Ingrijirea pielii cu dermatita atopica: sfaturi pentru reducere a iritatiei si mancarimii

Ingrijirea pielii cu dermatita atopica: sfaturi pentru reducere a iritatiei si mancarimii Ingrijirea pielii cu dermatita atopica: sfaturi pentru reducere a iritatiei si mancarimii

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

dermatita-atopica

Dermatita atopica, o forma specifica de eczema, este cea mai frecventa boala cronica de natura inflamatorie a pielii. Este o afectiune cu etiologie complexa, incluzand o sinergie intre factorii genetici si de mediu care, prin actiunea specifica, duc la anomalii ale epidermei si ale sistemului imunitar. De cele mai multe ori, dermatita atopica asociata cu pruritul debuteaza in copilarie si se prezinta cu piele uscata, leziuni eczematoase si lichenificare (ingrosarea exacerbata a cutelor naturale ale pielii). Se crede ca boala este in stransa legatura si cu alte tulburari asociate reactiei imunitare mediate de imunoglobulina E, cum ar fi rinita alergica, astmul si alergia alimentara.

Dermatita atopica face parte din asa-zisa „triada atopica” (dermatita atopica, rinoconjunctivita alergica si astm) care poate aparea simultan sau succesiv, in ceea ce este cunoscut drept „marsul atopic”. Persoanele cu triada atopica au o bariera defectuoasa a pielii si a cailor respiratorii atat superioare, cat si inferioare, de unde si riscul crescut de simptome specifice. In situatia in care unul dintre parinti prezinta tendinta spre atopie, exista o sansa de peste 50% ca si descendentii sa prezinte simptome de atopie. Daca ambii parinti sunt afectati, sansele cresc la peste 80%, cu un risc deosebit de crescut de dermatita atopica si hipersensibilitate generalizata.

RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

 


Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o afectiune dermatologica de natura inflamatorie, cronica, reminenta si cu caracter recidivant. In primul rand, se caracterizeaza prin aparitia de leziuni solzoase, cu un prurit deosebit de intens, erimematoase, localizate la nivelul pliurilor cutanate, zonele afectate in mod uzual fiind obrajii, genunchii si coatele. Aproximativ 60% dintre persoane vor dezvolta dermatita atopica inainte de varsta de un an si aproximativ 90% pana in varsta de cinci ani. De asemenea, copiii care au parinti cu tendinte spre atopie, dar nu au dermatita atopica, sunt mult mai susceptibili sa dezvolte alergii alimentare si de mediu, astm bronsic si rinita alergica.

Persoanele cu dermatita atopica au o bariera cutanata defectuoasa, predispusa la xeroza, iritatii si inflamatie, ca urmare a expunerii la factori declansatori si alergeni. Ca urmare a expunerii si mentinerii contactului, apar manifestari clasice de dermatita atopica. Defectul de bariera poate fi cauzat partial de scaderea nivelului de ceramide, care sunt sfingolipide din stratul cornos, cu rol in a asigura integritatea structurala a pielii si de a preveni pierderea transepidermica de apa. Deoarece bariera de protectie este deficitara, iritantii si alergenii pot mult mai usor sa patrunda prin piele, provocand inflamatie printr-un raspuns Th2 hiperactiv (caz acut) si Th1 (caz cronic).

Zgarierea pielii, ca urmarea pruritului intens, stimuleaza keratinocitele sa elibereze citokine cu rol in promovarea inflamatiei. Scaderea concentratiei de peptide antimicrobiene din piele (cum sunt β-defensinele, catelicidinele), in cazul pacientului cu dermatita atopica, contribuie la riscul de colonizare cu Staphylococcus aureus (situatie observata la peste 90% din cazuri). Din cauza colonizarii, exista un risc crescut de impetiginizare a leziunilor, cu infectie secundara si, in mod evident, cu o agravare a simptomelor si manifestarilor cutanate. In etiologia bolii sunt implicati mai multi factori, iar sinergia dintre acestia la disfunctii de ordin biochimic si structural.

Pielea din dermatita atopica, cel putin la nivel histologic, pare a fi diferita de pielea sanatoasa, integra. De exemplu, in dermatita atopica se observa pierderi semnificative de apa de la nivelul epidermei. Se crede ca filagrina (proteina de agregare a filamentelor) este disfunctionala. Acest lucru este sustinut de faptul ca la peste 30% dintre pacientii cu dermatita atopica exista mutatii la nivelul genei care codifica filagrina. Aceste mutatii pot predispune o persoana si la keratoza pilara, rinita alergica, ihtioza vulgara si diferite alergii alimentare (soia, gluten, lapte, arahide). Filagrina este o proteina vitala pentru mentinerea integritatii structurale a pielii.

RILASTIL XEROLACT PB Balsam pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.

 

Caracteristicile pielii atopice

Pielea cu tendinte spre atopie prezinta caracteristici specifice, cum ar fi:

  • Xerodermie (piele deosebit de uscata);
  • Aparitia de scuame (lame albicioase de celule cornoase, aparute de cele mai multe ori dupa scarpinare);
  • Prurit intens;
  • Pielea poate ajunge atat de uscata incat sa inceapa sa sangereze spontan;
  • Inrosirea pielii;
  • Pielea din zona afectata are un aspect nesanatos, este lipsita de vitalitate si, in mod obisnuit, are o culoare mai inchisa.

Dermatita atopica poate fi deosebit de greu de gestionat, in special cand afecteaza zone extinse ale pielii. Ca urmare a pruritului intens, persoana are tendinta de a se scarpina, ceea ce nu face decat sa agraveze si mai mult manifestarile cutanate, chiar daca, pe moment, implica o senzatie de confort. Implicatiile negative ale afectiunii se extind dincolo de simptomele fizice, avand si o componenta emotionala semnificativa, care afecteaza calitatea vietii persoanei care sufera de dermatita atopica. Deoarece boala este cronica, tratamentul vizeaza reducerea simptomelor, cu limitarea extinderii afectiunii si in alte zone ale pielii.

Sfaturi privind ingrijirea pielii atopice

Pielea cu tendinta atopica are nevoie de ingrijiri speciale, conformate nevoilor speciale pe care le are. Dupa cum a fost deja mentionat, pielea atopica difera, din punct de vedere functional si structural, de pielea sanatoasa. In continuare, va vom prezenta cateva sfaturi privitoare la cum sa ingrijiti corespunzator pielea atopica.

dermatită-atopică

Rutina zilnica de ingrijire a pielii

Specialistii recomanda folosirea unor substante blanda, lipsite de coloranti, alcool si parfumanti pentru curatarea pielii afectate. De asemenea, hidratarea este esentiala, deoarece pielea afectata de dermatita atopica are un deficit de hidratare. Utilizarea de lotiuni si creme cu ceramide poate face minuni in reducerea simptomelor. Pielea ar trebui uscata folosindu-se un prosop, insa doar prin miscari de tamponare, asadar nu prin frecare, pentru a se preveni uscarea completa a pielii. Aplicarea de crema cu factor de protectie solara este esentiala in fiecare zi, mai ales cand iesiti in aer liber.

Vestimentatia potrivita

Se recomanda purtarea de haine mai largi, din bumbac, si evitarea articolelor vestimentare din lana si care sunt stramte. Hainele vor fi spalate cu detergenti hipoalergeni, fara inalbitor si fara balsam.

Evitarea activitatilor care implica transpiratie intensa

Se recomanda evitarea practicarii de exercitii fizice intense, care provoaca transpiratie in exces, ca urmare a faptului ca transpiratia poate exacerba simptomele din dermatita atopica.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6157251/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0515/p590.html

https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/atopic-dermatitis

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014067361500149X

 

Farmacistul Catena va recomanda: