Informatii despre sindromul Reye

Informatii despre sindromul Reye Informatii despre sindromul Reye

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

Sindromul Reye este o afectiune rara, care afecteaza in special copiii si adolescentii si care are potential crescut de agravare. Desi sindromul este putin cunoscut, este important ca lumea sa afle mai multe despre acesta si sa se inteleaga afectiunea, dar si cum poate fi aceasta prevenita sau tratata.

In acest articol, veti descoperi informatii esentiale despre sindromul Reye, si anume simptomatologie, cauze, diagnostic si tratament, dar si cateva modalitati de preventie a bolii.


Ce este sindromul Reye?

Sindromul Reye este o afectiune rara si severa care afecteaza in principal creierul si ficatul. Se caracterizeaza printr-o inflamatie rapida a acestor organe si poate avea consecinte grave, inclusiv leziuni cerebrale permanente sau chiar deces. Sindromul Reye poate aparea la orice varsta, dar, cum spuneam, este mai frecvent intalnit la copii si adolescenti. De obicei, apare in urma unei infectii virale recente, precum gripa sau varicela.

Specialistii Catena recomanda parintilor sa administreze copiilor de peste 3 ani suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis, cu un continut bazat pe extract de Cetraria islandica, care are rolul de a proteja mucoasa orala si faringiana.

Sindrom Reye – simptome si manifestari

Simptomele sindromului Reye pot varia in functie de severitatea bolii, incluzand:

 1. varsaturi frecvente si severe;
 2. confuzie sau schimbari de comportament;
 3. iritabilitate excesiva sau agitatie;
 4. letargie sau somnolenta excesiva;
 5. convulsii sau spasme musculare;
 6. pierderea constientei;
 7. probleme respiratorii;
 8. tulburari hepatice, cum ar fi icterul (colorarea pielii si ingalbenirea ochilor);
 9. deteriorarea rapida a functiei hepatice;
 10. coma.

Sindrom Reye – cauze

Cauza exacta a sindromului Reye nu este pe deplin inteleasa, insa exista anumiti factori care par sa fie asociati cu aceasta afectiune. Unul din factorii-cheie este administrarea, la copii sau adolescenti, a aspirinei sau a altor medicamente care conțin acid acetilsalicilic (ASA), in cazul unor infectii virale, in special gripa sau varicela. Desi nu toti copiii care iau aspirina dezvolta sindromul Reye, riscul este crescut in acest caz.

Studiile recenta arata ca interactiunea dintre virusuri si administrarea de ASA poate duce la inflamatia severa a creierului si ficatului, caracteristica acestei afectiuni. Asadar, infectiile virale pot declansa sindromul Reye.

Copiii pot administra Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, care sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Diagnosticul de sindrom Reye

Sindromul Reye poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot semana cu cele ale altor afectiuni. Pentru a identifica boala, medicul trebuie sa efectueze un examen fizic si sa ia in considerare istoricul medical al pacientului. Unele teste de sange si investigatii imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN), pot fi efectuate pentru a evalua starea creierului si a ficatului.

Un diagnostic definitiv poate fi stabilit doar prin biopsie hepatica, ceea ce implica prelevarea unei probe de tesut hepatic pentru analiza. Chiar si asa, aceasta procedura poate fi periculoasa in cazul pacientilor cu sindrom Reye, astfel incat in anumite circumstante medicul poate decide sa o evite.

Sindrom Reye – tratament 

Uneori, pentru a trata sindromul Reye sunt necesare ingrijiri medicale de urgenta si internari regulate in spital. Principalele obiective ale tratamentului includ:

 1. sistarea administrarii aspirinei sau a altor medicamente care contin acid acetilsalicilic;
 2. controlul simptomelor, pentru a preveni complicatiile;
 3. mentinerea functiei hepatice si a echilibrului electrolitic;
 4. administrarea de medicamente pentru a reduce inflamatia cerebrala;
 5. monitorizarea atenta a starii pacientului si a semnelor vitale;
 6. terapie de sustinere, inclusiv administrarea de lichide intravenoase pentru hidratare;
 7. terapie pentru prevenirea si controlul convulsiilor.

In cazurile grave, sindromul Reye poate avea consecinte letale. Din acest motiv, este crucial sa se solicite ingrijire medicala de urgenta, mai ales daca exista suspiciunea ca aceasta boala sa se fi instalat deja in organism.

Sindrom Reye – informatii privind preventia

Pentru a preveni sindromul Reye, se recomanda evitarea administrarii aspirinei sau a medicamentelor care contin ASA copiilor si adolescentilor in timpul infectiilor virale, precum gripa sau varicela. In schimb, este indicata administrarea altor medicamente analgezice sau antipiretice, cum ar fi acetaminofenul (paracetamolul), care nu contine ASA si nu este asociat cu riscul sindromului Reye.

Paduden cu aroma de caise 20 mg/ml, 100 ml suspensie orala este folosit la copiii cu varsta de cel putin 3 luni, pentru tratarea pe termen scurt a febrei, durerilor usoare si moderate si simptomelor racelii.

Cercetarile actuale si perspectivele de tratament

Desi sindromul Reye ramane o afectiune rara si putin inteleasa, cercetatorii continua sa studieze boala si factorii de risc, dar incearca si sa dezvolte strategii pentru tratamente eficiente in timp cat mai scurt.

Una dintre directiile promitatoare de cercetare este identificarea biomarkerilor care pot ajuta la diagnosticarea mai rapida si mai precisa a sindromului Reye. De asemenea, se dezvolta tot felul de terapii inovatoare pentru a reduce inflamatia cerebrala si pentru a proteja ficatul in cazul acestei afectiuni grave.

In viitor, cercetarile in domeniul geneticii si imunologiei pot aduce o mai buna intelegere a cauzelor subiacente ale sindromului Reye, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente specifice pentru a aborda cauzele bolii.

Sindromul Reye si impactul aspirinei asupra bolii

Unul dintre aspectele critice in prevenirea sindromului Reye consta in intelegerea legaturii dintre administrarea aspirinei si dezvoltarea bolii. Aspirina si alte medicamente care contin acid acetilsalicilic (ASA) au fost identificate ca factori de risc majori in declansarea sindromului Reye la copii si adolescenti.

In ultima perioada s-au realizat campanii pentru a educa parintii, ingrijitorii si specialistii din domeniul sanatatii cu privire la riscurile asociate aspirinei in contextul infectiilor virale la copii si adolescenti.

De asemenea, parintii pot sa informeze profesorii, invatatorii si specialistii din mediul educational despre riscurile asociate aspirinei administrate copilului lor si sa le recomande utilizarea medicamentelor cu acetaminofen (paracetamol).

Este important ca fiecare persoana sa fie constienta de acest pericol si sa se evite administrarea aspirinei sau a medicamentelor care conțin ASA copiilor cu febra sau cu infectii virale, precum gripa sau varicela. Subliniind acest aspect si promovand utilizarea altor optiuni mai sigure de tratament, putem contribui la reducerea cazurilor de sindrom Reye si la protejarea sanatatii celor mici.

Comunitatea de sustinere a pacientilor cu sindrom Reye

Pacientii care au supravietuit complicatiilor aparute in urma sindromului Reye pot necesita sprijin si ingrijire pe termen lung, in special daca au suferit leziuni cerebrale sau hepatice. In acest context, organizatiile comunitare si grupurile de sprijin au un rol important in furnizarea de informatii, sfaturi si resurse pentru pacienti si familiile lor. Aceste grupuri pot oferi sustinere emotionala, educatie medicala si conexiuni cu alti oameni care au trecut prin aceeasi experienta.

In plus, cercetarea si finantarea pentru studiul sindromului Reye beneficiaza de sprijinul comunitatii si al donatorilor, ceea ce poate duce la progrese semnificative in intelegerea si gestionarea acestei afectiuni rare. Prin constientizare si solidaritate, putem contribui la imbunatatirea vietii celor afectati de sindromul Reye si la prevenirea aparitiei acestuia in viitor.

Sindromul Reye ramane o boala rara, dar foarte grava, care necesita o intelegere si o atentie sporita din partea comunitatii medicale si a publicului larg. Principalul aspect pentru prevenirea acestei afectiuni este evitarea administrarii aspirinei sau a medicamentelor care contin acid acetilsalicilic (ASA) copiilor si adolescentilor cu infectii virale. De asemenea, trebuie promovata utilizarea sigura a altor medicamente analgezice sau antipiretice, precum acetaminofenul.

PADUDEN Raceala si Gripa este un medicament care contine doua substante active, si anume ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrina. Ibuprofenul este o substanta cu actiune antiinflamatoare, analgezica si antipiretica (scade febra). Clorhidratul de pseudoefedrina contribuie la decongestionarea cailor respiratorii superioare si a sinusurilor. Produsul se recomanda pentru tratarea simptomelor asociate cu gripa sau raceala, precum: dureri musculare, articulare, dureri de cap, febra, insotite de congestie nazala (sinuzite, rinosinuzite).

Pentru a proteja sanatatea copiilor si adolescentilor, este crucial sa se constientizeze simptomele sindromului Reye si sa se caute ingrijire medicala de urgenta, in caz de suspiciune a acestei afectiuni. Cercetarea continua in domeniu ar putea aduce perspective mai bune de diagnostic si tratament, dar preventia ramane cea mai eficienta arma impotriva sindromului Reye.

Cunoasterea acestei boli rare si a masurilor de preventie poate salva vieti si poate contribui la imbunatatirea sanatatii copiilor si adolescentilor din intreaga lume.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/symptoms-causes/syc-20377255

https://www.nhs.uk/conditions/reyes-syndrome/

https://emedicine.medscape.com/article/803683-overview

https://www.webmd.com/children/what-is-reye-syndrome

https://kidshealth.org/en/parents/reye.html

 

Farmacistul Catena va recomanda: