Lordoza – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Lordoza – cauze, factori de risc, tratament si preventie Lordoza – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Ultima actualizare: 10 aprilie 2023

lordoza-cauze-factori-de-risc-tratament

Contrar frecventului indemn ca trebuie sa stam drepti, coloana vertebrala este de fapt formata din curbe naturale, necesare pentru sustinerea corpului. Uneori, insa, aceste curbe pot deveni exagerate, acesta fiind si cazul lordozei.

Probabil va intrebati ce este mai exact lordoza si cum va puteti da seama daca aveti o astfel de problema medicala. Pentru a intelege mai bine acest tip de deformare a coloanei vertebrale, trebuie sa discutam mai intai despre coloana in general.


Ce este lordoza

Vom incepe prin a mentiona ca, la om, coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre, care pornesc de la baza craniului si ajung pana la pelvis. Exista trei curbe naturale care ii confera coloanei forma de „S” (cand aceasta este privita din lateralul corpului).

Vertebrele respective sunt impartite in 5 regiuni, si anume:

  1. coloana cervicala – 7 vertebre la nivelul gatului;
  2. coloana vertebrala toracica – 12 vertebre in partea superioara a spatelui;
  3. coloana lombara – 5 vertebre in partea inferioara a spatelui;
  4. regiunea sacrala – 5 vertebre fuzionate in zona pelvina;
  5. regiunea coccigiana – 4 vertebre fuzionate care alcatuiesc coccisul.

Intre vertebre se gasesc discurile intervertebrale, care absorb socurile in timp ce va desfasurati activitatile zilnice. Tesuturile moi sunt si ele importante pentru structura coloanei vertebrale: tesuturile conjunctive (tendoanele) ataseaza muschii de coloana vertebrala, pentru a permite miscarile si mentinerea posturii, iar ligamentele ataseaza oasele de alte oase, pentru a intari articulatiile. In plus, coloana vertebrala protejeaza maduva spinarii, tot acest conglomerat de nervi avand rolul de centru de comunicare intre creier si restul corpului.

Acum, de ce coloana vertebrala are curbe? Miscarile pe care le faceti zilnic exercita presiune asupra corpului, dar din fericire, curbele respective ajuta la absorbtia presiunii, prin distribuirea uniforma a greutatii corpului.

Farmacistii Catena va recomanda Naturalis ArtroSuport colagen lamaie, benefic pentru buna functionare a articulatiilor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana), in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate), precum si pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

Curbele coloanei vertebrale sunt de doua feluri: lordotice (forma de „C” in oglinda, deci orientata inspre interiorul corpului) sau cifotice (forma de „C” obisnuita). Aceste curburi se gasesc in urmatoarele zone:

  • coloana cervicala – zona gatului contine o usoara curba lordotica;
  • coloana vertebrala toracica – partea superioara a spatelui contine o usoara curba cifotica;
  • coloana lombara – partea inferioara a spatelui contine o curba lordotica treptata.

Cand oricare dintre aceste curburi devine excesiva, apar afectiunile cunoscute ca (hiper)lordoza sau (hiper)cifoza. Mai mult, in cazul in care coloana vertebrala se curbeaza excesiv spre stanga sau dreapta (cand este privita din spatele corpului), persoana are scolioza.

Din moment ce coloana vertebrala are curbe in mod natural, cum va puteti da seama daca a dumneavoastra este excesiv de curbata? Lordoza afecteaza de obicei coloana lombara, deci partea inferioara a spatelui. Lordoza poate sa apara totusi si in zona cervicala (la nivelul gatului). In plus, atat copiii, cat si adultii pot suferi de aceasta afectiune.

Lordoza – factori de risc si cauze

Unele categorii de persoane sunt mai predispuse sa dezvolte lordoza. Astfel, lordoza apare mai frecvent la:

  • adultii de peste 50 de ani;
  • copiii care trec prin crize de crestere;
  • persoanele insarcinate.

Naturalis ArtroSuport colagen ananas sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita calitatii colagenului folosit, acesta este rapid absorbit in organism, unde, impreuna cu zincul, manganul si vitamina C, confera eficienta produsului.

Anumite stiluri de viata si obiceiuri personale pot contribui la deformarea coloanei vertebrale. Trasaturile ereditare pot constitui, de asemenea, un factor pentru lordoza. La unele persoane, si bolile sau traumatismele pot provoca modificari structurale ale coloanei vertebrale. Astfel, in general, lordoza este cauzata de urmatorii factori:

  • Postura

Umerii cocosati, gatul aplecat sau vreo neregularitate a pelvisului poate provoca deformari ale spatelui si lordoza.

  • Ridicarea necorespunzatoare a obiectelor grele

Cand ridicam obiecte grele, trebuie sa distribuim greutatea respectiva pe picioare, nicidecum la nivelul coloanei. Obiceiul de a ridica gresit astfel de obiecte poate pune presiune asupra spatelui, ceea ce duce la probleme musculare, deformari ale coloanei vertebrale si alte tulburari fiziologice. Pe masura ce muschii suprasolicitati se tot incordeaza, se poate ajunge la scaderea flexibilitatii, postura necorespunzatoare si dureri de spate. Muschii incordati pot, de asemenea, sa deformeze coloana vertebrala, afectandu-i structura.

  • Obezitatea

Greutatea excesiva, acumulata mai ales in zona abdominala, poate determina persoana sa se incline spre spate, pentru a-si mentine echilibrul. Practic, obezitatea afecteaza centrul de greutate al corpului, suprasolicitand coloana vertebrala, spatele si pelvisul, astfel declansandu-se lordoza.

  • Osteoporoza

Pe masura ce imbatranim, densitatea osoasa tinde sa scada, oasele devenind fragile si casante. Ca urmare, oasele coloanei vertebrale risca sa isi piarda stabilitatea. Acest lucru poate afecta si discurile intervertebrale, care au rolul de a proteja vertebrele. In timp, structura coloanei vertebrale se deterioreaza, provocand deplasarea discurilor sau alte afectiuni ortopedice dureroase.

  • Discita

Si inflamatia discurilor intervertebrale poate declansa lordoza. Mai exact, discita este cauzata de o infectie la nivelul discurilor, provocata de obicei de bacteriile care patrund in corp. Apare cel mai frecvent in urma unei interventii chirurgicale sau a unui traumatism.

Pentru buna functionare a articulatiilor, specialistii Catena va recomanda Naturalis ArtroSuport colagen portocala, pe baza de colagen cu absorbtie rapida in organism. Adaosul de mangan si zinc favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor, iar vitamina C ajuta la formarea normala a colagenului, pentru functionarea normala a sistemului osos si a ligamentelor.

  • Cifoza

O curbura excesiva a coloanei vertebrale toracice – afectiune cunoscuta sub numele de cifoza – poate suprasolicita partea inferioara a spatelui, in incercarea de a compensa dezechilibrul corpului. Din cauza acestei presiuni suplimentare, poate aparea hiperlordoza in partea inferioara a spatelui.

  • Spondilolisteza

Fracturile sau defectele anumitor portiuni ale unei vertebre pot provoca deplasarea acesteia peste vertebra de dedesubt. Drept urmare, pot aparea dureri semnificative si schimbari bruste ale curburii normale a coloanei vertebrale.

  • Lordoza la copii

Aceasta se numeste lordoza juvenila benigna si apare deoarece muschii din jurul soldurilor copilului sunt slabiti sau incordati. Lordoza juvenila benigna se corecteaza de obicei pe masura ce copiii cresc. Deformarea coloanei poate fi, de asemenea, semnul unei luxatii de sold, mai ales in cazul in care copilul a fost lovit de o masina sau a cazut. Alte afectiuni care pot provoca lordoza la copii sunt in general legate de problemele sistemelor nervos si muscular. Pe lista acestor tulburari se numara distrofia musculara, paralizia cerebrala, mielomeningocelul sau artrogripoza.

  • Sarcina

Dupa cum am mentionat mai sus, persoanele care acumuleaza greutate excesiva in zona abdominala sunt mai predispuse la dezvoltarea lordozei. De obicei, lordoza indusa de sarcina este doar o afectiune temporara, pe masura ce corpul se adapteaza la noul centru de greutate. Dupa nastere, disconfortul sau curbura anormala poate sa dispara de la sine.

Lordoza – simptome, manifestari

Deseori, s-ar putea ca pacientul sa nici nu stie ca are coloana deformata pentru ca, in general, este mai usor pentru alte persoane sa observe schimbari in postura pacientului si sa-i atraga acestuia atentia asupra unei posibile probleme.

In functie de tipul de lordoza, pacientii se pot confrunta cu urmatoarele manifestari.

  1. Simptomele asociate cu lordoza lombara:
  • forma de „C” mai accentuata in partea inferioara a spatelui, motiv pentru care fesele si fundul ies in afara;
  • un decalaj vizibil intre partea inferioara a spatelui si podea, cand persoana sta intinsa;
  • dureri musculare si disconfort in aceasta parte a spatelui;
  • dificultati la anumite miscari;
  • spasme musculare;
  • pierderea temporara a controlului vezicii urinare.
  1. Simptomele asociate cu lordoza cervicala:
  • rigiditatea gatului (capul si gatul sunt aplecate mai mult decat in mod normal);
  • amorteala sau furnicaturi in zona gatului sau a extremitatilor;
  • ameteli sau greata;
  • dureri de cap;
  • insomnie sau oboseala;
  • miscarea limitata a gatului.

De obicei, lordoza care determina deformari mai severe ale coloanei poate sa provoace dureri de gat sau spate si sa ingreuneze capacitatea de miscare.

Colafast este un supliment natural cu formula unica, ce combina 3 tipuri de colagen cu absorbtie ridicata. Contribuie la sustinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor. Are rol antiinflamator, reducand disconfortul articular si muscular.

Diagnosticul de lordoza

Pentru a putea determina daca pacientul are lordoza, medicul va analiza istoricul medical, va efectua un examen fizic si se va interesa despre simptomatologie. In timpul examinarii fizice, specialistul ii va cere pacientului sa se aplece inainte si in lateral, verificand urmatoarele aspecte:

  • nivelul de flexibilitate al coloanei;
  • gama de miscari pe care le poate executa pacientul;
  • daca vertebrele sunt corect aliniate;
  • prezenta eventualelor anomalii.

De asemenea, medicul va dori sa stie:

  • Cand a observat pacientul curbura excesiva a spatelui?
  • Respective curbura pare sa se inrautateasca sau sa isi schimbe forma?
  • In ce parte a spatelui se simte durerea?

La anumiti pacienti, poate fi necesara o evaluare neurologica daca persoana se confrunta cu urmatoarele simptome:

  • durere;
  • furnicaturi;
  • amorteala;
  • spasme musculare sau slabiciune;
  • modificari in ce priveste controlul intestinului sau vezicii urinare.

Dupa restrangerea posibilelor cauze, medicul va recomanda investigatii cum ar fi radiografie, RMN sau scanare cu computer tomograf, pentru a analiza unghiul curbei lordotice a coloanei vertebrale. In functie de unghiul coloanei raportat la alti factori, cum ar fi inaltimea, varsta si masa corporala, specialistul va determina daca pacientul are lordoza.

Tratament lordoza

In cazul formelor usoare de lordoza, pacientii pot simti durere sau disconfort din cand in cand, dar odihna, medicamentele eliberate fara prescriptie medicala si mentinerea unui stil de viata sanatos le atenueaza simptomele.

Cazurile de lordoza mai severe pot necesita insa interventia unui ortoped sau a altor specialisti. Acest lucru este valabil mai ales daca suferiti de simptome neurologice, cum ar fi amorteala, furnicaturi, slabiciune musculara sau durere semnificativa.

Collanol este un supliment alimentar pe baza de curcumina, vitamina C si colagen natural, combinatie de ingrediente care mentine sanatatea articulatiilor. Contribuie la refacerea articulatiilor, cartilajelor si ligamentelor si ajuta la cresterea mobilitatii lor. S-a dovedit clinic ca amelioreaza durerea, reduce rigiditatea, calmeaza inflamatiile si incetineste aparitia durerii in cazul efortului fizic.

Tratamentul pentru lordoza depinde de cat de severa este deformarea coloanei si de prezenta altor simptome. Astfel, optiunile de tratament includ:

  • medicamente, pentru a reduce durerea si umflatura;
  • kinetoterapie zilnic – exercitiile fizice nu pot reduce curbura sau vindeca lordoza, dar sunt cea mai buna modalitate de a reduce simptomele, cum ar fi durerea de la nivelul gatului sau spatelui, iar prin intarirea muschilor se poate ameliora postura;
  • pierdere in greutate, pentru a favoriza corectarea posturii;
  • bretele speciale, personalizate, mai ales la copii sau adolescenti – pentru a sustine coloana vertebrala si a o impiedica sa se deformeze;
  • interventie chirurgicala, in cazurile severe, cu probleme neurologice – cand curbura lordotica este suficient de severa sau continua sa se inrautateasca, ortopedul poate recomanda o operatie de indreptare a coloanei vertebrale, pentru micsorarea deformarii. Dupa caz, poate fi nevoie si de grefare osoasa, pentru a favoriza vindecarea.
  • suplimente nutritive, cum ar fi vitamina D.

Prevenirea lordozei

Lordoza este fie idiopatica (se dezvolta fara vreo cauza anume), fie provocata de o alta afectiune. In ambele cazuri, nu poate fi prevenita. Mentinerea flexibilitatii si intarirea musculaturii sunt cel mai bun mod de a reduce riscul de aparitie a acestei deformari a coloanei vertebrale.

 

Surse:

https://jasonlowensteinmd.com/spotting-the-symptoms-of-lordosis/

https://www.healthline.com/health/lordosis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23908-lordosis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Colafast 30 capsule
  • Collanol x 20 caps.

    Collanol X 20 capsule

    Pentru articulatii si oase sanatoase. Datorita formulei sale speciale Collanol favorizeaza refacerea activa a articulatiilor, cartilajelor si ligamentelor si imbunatateste mobilitatea acestora. Colagen…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport colagen ananas x 14 plicuri

    Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

      Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de ananas este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport colagen portocala x 14 plicuri

    Naturalis ArtroSuport colagen portocala X 14 plicuri

      Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de portocala este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen,…