Sangerarile nazale la copii

Sangerarile nazale la copii Sangerarile nazale la copii

Ultima actualizare: 23 august 2023

sangerari-nazale-copii

Aparitia de sangerari nazale foarte comuna in randul populatiei, iar datele epidemiologice arata faptul ca reprezinta una dintre cele mai comune patologii asociate nasului. Fiziopatologia unor astfel de situatii implica doua tipuri de sangerari nazale: anterioare (mult mai frecvente, dar cu risc scazut de complicatii) si posterioare (mai rare, insa mult mai susceptibile sa implice riscuri si hemoragii semnificative).

Sursa hemoragica a sangerarilor nazale este reprezentata de plexul lui Kiesselbach, aflata in septul nazal anterior, mucoasa din aceasta zona fiind foarte subtire si, prin urmare, mult mai predispusa la leziuni fizice si chimice – frecventa cauza a sangerarilor.

In termeni medicali, aparitia de sangerari nazale se numeste epistaxis. Exista mai multi factori etiologici implicati intr-o astfel de patologie: de la factori de mediu, pana la conditii medicale. Cu toate acestea, rareori reprezinta o urgenta medicala, sangerarea oprindu-se dupa o perioada scurta de timp. Mult mai grav este epistaxisul posterior, care implica sangerarea vaselor aflate in cavitatea nazala posterioara sau superioara. Epistaxisul posterior apare mult mai frecvent in conditiile in care exista patologii medicale sau la persoanele care urmeaza anumite tratamente medicamentoase pe baza de anticoagulante, ca urmare a coagulopatiilor subiacente.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar al copiilor, farmacistii Catena recomanda administrarea de Imunovit. Acest supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate intareste organismul si il ajuta in lupta cu racelile si virozele. Datorita vitaminei C, absorbtia fierului este mai eficienta si se mentine un metabolism energetic normal. Zincul ajuta la mentinerea vederii si a sanatatii sistemului osos. De asemenea, sprijina dezvoltarea normala a functiei cognitive.


Sangerari nazale la copii – posibile cauze

In randul copiilor, etiologia sangerarilor nazale poate fi relativ aceeasi ca si in cazul persoanelor de varsta adulta. Insa, de cele mai multe ori, acestea apar ca urmare a unor activitati inofensive, cum ar fi scobitul in nas, aspiratia nazala voluntara mult prea violenta, suflarea prea puternica a nasului sau loviturile in timpul jocului. Mai jos, vor fi prezentate principalele cauze care pot duce la sangerari nazale la copii, abordand si cateva conditii medicale care pot duce la acestea.

Factorii de mediu

Plexul Kiesselbach se situeaza la nivelul intrarii in cavitatea nazala si, prin urmare, este expus in mod direct la factorii de mediu. Fiind foarte sensibil, este usor de traumatizat, motiv pentru care conditiile extreme de caldura, frig si umiditate sau uscaciune pot duce la sangerari nazale. Mucoasa care captuseste cornetele nazale este subtire si, drept urmare, usor de lezat.

Leziunile fizice sau chimice

O alta cauza care poate duce la sangerari nazale este reprezentata de lezarea mucoase nazale si a vaselor de la nivelul plexului. Aceasta poate aparea in urma scobitului puternic in nas sau in cazul in care copilul isi introduce obiecte mici la nivelul cornetelor nazale. De asemenea, daca isi sufla sau trage prea tare nasul, poate leza vasele de sange. Expunerea la iritanti chimici, cum ar fi vaporii de clor, substante de curatenie folosite pentru baie, fumul de tigara, are potentialul de a duce la sangerari nazale.

Alergiile

Un copil cu tendinta spre atopie si alergii (alergie la acarieni, alergie la praf, alergie la par de animale, alergie la polen si altele) s-ar putea confrunta frecvent cu sangerari nazale, indeosebi in prezenta factorilor alergeni. In astfel de situatii, sangerarea tinde sa fie asociata si cu alte simptome aferente alergiei, cum ar fi rinita alergica, manifestarile cutanate, stranutul.

Constipatia

O alta problema care poate duce la sangerari nazale la copii este constipatia. Ca urmare a nevoii de a depune efort excesiv in timpul eliminarii scaunului, presiunea suplimentara poate provoca leziuni la nivelul plexului Kiesselbach, ceea ce duce la aparitia imediata a hemoragiei. In cazul in care copilul manifesta simptome de epistaxis imediat ce vine de la baie, exista acest risc.

Utilizarea indelungata a canulei nazale

Aparitia de sangerari nazale la copii poate aparea si in urma utilizarii cronice a canulei nazale, care poate duce la ruperea unui vas de sange de la nivelul mucoasei nazale sensibile.

Tratamentele medicamentoase

Exista mai multe medicamente care pot creste riscul ca un copil sa aiba sangerari nazale in mod recurent. Acestea includ:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene: aspirina, ibuprofen, naproxen;
  • Anticoagulante: warfarina;
  • Antiagregante plachetare: clopidogrel;
  • Administrarea de spray-uri topice pe baza de steroizi;
  • Utilizarea aerosolilor pe baza de steroizi;
  • Administrarea de suplimente pe baza de vitamina E, ginkgo, ginseng.

Deviatia de sept nazal

Conform datelor epidemiologice, persoanele cu deviatie de sept par a fi mult mai predispuse la episoade de sangerari nazale. Cu toate acestea, deviatia de sept reprezinta in sine doar un factor de risc pentru epistaxis, si nu o cauza directa.

Anumite conditii medicale

Exista conditii medicale care cresc riscul ca un copil sa aiba sangerari nazale frecvente. Acestea includ patologii cum ar fi:

  • Sinuzita;
  • Racelile comune;
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Coagulopatiile: hemofilia, boala von Willebrand (frecvent asociata cu sangerari nazale);
  • Tulburarile de hemodinamica.

sangerare-nazale-copii

Cum acordati primul ajutor in caz de sangerari nazale?

In caz de sangerari nazale, este foarte important sa va pastrati calmul. Un copil se poate speria foarte tare intr-o astfel de situatie, mai mult decat sa resimta vreo anumita durere. Episodul de sangerari nazale nu este unul dureros, ci presupune doar hemoragia specifica. Este recomandat ca in cazul in care copilul dumneavoastra are un episod de epistaxis sa:

  • Incercati sa il calmati, deoarece plansul poate agrava sangerarea.
  • Copilul ar trebui sa ramana in picioare, cu fata usor indreptata in jos. Multi considera ca in caz de sangerari nazale ar trebui sa se aseze in decubit dorsal, cu o mana ridicata. Nu exista dovezi care sa sugereze eficacitatea acestei metode si, de fapt, se considera a fi periculoasa: sangele ar putea ajunge la nivelul gatului, cu riscul de a duce la complicatii ulterioare.
  • Aplicati presiune la nivelul nasului copilului, strangand usor de zona moale a acestuia, timp de 10-15 minute. Cele mai multe sangerari nazale comune nu ar trebui sa dureze mult timp.
  • Incurajati copilul sa scuipe sangele care a reusit sa ajunga la nivelul cavitatii bucale. Gustul metalic al acestuia ar putea provoca greata si varsaturi, ducand la exacerbarea sangerarii.

Sangerari nazale la copii – sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni episoadele de sangerari nazale ale copilului dumneavoastra, este important sa identificati, in prima instanta, cauza acestora. Daca exista o patologie subiacenta care se traduce si prin sangerari nazale, tratamentul acestora implica tratamentul conditiei de baza. In cazul in care episoadele de epistaxis se datoreaza conditiilor de mediu, puteti avea in vedere mai multe practici eficiente, cum ar fi:

  • Educarea copilului in ceea ce priveste riscul asociat scobitului frecvent in nas, introducerii de obiecte la nivelul cornetelor nazale, aspiratiei nazale puternice si suflatului nasului.
  • Folosirea unui umidificator in camera copilului, pentru a mentine umiditatea la un nivel cat mai sigur.
  • In cazul in care aparitia de sangerari nazale se datoreaza alergiilor, testele alergologice pot fi eficiente pentru a identifica factorul alergen si, ulterior, pentru evitarea acestuia.
  • Administrarea de spray-uri nazale pe baza de solutie salina, pentru a evita uscarea excesiva a mucoasei nazale si hipersensibilizarea acesteia.
  • Copiii ar trebui sa aiba unghiile scurte, pentru a se evita lezarea mucoasei in momentul in care isi introduc degetele in nas.

Aparitia de sangerari nazale la copii nu ar trebui sa va ingrijoreze, intrucat este foarte comuna si nu necesita ingrijire medicala. Fiind autolimitate, vor disparea de la sine in maximum 10-15 minute. Totusi, in cazul in copilul se confrunta cu episoade frecvente de sangerari nazale, care presupun hemoragie masiva, nu ezitati sa va adresati de urgenta medicului dumneavoastra. Ar putea fi vorba despre o patologie nediagnosticata, care necesita tratament specific.

surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/
  2. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/nosebleeds/
  3. https://kidshealth.org/en/parents/nose-bleed.html
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nosebleeds
  5. https://www.nhs.uk/conditions/nosebleed/
  6. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Chronic-Nosebleeds-What-To-Do.aspx

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Imunovit gummy x 30 jeleuri

    Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

      Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor…