Morfologie fetala trimestrul 1 – informatii, intrebari si raspunsuri

Morfologie fetala trimestrul 1 – informatii, intrebari si raspunsuri Morfologie fetala trimestrul 1 – informatii, intrebari si raspunsuri

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

morfologie-fetala-1

Sarcina reprezinta o perioada minunata in viata viitoarei mamici, insa aduce cu sine numeroase transformari la nivel biochimic. Mai mult decat atat, pe parcursul sarcinii, viitoarea mamica va fi nevoita sa faca schimbari in stilul de viata si, periodic, o serie de teste pentru a certifica faptul ca sarcina evolueaza si decurge corespunzator.

Un test foarte important este cel de morfologie fetala trimestrul 1, care nu este obligatoriu, in schimb este recomandat si esential pentru a se putea identifica anumite potentiale patologii de care ar putea suferi fatul. In acelasi timp, un test de morfologie fetala trimestrul 1 este recomandat in special femeilor cu factori de risc.

Investigatia pentru morfologie fetala trimestrul 1 poate fi realizata fie transabdominal, fie, dupa dorintele mamei, transvaginal. De asemenea, se pot avea in vedere si anumite considerente de natura medicala atunci cand se alege tipul de investigatie ecografica. In mod obisnuit, ecografia se poate realiza in primele 14 saptamani de gestatie, intervalul optim fiind de 11 saptamani si 6 zile – 13 saptamani si 6 zile. Aceasta poate fi considerata parte a evaluarii standard din timpul sarcinii sau pentru a elucida anumite semne si simptome ingrijoratoare, cum ar fi sangerarile vaginale, eventualitatea unui avort spontan sau alte posibile situatii nedorite.


Ce sunt morfologiile fetale?

In limba greaca, cuvantul morphos inseamna forma, ceea ce inseamna ca testele de morfologie fetala indica un tip de investigatie prin care specialistul studiaza dezvoltarea organelor fatului, certificand daca acestea sunt in conformitate cu normele aferente varstei de sarcina. Evaluarea se face atat din punct de vedere biometric (prin masurare si cuantificare), cat si din punctul de vedere al morfologiei (aspectul specific). Pe langa aceste aplicatii, testele de morfologie fetala trimestrul 1 au rolul de a depista eventualele anomalii si malformatii fetale: atat de morfologie, cat si de natura genetica (indeosebi trisomiile), pe langa realizarea masuratorilor acestuia.

Testul de morfologie fetala trimestrul 1 are o implicatie semnificativa si asupra mamicii, pentru ca ecografia vizeaza si investigarea uterului mamei, modului in care este pozitionata placenta, lungimea colului uterin. Toti acesti parametri sunt relevanti pentru a identifica evolutia sarcinii, respectiv prognosticul acesteia: posibilele complicatii care ar putea aparea in timpul nasterii si capacitatea viitoarei mamici de a o duce la bun sfarsit, fara potentiale incidente neplacute. Mai mult decat atat, testele de morfologie fetala trimestrul I pot fi corelate si cu alte tipuri de analize si investigatii, in special cand se suspecteaza riscul anumitor patologii si malformatii.

De ce sunt importante morfologiile fetale pe perioada sarcinii?

Efectuarea morfologiile fetale pe perioada sarcinii, in special a celor recomandate de medic, se dovedeste a fi importanta pentru a putea identifica starea sarcinii, gradul de dezvoltare a fatului, pentru a se putea monitoriza evolutia normala a acesteia. Exista situatii in care rezultatele unei astfel de investigatii pot chiar salva viata fatului, indicand complicatii ale sarcinii actuale. Dar, dincolo de astfel de aspecte, morfologiile fetale sunt vitale pentru a se descoperi in timp util o serie de potentiale patologii care pot viza atat fatul in curs de dezvoltare, cat si mama, si pentru a se interveni, atunci cand este posibil, in timp util.

Morfologie fetala trimestrul 1 – informatii si detalii

Investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 presupune o analiza in profunzime a morfologiei si structurilor fetale. Aceasta se realizeaza, conform recomandarilor, intre 11 saptamani si 6 zile – 13 saptamani si 6 zile de la gestatie, cand fatul ar trebui sa aiba o lungime cuprinsa intre 45 si 85 de mm. Investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 vizeaza mai multe obiective principale, esentiale pentru evolutia sarcinii si riscurile asociate fatului:

  • stabilirea exacta a varstei sarcinii;
  • calcularea riscului de anomalii genetice cromozomiale (trisomiile Edwards, Patau, Down);
  • evaluarea riscului ca mama sa dezvolte preeclampsie, iar fatul sa fie expus nasterii inainte de termen (nastere prematura).

Calcularea riscului de anomalii cromozomiale ale fatului reprezinta unul dintre obiectivele care sunt primordiale in investigatia de morfologie fetala trimestrul 1. Aceste sindroame devin mult mai greu de evaluat in sarcinile cu un grad evolutiv mai ridicat, motiv pentru care se recomanda ca riscul sa fie evaluat precoce, in special la mamele care prezinta factori de risc. Este important ca viitorii parinti sa stie aceste aspecte, pentru a se putea pregati in cazul in care riscul ca fatul sa sufere de anomalie cromozomiala este ridicat:

  • trisomia 13 (sindrom Patau);
  • trisomia 18 (sindrom Edwards);
  • trisomia 21 (sindrom Down).

Evaluarea riscului se efectueaza prin dublu test, care reprezinta o combinatie intre ecografie si analiza unor biomarkeri prezenti in sangele mamei. In functie de rezultate, se cuantifica riscul printr-o formula speciala, elaborata de Fetale Medicine Foundation. Riscul de preeclampsie (cu hipertensiune si proteinurie) este asociat unor efecte negative asupra dezvoltarii fatului. Odata certificat riscul, exista modalitati viabile de tratament pentru a reduce riscul asociat afectiunii, ceea ce imbunatateste semnificativ prognosticul dezvoltarii normale a fatului. Riscul de nastere prematura este evaluat prin anamneza amanuntita, in asociere cu rezultatele investigatiei de morfologie fetala trimestrul 1, oferind specialistilor alternative de abordare.

Rezultatele investigatiei de morfologie fetala trimestrul 1 pot indica diferite tipuri de anomalii ale fatului, cum ar fi:

  • anomalii ale scheletului si tesuturilor moi;
  • anomalii cardiovasculare;
  • anomalii cerebrale;
  • posibilitatea existentei unor patologii la nivelul structurilor care sustin sarcina si care, mai mult decat atat, ar putea duce la compromiterea evolutiei acesteia.

Prin urmare, efectuarea investigatiei de morfologie fetala trimestrul 1 este esentiala atat pentru fat, cat si pentru mama.

morfologia-fetala-1

Morfologie fetala trimestrul 1 – intrebari si raspunsuri

Deoarece investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 este esentiala, cu siguranta ridica emotii si intrebari pentru multe viitoare mamici. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca nu presupune teste neobisnuite, ci chiar surprinzator de simple: ecografie si analize de sange. Totusi, in functie de rezultatele testului de morfologie fetala trimestrul 1, mai ales daca se ridica suspiciune de risc, pot fi necesare si teste suplimentare cu un anumit grad de invazivitate.

Cum se efectueaza investigatiile de morfologie fetala trimestrul 1?

Testul presupune investigatie prin ultrasunete (ecografie) si se poate realiza:

  • transabdominal: se obtine un unghi mai bun in afara uterului, observandu-se anumite tipuri de anomalii de la acest nivel, cu morfologie fetala trimestrul 1;
  • transvaginal: presupune introducerea unei sonde cu ultrasunete in interiorul vaginului.

Dublul test presupune recoltarea unei probe de sange de la viitoarea mamica, supusa analizelor in vederea determinarii concentratiei a doi biomarkeri:

  • PAPP-A;
  • β-hCG.

Care este perioada recomandata pentru morfologie fetala trimestrul 1?

Este recomandat ca examenul ecografic de morfologie fetala trimestrul 1 si dublul test sa aiba loc impreuna, in decursul a 24 de ore, la 12 saptamani si 6 zile de la gestatie. Cu toate acestea, poate fi efectuat oricand in intervalul 11 saptamani si 6 zile – 13 saptamani si 6 zile.

Investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 poate confirma sarcina multipla?

Da, rezultatele testului de morfologie fetala trimestrul 1 indica si situatiile in care aveti o sarcina multipla, respectiv tipul acesteia.

Cat dureaza investigatia ecografica de morfologie fetala trimestrul 1?

In mod obisnuit, ecografia dureaza 30-45 de minute. Totusi, in functie de pozitia fatului, dar si de alte aspecte observate, poate dura mai mult sau mai putin.

Cum sa va pregatiti pentru testul de morfologie fetala trimestrul 1?

Investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 nu necesita pregatire speciala. Dublul test necesita recoltarea de sange à jeun, iar ecografia nu necesita indicatii speciale (totusi, evitati consumul excesiv de lichide si alimente care v-ar putea balona).

De ce se realizeaza investigatia de morfologie fetala trimestrul 1?

Rezultatele investigatiei pentru morfologie fetala trimestrul 1 sunt relevante pentru a se calcula riscul ca fatul sa sufere de anomalii genetice sau de alte tipuri de anomalii corelate cu forma si lungimea acestuia, dar si cu alti parametri relevanti, cum ar fi:

  • anamneza mamei;
  • biomarkerii fetali din sangele mamei;
  • markerii ecografici (frecventa cardiaca a fatului, grosimea translucentei nucale, osul nazal, unghiul maxilofacial, aspecte de hemodinamica);
  • investigarea anatomiei fetale, cu identificarea posibilelor anomalii.

Ar putea investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 dauna fatului?

Nu, sub nicio forma. Ecografia reprezinta o metoda neinvaziva de investigatie, spre deosebire de alte metode imagistice. Cu toate acestea, in anumite situatii pot fi recomandate si teste care au potential invaziv, cum ar fi amniocenteza.

Cand primiti rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 1?

In cele mai multe cazuri, rezultatele le veti primi chiar in aceeasi zi. Cu toate acestea, rezultatele investigatiilor hematologice necesita prelucrare atenta, livrarea lor depinzand de laborator.

Investigatia de morfologie fetala trimestrul 1 este vitala pentru a se identifica in timp util aceste patologii, deoarece, odata cu evolutia sarcinii, unele devin mult mai greu de certificat. Mai mult decat atat, rezultatele de morfologie fetala trimestrul 1 pot ajuta la preintampinarea posibilelor complicatii care ar putea aparea pe parcursul sarcinii, dovedindu-se esential pentru dezvoltarea si evolutia normala a sarcinii.

surse:

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jpm-2022-0125/html

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/9780470753293.answ1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573070/

https://ultrasoundwomenscans.ie/ultrasound-frequently-asked-questions/

https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-020-03180-8

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/anomaly-scan