul uman. Unul dintre acestia, deseori considerat mai putin important, este homocisteina. Analiza de sange care identifica nivelul acestui aminoacid ofera informatii importante despre modul in care functioneaza inima si vasele de sange.

Homocisteina este un aminoacid produs de corpul uman, de obicei metabolizat de vitaminele B6 si B12, dar si de acidul folic. Atunci cand echilibrul sau este deteriorat, nivelul de acestuia din organism poate creste, producand uneori o serie de probleme de sanatate destul de serioase.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

In acest articol, veti afla informatii generale despre homocisteina si cand se recomanda analiza de sange care evidentiaza nivelul sau. De asemenea, veti intelege cum se interpreteaza rezultatele acestei analize si ce pot indica valorile crescute si cele scazute.

Homocisteina - generalitati

Homocisteina este un aminoacid ce se regaseste in plasma si contine sulf. Acesta este de obicei prezent in celulele din corp in cantitati destul de mici intrucat organismul uman il converteste in diverse alte produse. Acest aminoacid poate fi metabolizat cu ajutorul vitaminelor B12 si B6, dar si a acidului folic. Asadar, atunci cand in urma analizei de sange homocisteina nivelul este unul crescut, acesta este un semn ca in organismul respectivului pacient exista o carenta a acestor vitamine.

In ultimii ani, homocisteina a fost deseori asociata cu aparitia calcificarii pe vasele de sange. De asemenea, a fost luata in considerare ca factor de risc in aparitia atacurilor cerebrale si a infarctului miocardic. Cresterea nivelului acestui aminoacid este conectata cu un aport scazut de vitamine din dieta, producand dezechilibre metabolice semnificative.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.

Urmarirea modului in care acest compus evolueaza in sange este deosebit de importanta si in cazul pacientelor. Au existat situatii in care excesul de homocisteina a provocat avort sau defecte la nou-nascut ale tubului neural. Astfel, din cauza nivelului crescut aparut la femeile insarcinate, nou-nascutii pot prezenta spina bifida la nastere.

Cand se recomanda testarea homocisteinei

Avand in vedere implicatiile pe care homocisteina le poate avea in dezvoltarea anumitor boli cardiovasculare grave, dar si in timpul sarcinii, determinarea si testarea acestui aminoacid este deosebit de important. Asadar, medicul poate recomanda analiza de sange homocisteina in urmatoarele situatii:

  • in cazul pacientilor pentru care exista o suspiciune sau sunt deja diagnosticati cu un deficit de metionina, aceasta fiind o tulburare genetica;
  • in cazul persoanelor care prezinta simptome de dezvoltare a bolii coronariene;
  • in cazul pacientilor care prezinta risc ridicat de a dezvolta tromboza;
  • in cazul pacientilor care manifesta anemie megaloblastica sau inexplicabila;
  • in cazul femeilor insarcinate care au dezvoltat infertilitate sau au experimentat un avort spontan;
  • in urma obtinerii unor rezultate ce evidentiaza un nivel scazut la analizele pentru vitaminele B6, B12 si acid folic;
  • in cazul pacientilor care au o functie renala ce functioneaza sub parametri;
  • in cazul pacientilor care au dezvoltat mielopatie sau neuropatie periferica.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, dar si cand apare „astenia de primavara”, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Sustinatorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune.

De asemenea, medicul urmareste nivelul de hemocisteina din sange si in cazul pacientilor care au peste 75 de ani. In plus, persoanelor care au o dieta vegetariana si nu compenseaza nevoia de vitamina B12 din organism prin suplimente alimentare, medicul le poate recomanda analiza de sange pentru dozarea homocisteinei. Mai mult, in cazul pacientilor care folosesc medicamente recunoscute ca avand interactiuni cu acidul folic, este recomandata verificarea nivelului de homocisteina.

In cazul pacientilor ce au varsta sub 40 de ani si prezinta un risc ridicat de a dezvolta o boala cardiovasculara, aceasta analiza de sange este recomandata la un interval de 3 pana la 5 ani. Pe de alta parte, in cazul nou-nascutilor ce prezinta patologie de tub neural, analiza de homocisteina se repeta la 3-5 zile.

Homocisteina - interpretari

Analiza de homocisteina se poate recolta fie din sange venos, fie plasmatic. In cazul recoltarii din sange venos, aceasta analiza se recolteaza inainte de prima masa a zilei. In acest caz nu este necesar un vacutainer cu coagulant. Pe de alta parte, in cazul recoltarii plasmatice, homocisteina se recolteaza din sangele venos, folosindu-se un vacutainer cu anticoagulant, de cele mai multe ori folosindu-se heparina. Si in acest caz, recoltarea are loc pe nemancate.

Valorile de referinta pentru analiza de sange homocisteina variaza in functie de laborator. De obicei, valoara considerata normala este sub 10 micromol/L. In cazul recoltarii plasmatice, rezultatele pot fi influentate de o boala cronica la rinichi sau ficat, hipotiroidism, fumat, deficit de vitamine, dieta necorespunzatoare, dar si de varsta.

De asemenea, o valoare a homocisteinei intre 10 si 15 micromol/L poate indica un risc intermediar de a dezvolta o boala cardiovasculara. O valoare intre 15 si 30 micromol/L creste riscul de afectiune cardiovasculara. Nu in cele din urma, daca rezultatul analizei de homocisteina depaseste 30 micromol/L, atunci pacientul are un risc foarte ridicat de a avea o afectiune cardiovasculara.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Homocisteina crescuta

Valoarea crescuta a analizei de sange homocisteina apare in cazul persoanelor care au un deficit de acid folic si vitaminele B6 si B12. De asemenea, valoarea acestui test creste in cazul aparitiei afectiunii homocisteinurie, ceea ce inseamna ca acest aminoacid a ajuns in urina.

O alta cauza a cresterii nivelului de homocisteina este in cazul scaderii functiei rinichilor. In plus, o dieta bogata in produse ce contin metionina, precum oua, alune braziliene, organe, peste, porumb, poate creste nivelul de acumulare a acestui aminoacid in sange.

In cazul cresterii nivelului de homocisteina din sange si dezvoltarii afectiunii asociate, denumita hiperhomocisteinemie, riscul de calcifiere a vaselor este ridicat. Astfel, pot aparea boli precum atac cerebral, infarct sau blocaje arteriale.

Homocisteina scazuta

Chiar daca valoarea homocisteinei din sange este sub nivelul de referinta, aceasta este considerata normala. Conform opiniei medicale, o valoare scazuta in aceasta analiza nu are implicatii chimice si nu reprezinta un motiv serios de ingrijorare.

Interpretarea corecta a valorilor acestei analize este deosebit de importanta intrucat pot aparea si valori fals crescute. De obicei, aceasta situatie apare in cazul pacientilor care urmeaza diverse tratamente pe baza de medicamente ce contin methotrexate ca substanta activa. O astfel de situatie poate aparea si in cazul pacientilor carora li se administreaza contraceptive orale sau alte medicamente pe baza de oxid nitric, fenitoin, carbamazepin sau S-adenozil-metionina.

In concluzie, analiza de sange homocisteina este deosebit de importanta in tabloul clinic general al oricarui pacient. Valoarea acestui test poate evidentia riscul pacientului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare si ajuta medicul sa identifice tipul de tratament potrivit. In plus, aceasta analiza este importanta si in perioada sarcinii, ajutand medicul sa evalueze posibilele riscuri de avord sau de malformatii la nou nascut.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…