Boli ale plamanilor: astmul

Boli ale plamanilor: astmul Boli ale plamanilor: astmul

Ultima actualizare: 9 martie 2023

boli-ale-plamanilor

Definita ca o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii, astmul afecteaza peste 330 milioane persoane din intreaga lume, in randul copiilor fiind cea mai frecventa afectiune cronica.

Astmul se manifesta prin wheezing (respiratie suieratoare), tuse, dispnee (senzatia de lipsa de aer) si constrictie toracica, iar simptomele variaza ca durata sau intensitate.

Cercetatorii nu au putut stabili cauza bolii, insa se stie cu certitudine ca exista mai multi triggeri (factori declansatori) care provoaca episoadele de astm. Printre acestia se numara polenul, fumul de tigara, praful, parul de animale, acarienii, efortul fizic, stresul sau anumite medicamente. Triggerii variaza de la un pacient la altul.

Exista mai multe tipuri de astm, iar diagnosticul bolii se pune pe baza simptomelor si a unor teste respiratorii, spirometria fiind cea mai des utilizata investigatie.

Astmul este o boala pulmonara cronica, deci nu poate fi vindecata. Tratamentul are ca scop reducerea frecventei si severitatii simptomelor, precum si prevenirea crizelor, care pot fi fatale pentru pacienti. Bronhodilatatoarele si corticosteroizii sunt medicamentele ce ii ajuta pe bolnavii de astm sa duca o viata activa.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de anumite afectiuni respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha – 15 x 120 de capsule. Acest produs este obtinut din extracte naturale si lupta eficient cu astmul bronsic si cu tusea uscata, cu tusea productiva si cu cea reziduala, cu wheezingul recurent si cu infectiile cailor respiratorii. Astha – 15 contribuie inclusiv la o functionare normala a sistemului imunitar si la sustinerea sanatatii arborelui bronsic.


Astm - generalitati

Tot mai multi oameni sunt diagnosticati cu astm de la un an la altul. In tara noastra, potrivit Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica si Societatii Romane de Pneumologie, datele epidemiologice arata in continuare o crestere importanta a numarului de pacienti. Mai mult, pandemia a scos in evidenta impactul astmului in randul populatiei, fiind o importanta problema de sanatate publica, problema care necesita supraveghere si evaluare continue.

Pentru unii oameni, astmul este o neplacere minora, un episod scurt, peste care trec usor. Pentru altii insa, astmul poate fi o problema majora care le afecteaza activitatile cotidiene, ba chiar ii face incapabili de a mai munci.

Ce se intampla in timpul unui atac de astm?

Cand respirati normal, muschii din jurul cailor respiratorii (bronhii) sunt relaxati, lasand aerul sa intre si sa iasa din plamani. In timpul unui atac de astm acesti muschi se ingusteaza (bronhoconstrictie), peretii cailor respiratorii se ingroasa (inflamatie) si se produce o cantitate mai mare de mucus. Acest lucru duce la blocarea cailor respiratorii, ceea ce determina dificultati de respiratie.

Pacientii descriu atacul de astm ca o senzatie de sufocare, in care nu pot inspira suficient aer pentru a-si umple plamanii.

Un atac de astm mai este numit si exacerbare.

Pentru copiii si pentru persoanele adulte care au probleme din cauza afectiunilor respiratorii, farmacistii Catena recomanda Astha – 15 sirop. Acest produs este obtinut dintr-un amestec de 15 extracte de plante, care sunt folosite in medicina traditionala indiana pentru mentinerea sanatatii tractului respirator si care lupta eficient cu simptomele provocate de astmul bronsic si de tusea uscata, de tusea productiva si reziduala, precum si de infectiile cailor respiratorii sau de wheezingul recurent. Este un produs care sustine buna functionare a sistemului imunitar si sanatatea arborelui bronsic.

Prin ce simptome se manifesta astmul?

Exista patru simptome majore specifice astmului:

  • Wheezing (respiratie suieratoare) – un zgomot caracteristic, ascutit, ca un suierat, care se aude cand respirati, mai ales in expir. Wheezingul (suieratul) este de fapt sunetul aerului care incearca sa treaca prin caile respiratorii inferioare, care sunt obstructionate (ingustate);
  • Dispnee – respiratie dificila, ”grea”, senzatia de lipsa de aer, de sufocare;
  • Tuse – apare brusc, mai ales noaptea, la efort fizic sau cand radeti puternic;
  • Constrictie toracica – senzatie de presiune, de apasare in piept.

Simptomele astmului nu sunt aceleasi pentru toti pacientii, in sensul ca unii le pot experimenta pe toate, altii doar unul sau doua. De asemenea, manifestarile se pot schimba intre atacurile de astm, fie ca durata, fie ca intensitate. Unele atacuri de astm pot fi usoare, altele severe. Simptomele se pot agrava in timpul noaptii sau dimineata devreme.

boli-de-plamani

Cate tipuri de astm exista?

Astmul este impartit in mai multe categorii. Prima clasificare se face in functie de frecventa simptomelor:

  • Astm intermitent – simptomele se manifesta odata pe saptamana sau mai rau, cu exacerbari de scurta durata;
  • Astm usor persistent - simptome sunt mai frecvente decat o data pe saptamana, dar mai rar decat o data pe zi, iar exacerbarile pot afecta activitatea si somnul;
  • Astm moderat persistent – simptomele sunt prezente zilnic, somnul si activitatile cotidiane fiind afectate de exacerbari;
  • Astm sever persistent – simptomele sunt zilnice, cu exacerbari frecvente, care afecteaza activitatea si calitatea somnului. Din acest motiv, activitatile fizice sunt limitate.

A doua clasificare poate fi facuta in functie de varsta la care debuteaza astmul:

  • Fenotipuri asmatice la copii (0-12 ani);
  • Astm persistent din copilarie pana la varsta de adult;
  • Astm cu debut la adult (incepe dupa varsta de 18 ani).

Mai exista o a treia clasificare a astmului, in functie de triggerul care il provoaca:

  • Astmul provocat de efort fizic – apare in general la 5-10 minute de la efortul fizic. Se mai numeste bronhospasm indus de efort;
  • Astmul profesional – apare la persoanele care prin natura ocupatiei intra in contact cu agenti sensibilizanti;
  • Astmul alergic (extrinsec) – provocat de diferiti alergeni de origine animala, vegetala sau chiar chimica;
  • Astmul non-alergic (intrinsec) - debuteaza de obicei la varsta adulta;
  • Astm aspirinic –se caracterizeaza prin exacerbari dupa administrarea de aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Astmul – cauze si triggeri

Cauza astmului ramane un mister. In prezent nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la mecanismul de producere al bolii, insa in literatura de specialitate se precizeaza o serie de triggeri, factori care duc la declansarea simptomelor de astm. Acesti triggeri includ:

Alergeni (polen, acarieni, mucegai, parul de animale, praf etc.);

Anumite medicamente - beta-blocante, aspirina si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);

  • Substante chimice;
  • Fumul de tigara;
  • Mirosuri puternice;
  • Aerul rece;
  • Efortul fizic;
  • Infectii respiratorii virale;
  • Spirometria, investigatie obligatorie in diagnosticul astmului

In diagnosticarea astmului sunt necesare cumularea mai multor informatii medicale. In primul rand, medicul trebuie sa cunoasca toate detaliile despre triggeri (daca se cunosc) si simptomele pacientului. Apoi, este necesar un examen fizic pentru a stabli daca la mijloc este vorba de o alta afectiune, cum este o infectie respiratorie.

Diagnosticul de certitudine va fi pus in urma masurarii functiei pulmonare. Acest lucru se face printr-o investigatie numita spirometrie, analiza recoamandata de toate ghidurile nationale si internationale. Testul este simplu, rapid si sigur. Spirometria arata daca exista obstructia bronsica si evalueaza severitatea acesteia.

Dupa spirometrie trebuie efectuat si un test de reversibilitate la bronhodilatator.

Sunt pacienti la care sunt recomandate si alte teste: teste alergice, pulsoxometria, analize de sange, examen miscroscopic de sputa, test de efort, radiografie toracica.

Astm – optiuni de tratament

Odata pus diagnosticul de astm, medicul va prescrie un tratament pe baza urmatorilor factori: tipul de astm, factorii declansatori si varsta pacientului. Fiind o boala cronica, tratamentul trebuie urmat pe termen lung.

Astmul nu se vindeca, scopul tratamentului fiind acela de a obtine si mentine sub control simptomele si a preveni crizele de astm, astfel incat pacientii sa se bucure de o calitate buna a vietii cat mai mult timp.

Doua tipuri de medicamente sunt recomandate in tratamentul astmului. Prima categorie este cea a medicamentelor de control, care se administreaza zilnic, uneori chiar toata viata.

  • Corticosteroizi inhalatori (CSI);
  • Antileucotrienele (AL);
  • Beta2 agonisti cu durata lunga de actiune (BADLA);
  • Teofilinele cu eliberare prelungita;
  • Corticosteroizi sistemici, cu administrare pe cale orala;
  • Medicamente anti IgE (in cazul astmului alergic).

A doua categorie de medicamente este numita ”de criza” sau ”de urgenta”, acestea fiind utilizate doar la nevoie, in cazul unei crize de astm, pentru deblocarea rapida a cailor respiratorii:

  • Beta2 agonisti inhalatori cu actiune scurta (BADSA);
  • Teofilinele cu eliberare rapida;
  • Corticosteroizi sistemici, cu administrare pe cale orala;
  • Anticolinergice.

Medicamentele pentru tratarea simptomelor astmului sunt disponibile in mai multe forme. In farmacii exista dispozitive inhalatorii, cu actiune rapida. Pacientii ar trebui sa aiba tot timpul un astfel de dispozitiv la indemana, mai ales daca atacurile de astm sunt frecvente.

Tratamentul astmului trebuie ajustat permanent, in functie de nevoile pacientului.

Pentru un bun control al bolii, pacientilor li se recomanda sa invete triggerii care le provoaca simptomele de, astfel incat sa poata lua masuri pentru a evita crizele.

Daca o criza de astm nu trece dupa administrarea de medicamente de urgenta si simptomele par sa se agraveze apelati imediat la numarul de urgenta 112.

Bibliografie

www.mayoclinic.org

my.clevelandclinic.org

www.healthline.com

Farmacistul Catena va recomanda:

Astha-15 X 120 capsule

Astha-15 X 120 capsule

Astha-15 este un produs pe baza de extracte naturale,…