Ce este important sa stii despre scleroza multipla

Ce este important sa stii despre scleroza multipla Ce este important sa stii despre scleroza multipla

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

scleroza-multipla

Scleroza multipla (SM) este o boala potential invalidanta a creierului si a maduvei spinarii (sistemul nervos central).

Scleroza multipla este o maladie autoimuna, in care sistemul imunitar ataca mielina, invelisul proteic care protejeaza fibrele nervoase. Afectiunea provoaca probleme de comunicare intre creier si restul corpului. Boala poate cauza leziuni permanente sau deteriorarea permanenta a nervilor.

Semnele sclerozei multiple pot fi diferite si depind de cat de afectati sunt nervii. Unele persoane cu simptome severe isi pot pierde capacitatea de a merge, in timp ce altele pot avea perioade lungi fara simptome noi.

Din pacate, specialistii nu au descoperit cura pentru scleroza multipla. In schimb, exista tratamente care grabesc recuperarea in urma crizelor, care modifica evolutia bolii si care gestioneaza simptomele.

Speranta de viata in cazul persoanelor care sufera de scleroza multipla este cu aproximativ 7,5 ani mai mica decat ar fi in mod normal. Vestea minunata este ca speranta de viata creste. Medicii nu pot sa prevada felul in care va evolua afectiunea.

Aproximativ 10-15 % dintre pacienti se confrunta cu crize rare si dizabilitati minime la 10 ani dupa diagnostic.

 

Cuprins:

Scleroza multipla – informatii importante

Scleroza multipla - tipuri

Scleroza multipla - simptome

Scleroza multipla - factori de risc

Scleroza multipla - diagnostic

Complicatiile sclerozei multiple

Scleroza multipla - tratament

 

Scleroza multipla – informatii importante

Specialistii nu au descoperit cauza exacta a sclerozei multiple, insa sustin ca este o tulburare autoimuna care afecteaza sistemul nervos central (SNC). In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase ale corpului, pe care le trateaza ca fiind virusuri sau bacterii.

In acest caz, sistemul imunitar ataca mielina, invelisul vital care inconjoara si protejeaza fibrele nervoase, provocand inflamatii. De asemenea, cu ajutorul mielinei, nervii pot sa transmita semnalele electrice rapid si eficient.

Mai exact, scleroza multipla se traduce prin “cicatrizare in mai multe zone”. Cicatrizarea (sau scleroza) se produce in momentul in care mielina dispare sau sufera daune in mai multe zone. De asemenea, aceste zone se mai numesc placi sau leziuni si afecteaza in principal:

- tulpina creierului

- maduva spinarii

- substanta alba in unele regiuni ale creierului

- cerebelul, care coordoneaza miscarea si controleaza echilibrul

- nervii optici

Dupa aparitia mai multor leziuni, fibrele nervoase se pot rupe sau deteriora. Din aceasta cauza, impulsurile electrice din creier nu curg lin catre nervul tinta. Drept urmare, corpul nu poate indeplini anumite functii.

Scleroza multipla - tipuri

Afectiunea a fost clasificata in patru tipuri:

Sindrom izolat clinic (SIC)

Aceasta forma este caracterizata de aparitia unui singur episod, ale carui simptome dureaza cel putin 24 de ore. Daca apare un alt episod cu o alta ocazie, medicul va pune diagnosticul de scleroza multipla recurent-remisiva.

Scleroza multipla recurent-remisiva (SMRR)

Aproximativ 85% dintre persoanele cu scleroza multipla sufera de acest tip, care este si cea mai intalnita forma a bolii. Afectiunea este caracterizata de episoade cu simptome noi sau simptome care se agraveaza, urmate de perioade de remisie, in care semnele dispar partial sau total.

Scleroza multipla primar progresiva

In cazul acestei forme, simptomele se agraveaza treptat, fara recurente sau remisii. Cu toate acestea, insa, unii oameni pot experimenta perioade scurte de stabilitate si perioade in care simptomele se agraveaza si apoi se amelioreaza. Aceasta forma apare la aproximativ 15% dintre persoanele cu scleroza multipla.

Scleroza multipla secundar progresiva

In prima faza, oamenii se vor confrunta cu perioade de recidiva si remisie. Cu toate acestea, boala va incepe apoi sa progreseze constant.

Scleroza multipla - simptome

Semnele si simptomele sclerozei multiple pot varia foarte mult de la o persoana la alta si apar in functie de zona in care se afla fibrele nervoase afectate. De cele mai multe ori, miscarea este cea afectata.

Scleroza multipla simptome frecvente

De exemplu, persoana poate:

- simti amorteala sau slabiciune la unul sau mai multe membre, care apare de obicei intr-o singura parte a corpului

- simti senzatii de soc electric care apar dupa anumite miscari ale gatului, in special dupa indoirea inainte a gatului (semnul lui Lhermitte)

- avea tremuraturi, lipsa de coordonare sau mers nesigur

Scleroza multipla simptome oftalmologice

La fel de frecvente sunt si problemele de vedere, cum ar fi:

- pierderea partiala sau totala a vederii, de obicei pe rand la ambii ochi; de asemenea, poate fi insotita si de durere in timpul miscarii ochilor

- vedere dubla pentru o perioada lunga de timp

- vedere incetosata

Scleroza multipla - alte simptome

Alte simptome ale sclerozei multiple sunt:

- vorbire neclara

- oboseala

- ameteala

- furnicaturi sau dureri in anumite zone ale corpului

- probleme sexuale, intestinale si urinare

Scleroza multipla - factori de risc

Specialistii in medicina nu au descoperit cauza sclerozei multiple, insa cred ca este influentata de urmatorii factori de risc:

Varsta

Majoritatea persoanelor care sunt diagnosticate au varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Sex

Femeile sunt de doua ori mai predispuse la aceasta boala decat barbatii.

Factori genetici

Predispozitia poate fi mostenita genetic, de asemenea. Oamenii de stiinta sustin ca scleroza multipla este influentata si de un factor de mediu, chiar si la persoanele cu trasaturi genetice specifice.

Fumatul

Riscul este mai mare in cazul fumatorilor. Acestia tind sa dezvolte mai multe leziuni ale creierului decat nefumatorii.

Infectii

Cu toate ca studiile nu au descoperit o legatura clara, se pare ca riscul de scleroza multipla poate creste in urma expunerii la virusuri, cum ar fi virusul Epstein-Barr (EBV) care cauzeaza mononucleoza. Alte virusuri care pot provoca aparitia bolii sunt virusul herpesului uman tip 6 (HHV6) si mycoplasma pneumoniae.

Deficitul de vitamina D

Tulburarea apare frecvent si in randul persoanelor care se expun prea putin la lumina soarelui. Organismul foloseste razele soarelui pentru a produce vitamina D. Unii experti sustin ca sistemul imunitar poate fi afectat de un nivel scazut al vitaminei D.

Deficitul de vitamina B12

Organismul foloseste vitamina B12 pentru a produce mielina. Lipsa acestei vitamine poate cauza boli neurologice, cum ar fi scleroza multipla.

In trecut, oamenii de stiinta credeau ca scleroza multipla poate fi cauzata si de rabie (turbarea), traumele fizice sau consumul de aspartam, un indulcitor artificial, insa nu exista dovezi care sa sustina aceasta teorie.

Cel mai probabil, nu este provocata de un singur factor declansator, ci de mai multi.

Scleroza multipla – diagnostic

Printre testele de diagnostic se numara:

Rezonanta magnetica (RMN)

Medicul efectueaza un RMN cu substanta de contrast pentru a descoperi leziunile active si inactive la nivelul creierului si maduvei spinarii.

scleroza-multipla-diagnostic

Tomografie in coerenta optica (OCT)

OCT este o investigatie care se bazeaza pe lumina pentru vizualizarea fiecarui strat distinct al retinei. Astfel, medicul poate evalua cat de subtiat este nervul optic.

Punctie lombara

Specialistul poate efectua o punctie lombara pentru a detecta anomalii in lichidul cefalorahidian.

Analize de sange

Analizele de sange sunt necesare pentru a exclude alte afectiuni cu simptome similare.

Potentiale evocate vizuale (PEV)

Acest test implica stimularea cailor nervoase pentru a analiza activitatea electrica din creier. In trecut, testul era efectuat la nivelul trunchiului cerebral pentru a diagnostica scleroza multipla.

Pentru a fi stabilit diagnosticul de scleroza multipla, medicii trebuie sa descopere semne de demielinizare care apar in momente diferite, in mai multe zone ale creierului, maduvei spinarii sau nervilor optici.

De asemenea, diagnosticul presupune excluderea altor afectiuni cu simptome similare, cum ar fi boala Lyme, lupusul si sindromul Sjogren.

Complicatiile sclerozei multiple

Printre complicatiile sclerozei multiple se numara:

- rigiditate sau spasme musculare

- paralizie, de obicei la nivelul picioarelor

- probleme intestinale, urinare sau sexuale

- probleme mentale, cum ar fi pierderi de memorie sau schimbari de dispozitie

- depresie

- epilepsie

Scleroza multipla - tratament

Pana in prezent, cercetatorii nu au descoperit nicio metoda de vindecare a sclerozei multiple. Cu toate acestea, exista mai multe remedii care pot incetini evolutia bolii.

Tratament scleroza multipla - metode care modifica avansarea sclerozei multiple    

Aceste tratamente au rolul de a incetini evolutia bolii si de a reduce rata recidivelor. Medicamentele auto-injectabile care modifica scleroza multipla recurent-remisiva sunt acetatul de glatiramer si beta interferonii. De asemenea, forma recurent-remisiva a bolii poate fi tratata cu medicamentele orale:

- fumarat de dimetil

- fingolimod

- teriflunomida

- cladribina

- fumarat de diroximel

- siponimod

Tratament intravenos scleroza multipla

Exista si tratamente intravenoase pentru scleroza multipla recurent-remisiva, cum ar fi:

- alemtuzumab

- natalizumab

- mitoxantrona

- ocrelizumab

Tratament personalizat scleroza multipla

Cu toate acestea, schema de tratament trebuie personalizata, deoarece nu toate medicamentele sunt potrivite pentru fiecare persoana cu scleroza multipla. De aceea, pacientii trebuie sa discute cu specialistul despre cele mai potrivite medicamente pentru ei, dar si despre riscurile si beneficiile fiecaruia.

scleroza-multipla-tratament

Tratament scleroza multipla - alte tipuri de medicamente

De asemenea, pentru a trata recidivele, medicul poate prescrie corticosteroizi, cum ar fi metilprednisolona sau corticotropina. Exista si alte tratamente care pot ameliora simptomele si care pot imbunatati calitatea vietii.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269

https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37556

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina D3 2000 UI x 30 cpr.

    Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

      Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar pe baza de vitamina D3. Vitamina D3 este sintetizata in mod natural la nivelul pielii prin expunerea la soare (ultraviolete B). Este important…

  • 3 la preț de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…