Nevralgie intercostala – simptome, cauze si tratament

Nevralgie intercostala – simptome, cauze si tratament Nevralgie intercostala – simptome, cauze si tratament

Ultima actualizare: 23 mai 2022

nevralgie-intecostala

Nevralgia intercostala este o patologie destul de rara care se manifesta printr-un tip de durere care apare la nivelul nervilor aflati intre coaste. Cauzele pot fi multiple, iar intensitatea poate varia de la persoana la persoana. In anumite situatii, nevralgia intercostala poate fi confundata cu durerea de inima si chiar cu infarctul miocardic, de aceea este esential sa stim sa facem diferenta intre cele doua tipuri de dureri, mai ales ca ambele se manifesta in zona toracica. Punctam ca nevralgia intercostala este o conditie care tine de competentele medicului neurolog. Iata care sunt simptomele, factorii de risc si tratamentul nevralgiei intercostale.


Nevralgie intercostala – simptome

Nevralgia intercostala are ca principal simptom durerea intensa aparuta in zona toracica. Aceasta se resimte ca un junghi, intepatura sau spasm si poate fi localizata de-a lungul pieptului sau poate iradia din spate in fata, de-a lungul coastelor. Uneori poate fi resimtita ca o apasare, constrictie toracica, si se poate inteti la efort, daca se respira adanc sau la ras, tuse si stranut.

Nevralgia intercostala poate sa se manifeste sub forma episoadelor de durere acuta sau sub forma unor episoade de durere constanta. Pe langa aceste simptome, nevralgia intercoastala se mai poate manifesta prin:

  • durere abdominala
  • febra
  • amorteala
  • furnicaturi
  • durere in brat
  • mobilitate redusa a umerilor sau a spatelui
  • mancarime in zona afectata

 

Sunt cazuri in care nevralgia intercostala poate impiedica realizarea activitatilor zilnice si chiar poate ingreuna respiratia.

Atentie! Daca durere toracica iradiaza in brat, in mandibula, in umar sau in spate, daca este insotita de tuse cu expectoratie galben-verzuie, senzatie de sufocare, palpitatii, confuzie si ameteala sau dureri abdominale, este recomandat a se apela de urgenta la medic pentru ca poate fi simptom al unor afectiuni mult mai grave, unele chiar incompatibile cu viata, asa cum este infarctul miocardic.

Nevralgie intercostala – cauze

Nevralgia intercostala poate fi cauzata de mai multe afectiuni si conditii medicale, insa principala cauza ramane interventia chirurgicala la nivelul cutiei toracice care poate deteriora nervii intercostali. De asemenea, alte cauze pot fi infectiile si inflamatiile la nivelul coastelor, traumatisme ale coastelor sau ale cutiei toracice, asa cum sunt fracturile costale si sternale, dar si nevrita sau tumorile maligne aparute in zona toracica si abdominala care conduc la comprimarea coastelor. Pe de alta parte, nevralgia intercostala poate sa apara si ca raspuns la incordarea unui muschi sau in timpul sarcinii ca urmare a extensiei coastelor.

Dat fiind ca durerea este foarte asemanatoare cu cea a infractului de miocard, care reprezinta o urgenta medicala, este important ca diagnosticul de nevralgie intercostala sa se puna corect si cat mai rapid.

Nevralgie intercostala – factori de risc

Exista cativa factori de risc care merita punctati, principalul fiind zona zoster, mai exact infectia cu virusul varicelo-zosterian, virus care in copilarie provoaca varicela, insa la maturitate, daca se reactiveaza poate provoca zona zoster. Nevralgia intercostala provocata de zona zoster poate fi insotita de mancarime si o sensibilitate exagerata a tegumentelor, iar in cazuri grave poate determina spasme involuntare ale muschilor, pierderea apetitului, atrofie musculara si chiar paralizie.

Un alt factor de risc important este reprezentat de activitatile sportive care implica viteza si contact fizic cu un obiect sau o alta persoana.

Nevralgie intercostala – diagnostic

Diagnoticul nevralgiei intercostale este important sa-l dea un medic neurolog. Acesta se pune in functie de simptomatologia prezentata de pacient, dar si excluzandu-se posibilele afectiuni care se pot manifesta prin durere toracica. Sunt cazuri in care se recomanda o ecografie, o radiografie toracica, un computer tomograf, CT, sau un test cu rezonanta magnetica nucleara, RMN, astfel incat sa se excluda posibilitatea unei fracturi sau tumori. De asemenea, pentru a se exclude posibilitatea unui infarct, se recomanda un examen biochimic si se efectueaza electrocardiograma, EKG.

Nevralgie intercostala – tratament

Nevralgia intercostala se trateaza, intr-o prima etapa, cu medicamente care au ca rol ameliorarea durerii, categorie din care fac parte analgezicele si antiiflamatoarele, atat sub forma de pastile, cat si sub forma de unguente, iar in anumite cazuri se prescriu chiar si anticoagulante. Persoanele supraponderale care se confrunta cu nevralgii intercostale sunt sfatuite sa scada in greutate. In cazul durerilor severe, medicul poate injecta un anestezic, iar in situatiile in care durerea persista si afecteaza viata de zi cu zi, se poate apela la neurectomie intecostala sau nervul problematic poate fi extirpat.

Tratamentul nevralgiei intercostale seamana cu tratamentul pentru lombosciatica, insa in cazul in care durerea survine in urma unei infectii cu herpes zoster, tratamentul are la baza antidepresive, antivirale, antihistaminice pentru mancarime si corticosteroizi.

Exista cazuri severe in care tratamentul pentru nevralgia intercostala presupune unele masuri invazive:

- Injectarea de toxina botulunica pentru a bloca transmiterea impulsului biochimic de la fibrele nervoase spre fibrele muscularere, acestea fiind relaxate fortat.

- Folosirea unui stimulator intermitent de radiofrecventa, tratament care lezeaza nervul cu un curent care alterneaza intre 40-60 Hz, timp de cateva minute.

- Blocada nervului intercostal care presupune injectarea unui amestec de anestezic local si corticosteroizi, care are proprietatea de a impiedica aparitia unui edem local, o metoda cu eficienta pe termen lung.

Nevralgie intercostala – tratamente si terapii alternative

In ciuda numeroaselor tratamente pentru ameliorarea nevralgiei intercostale, exista o serie de terapii alternative cu rezultat foarte bun in vindecarea durerii:

yoga

- Crioterapia sau terapia cu gheata

- Acupunctura

- Presopunctura

- Yoga

De asemenea, schimbarea stilului de viata si evitarea unor contexte care pot provoca nevralgia intercostala este o metoda nu doar de preventie, ci si de tratament. In cazul sportivilor se recomanda practicarea sportului cu echipament de protectie adecvat, iar mentinerea greutatii corpului in limite normale poate fi un bun aliat in prevenirea durerilor toracice.

Pe de alta parte, vaccinarea impotriva virusului varicelo-zosterian ajuta la prevenirea infectiilor virale, care pot provoca nevralgii intercostale.