Cifoza – ce este, care sunt cauzele si factorii de risc, optiuni de tratament

Cifoza – ce este, care sunt cauzele si factorii de risc, optiuni de tratament Cifoza – ce este, care sunt cauzele si factorii de risc, optiuni de tratament

Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

cifoza-simptome-si-tratament

Cifoza consta intr-o curbura excesiva a partii superioare a spatelui. Postura necorespunzatoare, inaintarea in varsta si anumite particularitati ale coloanei vertebrale pot contribui la aparitia acestei probleme medicale. Afectiunea poate provoca dureri de spate si alte simptome care sa necesite tratament.

Continutul acestui articol va va oferi detalii despre tipurile de cifoza si despre simptomele si cauzele asociate acestora, precum si despre optiunile de tratament pe care pacientii cu acest diagnostic le au la dispozitie.


Cifoza – generalitati

Coloana vertebrala uneste craniul de pelvis, fiind alcatuita din 24 de oase individuale cu forma dreptunghiulara, numite vertebre, care sunt asezate una deasupra celeilalte.

Intre vertebre exista niste tampoane moi, sub forma de discuri, care actioneaza ca amortizoare. Vertebrele sunt tinute laolalta prin benzi dure de tesut, numite ligamente. Impreuna cu muschii coloanei vertebrale, ligamentele confera spatelui pozitia verticala.

Toata lumea prezinta o anumita curbura a coloanei vertebrale, pentru ca in interiorul pieptului sa aiba loc organele vitale, precum inima si plamanii.

La persoanele cu cifoza, sectiunea mijlocie a coloanei vertebrale (vertebrele toracice) este mai curbata decat in ​​mod normal, creandu-se o „cocoasa”. La unii pacienti, afectiunea se manifesta exclusiv prin modificarea aspectului coloanei vertebrale, acestia neacuzand durere sau alta forma de disconfort.

Curbura normala a coloanei vertebrale, in partea de sus a spatelui, variaza intre 20 si 45 de grade. In caz de cifoza, coloana vertebrala prezinta o curbura mai mare de 45 de grade, vizibila la radiografie.

Cifoza – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze ale acestei deformari a coloanei vertebrale:

  • postura necorespunzatoare (cifoza posturala) – tendinta de a sta aplecat, pozitia spatelui rezemat de spatarul scaunului sau transportul unui rucsac greu poate determina intinderea muschilor si ligamentelor, ceea ce accentueaza curbura coloanei vertebrale;
  • vertebrele care au forma anormala (maladia Scheuermann) – daca vertebrele nu se dezvolta corect, acestea se pot deplasa din pozitia normala;
  • dezvoltarea anormala a coloanei vertebrale pe parcursul vietii uterine (cifoza congenitala) – daca se perturba dezvoltarea normala a coloanei vertebrale, uneori exista riscul ca doua sau mai multe vertebre sa fuzioneze;
  • varsta – pe masura ce oamenii imbatranesc, curbura coloanei vertebrale poate deveni mai pronuntata;
  • cifoza aparuta ca urmare a unei leziuni a coloanei vertebrale.

 

Fleximobil Med gel emulsionat reprezinta o alternativa la antiinflamatoarele nesteroidiene, pentru ameliorarea locala a durerii musculoscheletice. Este recomandat in caz de contuzii, rupturi de menisc, echimoze, entorse, luxatii, intinderi sau rupturi musculare. In plus, calmeaza durerile cronice de origine reumatica (artroze ale mainilor, picioarelor si genunchilor, spondilita anchilozanta).

Cifoza poate fi cauzata si de anumite afectiuni, cum ar fi:

  • osteoporoza – boala care determina fragilizarea oaselor si cresterea riscului de fractura;
  • spondiloza cervicala – care presupune „uzura” generala la nivelul oaselor, discurilor intervertebrale si a ligamentelor coloanei vertebrale, pe masura ce organismul imbatraneste;
  • spina bifida – defect din nastere, care provoaca formarea necorespunzatoare a coloanei vertebrale;
  • boala Paget sau osteita deformanta – care intrerupe dezvoltarea celulelor osoase noi, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase;
  • neurofibromatoza de tip 1 – tulburare genetica ce afecteaza sistemul nervos;
  • distrofie musculara – afectiune genetica prin care se ajunge la slabirea progresiva a muschilor;
  • tuberculoza (TBC) – infectie bacteriana care afecteaza in special plamanii;
  • cancer care se dezvolta in interiorul coloanei vertebrale sau care se raspandeste la coloana vertebrala.

 

Cifoza – simptome si manifestari

Simptomele difera in functie de tipul cifozei.

1. Cifoza posturala

In astfel de cazuri, cutia toracica prezinta o inclinare mai mare de 50 de grade, vertebrele avand insa forma normala. Este cel mai frecvent intalnit tip de cifoza si apare in perioada adolescentei.

Tendinta de a sta aplecat (postura gresita) intinde ligamentele si muschii care tin in loc vertebrele (oasele coloanei vertebrale). Din cauza acestei intinderi, vertebrele se deplaseaza din pozitia normala, aparand astfel curbura exagerata a coloanei vertebrale.

  • Acest tip de cifoza nu determina rigiditate si deseori se amelioreaza prin efectuarea exercitiilor fizice.
  • Afecteaza mai des fetele decat baietii si de obicei nu provoaca durere.

 

Perozin unguent se adreseaza persoanelor care sufera de durere acuta a muschilor si/sau articulatiilor. Este un dispozitiv medical cu ingrediente exclusiv naturale, ce actioneaza prin crioterapie (terapie rece).

2. Maladia Scheuermann

Poarta numele radiologului care a depistat pentru prima data acest tip de deformare a coloanei. Apare cand vertebrele, in loc sa fie dreptunghiulare, au forma de pana (sunt mai inguste la un capat decat la celalalt), ceea ce creeaza aspectul rotunjit al coloanei vertebrale.

  • Apare mai des la adolescenti si afecteaza mai frecvent baietii decat fetele.
  • Poate fi mai severa decat cifoza posturala, in special in cazul persoanelor a caror greutate este mai mica decat cea medie.
  • Determina o curbura rigida, deci corectarea pozitiei nu va ameliora aspectul coloanei.
  • Poate fi dureroasa, mai ales in timpul desfasurarii activitatilor sau cand pacientii stau in picioare ori petrec mult timp pe scaun.

 

3. Cifoza congenitala

Aceasta se mai numeste si hipercifoza juvenila. Nu este transmisa genetic, ci se declanseaza pe parcursul vietii intrauterine si presupune existenta unor diferente in ce priveste forma uneia sau mai multor vertebre.

  • Implica un nivel mai mare de rigidizare si se poate agrava in timp. Curbura coloanei se poate accentua pe masura ce copilul creste;
  • In general, se apeleaza la interventie chirurgicala, la o varsta frageda, pentru a impiedica curbura sa se agraveze;
  • Din pacate, poate fi insotita si de defecte congenitale care afecteaza inima si rinichii.

 

Cifoza apare la aproximativ 0,04% – 10% dintre copiii de varsta scolara, maladia Scheuermann constituind majoritatea acestor cazuri. Cei mai multi dintre pacientii cu cifoza sunt diagnosticati la varsta de 12 – 17 ani. Maladia Scheuermann este de aproximativ doua ori mai des intalnita la baieti decat la fete.

Diagnosticul de cifoza

Ortopedul va efectua o examinare fizica amanuntita, rugand inclusiv pacientul sa se aplece pentru a putea vedea coloana vertebrala din lateral. Se poate recurge si la un examen neurologic, pentru a se verifica reflexele si forta musculara.

Daca va confruntati cu dureri musculare si articulare, specialistii Catena va recomanda Supramax Articulatii Gel. Acesta calmeaza rapid durerea, contribuie la relaxarea muschilor incordati si elimina tensiunea articulara. Se aplica usor si se absoarbe rapid.

Investigatiile pe care le poate recomanda specialistul:

  • radiografie sau tomografie – radiografia poate sa determine gradul curburii coloanei si eventualele deformari ale vertebrelor, in timp ce scanarea cu computer tomograf putea fi recomandata daca medicul considera ca are nevoie de imagini mai detaliate;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) – care permite detectarea unei posibile infectii sau tumori la nivelul coloanei vertebrale;
  • teste privind transmiterea semnalelor nervoase – in cazul pacientilor care se confrunta cu amorteala sau slabiciune musculara, pot fi necesare teste pentru a determina cat de eficient circula impulsurile nervoase intre maduva spinarii si extremitatile corpului;
  • teste privind densitatea osoasa – deoarece nivelul scazut al acesteia poate agrava cifoza, iar pentru a preveni acest lucru se pot prescrie medicamente.

 

Cifoza – optiuni de tratament

La pacientii cu cifoza, tratamentul depinde de cat de curbata este coloana vertebrala, daca in afara de aspectul fizic mai exista si alte simptome (cum ar fi durerile de spate), precum si de factorul care a declansat deformarea coloanei.

1. Tratamentul nechirurgical

La pacientii cu cifoza posturala, tratamentul nechirurgical poate preveni agravarea curburii coloanei vertebrale. Acesta pot fi de ajutor si persoanelor care au maladia Scheuermann, dar in cazul acestora curbura coloanei trebuie sa fie mai mica de 70 – 75 de grade.

Optiunile pentru tratamentul nechirurgical constau in:

  • monitorizarea cazului – la cei cu cifoza usoara, cand cocoasa nu provoaca alte simptome, aceasta  poate fi monitorizata fara sa necesite tratament;
  • kinetoterapie – adica exercitii fizice speciale, care consolideaza musculatura spatelui si pe cea abdominala, pentru a contribui la imbunatatirea posturii;
  • orteza pentru corectarea coloanei – in anumite cazuri, copiilor care au maladia Scheuermann li se poate recomanda un corset toraco-lombo-sacral, care sa limiteze evolutia cifozei pe masura ce acestia cresc. Orteza previne curbarea progresiva a coloanei.

 

Pentru mentinerea sanatatii coloanei vertebrale, farmacistii Catena va recomanda SRT 138-Corset toraco-lombo-sacral M1. Orteza se foloseste in caz de hernii de disc incipiente, lombalgii, postinterventii chirurgicale, in caz de osteoporoza, pentru sustinerea coloanei toracolombosacrale. Se aplica usor, deoarece este prevazut cu benzi ajutatoare.

  • tratament pentru afectiunea de baza – se recomanda la pacientii varstnici care au osteoporoza sau alta afectiune din cauza careia coloana vertebrala devine dificil de sustinut sau isi modifica forma. In astfel de cazuri, tratamentul pentru afectiunea de baza poate impiedica agravarea cocoasei. Depistata din timp, osteoporoza se poate trata cu suplimente de vitamina D, exercitii fizice cu greutati, iar in cazul femeilor, se poate apela la terapia de substitutie hormonala.
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – sunt o optiune utila pacientilor care se confrunta cu durere cauzate de cifoza.

 

2. Tratamentul chirurgical

Cifoza rareori necesita tratament chirurgical, acesta fiind rezervat cazurilor grave, cum ar fi pacientii cu cifoza congenitala sau forme severe ale maladiei Scheuermann. La acesti pacienti, interventia chirurgicala are scopul de a reduce curbura coloanei vertebrale si simptomele asociate, cum ar fi durerea.

Procedura variaza in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Un tip comun de interventie chirurgicala presupune fuzionarea mai multor vertebre, pentru a se forma un singur segment osos.

Alte proceduri chirurgicale recomandate pentru cifoza avansata implica introducerea unor tije, suruburi metalice si placi in coloana vertebrala. Aceste proceduri contribuie la stabilizarea coloanei vertebrale si la cresterea ratei de fuziune in cazul grefarii osoase, ceea ce reduce curbura din partea superioara a coloanei.

Intrucat toate aceste proceduri constituie interventii chirurgicale majore, in general medicii recomanda mai intai abordarile nechirurgicale, pe cat posibil.

Posibilele complicatii la pacientii cu cifoza

In cazurile mai grave, cifoza poate duce la complicatii, cum ar fi:

  • curbura ireversibila a coloanei vertebrale;
  • dureri de spate persistente;
  • complicatii respiratorii;
  • afectiuni ale inimii;
  • scadere vizibila a calitatii vietii.

 

In plus, cifoza poate sa comprime maduva spinarii, daunand nervilor din partea inferioara a corpului. Astfel, se poate ajunge la:

  • senzatie de slabiciune sau amorteala la nivelul bratelor si picioarelor;
  • pierderea controlului vezicii urinare;
  • probleme in ce priveste mentinerea echilibrului.

 

Daca pacientul cu cifoza se confrunta si cu astfel de simptome, trebuie sa solicite imediat asistenta medicala. Ortopedul ii poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a reduce compresia de la nivelul coloanei vertebrale. Nu uitati totusi ca dupa orice interventie chirurgicala, exista riscul sa apara complicatii, cum ar fi infectii postoperatorii si hemoragie la locul operatiei.

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/kyphosis/causes/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324071

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205

Farmacistul Catena va recomanda:

Supramax Articulatii – Gel pentru relaxare musculara,  100 ml

Supramax Articulatii – Gel pentru relaxare musculara, 100 ml

  SUPRAMAX® articulatii mobil gel este un…

Perozin unguent, 100 ml

Perozin unguent, 100 ml

Perozin se adreseaza persoanelor cu durere acuta a…

Fleximobil Med, 100 g gel emulsionat

Fleximobil Med, 100 g gel emulsionat

Gelul emulsionat Fleximobil Med este ideal pentru…