Insuficienta mitrala - cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Insuficienta mitrala - cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Insuficienta mitrala - cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 19 iulie 2023

Insuficienta-mitrala

Insuficienta mitrala este o afectiune a inimii, caracterizata de o disfunctie a valvei mitrale, al carei rol este acela de a asigura fluxul normal de sange din atriul stang in ventriculul. Acest flux trebuie sa fie unidirectional, iar directia de circulatie a sangelui la nivelul inimii aste dinspre atrii spre ventricule.

In cazul persoanelor cu insuficienta mitrala, se produce un reflux al sangelui in atriul stang, ceea ce determina o serie de simptome care pot afecta calitatea vietii. Mai mult de atat, insuficienta mitrala predispune la o serie de complicatii care pot avea chiar potential letal.

Exista mai multi factori de risc ce pot duce la aparitia acestei afectiuni, dar si metode eficiente de tratament pe care le vom prezenta pe parcursul acestui articol.

De asemenea, mai puteti afla care sunt simptomele specifice al insuficientei mitrale, cum se stabileste diagnosticul, si ce trebuie sa faceti pentru a evita o astfel de problema de sanatate.


Insuficienta mitrala – informatii generale

La nivelul inimii exista patru valve, iar valva mitrala  este una dintre ele. Denumirea ei se datoreaza faptului ca are o forma asemanatoare unei mitre episcopale, insa i se mai spune si valva bicuspida – denumire care vine din limba latina si se refera la cele doua varfuri ale valvei.

Asa cum spuneam, aceasta valva separa atriul stang de ventriculul stang si se deschide in faza diastolei cand inima este relaxata Apoi, in sistola, inima se contracta iar sangele este pompat din atriu in ventricul, dupa care valva mitrala se inchide etans.

In cazurile de insuficienta mitrala, valva bicuspida nu se mai inchide perfect iar o parte din sangele ajuns in ventricul patrunde inapoi in atriu. Din acest motiv, insuficienta mitrala mai este cunoscuta si sub denumirea de „regurgitare mitrala”.

Aceasta poate fi de doua tipuri dupa cum urmeaza:

Insuficienta mitrala acuta

Se caracterizeaza printr-un debut brusc si o manifestare severa si apare de obicei ca urmare a unei rupturi a muschilor papilari sau a cordajelor tendinoase. De cele mai multe ori, este insotita de edem pulmonar, intrucat presiunea sangelui in ventriculul stang creste brusc, accelerand si circulatia pulmonara.

Insuficienta mitrala cronica

Se dezvolta in timp, fiind lipsita uneori de simptome, ce apar ulterior pe masura ce boala progreseaza. In fazele incipiente insuficienta mitrala cronica nu prezinta la fel de multe riscuri precum cea acuta, dar se accentueaza odata cu trecerea timpului, ceea ce presupune si cresterea riscului de aparitie a unor complicatii.

Insuficienta mitrala – factori de risc

Factorii de risc pentru insuficienta mitrala variaza de la caz la caz, iar de multe ori este nevoie de un cumul de mai multi factori pentru a se ajunge la o astfel de problema.

  • Varsta - un factor care nu poate fi nicidecum prevenit este inaintarea in varsta, dat fiind ca tesuturile si structurile cardiace se deterioreaza odata cu trecerea timpului, iar persoanele trecute de 50 de ani sunt mai predispuse sa dezvolte insuficienta mitrala.
  • Malformatiile congenitale -exista destul de multe cazuri de persoane care se nasc cu diferite malformatii la nivelul inimii. Aceste anomalii pot afecta si valvele mitrale, astfel ca persoanele in cauza sunt expuse unui risc sporit de insuficienta mitrala, ce poate aparea chiar din perioada copilariei.
  • Afectiunile cardiovasculare – orice disfunctie la nivelul sistemului cardiovascular poate avea implicatii si asupra valvei mitrale, afectand mai devreme sau mai tarziu functionarea acesteia. De asemenea, persoanele care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, sunt mai predispuse riscului de insuficienta mitrala.
  • Traumatismele severe – persoanele care au suferit accidente sau practica activitati care le expun riscului de a suferi lovituri puternice in zona pieptului, pot dezvolta insuficienta mitrala pe fondul socurilor provocate de astfel de traumatisme.

Insuficienta mitrala – cauze

Cauza principala a insuficientei mitrale o constituie disfunctia valvei mitrele, ce nu ii mai permite acesteia sa se inchida complet si sa asigure etanseitatea intre atriul si ventriculul stang dupa ce sangele este pompat in momentul sistolei.

Aceasta disfunctie poate aparea brusc sau se poate instala in timp, sub influenta mai multor factori determinanti. Astfel in, cazurile de insuficienta mitrala acuta, disfunctia poate fi declansata de un traumatism sau de o afectiune care deterioreaza tesutul cardiac. In aceste conditii, se pot rupe muschii papilari care sustin valva mitrala sau pot fi afectate alte tesuturi implicate in buna functionare a acestei valve.

Cea mai frecventa cauza ce duce la aparitia insuficientei mitrale este insa boala mitrala degenerativa, care poate aparea ca urmare a unei malformatii congenitale sau in urma unui atac de cord ori a unei boli cardiace care slabesc in timp tesuturile din zona valvei mitrale.

De asemenea, boala reumatismala, endocardita infectioasa si prolapsul valvei mitrale constituie frecvent cauza determinanta a insuficientei mitrale.

Insuficienta mitrala – simptome, manifestari

In fazele incipiente, insuficienta mitrala poate sa nu prezinte niciun simptom chiar si timp de mai multi ani. Evident, daca problema este declansata de o alta afectiune cardiaca, simptomele pot fi usor confundate, pentru ca sunt manifestari comune pentru majoritatea bolilor de inima.

Oboseala si stare de slabiciune

Insuficienta mitrala determina o scadere a fluxului de sange, implicit o scadere a aportului de oxigen si nutrienti pe care acesta in transporta la nivelul organelor si tesuturilor. In cazul de fata, oboseala si senzatia permanenta de slabiciune sunt consecinta fireasca a aportului mai scazut de oxigen si substante nutritive necesare functionarii optime a organelor si tesuturilor.

Respiratie dificila

Un alt simptom caracteristic al insuficientei mitrale este respiratie dificila, numita si dispnee. Pacientii pot simti nevoia de a respira mai profund sau de a respira mai rapid, iar acest lucru se intampla mai ales in timpul efortului fizic chiar si de intensitate redusa, dar si cand pacientul sta culcat.

Tuse

Insuficienta mitrala afecteaza de multe ori circulatia la nivelul plamanilor, determinand acumularea de lichid, implicit tusea persistenta.

Palpitatii si durere in piept

Palpitatiile sunt resimtite ca niste batai neregulate ale inimii, iar aceasta senzatie poate aparea si in cazul pacientilor cu insuficienta mitrala.

In unele cazuri poate aparea si angina pectorala, care se manifesta prin dureri la nivelul pieptului.

Edeme

In cazurile severe in care ventriculul stang nu poate pompa eficient sangele, pot aparea edeme, in special in picioare si glezne.

Insuficientă-mitrala

Diagnosticul de insuficienta mitrala

Diagnosticarea unei astfel de probleme cade in sarcina medicului cardiolog si se bazeaza pe evaluarea simptomelor si a istoricului medical, urmata de un examen fizic. Esentiala in cursul acestui examen este ascultarea inimii cu ajutorul stetoscopului, pentru a detecta sunete anormale precum un suflu cardiac sau zgomote asociate insuficientei mitrale.

De asemenea, medicul poate solicita si anumite investigatii precum electrocardiograma, angiografia, examenul Doppler sau o investigatie imagistica a inimii.

Insuficienta mitrala – tratament

Tratamentul insuficientei mitrale depinde de severitatea simptomelor si de cauzele subiacente, avand rolul de a preveni complicatiile si a intarzia progresia bolii, implicit prin tratarea celorlalte afectiuni ce au dus la aparitia sa.

Astfel, in fazele de inceput, cand boala are o forma usoara, se recomanda in general tratament medicamentos, prin care aceasta poate fi tinuta sub control. Tratamentul incetineste progresia bolii si mentine anumite valori in limitele normale, iar daca pacientul tine si o dieta adecvata si evita sedentarismul, insuficienta mitrala nu ii va crea probleme deosebite.

Daca boala este cauzata de o malformatie severa, aceasta poate fi corectata pe cale chirurgicala. Tot pe cale chirurgicala se intervine in cazurile grave, scopul interventiei fiind acela de a repara valva mitrala sau de a o inlocui cu un dispozitiv medical implantat la nivelul inimii.

Insuficienta mitrala – complicatii si riscuri asociate

In lipsa oricarei interventii terapeutice, boala poate progresa intr-un ritm mai lent sau mai rapid, ducand in cele din urma la aparitia unor complicatii cu potential letal.

Endocardita infectioasa

Valvele mitrale afectate sunt mai susceptibile la infectii bacteriene, ceea ce poate duce la endocardita infectioasa, adica la infectarea endocardului – stratul subtire de tesut care captuseste inima si valvele.

Aritmii cardiace

Aritmiile sunt tulburari ale ritmului cardiac, care pot da la randul lor nastere unor grave complicatii grave precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

Hipertensiune pulmonara

Insuficienta mitrala severa si de lunga durata poate duce la cresterea presiunii in arterele pulmonare, fenomen numit hipertensiune pulmonara. Acest lucru se intampla din cauza cresterii volumului si a presiunii de sange intors in atriul stang si in plamani.

Tromboembolism

In unele cazuri, regurgitarea mitrala poate favoriza formarea de cheaguri de sange in atriul stang. Aceste cheaguri pot apoi fi transportate prin fluxul sanguin si pot cauza blocarea unui vas de sange in alta parte a corpului, provocand un eveniment tromboembolic.

Insuficienta cardiaca

Aceasta este ultima faza a unei boli cardiace, la care se ajunge atunci cand inima nu mai are capacitatea de a pompa debitul de sange necesar functionarii normale a organismului. Daca functionalitatea inimii nu mai poate fi imbunatatita macar partial, singura solutie terapeutica este transplantul de cord.

Sfaturi pentru preventie

Ca multe din bolile cardiace, regurgitarea mitrala poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si multa miscare. In acest mod, veti mentine si indicele masei corporale la un nivel normal, eliminand astfel un alt factor de risc reprezentat de excesul ponderal.

Un alt sfat se refera la evitarea fumatului si consumului de alcool - doua vicii cu numeroase efecte negative in ceea ce priveste sanatatea inimii.

Monitorizati-va in mod constant tensiunea arteriala si mergeti la medic cel putin o data pe an pentru un control de rutina, iar in acest mod pot fi depistate din timp eventualele semne ale unei afectiuni de acest gen.