Lombosciatica – factori de risc, cauze, simptome si tratament

Lombosciatica – factori de risc, cauze, simptome si tratament Lombosciatica – factori de risc, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 13 septembrie 2023

Lombosciatica este un tip de durere care afecteaza nervul sciatic. Mai este cunoscuta ca sindrom lomboradicular sau sciatica si are multiple cauze. Sciatica este de obicei rezultatul unui nerv comprimat la nivelul coloanei vertebrale inferioare, dar poate provoca simptome si in spate si in jos pe picioare.

Adesea, termenul „sciatica” este confundat cu durerea generala de spate. Cu toate acestea, sciatica nu se limiteaza doar la spate. Acest nerv controleaza mai multi muschi ai picioarelor si ofera capacitatea de a percepe senzatiile la nivelul pielii piciorului si a majoritatii piciorului inferior. Lombosciatica nu este o afectiune, ci mai degraba un simptom al unei alte probleme care implica nervul sciatic. Unii experti estimeaza ca pana la 40% dintre oameni vor avea sciatica cel putin o data in viata.

Lombosciatica apare atunci cand iritatia, inflamatia, ciupirea sau compresia afecteaza unul sau mai multi nervi care coboara in josul spatelui si inspre picioare. De obicei, nu este o afectiune grava sau periculoasa, iar majoritatea persoanelor cu sciatica se recurepereaza singure in timp si cu tratament, dar cazurile severe pot necesita interventii chirurgicale.

Farmacistii Catena recomanda Osteosuport Forte de la Naturalis, un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru organism.


Ce este lombosciatica?

Lombosciatica este durerea nervoasa cauzata de o leziune sau iritatie a nervului sciatic. Pe langa durere, poate implica furnicaturi sau amorteala la nivelul spatelui sau al feselor, putand radia si in josul piciorului. Simptome mai severe sunt, de asemenea, posibile.

Nervul sciatic este cel mai lung si cel mai gros nerv din corpul uman. Are o latime de pana la 2 centimetri. In ciuda numelui sau, nu este doar un nerv. Este de fapt un manunchi de nervi care provin din cinci radacini nervoase, care se ramifica din maduva spinarii.

Avem doi nervi sciatici, unul pe fiecare parte a corpului. Fiecare nerv sciatic trece prin sold si fese, pe o parte. Fiecare coboara pe picior si ajunge chiar sub genunchi. Odata ajuns acolo, acesti nervi se impart in alti nervi care se conecteaza la partile inferioare, cum ar fi gamba, laba piciorului si degetele de la picioare.

Daca aveti sciatica, puteti experimenta durere usoara pana la severa oriunde de-a lungul nervilor care se conecteaza la nervul sciatic. Simptomele va pot afecta partea inferioara a spatelui, soldurile, fesele sau picioarele. Unele simptome se pot extinde pana la picioare si degetele de la picioare, in functie de nervul (nervii) afectat(i).

Ce cauzeaza lombosciatica?

Sciatica poate aparea din cauza oricarei afectiuni care afecteaza nervul sciatic. Se poate intampla si din cauza conditiilor care afecteaza oricare dintre cei cinci nervi spinali care se grupeaza pentru a forma nervul sciatic.

Conditiile care pot provoca sciatica includ:

  • hernie de disc;
  • boala degenerativa a discurilor vertebrale;
  • stenoza coloanei vertebrale;
  • stenoza foraminala;
  • spondilolisteza;
  • osteoartrita;
  • leziuni;
  • sarcina;
  • tumori, chisturi sau alte excrescente;
  • sindromul conus medullas;
  • sindromul cauda equina.

Care sunt factorii de risc pentru sciatica?

Deoarece sciatica se poate intampla din atat de multe motive, exista multi potentiali factori de risc, cum ar fi o leziune curenta sau mai veche. O leziune a coloanei vertebrale sau a zonei lombare creste riscul de a dezvolta sciatica.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si la ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Uzura normala

Pe masura ce imbatraniti, uzura normala a coloanei vertebrale poate duce la ciupirea nervilor, hernie de disc sau alte afectiuni care pot cauza sciatica. Afectiunile legate de varsta, cum ar fi osteoartrita, pot juca, de asemenea, un rol.

Exces de greutate corporala sau chiar obezitate

Cand stati in picioare, coloana vertebrala este ca o macara. Greutatea din partea superioara a corpului este ceea ce trebuie sa sustina coloana vertebrala (macaraua). Muschii spatelui joaca rol de troliu si cablu, contribuind la mentinerea pozitiei verticale. Cu cat greutatea este mai mare, cu atat muschii spatelui sunt mai solicitati. Acest lucru poate duce la dureri si alte probleme.

Locul de munca si mediul

Activitatile care implica ridicarea unor greutati, aplecare frecventa sau lucrul in pozitii incomode ori neobisnuite cresc riscul de afectiuni ale zonei lombare. Cu toate acestea, si locurile de munca ce presupun sa stati asezati pe perioade lungi, in special fara sprijin adecvat pentru spate, va pot creste riscul de aparitie a lombosciaticii.

Postura incorecta cand ridicati greutati

Chiar daca sunteti in forma fizica buna si activ, puteti fi in continuare predispus la lombosciatica daca nu mentineti o postura corecta in timpul ridicarii greutatilor, antrenamentului de forta sau a altor activitati similare.

Diabetul

Diabetul de tip 2 creste riscul de neuropatie periferica. Acest lucru va dauneaza nervilor, inclusiv oricaruia dintre nervii care pot dezvolta sciatica.

GlucoSuport Naturalis este un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara, care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Inactivitatea fizica

Statul pe scaun pentru perioade lungi si lipsa activitatii fizice pot contribui la cresterea riscului de lombosciatica.

Fumatul

Utilizarea nicotinei poate afecta circulatia si creste riscul de durere cronica. Aceasta include afectiuni precum lombosciatica.

Sciatica si complicatiile asociate ei

Majoritatea oamenilor se recupereaza complet dupa sciatica. Cu toate acestea, o posibila complicatie a lombosciaticii este durerea cronica (pe termen lung).

Daca exista leziuni grave ale unui nerv afectat, s-ar putea sa apara slabiciune musculara cronica. Atunci leziunile nervilor provoaca amorteala in picior, ceea ce face ca mersul normal sa fie dificil sau chiar imposibil.

Sciatica poate provoca, de asemenea, leziuni permanente ale nervilor, ducand la pierderea senzatiei la nivelul picioarelor afectate.

Cum este diagnosticata lombosciatica?

Medicul poate diagnostica sciatica sau lombosciatica folosind o combinatie de metode. Specialistul va va examina istoricul medical si va dori sa stie ce simptome aveti. Se poate face si un examen fizic, care va viza:

  • mersul pe jos. Lombosciatica provoaca adesea modificari vizibile in modul in care pasiti. Medicul va urmari aceste modificari, ca parte a mijloacelor de diagnosticare a lombosciaticii.
  • testare privind ridicarea piciorului drept. Aceasta presupune sa stati intinsi pe o masa de exameninare, cu picioarele drepte. Medicul va va ridica incet picioarele pe rand spre tavan si va va intreba cand incepeti sa simtiti durere sau alte simptome. Acestea pot ajuta la identificarea cauzei lombosciaticii si a modului de gestionare a acesteia.
  • alte verificari de flexibilitate si rezistenta. Acestea pot ajuta medicul sa determine daca alti factori cauzeaza sau contribuie la lombosciatica.

Ce teste se vor face pentru a diagnostica sciatica sau lombosciatica?

Mai multe teste pot ajuta la diagnosticarea lombosciaticii si la excluderea unor afectiuni similare. Cele mai comune sau mai probabile teste includ, dar nu se limiteaza la:

  • radiografie a coloanei vertebrale sau tomografie computerizata (CT);
  • investigatii imagistice prin rezonanta magnetica (RMN);
  • testarea vitezei de conducere nervoasa;
  • electromiografie;
  • mielograma.

Tratament lombosciatica

Tratarea sciaticii implica de obicei incercarea de a reduce durerea si de a imbunatati mobilitatea. Exista mai multe optiuni de tratament daca aveti sciatica persistenta sau mai severa. Interventia chirurgicala poate fi o optiune in cazurile severe sau daca alte tratamente nu ajuta.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Tratament acasa

In functie de cauza, cazurile mai usoare de sciatica se amelioreaza de obicei cu autotratament.

NOTA: daca durerea este moderata pana la severa, cu amorteala si furnicaturi sau slabiciune musculara, acestea sunt simptome care necesita ingrijiri medicale specializate.

Tratamentul aplicat acasa poate include:

  • gheata. Pachetele de gheata pot ajuta la reducerea durerii si inflamatiilor in primele zile de dupa debutul durerii provocate de lombosciatica. Puteti folosi o punga de gheata sau o punga cu legume congelate (dar infasurati-o intotdeauna intr-un prosop pentru a preveni lezarea pielii). Se aplica timp de 20 de minute, de cateva ori pe zi.
  • caldura. Dupa primele cateva zile de utilizare a pungii cu gheata, treceti la o compresa calda. Aplicati caldura timp de 20 de minute. Daca inca mai simti dureri, alternati compresele calde cu pungile cu gheata, in functie de care dintre ele va amelioreaza cel mai bine disconfortul.
  • medicamente fara prescriptie medicala. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt de obicei prima optiune. Acestea reduc durerea si inflamatia.
  • intinderi si excercitii fizice. Puteti invata cum sa faceti corect intinderi urmand indicatiile unui kinetoterapeut. De asemenea, acesta va poate ajuta sa va orientati catre alte exercitii de intarire a musculaturii in general sau exercitii aerobice.

Daca abordarea tratamentului de autoingrijire nu ajuta dupa cateva saptamani, ar trebui sa discutati cu un medic specialist.

Tratamente conservatoare

Tratamentele conservatoare pot implica tratamente similare cu autoingrijirea, dar cu ajutorul medicului care va indruma. Ele pot implica urmatoarele masuri:

  • medicamente pe baza de reteta. Analgezicele, relaxantele musculare si alte medicamente pot ajuta la reducerea simptomelor lombosciaticii.
  • kinetoterapie. Scopul terapiei prin exercitii fizice este de a identifica miscarile care amelioreaza sciatica prin reducerea presiunii asupra nervului. Optiunile includ exercitii de intinderi sau activitati cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau aerobic in apa.
  • infiltratii spinale. Infiltratiile cu corticosteroizi, de exemplu, pot atenua simptomele pe termen scurt (de obicei, pana la 3 luni). Acestea implica de obicei anestezie locala, astfel incat pacientul resimte mai putin disconfort. Medicul va poate oferi mai multe detalii despre acest proces.
  • terapii alternative. Aceste tratamente sunt din ce in ce mai populare si reprezinta alternative la terapiile sau medicamentele medicale standard. Acestea includ consultarea unui chiropractician pentru ajustari ale coloanei vertebrale, yoga, acupunctura si multe altele. Terapia prin masaj poate calma, de asemenea, spasmele musculare care insotesc sciatica. Si biofeedbackul va poate ajuta sa gestionati durerea si sa reduceti stresul.

Optiuni chirurgicale pentru sciatica

Interventia chirurgicala poate fi cea mai buna optiune cand sciatica este mai severa. De obicei, medicii nu recomanda operatia decat daca aveti simptome care indica leziuni nervoase sau iminente. De asemenea, se poate recomanda o interventie chirurgicala daca aveti dureri severe care va impiedica sa lucrati, sa va indepliniti activitatile obisnuite sau daca simptomele nu se amelioreaza dupa 6 pana la 8 saptamani de tratament conservator.

Lombosciatica, sfaturi pentru preventie

Nu este intotdeauna posibil sa preveniti sciatica, iar afectiunea poate reveni. Pentru a va proteja spatele:

  • faceti sport regulat. Pentru a va mentine spatele ferm, lucrati muschii de baza – muschii de la nivelul abdomenului si din partea inferioara a spatelui, necesari pentru o postura corecta si o aliniere adecvata a vertebrelor. Specialistul va poate recomanda anumite activitati.
  • mentineti o postura corecta cand stati asezati. Alegeti un scaun cu spatar adecvat pentru zona lombara, cotiere si baza pivotanta. Pentru un sprijin mai bun al spatelui, asezati o perna sau un prosop rulat in partea de jos a spatelui, astfel incat coloana sa-si poata mentine curbura normala. Tineti genunchii si soldurile aliniate corespunzator.
  • folositi-va corpul corect. Dupa ce stati in picioare pentru perioade indelungate, odihniti-va din cand in cand un picior pe scaun sau pe o cutie. Daca ridicati un obiect greu, distribuiti greutatea respectiva la nivelul picioarelor, pentru a proteja coloana. Nu ridicati si rasuciti simultan obiectele pe care le ridicati. Cereti ajutorul cuiva cand ridicati lucruri grele sau incomode.

Surse:

https://www.healthcentral.com/condition/sciatica/types-of-sciatic-nerve-pain

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/symptoms-causes/syc-20377435

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciatica

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7619#causes

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis OsteoSuport Forte x 30 compr. film.

    Naturalis OsteoSuport Forte X 30 comprimate

    OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos. Ingrediente  Calciul, magneziul si zincul contribuie…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Glucosuport x 30 caps.

    Naturalis Glucosuport X 30 capsule

      Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

    ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade…