Informatii complete despre andropauza

Informatii complete despre andropauza Informatii complete despre andropauza

Ultima actualizare: 21 iunie 2023

andropauza

Andropauza se traduce ca „menopauza masculina”. Andropauza descrie o reducere a nivelului de testosteron, cauzata de inaintarea in varsta la barbati. Principalele simptome sunt oboseala, insomnia, schimbarile de dispozitie si multe altele. In plus, andropauza poate afecta fertilitatea.

Andropauza implica o scadere a productiei de testosteron la barbatii care au 50 de ani sau mai mult. Andropauza este adesea asociata cu hipogonadismul. Ambele afectiuni sunt caracterizate de niveluri scazute de testosteron si simptome similare.

Testosteronul este un hormon produs in testicule si are mai multe efecte asupra organismului, in afara de acela de stimulare a apetitului sexual. De asemenea, controleaza schimbarile organismului baietilor in timpul pubertatii, alimenteaza energia mentala si fizica, mentine masa musculara, controleaza raspunsul de „lupta sau fugi” si regleaza alte caracteristici evolutive cheie.

Andropauza la barbati difera de menopauza la femeile in mai multe moduri. Andropauza nu implica o incetare completa a activitatii organelor de reproducere. Cu toate acestea, pot aparea probleme sexuale ca urmare a nivelului scazut de hormoni.


Andropauza – generalitati

Menopauza este un termen extrem de vehiculat si marcheaza sfarsitul ciclului reproductiv feminin. Cu toate acestea, si barbatii experimenteaza o serie de simptome si schimbari in timp ce imbatranesc, pe care unii oameni le compara cu efectele menopauzei.

Aceasta schimbare absolut naturala este denumita in literatura de specialitate drept „andropauza”. Cu toate acestea, unii specialisti sustin ca aceasta eticheta este inselatoare si ca definitia simptomelor, cauzelor si tratamentelor este inca neclara.

Potrivit unui articol din revista Social History of Medicine, menopauza masculina, sau andropauza, a fost un subiect extrem de dezbatut incepand cu sfarsitul anilor 1930 si pana la mijlocul anilor 1950, insa cercetatorii moderni recomanda ca, fara limite clare, andropauza nu este un diagnostic util.

Cu toate acestea, este evident ca imbatranirea produce efecte in corpul masculin, cum ar fi exemplul testosteronului, al carui nivel se reduce in mod treptat odata cu trecerea anilor.

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Este „menopauza masculina” reala?

Inaintarea in varsta are efecte asupra nivelurilor de hormoni sexuali la barbati, insa corelarea acestui proces cu menopauza la femei nu este exacta.

Unii cercetatori asociaza simptomele cu o afectiune numita deficit de androgeni la barbatul varstnic sau hipogonadism cu debut tardiv. Acest proces se produce in mod natural atunci cand gonadele, sau organele care produc celule sexuale, incep sa imbatraneasca si sa-si piarda functia.

despre-andropauza

Andropauza afecteaza doar 2,1% dintre barbati, in timp ce menopauza este o parte naturala a dezvoltarii sexuale feminine. Aceasta prevalenta creste odata cu varsta, dar nu este o etapa standard in dezvoltarea masculina.

Medicii sugereaza un diagnostic de hipogonadism cu debut tardiv atunci cand un barbat prezinta trei probleme sexuale, iar nivelul sau de androgeni este mai mic de 11 nanomoli pe litru (nmol).

Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune.

Andropauza – simptome si manifestari

Menopauza la femei marcheaza o scadere brusca a nivelurilor de estrogen si progesteron, principalii hormoni reproductivi feminini, acest declin considerabil producandu-se intr-o perioada relativ scurta.

In schimb, simptomele de andropauza apar mai lent, mai subtil si mai putin sever decat in cazul menopauzei. Nivelul de testosteron se reduce mai putin sever decat nivelul hormonilor feminini in timpul menopauzei.

Printre semnele si simptomele pe care unii oameni le atribuie andropauzei se numara:

  • bufeurile;
  • starea de iritabilitate;
  • acumularea de grasime in jurul abdomenului si pieptului;
  • pierderea masei musculare;
  • piele uscata si subtire;
  • transpiratie excesiva.

andropauza-simptome

Potrivit unui studiu, cele mai frecvente semne si simptome ale andropauzei sunt reducerea libidoului, o frecventa mai scazuta a erectiilor matinale si disfunctia erectila. Studiul enumera si alte simptome, cum ar fi pierderea de energie, incapacitatea de a merge mai mult de 1 kilometru si dificultatile in indeplinirea sarcinilor fizice solicitante, cum ar fi alergarea sau ridicarea obiectelor grele. Ingenuncherea si aplecarea pot deveni, de asemenea, mai dificile.

Depresia si oboseala ar putea aparea, de asemenea, ca urmare a modificarii nivelurilor hormonilor masculini.

Andropauza – cauze

Dupa ce barbatii ating varsta de 30 de ani, nivelul de testosteron incepe sa scada treptat, reducandu-se in medie cu un procent in fiecare an. Cu toate acestea, medicii nu cred ca simptomele de andropauza sunt provocate de aceasta scadere normala, cauzata de inaintarea in varsta, a nivelului de testosteron. Daca s-ar intampla acest lucru, toti barbatii ar experimenta aceste simptome, ceea ce nu este cazul.

Aceasta situatie medicala este una complexa si poate produce simptome diferite. Desi aceste simptome apar in majoritatea cazurilor la barbatii in varsta cu un nivel scazut de testosteron, ele tind sa apara si la barbatii mai in varsta care sufera de boli de inima, obezitate, hipertensiune arteriala sau diabet de tip 2. In urma acestui lucru, specialistii au tras concluzia ca modificarea nivelurilor de hormoni masculini nu este singurul factor care contribuie la instalarea andropauzei.

Andropauza poate avea si alti factori de risc, printre care problemele de sanatate subiacente, cum ar fi:

  • lipsa de miscare;
  • fumatul;
  • consumul de alcool;
  • stresul;
  • anxietatea;
  • privarea de somn.

andropauza-cauze

Disfunctia erectila poate fi rezultatul unor modificari produse la nivelul vaselor de sange sau al unei probleme nervoase.

Unii barbati se confrunta cu impactul psihologic al cunoscutei „crize a varstei mijlocii”, in care devin preocupati de reperele profesionale si personale. Aceasta poate fi o cauza a depresiei, care poate declansa o serie de factori care duc la simptomele fizice ale deficitului de androgeni la barbatul varstnic.

Lipsa somnului, alimentatia necorespunzatoare si lipsa exercitiilor fizice, fumatul si consumul de alcool, precum si stima de sine scazuta pot contribui, de asemenea, la aparitia acestei probleme.

Hipogonadismul este o afectiune in care testiculele nu produc suficienti hormoni. La barbatii mai tineri, acest lucru poate duce la pubertate intarziata. Daca se dezvolta la o varsta mai inaintata, posibil legata de obezitate sau diabetul de tip 2, pot aparea simptomele deficitului de androgeni la barbatul varstnic.

Diagnosticul de andropauza

Este putin probabil ca un medic sa puna diagnosticul de andropauza. Acest proces natural reprezinta un set de simptome asupra carora exista putin acord din partea specialistilor.

Aceste simptome pot aparea din cauza unei serii de factori privind stilul de viata sau bolile subiacente.

Andropauza si optiunile de tratament

Deoarece andropauza nu are o definitie clara, barbatii care experimenteaza aceste modificari fizice primesc tratament in functie de simptomele lor.

De exemplu, un barbat care se confrunta cu obezitate primeste sprijin pentru gestionarea greutatii si un regim de exercitii fizice. De asemenea, ar putea fi nevoit sa-si ajusteze aportul alimentar si sa adopte o alimentatie bine echilibrata si hranitoare.

andropauza-tratament

Persoanele cu diabet zaharat si boli cardiovasculare necesita un tratament adecvat pentru afectiunea de baza. In cazul lor, semnele si simptomele pot fi reduse prin mentinerea sub control a nivelului de glucoza din sange.

Medicii efectueaza un control detaliat asupra simptomelor descoperite, cum ar fi disfunctia erectila si oboseala, pentru a detecta orice boala cardiovasculara. Mai exact, specialistii efectueaza analize de sange si scanari.

Medicii le pot recomanda persoanelor care au semne si simptome de depresie sau anxietate sa se adreseze unui psihiatru, care poate prescrie antidepresive, psihoterapie (la psiholog) sau ambele.

Medicul poate recomanda terapia cu testosteron, dar eficacitatea acestui tratament nu este clara. Terapia cu testosteron ar putea creste riscurile de producere a unor blocaje la nivelul tractului urinar si de aparitie a cancerului de prostata. De asemenea, poate agrava boala cardiaca ischemica, epilepsia si apneea in somn.

Discutati cu un medic despre modalitatile de gestionare a simptomelor imbatranirii si a bolilor legate de inaintarea in varsta.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/menopause/male

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266749

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Benesio MaxiTonic x 30 cps. moi

    Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

    Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea…