Infectii bacteriene versus infectii virale: cum le deosebesti?

Infectii bacteriene versus infectii virale: cum le deosebesti? Infectii bacteriene versus infectii virale: cum le deosebesti?

Ultima actualizare: 6 septembrie 2022

virus-bacterie

Infectiile bacteriene si virale au multe lucruri in comun. Ambele tipuri sunt cauzate de microbi (bacterii si virusuri) si se transmit prin: tuse si stranut, contactul cu persoanele contaminate, in special prin sarut si relatii sexuale, contactul cu alte fiinte infectate, cum ar fi animalele de companie sau insectele (de exemplu, puricii si capusele) sau prin contactul cu suprafetele contaminate, alimentele si apa. In plus, infectiile pot fi: acute (de scurta durata), cronice (care pot dura mai multe saptamani, luni sau toata viata), latente, care nu produc simptome la inceput, dar care se pot reactiva dupa un anumit timp pe o perioada de luni si ani. Cel mai important de stiut este ca aceste tipuri de infectii pot provoca forme usoare, moderate sau severe ale bolilor. Atat infectiile bacteriene, cat si cele virale pot provoca simptome identice, precum tuse si stranut, febra, varsaturi, inflamatie, oboseala, diaree si crampe. Prin intermediul acestor semne, sistemul imunitar incearca sa elimine patogenii din organism. Cu toate acestea, exista diferente importante, majoritatea din cauza diferentelor structurale ale organismelor si a modului in care cele doua reactioneaza la medicamente.

Infectii bacteriene – informatii de baza

Cele mai multe infectii bacteriene sunt contagioase. Asta inseamna ca pot fi transmise de la o persoana la alta. Transmiterea se poate face in mai multe feluri, cum ar fi:

- contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, mai ales prin contact sexual, tuse sau stranut;

- contactul strans, de exemplu atingere sau sarut, cu o persoana care are o infectie bacteriana;

- contactul cu suprafete infectate, cum ar fi clantele usilor si apoi atingerea fetei, nasului sau gurii;

- de la mama la copil in timpul sarcinii sau nasterii.

Multe infectii bacteriene se pot transmite si prin muscatura unei insecte infectate. Alte infectii bacteriene pot fi contractate si prin consumul de alimente sau apa contaminate.

Infectii virale - informatii de baza

La fel ca infectiile bacteriene, multe infectii virale sunt, de asemenea, contagioase. Modalitatile de transmitere sunt aceleasi. De exemplu, cele mai multe infectii virale se transmit:

- prin contactul strans cu o persoana infectata cu un virus;

- prin contactul cu fluidele corporale ale persoanei infectate;

- de la mama la copil in timpul sarcinii sau nasterii;

- prin contactul cu suprafetele contaminate;

In plus, muscaturile de insecte infectate si consumul de alimente sau apa contaminate pot provoca infectii virale.

Cum deosebim infectiile virale de cele bacteriene?

Infectii bacteriene - particularitati

Bacteriile si virusurile provoaca cele mai cunoscute si frecvente infectii. Cu toate acestea, exista diferente intre cele doua tipuri de microorganisme daunatoare. Dar care sunt acestea?

Bacteriile sunt microorganisme minuscule formate dintr-o singura celula. Acestea sunt de mai multe feluri si pot avea mai multe forme si structuri. Bacteriile sunt microorganisme rezistente, ele putand supravietui in aproape orice mediu imaginabil, inclusiv in interiorul organismului sau pe corp.

Doar cateva dintre acestea provoaca infectii bacteriene la om. Aceste bacterii poarta denumirea de bacterii patogene.

Infectii virale - particularitati

Virusurile sunt tot niste mici microorganisme, fiind chiar mai mici decat bacteriile. De asemenea, virusurile sunt extrem de diverse si exista sub o multime de forme si caracteristici. Virusurile sunt paraziti. Mai exact, au nevoie de celule sau tesut vii in care sa se dezvolte.

Virusurile pot invada celulele organismului si se pot folosi chiar de componentele celulelor pentru a se inmulti. Ba mai mult, unele ucid celulele gazda ca parte a ciclului lor de viata.

De-a lungul istoriei, milioane de oameni au fost rapusi de boli precum ciuma bubonica, afectiune cauzata de bacteriile Yersinia pestis, si de variola, provocata de virusul variolei.

In ultima perioada, au existat trei pandemii majore produse de infectii virale: epidemia de “gripa spaniola” din 1918-1919, care a ucis 20-40 de milioane de oameni, epidemia de HIV / SIDA, care este in plina desfasurare si care a ucis aproximativ 1,5 milioane de oameni in intreaga lume doar in 2013, cea mai noua fiind cea actuala, cu COVID-19.

Farmacistii Catena recomanda Assista Aquamare spray nazal hipertonic pentru tratarea congestiei nazale provocate de infectii, sinuzita sau alergii. Acesta dilueaza secretiile nazale si curata si reduce inflamatia mucoasei.

Exemple de infectii bacteriene

Printre cele mai frecvente infectii bacteriene se numara:

- infectiile urinare;

- gonoreea;

- intoxicatiile alimentare bacteriene;

- boala Lyme;

- faringita;

- tetanosul;

- meningita bacteriana;

- tuberculoza.

Exemple de infectii virale

Cele mai cunoscute exemple de infectii virale sunt:

- gripa;

- raceala;

- infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV);

- varicela;

- hepatita virala;

- pojar;

- gastroenterita virala;

- meningita virala;

- virusul Zika;

- Virusul West Nile.

De asemenea, COVID-19, infectia care a provocat actuala pandemie, este o alta boala cauzata de un virus.

Tratamentul infectiilor bacteriene

Acest subiect a creat o multime de controverse printre oameni, de-a lungul timpului. Cu toate ca, in unele cazuri, oamenii luau antibiotice in mod eronat pentru a trata infectii virale, antibioticele se prescriu doar pentru a trata infectii bacteriene.

Cu toate ca exista multe tipuri de antibiotice, toate au rolul de a stopa cresterea si inmultirea eficienta a bacteriilor. Nu sunt eficiente impotriva niciunei infectii virale.

In ciuda faptului ca antibioticele trebuie prescrise numai in caz de infectii bacteriene, ele sunt de multe ori solicitate pentru a trata infectii virale. Iar aceasta greseala este foarte periculoasa, deoarece administrarea eronata de antibiotice poate provoca o problema extrem de intalnita: rezistenta la antibiotice.

Rezistenta la antibiotice se produce din cauza faptului ca bacteriile se adapteaza pentru a putea rezista anumitor antibiotice. Din aceasta cauza, mai multe infectii bacteriene devin mai dificil de tratat.

Daca vi se prescriu antibiotice pentru a trata infectii bacteriene, urmati intregul tratament - chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine dupa cateva zile. Daca sariti peste anumite doze, puteti preveni anihilarea tuturor bacteriilor daunatoare.

Tratamentul infectiilor virale

Multe infectii virale nu pot fi combatute cu ajutorul unui tratament anume. De cele mai multe ori, tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor, in timpul in care organismul depune eforturi pentru a elimina infectia. Tratamentul poate cuprinde:

- consumul mai mare de lichide pentru a preveni deshidratarea;

- odihna din plin;

- administrarea de medicamente fara prescriptie medicala pentru durere (analgezice), cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul pentru ameliorarea durerilor si febrei;

- decongestionante eliberate fara reteta medicala pentru a elibera nasul infundat;

- pastile de gat pentru a ajuta la calmarea durerilor in gat.

Medicamente antivirale

Exista si situatii in care specialistul poate prescrie un medicament antiviral pentru a trata afectiunea. Medicamentele antivirale inhiba intr-un fel ciclul de viata al virusului. Printre variantele de medicamente se numara oseltamivir pentru gripa sau valaciclovir pentru infectii virale cu herpes simplex sau herpes zoster (zona zoster).

Racelile sunt infectii bacteriene sau infectii virale?

O simpla raceala provoca, de cele mai multe ori, nas infundat, dureri in gat si febra. Insa este cauzata de o bacterie sau de un virus?

Raceala poate fi provocata de mai multe virusuri diferite. Cu toate acestea, rinovirusurile cauzeaza cele mai frecvente raceli.

Cum se previn infectiile

Pentru a preveni imbolnavirea cu o infectie bacteriana sau virala, se recomanda sa urmati aceste sfaturi:

Pastrati o igiena buna

Spalati-va bine pe maini inainte de a manca, dupa ce ati mers la toaleta si inainte si dupa ce manipulati alimentele. Evitati sa va atingeti fata, gura sau nasul daca stiti ca nu aveti mainile curate. In plus, nu oferiti altor persoane obiectele personale, cum ar fi:

- tacamurile;

- periutele de dinti;

- paharele de baut.

Vaccinati-va

O multime de infectii bacteriene si virale pot fi prevenite si cu ajutorul vaccinurilor. Printre exemplele de infectii virale si bacteriene care pot fi prevenite prin vaccinare se numara:

- gripa;

- tetanosul;

- pojarul;

- tusea convulsiva.

tuse-raceala

Nu iesiti din casa daca sunteti bolnav

O alta recomandare esentiala este sa ramaneti in casa daca sunteti bolnav. Acest lucru este necesar pentru a preveni transmiterea infectiei catre alte persoane. Cu toate acestea, daca trebuie sa iesiti neaparat din casa, spalati-va bine pe maini si stranutati sau tusiti in dreptul cotului sau intr-un servetel. Aruncati apoi in mod corespunzator toate servetelele folosite.

Intretineti raporturi sexuale protejate

Dupa cum bine stim, bolile cu transmitere sexuala reprezinta si in zilele noastre o problema mondiala. De aceea, este vital sa folositi prezervative sau alte metode de contraceptie pentru a preveni aparitia bolilor cu transmitere sexuala (BTS). De asemenea, s-a demonstrat ca limitarea numarului de parteneri sexuali reduce riscul de a contracta o infectie cu transmitere sexuala.

Gatiti cat mai bine mancarea

Asigurati-va ca pregatiti carnea la temperatura potrivita. In plus, spalati bine toate fructele sau legumele crude inainte de a le manca. Nu lasati resturile de alimente la temperatura camerei, ci puneti-le la frigider imediat ce s-au racit.

Protejati-va impotriva muscaturilor de insecte

Nu uitati sa cumparati si sa folositi repelente si alte produse care contin substante sau ingrediente, cum ar fi picaridina, daca aveti de gand sa petreceti timp afara, in locuri unde sunt predominante insectele, cum ar fi tantarii si capusele. In plus, pe cat posibil, purtati pantaloni lungi si bluze cu maneci lungi.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/bacterial-vs-viral-infections

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/expert-answers/infectious-disease/faq-20058098

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/bacterial-and-viral-infections#1

Farmacistul Catena va recomanda:

Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

Assista Aquamare spray nazal hipertonic este…