Insomnia la persoanele varstnice. Cauze si abordari terapeutice

Insomnia la persoanele varstnice. Cauze si abordari terapeutice Insomnia la persoanele varstnice. Cauze si abordari terapeutice

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

Procesul de imbatranire este legat de numeroase probleme de sanatate. Somnul insuficient sau neodihnitor poate contribui la multe dintre acestea, reducand calitatea vietii oamenilor pe masura ce avanseaza in varsta.

Pentru a raspunde nevoilor speciale ale adultilor in varsta, este important sa intelegem efectele imbatranirii asupra somnului. Sa aruncam o privire mai atenta asupra relatiei dintre imbatranire si somn si asupra insomniei in cazul adultilor in varsta.


Informatii despre insomnie la varstnici

Insomnia este o tulburare de somn frecventa, caracterizata prin dificultatea persistenta de a adormi si de a mentine starea de somn. Persoanele cu insomnie experimenteaza simptome precum somnolenta excesiva pe timpul zilei si alte probleme cognitive, cauzate in mod direct de lipsa de somn.

Potrivit estimarilor curente, intre 10 si 30% dintre adulti se lupta cu insomnia. Persoanele cu varsta de 60 de ani sau mai mult sunt mai susceptibile la a se confrunta cu insomnia, iar acest lucru poate fi atribuit mai multor factori. Seniorii sunt supusi unui risc mai ridicat de probleme medicale si psihiatrice care pot duce la insomnie si, de asemenea, si altor tulburari care afecteaza somnul. Ceasul nostru intern, cel care regleaza ritmul circadian (ciclul somn – veghe) poate fi, de asemenea, afectat de varsta, In plus, anumite medicamente administrate pentru a ameliora simptomele anumitor afectiuni pot influenta somnul.

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac californian si vitamina B6, recomandat persoanelor care au dificultati de adormire, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau se confrunta cu schimbari de fus orar.

Insomnia la persoanele varstnice – cauze si factori de risc

Calitatea somnului nostru se deterioreaza adesea pe masura ce imbatranim. Oamenii tind sa doarma mai putin si sunt predispusi la mai multe episoade de veghe dupa ce au adormit initial. Latenta somnului – timpul necesar pentru a adormi – poate creste, de asemenea. Unele studii sugereaza ca, incepand de la varsta mijlocie, o persoana pierde in medie 27 de minute de somn pe noapte pentru fiecare deceniu de viata.

Aceste scaderi ale calitatii si duratei somnului sunt legate in primul rand de sistemele interne de „cronometrare” ale corpului. Corpul nu poate procesa semnalele circadiene la fel de eficient, ceea ce la randul sau poate determina persoanele in varsta sa se culce si sa se trezeasca mai devreme.

„Arhitectura” noastra de somn se schimba, de asemenea, pe masura ce imbatranim. Un ciclu normal de somn este impartit in patru etape. Acestea includ doua etape de somn NREM „usor”, fara miscari oculare rapide, o etapa de somn NREM „profund” sau „cu unda lenta” si o etapa finala a somnului REM, inainte ca ciclul sa inceapa din nou. Studiile au aratat ca persoanele in varsta se confrunta cu un procent mai mic de somn NREM si REM cu unda lenta. Acest lucru ii face mai susceptibili la episoade de trezire in timpul noptii si le afecteaza nivelul de energie de peste zi.

In plus, insomnia cronica (care dureaza mai mult de 3-4 saptamani) poate fi asociata cu o serie lunga de probleme medicale, comportamentale si de mediu, dar si cu administrarea anumitor medicamente.

Stresul poate fi un important factor in aparitia tulburarilor de somn. Pentru ameliorarea efectelor sale, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar StresCalm de la Benesio. Datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Cauzele insomniei cronice

  1. Tulburari de somn primare: tulburari ale ritmului circadian, apnee in somn, sindromul picioarelor nelinistite, mioclonus nocturn (miscarea involuntara a unui muschi sau unei grupe de muschi).
  2. Diverse probleme medicale: durere (artrita, dureri musculoscheletale, alte afectiuni care cauzeaza dureri); probleme cardiovasculare (insuficienta cardiaca, angina pectorala); probleme pulmonare (BPOC, rinita alergica); probleme gastrointestinale (refluxul gastroesofagian, ulcerul peptic, constipatia, diareea); probleme urinare (retentia urinara, incontinenta, golirea incompleta a vezicii urinare); boli ale sistemului nervos central (Alzheimer, Parkinson); probleme psihiatrice (anxietate, depresie, psihoza, dementa, delirium); menopauza.
  3. Cauze comportamentale: dormitul in timpul zilei, culcarea prea devreme, folosirea patului pentru alte activitati, mesele imbelsugate, lipsa exercitiului fizic si stilul de viata sedentar.
  4. Cauze de mediu: zgomotul, lumina excesiva, temperaturile extreme, lipsa expunerii la lumina solara.
  5. Medicatia: anumite antidepresive, agentii anti-Parkinson, pseudoefedrina, bronhodilatatoarele, beta-blocantele, diureticele, diverse antihipertesive, anticolinergicele.
  6. Consumul de substante stimulante: cafeina, alcoolul, amfetaminele, efedrina, nicotina etc.

Insomnia la persoanele varstnice – abordari terapeutice

Scopul terapiei este reducerea morbiditatii si imbunatatirea calitatii vietii pentru pacient si familie. Tratamentul adecvat al insomniei are potentialul de a inversa morbiditatile legate de insomnie, inclusiv riscul de depresie, dizabilitate si deteriorarea calitatii vietii.

Tratamentul adecvat ar trebui sa includa interventii nonfarmacologice si tratament farmacologic, daca este indicat. Interventiile comportamentale pot fi utilizate pentru a trata insomnia cronica si includ terapia de relaxare, controlul stimulilor, restrictia somnului si terapiile cognitive. In ceea ce priveste medicatia, exista medicamente noi care nu modifica arhitectura somnului si care nu au efect de mahmureala.

Pentru sustinerea relaxarii, farmacistii Catena recomada suplimentul alimentar StresControl de la Naturalis. Este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si a extenuarii. Contine: valeriana, sunatoare, magneziu, vitamina B6.

Ameliorarea durerilor cronice si tinerea sub control a simptomelor suparatoare, precum urinatul frecvent in timpul noptii, pot ajuta la imbunatatirea somnului.

Cercetarile au aratat ca persoanele in varsta pot lua si masuri care implica modificarea stilului de viata, pentru a-si imbunatati somnul. Acesti pasi implica adesea concentrarea pe imbunatatirea igienei somnului si pe dezvoltarea obiceiurilor care incurajeaza un somn de calitate:

  • Faceti exercitii fizice

Persoanele in varsta care fac sport in mod regulat adorm mai repede, dorm mai mult si beneficiaza de o calitate mai buna a somnului. Miscarea este, totodata, unul dintre cele mai bune lucruri pe care persoanele in varsta le pot face pentru sanatatea lor.

  • Reduceti tentatiile „electronice”

Televizoarele, smartphone-urile si luminile puternice pot face mai dificila adormirea. Tineti televizorul intr-o alta camera si incercati sa nu adormiti cu el pornit. Mutati electronicele din dormitor.

  • Evitati substantele care descurajeaza somnul

Substante precum alcoolul, tutunul, cofeina si chiar mesele copioase la sfarsitul zilei pot face somnul mai dificil. Luati in considerare renuntarea la fumat, reducerea consumului de cofeina si cina cu cel putin 4 ore inainte de culcare.

  • Pastrati un program regulat de somn

Imbatranirea poate face mai dificila recuperarea dupa somnul pierdut. Evitati schimbarile bruste ale programului de somn. Aceasta inseamna sa va culcati si sa va treziti la aceeasi ora in fiecare zi si sa fiti atent la somnul prelungit sau prea aproape de ora de culcare.

  • Dezvoltati o rutina de culcare

Gasiti activitati care va ajuta sa va relaxati inainte de culcare. Multor persoane in varsta le place sa faca o baie calda, sa citeasca sau sa gaseasca timp pentru a se linisti inainte de a se culca.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Somncontrol x 20 cpr.

    Naturalis SomnControl X 20 comprimate

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Melatonina, Valeriana, Magneziu, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a…