Lista alimente permise in guta

Lista alimente permise in guta Lista alimente permise in guta

Ultima actualizare: 21 februarie 2023

Cunoscuta ca “boala regilor”, fiind mentionata inca din antichitate in unele familii instarite, despre guta se stie ca este cea mai frecventa forma de artrita, o afectiune inflamatorie a articulatiilor. Potrivit datelor medicale, afecteaza milioane de persoane din toate colturile lumii. Persoanele care sufera de guta se confrunta cu atacuri bruste si severe de durere, umflaturi si inflamatii ale articulatiilor. Exista anumite alimente permise in guta, care pot ajuta la diminuarea acestor senzatii dureroase.

Din fericire, afectiunea poate fi controlata prin tratamente prescrise de specialisti, precum si printr-o dieta care sa includa aceste alimente permise in guta. Asadar, anumite modificari ale stilului de viata sunt un real ajutor pentru pacientii cu guta.


Despre guta, pe scurt

Guta implica dureri bruste, umflaturi si inflamatii ale articulatiilor, care pot aparea inclusiv in timpul somnului. In mai bine de jumatate dintre cazuri, guta se va resimti ca o durere acuta si umflaturi la degetele mari ale picioarelor. Alte cazuri se manifesta prin dureri si umflaturi la nivelul degetelor de la maini, incheieturilor, la genunchi si la calcaie.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport RECE, produs topic pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare. Sub forma de gel rece si gratie continutului de mentol si ulei de menta si a extractelor vegetale de gheara diavolului si arnica, actioneaza local printr-un efect de racire, similar cu cel al ghetii, insa mult mai intens si de lunga durata.

Simptomele sau atacurile de guta, cum mai sunt ele cunoscute, apar in momentul in care exista prea mult acid uric in sange. Iar acidul uric e un produs rezidual fabricat de organism atunci cand digera anumite alimente. De aceea, este foarte important de stiut care sunt acele alimente permise in guta.

Majoritatea pacientilor care sufera de aceasta afectiune se confrunta cu aceste simptome deoarece organismul lor nu poate elimina eficient excesul de acid uric. Acest lucru permite acidului uric sa se acumuleze, sa se cristalizeze si sa se depuna sub forma de cristale in articulatii. Tot acest proces declanseaza umflaturi, inflamatii si dureri intense. De cele mai multe ori, atacurile de guta apar noaptea. Aceste manifestari dureaza, de obicei, intre 3 si 10 zile.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, care are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. Dintre ingredientele sale, salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens are efect rubefiant si intensifica circulatia sangvina, oferind o senzatie placuta si intensa de caldura, gratie camforul. Efectul analgezic al produsului este sustinut si de extractele vegetale de gheara diavolului si arnica.

Printre cele mai frecvente cauze care produc prea mult acid uric sunt genetice sau tin de dieta persoanelor in cauza. Asadar, un prim pas este aflarea acelor alimente permise in guta.

Care sunt alimentele permise in guta

Dar care sunt, mai exact, acele alimente permise in guta? Acestea trebuie sa aiba un continut scazut de purina. Iar purinele sunt compusi chimici ce se regasesc in mod natural in anumite alimente si bauturi. Atunci cand organismul descompune aceste substante chimice, se produce acidul uric. Si desi consumul anumitor alimente nu va fi suficient pentru a face sa dispara guta, unele studii sugereaza ca anumite alimente si bauturi pot ajuta la reducerea acidului uric din organism. In continuare, iata cateva exemple de alimente permise in guta.

Ouale

Ouale reprezinta o buna sursa de proteine pentru persoanele cu guta, deoarece sunt in mod natural sarace in purine. Asadar, se pot trece pe lista de alimente permise in guta.

Pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt adesea sfatuiti sa evite alimentele bogate in proteine, deci si in purine, cum ar fi organele, carnea rosie si unele tipuri de fructe de mare. Ele nu se regasesc printre acele alimente permise in guta.

Laptele, pe lista de alimente permise in guta

Unele cercetari sugereaza ca un consum de lapte degresat – cu un continut scazut de grasimi – poate ajuta la reducerea acidului uric si riscului de atacuri de guta. Asta face ca laptele sa fie pe lista de alimente permise in guta. Si asta pentru ca accelereaza procesul de eliminare a acidului uric prin urina. Prin urmare, reduce riscul de cristale care sa se prinda de articulatii, potrivit Arthritis Foundation.

Si acest lucru se aplica, de fapt, tuturor produselor lactate cu un continut scazut de grasimi. Asadar, si acestea se afla printe acele alimente permise in guta.

Ciresele

Oamenii de stiinta cerceteaza in prezent beneficiile cireselor si ale sucului de cirese pentru gestionarea simptomelor gutei, iar primele rezultate sunt promitatoare.

Si totul incepe de la pigmentii care dau cireselor culoarea rosie-violeta intensa, care se numesc antociani. Sunt surse de antioxidanti si ajuta la reducerea inflamatiei din organism. Totodata, ajuta la reducerea acidului uric. Asa se face si ciresele se inscriu pe lista de alimente permise in guta.

Bananele

Urmarea unei diete sarace in purina ar trebui sa reduca productia de acid uric, ceea ce ar putea, la randul sau, sa reduca atacurile de guta. Iar bananele au un continut foarte scazut de purina, asadar si acestea sunt pe lista de alimente permise in guta.

Sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C.

Farmacistii Catena recomanda Beres Vitamina C 1500 mg + Vitamina D3, comprimate filmate cu efect retard, care permite eliberarea treptata a vitaminei C si D in organism. Extractul de macese si concentratia mare de vitamina D3, sustinuta de vitamina C, ajuta la functionarea normala a sistemului muscular, dar si la consolidarea sistemului imunitar.

Un studiu din 2021 sugereaza ca un aport ridicat de vitamina C poate proteja impotriva gutei. Dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest potential beneficiu. Potrivit Departamentului de Agricultura al SUA, o banana contine 14,1 mg de vitamina C, aproximativ 16% din valoarea zilnica necesara. Iata un motiv in plus pentru un loc pe lista de alimente permise in guta.

Apa

Persoanele care beau intre 5-8 pahare de apa pe zi sunt mai putin predispuse la guta. Acest lucru are sens, deoarece rinichii folosesc apa pentru a elimina acidul uric prin urina. Apa este, de asemenea, buna pentru sanatatea rinichilor. O proasta functionare a rinichilor reprezinta un factor care poate contribui la aparitia gutei. Asadar, apa trebuie sa fie pe lista de bauturi si alimente permise in guta.

Ceaiul verde

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland – SUA, consumul a 2-4 cani de ceai verde poate ajuta la controlul simptomelor dureroase ale gutei, fiind la randul sau pe lista de bauturi si alimente permise in guta. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări clinice pentru a determina efectele utilizării pe termen lung a ceaiului verde și pentru a stabili intervale de doze sigure.

Cafeaua

Consumul zilnic de cafea poate reduce nivelul de acid uric prin mai multe mijloace. Mai exact, reuseste sa incetineasca descompunerea purinei in acid uric. De asemena, va accelera procesul de eliminare a acidului prin urina. Deci cafeaua va fi, la randul ei, pe lista de bauturi si alimente permise in guta.

 

Sursa:

https://www.healthline.com/nutrition/best-diet-for-gout

https://www.verywellhealth.com/eggs-and-gout-6501259

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22548-gout-low-purine-diet

https://www.healthline.com/health/banana-gout#bananas-and-gout

https://www.healthline.com/health/milk-and-gout#dairy-products-to-eat

https://healthfully.com/548181-is-green-tea-bad-for-gout.html

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…