Ingrijirea buzelor iarna - sfaturi, recomandari, solutii

Ingrijirea buzelor iarna - sfaturi, recomandari, solutii Ingrijirea buzelor iarna - sfaturi, recomandari, solutii

Ultima actualizare: 7 februarie 2024

 

ingrijirea-buzelor-iarna

Ingrijirea buzelor este la fel de importanta ca ingrijirea parului si a tenului. Un make-up perfect si o tinuta impecabila sunt anulate rapid de aspectul inestetic al unor buze uscate si crapate. La prima vedere, intemperiile iernii cauzeaza cele mai mari daune. De fapt, mai sunt si alte cauze care pot afecta tesutul. Deshidratarea, neglijarea protectiei solare, omiterea folosirii unui balsam si chiar ticurile pot duce la buze uscate si crapate. De asemenea, exista situatii cand uscaciunea are la baza o afectiune inca neidentificata, cum ar fi dermatita, o boala autoimuna sau deficit de fier. Fiti fara grija, de cele mai multe ori este vorba despre un ritual de frumusete incomplet. Ingrijirea buzelor este chiar usoara daca tineti cont de anumite trucuri la indemana. Adaugarea unui balsam de buze in fiecare geanta, hidratarea adecvata si folosirea protectiei solare sunt doar cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va augmenta frumusetea.

Ingrijirea buzelor este absolut necesara daca doriti sa aveti un look impecabil. Acest proces nu este deloc costisitor si nici nu va retine foarte mult de la treburile zilnice. Descoperiti in acest articol cateva trucuri de frumusete pentru buze pline si sanatoase.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell colagen un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat imbogatit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic si indulcitor. Vitamina C contribuie la formarea colagenului pentru functionarea normala a pielii si a ligamentelor. Alaturi de vitamina E ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Complexul de colagen hidrolizat, sub forma de peptide, este usor absorbit in organism si ofera o varietate de aminoacizi.

Ingrijirea buzelor – trucuri mici, dar de efect

Ingrijirea buzelor este un obicei de ingrijire necesar nu doar iarna, ci si in oricare alta perioada a anului. Cele mai mari probleme apar, insa, in sezonul rece. In aceasta perioada, buzele au tendinta sa se usuce si sa crape. Fiti fara grija, exista cateva sfaturi de baza pe care le puteti urma pentru a hidrata si proteja tesutul!

hidratare-adecvata

Hidratati-va!

Asigurati-va ca beti apa pe parcursul intregii zile. Mentinerea hidratarii corpului ajuta nu doar la functionarea corecta a organelor si la sustinerea elasticitatii pielii, ci si la prevenirea uscarii buzelor. Asadar, hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte cand vine vorba despre ingrijirea buzelor.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Xerolact balsam pentru buze, un produs emolient, cu unt 15% unt de shea. Prin crearea unui strat protector, produsul reda elasticitatea buzelor uscate si crapate, lasându-le catifelate si hidratate.

Un aspect neglijat: protectie solara pentru buze

Cand vine vorba despre ingrijirea buzelor, una dintre cele mai mari greseli este ca este omiterea folosirea unui balsam cu cel putin SPF30. Da, si buzele au nevoie sa fie protejate in fata razelor soarelui, nu doar pielea! Asadar, nu iesiti niciodata din casa, indiferent de anotimp, fara a va ingriji de acest aspect!

sfaturi-pentru-ingrijirea-buzelor

Un alt aspect neglijat: folosirea unui balsam de buze…inclusiv noaptea!

Ingrijirea buzelor nu se face doar ziua, ci si noaptea! Cel mai eficient truc care va ajuta sa aveti buze sanatoase este folosirea unui balsam de calitate (fara alcool si fara parabeni). Noaptea, deoarece nu va folositi deloc buzele, e cel mai bun moment sa lasati acest produs sa actioneze. In farmacii exista o multime de optiuni, motiv pentru care poate fi dificil sa faceti o alegere. Iata care sunt cele mai eficiente ingrediente cand vine vorba despre ingrijirea buzelor:

  • ulei din seminte de ricin;
  • ulei din seminte de canepa;
  • ulei mineral;
  • dimeticona;
  • unt de shea;
  • unt de cacao;
  • tocoferol (vitamina E);
  • glicierina;
  • ceramide;
  • petrolatum (vaselina);
  • oxid de zinc;
  • dioxid de titan.

Exista, desigur, si ingrediente pe care trebuie sa le evitati daca aveti buzele uscate sau crapate:

  • scortisoara;
  • camfor;
  • ulei de eucalipt;
  • ulei de menta;
  • parfum;
  • acid salicilic.

Aceste ingrediente pot inrautati uscaciunea buzelor si chiar sa provoace reactii alergice, precum mancarime, senzatie de arsura sau usturime.

Exfolierea, un pas important pentru ingrijirea buzelor

Exfolierea blanda a buzelor poate ajuta la indepartarea pielii moarte. Este recomandat ca acest obicei sa fie respectat de cel mult doua ori pe saptamana, ca parte a ritualului de ingrijire de noapte. Cel mai simplu si la indemana exfoliant pe care il puteti folosi este un amestec de miere si zahar. Preparatul obtinut se aplica prin masaj delicat timp de 30 de secunde. Dupa aproximativ zece minute se va indeparta cu apa calduta. Ulterior, nu uitati sa aplicati balsam de buze! Exfolierea este unul dintre cei mai importanti pasi cand vine vorba despre ingrijirea buzelor, asa ca nu incercati sa nu omiteti acest obicei de frumusete oricat ati fi de obosita!

Ticurile care afecteaza estetica buzelor

Daunele cauzate de expunerea la conditii meteo extreme cresc atunci cand intervin anumite obiceiuri aparent nevinovate. Spre exemplu, daca respirati pe gura din cauza polipilor sau din cauza altor probleme respiratorii, buzele isi vor pierde din umiditate si vor avea de suferit. Alte gesturi agresive la care va supuneti buzele sunt lingerea sau muscarea lor. Sarea din saliva contribuie la uscarea tesutului, iar presiunea dintilor poate cauza leziuni pe o suprafata atat de fina ca cea a gurii. De asemenea, este recomandat sa evitati sa prindeti cu buzele accesorii pentru par, unelte de scris, pandantive si alte obiecte din meral, deoarece pot afecta buzele deja sensibile. Tineti cont ca aceste obiceiuri nu doar ca afecteaza tesutul, dar pot chiar sa impiedice actiunea produselor pe care le folisiti in ingrijirea buzelor.

ingrijirea-buzelor-uscate

Cauzele ascunse care pot face dificila ingrijirea buzelor

Nu doar deshidratarea, soarele si vremea rece sunt dusmanii buzelor. Exista afectiuni care pot impiedica produsele pentru ingrijirea buzelor sa-si faca treaba. Iata cateva exemple:

  • alergii;
  • dermatita;
  • probleme ale tiroidei;
  • afectiuni autoimune;
  • deficit de fier;
  • deficit de vitamina B6.

Daca nimic din ceea ce ati incercat acasa cu privire la ingrijirea buzelor nu a ameliorat uscaciunea tesutului chiar si dupa trei saptamani de incercari, mergeti de urgenta la medicul dermatolog. In unele cazuri, poate fi vorba despre o infectie sau despre keratoza actinica, o afectiune precanceroasa. Doar un specialist poate stabili diagnosticul si un plan adecvat de tratament.

Ingrijirea buzelor este un proces continuu, deloc costisitor, ce ajuta la mentinerea unui tesut sanatos si catifelat. Stabilirea si respectarea unui ritual de ingrijire va contribui la completarea unui look ingrijit. Nu uitati ca ingrijirea buzelor incepe cu o hidratare adecvata!

Sursa:
https://www.abreva.com/about-cold-sores/how-to-take-care-dry-lips-in-winter/
https://www.healthshots.com/beauty/natural-cures/5-tips-and-home-remedies-to-avoid-dry-lips-in-winter-season/
https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-chapped-lips
https://www.businessinsider.com/guides/beauty/best-ingredients-for-lip-balm
https://www.healthline.com/health/lip-care-routine

 

 

 

 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la preț de 2
Benesio BeautyCell colagen 5g X 20 plicuri

Benesio BeautyCell colagen 5g X 20 plicuri

BeautyCell este un supliment alimentar pe baza de…

Rilastil Xerolact Balsam pentru buze X 15 ml

Rilastil Xerolact Balsam pentru buze X 15 ml

Balsam pentru buze emolient si protectiv, cu unt de…