Informatii complete despre gripa de tip A

Informatii complete despre gripa de tip A Informatii complete despre gripa de tip A

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Gripa este o infectie respiratorie acuta, cauzata de virusurile gripale care circula in toate partile lumii, pe tot parcursul anului. Reprezinta o adevarata povara pentru persoana ce ia virusul, de cele mai multe ori din pricina simptomelor care se manifesta brusc si cu o oarecare severitate. Desi variaza de la pacient la pacient, unele cazuri de gripa tip A pot duce la spitalizare si chiar deces, in special in randul categoriilor cu risc ridicat. Vorbim despre copii, varstnici, femei insarcinate, pacientii suferinzi de afectiuni grave, dar si de personalul medical.

In climatele temperate, epidemiile sezoniere apar mai ales in timpul iernii, in timp ce in regiunile tropicale, gripa tip A poate aparea pe tot parcursul anului, provocand focare neregulate.


Tipuri de gripa, pe scurt

Exista 4 tipuri de virusuri gripale sezoniere – tip A, tip B, tip C si tip D. Virusurile gripale tip A si tip B circula si provoaca epidemii sezoniere. Iar despre virusurile gripale D se cunoaste faptul ca afecteaza in primul rand animalele, precum bovinele, si nu infecteaza sau provoaca boli la oameni.

Gripa tip A

Virusurile gripale A se clasifica in subtipuri in functie de combinatiile dintre hemaglutinina (HA) si neuraminidaza (NA) – adica proteinele ce se afla pe suprafata virusului. In prezent, la om circula virusurile gripale de subtip A(H1N1) și A(H3N2).

Gripa tip A (H1N1), cunoscuta si sub numele de gripa porcina, gripa mexicana sau nord-americana, este o boala provocata de virusul gripal A subtip H1N1, ce a izbucnit in Mexic, in aprilie 2009, si a evoluat rapid in intreaga lume, ca o pandemie. De la momentul declansarii sale si pana in august 2010 – momentul in care a fost declarata incheiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) – pandemia de gripa tip A (H1N1) a provocat intre 150.000 si 575.000 de decese la nivel mondial.

Majoritatea persoanelor cu gripa sunt infectate cu virusul gripal de tip A. Iar pe langa infectarea oamenilor, virusul gripal tip A poate infecta animalele, inclusiv pasarile (gripa aviara) si porcii (gripa porcina). In unele cazuri, aceste tipuri de gripa se pot transmite oamenilor.

Si despre pandemia de gripa din 1918 se stie ca a fost cauzata si de un virus gripal A (H1N1).

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis, care sustine buna functionare a sistemului imunitar, datorita combinatiei de Vitamina D, Vitamina C si Zinc, care actioneaza sinergic, utilizand o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrieti.

Gripa tip B

Fata de gripa tip A, cand vine vorba de virusul gripal B, acesta se transmite doar de la om la om. Virusurile gripale tip B nu sunt clasificate in subtipuri si evolutia lor este mai lenta. O alta diferenta fata de gripa tip A, care este mai frecventa in sezonul rece, gripa tip B se poate manifesta oricand pe timpul anului. Virusurile gripale tip B care circula in prezent apartin fie descendentei B/Yamagata, fie B/Victoria.

Gripa tip C

Virusul gripal C este detectat mai rar si va provoca, de obicei, infectii usoare fata de gripa tip A sau tip B. Asadar, nu reprezinta un risc mare cand vine vorba de sanatatea publica.

Gripa de tip A - cum se transmite

Gripa tip A se transmite de la persoana la persoana. Cei mai multi experti sunt de parere ca virusurile gripale se raspandesc in principal prin picaturile produse atunci cand persoanele cu gripa tip A tusesc, stranuta sau doar vorbesc. Aceste picaturi pot ajunge la persoanele din apropiere (de obicei, se pot dispersa pe aproximativ 6 metri distanta) sau pot fi inhalate in plamani.

Insa cand sunt contagioase persoanele cu gripa? Virusul gripei tip A poate fi detectat la majoritatea persoanelor infectate cu o zi inainte de primele simptome si pana la 5-7 zile dupa imbolnavire. Persoanele cu gripa tip A sunt cele mai contagioase in primele 3 pana la 4 zile dupa debutul bolii. Cu toate acestea, sugarii si persoanele cu sistem imunitar slabit, infectate cu virusuri gripale, pot fi contagioase mai mult de 7 zile.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Express, cu gust dulce si racoritor de portocala, care contribuie la optima functionare a sistemului imunitar, datorita combinatiei de Vitamina D, Vitamina C si Zinc.

 

Tulpinile virusului gripal de tip A

Gripa tip A este provocata de singurele virusuri gripale despre care se stie ca provoaca pandemii de gripa. Se intampla atunci cand apare un virus gripal tip A nou si diferit, ce infecteaza oamenii si in fata caruia oamenii au o imunitate mica sau deloc.

Virusurile gripale tip A sunt impartite in subtipuri pe baza a doua proteine de la suprafața virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina si 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (H1 pana la H18 si, respectiv, N1 pana la N11). Si daca in natura au fost descoperite mai mult de 130 de combinatii de subtip de gripa tip A, in principal de la pasari salbatice, exista un potential mult mai mare de subtipuri, avand in vedere tendinta de „reasortare” a virusului (procesul prin care virusurile gripale schimba segmente de gene, adica momentul in care doua virusuri gripale infecteaza o gazda in acelasi timp si schimba informatii genetice).

Iar actualele subtipuri de virusuri de gripa tip A care circula in mod obisnuit la oameni includ A(H1N1) si A(H3N2).

Gripa tip A - cauze, factori de risc

Virusurile gripale infecteaza nasul, gatul si plamanii si se raspandesc rapid cand persoanele infectate tusesc, stranuta sau vorbesc, transmitand picaturi cu virusul in aer si la persoanele care se afla in apropiere. De asemenea, se poate lua gripa tip A atingand suprafete sau obiecte infectate cu virusul gripal si apoi atingand gura, nasul sau ochii.

Pe langa faptul ca se poate raspandi inainte de a sti concret ca cineva are gripa tip A, incepand cu o zi inainte de aparitia simptomelor si pana la 5-7 zile dupa imbolnavirea propriu-zisa, gripa poate fi foarte grava pentru persoanele care sufera de:

  • boli pulmonare cronice (astm, BPOC, bronsiectazia sau fibroza chistica)
  • boli de inima
  • boli cronice de rinichi
  • diabet zaharat sau alte tulburari metabolice cronice
  • obezitate morbida
  • anemie severa
  • HIV, SIDA (care suprima imunitatea)
  • tulburari hepatice etc.

 

Gripa tip A - simptome si semne

Gripa tip A se caracterizeaza printr-un debut brusc de febra, tuse (de regula uscata), dureri de cap, dureri musculare si articulare, stare de rau severa, dureri in gat si nas care curge. Tusea se poate manifesta sever si pe o lunga durata (de la 2 saptamani in sus). Insa majoritatea oamenilor se recupereaza de febra in decurs de o saptamana. Cu toate acestea, gripa tip A poate provoca boli severe sau deces, in special la persoanele cu risc crescut.

Farmacistii Catena recomanda Immune Max LYSI, cu ulei din ficat de rechin, care va ajuta la stimuleaza intensa a sistemului imunitar adult, datorita continutului bogat in alkoxigliceroli, un remediu natural foarte pretios, oferind imunitate naturala in lupta contra infectiilor si in dezvoltarea sistemului imunitar.

Cifrele de la nivel mondial estimeaza ca epidemii anuale cauzate de gripa tip A duc la aproximativ 3-5 milioane de cazuri de imbolnaviri severe si intre 290.000 si 650.000 de decese.

Diagnosticul de gripa de tip A

Diagnosticul de gripa tip A se stabileste de medic, care va discuta cu pacientul despre simptomele resimtite. Totodata, se poate recomanda un test rapid, care va detecta ARN viral gripal in decurs de 30 de minute sau mai putin.

Complicatiile gripei de tip A

Majoritatea pacientilor cu gripa tip A se vor recupera in cateva zile sau mai putin de doua saptamani. Insa exista si persoane care pot dezvolta complicatii care pot pune viata in pericol in urma gripei, printre care:

  • infectiile sinusurilor si ale urechii;
  • pneumonie;
  • inflamatia inimii (miocardita);
  • inflamatia creierului (encefalita);
  • inflamatia tesuturilor musculare (miozita, rabdomioliza);
  • insuficienta multi-organica (insuficienta respiratorie, renala)
  • sepsis etc.

 

Totodata, gripa tip A poate agrava si bolile cornice, cum ar fi manifestarile astmului bronsic sau ale bolilor cronice de inima.

Sfaturi pentru preventie

Cea mai frecventa recomandare in a preveni gripa tip A este vaccinarea anuala, care va proteja impotriva a 3-4 virusuri gripale diferite din sezonului gripal respectiv.

Gripa tip A se poate preveni si prin:

  • spalarea mainilor in mod regulat
  • acoperirea gurii si a nasului in caz de tuse sau stranut
  • evitarea aglomeratiei
  • se va sta acasa in caz de febra (cel putin pana la 24 de ore dupa ce aceasta dispare).

 

Surse:

https://www.cdc.gov/flu/about/viruses/types.htm

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Immune max LYSI ulei ficat de rechin x 80 caps

    LYSI Immune max ulei ficat de rechin X 80 capsule

    IMMUNE MAX, Lysi,  este ulei din ficat de rechin, bogat in alkoxigliceroli. Islandezii se bazeaza de secole pe puterea binefacatoare a resurselor naturale, precum uleiurile de peste, inclusiv …

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…