Logopedie: principii si beneficii ale terapiei prin vorbire

Logopedie: principii si beneficii ale terapiei prin vorbire Logopedie: principii si beneficii ale terapiei prin vorbire

Ultima actualizare: 29 decembrie 2023

logopedie

Logopedia este o forma de terapie care imbunatateste capacitatea de a vorbi si de a folosi alte abilitati lingvistice. Logopedia ii ajuta pe oameni sa-si exprime gandurile si sa inteleaga ce spun ceilalti. De asemenea, le poate imbunatati abilitatile precum memorarea si capacitatea de a rezolva probleme.

Terapia prin vorbire este realizata de un logoped, care propune exercitii si tratamente ce raspund nevoilor specifice ale pacientului. Unii oameni au nevoie de ajutor pentru a vorbi si comunica, in timp ce altii au nevoie de logopedie pentru a procesa/intelege mai bine limbajul.

Logopedia va poate ajuta sa va imbunatatiti:

  • abilitatile lingvistice timpurii (in special pentru copiii care invata sa vorbeasca si sa comunice);
  • capacitatea de a va folosi vocea;
  • intelegerea limbii (cat de bine intelegeti cuvintele si limbajul);
  • fluenta (cat de bine si cat de confortabil puteti folosi limbajul);
  • claritate si expresie (cat de usor puteti comunica).

Cum ar putea sti o persoana daca are nevoie de logopedie?

Daca un medic suspecteaza ca pacientul are o tulburare de vorbire, ii poate recomanda cateva examinari initiale. Aceste teste vor descoperi cauza care sta la baza oricaror probleme de comunicare.

De exemplu, daca un copil are probleme de comunicare, pediatrul poate recomanda o vizita la un audiolog, pentru efectuarea unui test auditiv. Daca testul nu indica o problema de auz, specialistul poate recomanda o examinare logopedica.

Informatii generale despre logopedie

Logopedia este un tip de terapie care evalueaza si abordeaza problemele de comunicare si tulburarile de vorbire. Tehnicile de logopedie sunt folosite pentru a imbunatati comunicarea.

Logopedia poate fi necesara in cazul tulburarilor de vorbire care se dezvolta in copilarie sau pentru a aborda problemele de vorbire aparute in timpul vietii adulte, ca urmare a unor leziuni sau afectiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Ce presupune logopedia?

In prima faza, logopedul efectueaza o evaluare a individului, pentru a identifica tulburarea de vorbire (daca e cazul) si modalitatea prin care o poate trata.

  • Logopedie pentru copii

Copiii pot participa la sedintele de logopedie in sala de clasa, ca parte a unui grup mic, sau intr-un cadru individual. Acest lucru depinde de tipul de tulburare de vorbire cu care se confrunta fiecare pacient in parte.

logopedie-copii

Logopedul foloseste apoi exercitii si activitati terapeutice pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si depaseasca problemele specifice. Mai exact, specialistul poate recomanda:

Activitati pentru imbunatatirea limbajului

Pe parcursul acestor activitati, logopedul se joaca si vorbeste cu copilul in timp ce foloseste imagini, carti si obiecte pentru a stimula dezvoltarea limbajului. De asemenea, logopedul il poate ajuta pe cel mic sa pronunte corect cuvintele, astfel incat copilul sa-si imbunatateasca abilitatile lingvistice.

Exercitii de articulare a cuvintelor

Aceste exercitii au rolul de a-l invata pe copil sa pronunte corect cuvintele. Mai exact, logopedul ii va arata copilului cum sa scoata sunete specifice, adesea in timpul activitatilor de joaca.

Terapie de imbunatatire a hranirii si deglutitiei

Aceasta terapie este recomandata copiilor cu probleme de mestecare sau de inghitire. Logopedul poate folosi exercitii care ajuta la intarirea muschilor de la nivelul gurii.

Exercitii

Logopedul poate recomanda o serie de exercitii pentru limba, buze si maxilare, alaturi de masajul facial, pentru a ajuta la intarirea muschilor de la nivelul cavitatii bucale. Acest lucru ii poate ajuta sa vorbeasca si sa comunice mai bine in viitor.

Logopezii le prezinta de obicei copiilor strategii si teme pe care sa le exerseze acasa cu parintii.

  • Logopedia pentru adulti

Logopezii pot folosi mai multe tehnici ca parte a terapiei logopedice pentru adulti. Printre acestea se numara:

Comunicare sociala

Specialistul poate folosi activitati de rezolvare a problemelor, activitati de memorare si exercitii de conversatie, pentru a imbunatati comunicarea.

logopedie-adulti

Exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie pot contribui la ameliorarea problemelor legate de rezonanta.

Exercitii pentru cavitatea bucala

Aceste exercitii sunt potrivite pentru intarirea muschilor gurii, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea capacitatii de comunicare.

Exercitii de inghitire

Anumite probleme medicale, cum ar fi boala Parkinson, cancerul oral sau accidentul vascular cerebral, pot provoca dificultati la inghitire. Aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul exercitiilor de inghitire.

Cand este necesara logopedia?

Logopedia poate fi extrem de benefica pentru persoanele care au probleme de comunicare. De exemplu, medicii ar putea sugera logopedia, pe langa alte terapii, daca pacientul are o deficienta de auz sau o afectiune care ingreuneaza inghitirea.

  • Afazia

Persoanele cu afazie intampina de obicei probleme in a citi, scrie, vorbi si intelege limbajul. Aceasta afectiune are la baza, in cele mai multe cazuri, un accident vascular cerebral sau o leziune ce afecteaza zona creierului care proceseaza vorbirea.

logopedie-afazie

  • Apraxia

Persoanele cu apraxie stiu ce vor sa spuna, insa au probleme in a forma cuvintele. De asemenea, pot avea probleme cu cititul, scrisul, inghititul si alte abilitati motorii.

  • Tulburarea de articulare a cuvintelor

Persoanele cu tulburari de articulare nu sunt capabile sa produca anumite sunete ale cuvintelor. Aceste persoane pot inlocui un sunet cu altul.

  • Tulburarile de comunicare cognitiva

Aceste tulburari se caracterizeaza prin dificultati de comunicare si sunt cauzate de leziuni la nivelul zonei creierului care controleaza capacitatea de gandire. Persoanele cu tulburari de comunicare cognitiva pot avea probleme cu ascultare, vorbire, memorare si rezolvare a problemelor.

  • Disartria

Disartria reprezinta o tulburare de vorbire aparuta ca rezultat al slabirii muschilor implicati in vorbire. Printre cele mai frecvente cauze se numara accidentul vascular cerebral, scleroza multipla (SM), scleroza laterala amiotrofica (ALS) sau alte tulburari ale sistemului nervos.

  • Tulburarile de limbaj expresiv

Persoanele care prezinta aceasta tulburare inteleg bine limbajul vorbit, dar au dificultati de comunicare. Tulburarile de limbaj expresiv sunt provocate de accidentul vascular cerebral sau de alte evenimente neurologice, intarzieri de dezvoltare sau pierderea auzului.

logopedie-tulburari-de-limbaj-expresiv

  • Tulburarile de ritm si fluenta a vorbirii

Tulburarile de ritm si fluenta a vorbirii perturba viteza, fluxul si ritmul vorbirii. Una dintre aceste tulburari este balbaiala (vorbirea intrerupta).

  • Tulburarile receptive

Persoanele cu tulburari receptive se confrunta cu dificultati in a intelege sau procesa ceea ce spun ceilalti. Acestea pot avea un vocabular limitat sau pot parea neinteresate de conversatii.

  • Tulburarile de rezonanta

Tulburarile de rezonanta sunt probleme care afecteaza cavitatile bucale sau nazale. Acestea pot bloca fluxul de aer, modificand vibratiile responsabile pentru calitatea vocii. Amigdalita si alte probleme care afecteaza structura gurii si a nasului pot provoca tulburari de rezonanta.

Cat dureaza terapia prin vorbire?

Durata logopediei depinde de cativa factori, printre care:

  • varsta pacientului;
  • tipul si severitatea tulburarii de vorbire;
  • frecventa sedintelor de terapie;
  • starea medicala de baza;
  • existenta unui tratament pentru o afectiune medicala subiacenta.

Unele tulburari de vorbire debuteaza inca din copilarie, dar se amelioreaza odata cu varsta, in timp ce altele persista pana la varsta adulta si necesita terapie pe termen lung.

cat-dureaza-logopedia

O tulburare de comunicare cauzata de un accident vascular cerebral sau de o alta afectiune medicala se poate ameliora pe masura ce se continua tratamentul si starea pacientului se imbunatateste.

Cat de eficienta este logopedia?

Mai multe studii arata ca logopedia este o metoda eficienta prin care copiii si adultii isi dezvolta abilitatile de comunicare.

Un studiu la care au participat peste 700 de copii cu dificultati de vorbire sau limbaj a aratat ca logopedia a avut un efect pozitiv semnificativ. Potrivit rezultatelor, o medie de 6 ore de logopedie, timp de 6 luni, a imbunatatit semnificativ modul de comunicare.

Un alt studiu a analizat efectele logopediei asupra adultilor care au suferit un accident vascular cerebral si au dezvoltat afazie. Datele sugereaza ca terapia prin vorbire este eficienta in tratarea acestor probleme de comunicare. De asemenea, cercetarea indica eficacitatea sa in faza incipienta de dupa un accident vascular cerebral, de obicei in primele 6 luni, si arata ca tratamentele intensive au un efect mai accentuat.

Un alt studiu sugereaza, de asemenea, ca logopedia poate fi eficienta in tratarea persoanelor cu afazie. Acest studiu arata ca 16 sesiuni de logopedice pe parcursul a 8 saptamani consecutiv au ajutat la imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22366-speech-therapy

https://www.verywellhealth.com/speech-therapy-5217266

https://www.healthline.com/health/speech-therapy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/speech-therapy