HPV: Informatii esentiale despre infectie, preventie si vaccinare

HPV: Informatii esentiale despre infectie, preventie si vaccinare HPV: Informatii esentiale despre infectie, preventie si vaccinare

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

 

HPV (virusul papiloma uman) este un grup mare de virusuri care afecteaza pielea si mucoasele. Exista peste 100 de tipuri de HPV, iar unele dintre acestea pot cauza leziuni precanceroase sau canceroase, cum ar fi cancerul de col uterin, de anus, de penis, de gat si alte tipuri de cancer.

Informatii esentiale despre HPV includ:

  • Transmitere: se transmite prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate, de obicei prin contact sexual (dar nu exclusiv). Majoritatea oamenilor care au avut contact sexual sunt expusi la HPV la un moment dat in viata.
  • Simptome: multe persoane infectate cu HPV nu prezinta simptome sau semne evidente. In unele cazuri, virusul poate duce la aparitia condiloamelor genitale (veruci genitale) sau la alte leziuni vizibile pe piele sau in zona genitala.
  • Prevenire: vaccinul HPV este disponibil si este recomandat, de obicei, adolescentilor si tinerilor, pentru a preveni infectia cu anumite tipuri de HPV care pot cauza cancer. Utilizarea prezervativelor poate reduce, dar nu elimina complet, riscul de transmitere a HPV.
  • Diagnostic si tratament: testele Papanicolau si testele HPV sunt utilizate pentru depistarea leziunilor precanceroase sau a infectiei cu HPV. Tratamentul se concentreaza pe gestionarea simptomelor si pe prevenirea complicatiilor, precum si pe indepartarea leziunilor precanceroase sau a verucilor genitale.
  • Cancerul legat de HPV: anumite tulpini de HPV sunt asociate cu riscul crescut de cancer de col uterin, de anus, de penis, de gat si de alte tipuri de cancer. Screeningul regulat si vaccinarea pot reduce riscul de dezvoltare a acestor tipuri de cancer.

Infectia cu HPV la fete

Fetele si femeile sunt, in general, la risc de a fi infectate cu HPV, mai ales in timpul activitatilor sexuale. Transmiterea HPV se poate intampla prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate. Insa nu este nevoie de un act sexual complet pentru a transmite virusul; simplul contact genital poate fi suficient pentru a facilita transmiterea.

Este important de mentionat ca majoritatea infectiilor cu HPV sunt asimptomatice si se rezolva de la sine in timp, fara a cauza complicatii majore. Cu toate acestea, unele tulpini de HPV pot duce la leziuni precanceroase sau cancerigene. De aceea este esential sa se efectueze teste periodice, cum ar fi testele Papanicolau si testele HPV, pentru a depista eventualele probleme si a le trata la timp.

Vaccinarea impotriva HPV este, de asemenea, recomandata pentru fete si femei tinere, in general intre varstele de 9 si 26 de ani, pentru a reduce riscul de infectie cu tulpinile de HPV care sunt asociate cu riscul crescut de cancer de col uterin si alte tipuri de cancer.

Infectia cu HPV la baieti

Studiile estimeaza ca 80% dintre femei si barbati se vor infecta cu HPV de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, virusul este eliminat din organism cu ajutorul sistemului imunitar, in aproximativ 2 ani, inainte ca infectia cu HPV sa cauzeze probleme de sanatate.

La barbati, infectia cu HPV tinde sa se manifeste clinic sub forma de veruci anogenitale (negi sau condiloame genitale), care provoaca o morbiditate semnificativa si cresc ratele de transmitere a HPV. Peste 4 din 10 cazuri de cancer cauzat de HPV apare la barbati. Acestia pot dezvolta cancer de penis, cancer anal sau cancer al cavitatii bucale.

Mult timp rezervat doar fetelor, vaccinul impotriva virusului papiloma uman (HPV) este acum extins si la baieti. Aceasta extindere este necesara atat pentru a-i proteja pe ei de anumite tipuri de cancer, cat si, nu in cele din urma, in speranta eliminarii bolilor provocate de acest virus la ambele sexe.

HPV, un virus extrem de transmisibil

Aproape unul din trei barbati cu varsta de peste 15 ani este infectat cu cel putin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar unul din cinci este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat sau oncogen (cancerigen), potrivit unui nou studiu publicat in numarul din septembrie al revistei medicale The Lancet Global Health. Prevalenta HPV a fost ridicata la adultii tineri, atingand un maximum cuprins intre 25 si 29 de ani, si s-a stabilizat sau a scazut usor dupa aceea.

Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, citata in The Lancet, in 2018 au fost inregistrate in intreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la barbati cauzate de HPV.

Vaccin HPV

Vaccinul HPV a trecut printr-un proces riguros de testare a sigurantei inainte de a fi aprobat in 2006, pentru prevenirea cancerului cervical la femei si in 2009 pentru prevenirea cancerului asociat HPV la barbati. De atunci, au fost administrate peste 500 de milioane de doze de vaccin HPV in intreaga lume.

Care este schema de administrare a vaccinului HPV?

In functie de varsta la care se administreaza vaccinul HPV, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze.

Masuri de prevenire si control pentru papilomavirusul uman

Trei vaccinuri profilactice impotriva HPV au primit o autorizatie de utilizare in Europa: un vaccin bivalent, un vaccin cvadrivalent si un vaccin nonavalent, in functie de numarul de tipuri de HPV pe care le contin.

Toate vaccinurile licentiate contin antigeni care ofera protectie impotriva afectiunilor cauzate de tipurile 16 si 18 de HPV si s-a demonstrat ca previn peste 90% din leziunile precanceroase asociate cu aceste doua tipuri de virusuri.

Vaccinul nonavalent previne, in plus, mai mult de 90% din leziunile precanceroase asociate cu tipurile 31, 33, 45, 52 si 58 de HPV.

Vaccinurile HPV se administreaza in doua doze pe o perioada de 6 luni, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 9 si 15 ani, si in trei doze pentru persoanele cu varsta de 16 ani sau mai mult.

Schema de administrare a vaccinului HPV poate varia in functie de varsta, istoricul vaccinarilor anterioare si recomandarile medicale. In general, vaccinul HPV este administrat in mai multe doze, pentru a asigura o protectie adecvata impotriva infectiilor cu HPV. Schema obisnuita de administrare a vaccinului HPV la persoanele care nu au primit anterior vaccinul este:

  1. Vaccinul Gardasil 9: acesta este unul dintre vaccinurile utilizate impotriva HPV si protejeaza impotriva a noua tulpini de HPV, inclusiv impotriva celor asociate cu cancerul de col uterin, de penis, de anus si de gat.
  2. Adolescenti si tineri: schema standard consta in doua doze administrate la un interval de 6-12 luni intre ele. Daca primele doua doze sunt administrate inainte de varsta de 15 ani, sunt suficiente doar doua doze. Daca prima doza este administrata dupa varsta de 15 ani, pot fi necesare trei doze.
  3. Persoane intre 15 si 45 de ani: schema consta in trei doze administrate la 0, 2 si 6 luni.

Este important sa discuti cu medicul tau pentru a determina schema exacta de vaccinare in functie de varsta ta si de recomandarile specifice.

Cum poate fi prevenita infectia cu HPV?

Prevenirea infectiei cu HPV poate implica mai multe strategii:

  • Vaccinarea: este cea mai eficienta modalitate de prevenire a infectiei cu HPV. Vaccinul HPV este disponibil si ofera protectie impotriva anumitor tipuri de HPV asociate cu cancerul de col uterin, de penis, de anus si de gat. Este recomandat sa ti se efectueze vaccinul conform schemei recomandate de medic.
  • Utilizarea prezervativelor: desi prezervativele nu ofera protectie completa impotriva HPV, pot reduce riscul de transmitere. Ele pot ajuta la prevenirea contactului direct cu zonele infectate cu HPV, dar nu acopera intreaga zona genitala, asa ca nu sunt o metoda de protectie absoluta.
  • Limitarea numarului de parteneri sexuali: reducerea numarului de parteneri sexuali poate reduce riscul de a fi expus(a) la HPV si la alte infectii cu transmitere sexuala.
  • Screening si teste regulate: pentru femei, efectuarea testelor Papanicolau si a testelor HPV, conform recomandarilor medicale, poate ajuta la depistarea precoce a leziunilor precanceroase sau a cancerului de col uterin.
  • Educatie si constientizare: informarea despre HPV, despre modul sau de transmitere si despre masurile de prevenire poate fi esentiala pentru a lua decizii informate si pentru a lua masuri preventive corespunzatoare.

 

Surse:

https://www.ecdc.europa.eu/en/human-papillomavirus/prevention-control