Ipohondrie – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ipohondrie – cauze, simptome, diagnostic si tratament Ipohondrie – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 21 decembrie 2023

Ipohondria este o afectiune complexa, caracterizata prin preocuparea excesiva fata de sanatate. Daca suferiti de ipohondrie, aveti intotdeauna convingerea ca suferiti de diverse boli grave, chiar si in absenta unor simptome semnificative. Aceasta este o tulburare psihica ce poate fi influentata de diversi factori. De exemplu, evenimentele stresante sau experientele traumatice pot fi factori de risc pentru aparitia ipohondriei.

Simptomele ipohondriei pot fi exacerbate de stres si anxietate, ducand la un nivel ridicat de ingrijorare, dar si la analize medicale repetitive, uneori costisitoare. Asistenta terapeutica adaptata persoanelor cu ipohondrie este cruciala pentru a va ajuta sa intelegeti si sa gestionati aceasta afectiune. Prin acest sprijin, puteti avea o mai buna calitate a vietii si veti avea mai rar motive de îngrijorare nejustificata, legata de sanatate.


Ce trebuie sa stiti despre ipohondrie?

Persoanele care sufera de ipohondrie, considerata drept tulburare psihica, se tem exagerat ca au o problema medicala sau ca au un risc mare de a se imbolnavi grav. De asemenea, cei care sufera de ipohondrie au tendinta de a interpreta gresit anumite simptome, crezand ca acestea sunt specifice unei boli extrem de grave.

Farmacistii Catena recomanda StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

Chiar daca investigatiile medicale infirma existenta vreunei afectiuni, persoanele care sufera de ipohondrie sunt in continuare preocupate de ideea ca se vor imbolnavi grav. In plus, grijile continue asupra problemelor de sanatate le pot afecta relatiile cu cei din jur, cariera, dar si viata de zi cu zi. Chiar daca restul lumii nu considera ca aceste frici sunt reale, persoana care sufera de ipohondrie le va considera extrem de intemeiate si ii vor trezi ingrijorari. In plus, aceasta afectiune este extrem de rara si apare in general in perioada adulta, putand afecta deopotriva femeile si barbatii.

Pacientii care sufera de aceasta anxietate poate:

  • fie sa caute asistenta medicala – persoanele care sufera de acest tip de ipohondrie cauta ajutor de la specialisti diferiti si fac diverse tipuri de teste;
  • fie din contra, sa evite ajutorul medical – pacientii din aceasta categorie evita doctorii si asistenta medicala. De foarte multe ori, nu au incredere in medici sau au impresia ca acestia nu le iau in serios simptomele.

Care sunt cauzele ipohondriei?

Ipohondria poate fi o afectiune serioasa pentru cei care o dezvolta. Cu toate acestea, cauzele ipohondriei nu sunt foarte cunoscute. Uneori, acestea pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni. De exemplu, daca aveti atacuri de panica frecvente, puteti fi diagnosticat cu tulburare de panica.

Cauzele care pot determina aparitia ipohondriei:

  • abuzul sexual sau verbal – daca ati fost supus(a) abuzurilor sexuale sau psihice in copilarie, veti avea o predispozitie catre vulnerabilitatea fizica. Prin urmare, puteti dezvolta o senzatie de nesiguranta in relatiile interpersonale, ceea ce va va determina sa cautati in permanenta ingrijiri medicale;
  • sindromul Google – motoarele de cautare pot contribui la dezvoltarea ipohondriei. Persoanele care sufera de aceasta afectiune cauta pe Google informatii despre senzatiile si experientele ciudate pe care le au si descopera ca acestea ar putea fi factori de risc pentru boli grave. Ca urmare a acestor cautari, veti incepe sa credeti ca aveti o boala foarte grava;
  • bolile grave sau decesul unor prieteni sau membri ai familiei – daca cineva drag sufera de o boala grava, pentru un copil de exemplu se poate crea un mediu in care dragostea si atentia sunt asociate cu boala. Prin observarea unui astfel de comportament, copilul poate considera ca trebuie sa fie bolnav pentru a fi iubit si a primi atentie. Cand o persoana apropiata moare, socul legat de decesul acesteia poate declansa teama si ingrijorarea continua pentru propria stare de sanatate.
  • dificultatea de exprimare a emotiilor – aceasta stare poate fi declansata de modul in care pacientii au fost crescuti sau de experiente traumatizante din trecut. Anumite persoane pot considera ca singura modalitate prin se pot apropia emotional de ceilalti este sa provoace ingrijorare in privinta starii lor de sanatate.
  • un parinte hiperprotector – insusirea comportamentului de la un parinte hiperprotectiv poate duce la dezvoltarea ipohondriei. Copilul care a crescut intr-un astfel de mediu pot considera ca este bine sa-si puna la indoiala starea de sanatate.

Un alt remediu recomandat de farmacistii Catena este Benesio Strescalm. Datorita mixului de 7 ingrediente active, Benesio Strescalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Care sunt manifestarile persoanelor care sufera de ipohondrie?

Persoanele care sufera de ipohondrie se tem nejustificat ca sunt extrem de bolnave. Tipul de boli despre care au impresia ca sufera se schimba in mod constant la persoanele afectate de aceasta conditie. Cele mai frecvente simptome pe care le au pacientii cu ipohondrie sunt urmatoarele:

  • evitarea oamenilor si a locurilor despre care se tem ca i-ar putea imbolnavi;
  • efectuarea unor investigatii continue asupra bolilor si simptomelor pe care cred ca le au;
  • exagerarea simptomelor si a severitatii lor (de exemplu, un ipohondru poate percepe o tuse banala ca pe un simptom de cancer);
  • nivel ridicat de anxietate privind starea personala de sanatate;
  • dezvoltarea unei obsesii legate de functiile vitale normale, cum ar fi bataile inimii;
  • discutii lungi cu cei din jur despre propriile simptome si despre presupusa stare de sanatate;
  • verificarea repetata a semnelor diferitelor boli;
  • incercarea constanta de a primi asigurari din partea celor din jur ca simptomele si starea de sanatate nu sunt atat de grave precum li se par.

Cum se pune diagnosticul de ipohondrie?

Diagnosticul de ipohondrie este stabilit de psihiatru sau psiholog. Teama persistenta de a avea o boala serioasa sau de a avea vreun simptom al unei astfel de boli reprezinta unele dintre principalele manifestari ale acestei afectiuni. Specialistul va poate diagnostica cu ipohondrie daca ati prezentat astfel de simptome timp de mai mult de 6 luni sau daca analizele repetate au aratat ca nu sunteti bolnav.

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va parcurge urmatorul proces:

  • veti discuta despre problemele pe care le aveti, nivelul de stres, istoricul familial, teama sau motivele de ingrijorare, dar si despre modurile in care anxietatea va afecteaza viata in mod negativ;
  • va solicita sa completati un chestionar de autoevaluare din punct de vedere psihologic;
  • vi se vor adresa intrebari despre posibilul consum de alcool, droguri sau despre consumul altor substante;
  • va incerca sa determine daca preocuparea pentru sanatate poate fi asociata altei afectiuni psihice, cum ar fi tulburarea cu simptome somatice sau tulburarea de anxietate generalizata.

Care sunt optiunile de tratament pentru ipohondrie?

Scopul tratamentului pentru ipohondrie este de a va ajuta sa gestionati anxietatea generata de starea de sanatate si de a va ajuta sa va desfasurati mai usor activitatile zilnice. Psihoterapia va poate ajuta sa identificati factorii care au produs aparitia acestor temeri si ganduri nejustificate. De asemenea, prin intermediul acestui tip de terapie veti invata cum sa va gestionati temerile si comportamentul, dar si sa invatati cum sa gestionati mai bine stresul si anxietatea.

Medicul poate decide si sa va prescrie anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele. Cu ajutorul acestora, veti putea tine sub control fluctuatiile de dispozitie si starile de anxietate. In plus, puteti gestiona mai usor aceasta tulburare daca faceti unele schimbari in privinta stilului de viata. De exemplu, puteti practica tehnici de gestionare a stresului si modalitati de relaxare, puteti deveni mai activi din punct de vedere fizic, dar si prin evitarea drogurilor recreationale si a consumului de alcool.

In concluzie, motivele de ingrijorare asupra starii de sanatate reprezinta un comportament normal din cand in cand, pentru toata lumea. Totusi, daca aceste ganduri se transforma in ipohondrie, ar trebui sa discutati sincer cu un specialist. Acesta va poata stabili un diagnostic si va poata prescrie tratamentul corespunzator. In caz contrar, afectiunea va poate impiedica sa aveti un stil de viata normal. Prin urmare, nu ezitati sa apelati la sprijin specializat, pentru a invata cum sa tineti stresul sub control, astfel încat sa va puteti bucura de viata.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9886-illness-anxiety-disorder-hypochondria-hypochondriasis

https://www.calmclinic.com/anxiety/causes-of-hypochondria

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/illness-anxiety-disorder/diagnosis-treatment/drc-20373787

https://www.medicalnewstoday.com/articles/9983

https://www.healthdirect.gov.au/hypochondria

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…