Nevrita optica – cauze, manifestari si metode de tratament

Nevrita optica – cauze, manifestari si metode de tratament Nevrita optica – cauze, manifestari si metode de tratament

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Nevrita-optica

Nevrita optica este patologia care defineste inflamatia nervului optic, o cauza frecventa pentru leziunea acuta a nervului optic in randul populatiei pediatricd si adultd. Frecvent, nevrita optica apare in asociere cu scleroza multipla, o afectiune inflamatorie demielinizanta care, progresiv, afecteaza si nervul optic, ducand la compromiterea functiei vizuale uni- sau bilaterale. O gama deosebit de variata de afectiuni, printre care infectii, traumatisme, insuficienta vasculara, metastaze sau toxine, precum si deficiente nutritionale, pot provoca neuropatii optice. Determinarea precoce a etiologiei bolii este esentiala pentru elaborarea tratamentului si imbunatatirea prognosticului.

Integritatea nervului optic este vitala pentru transmiterea impulsurilor generate la nivel retinian si, ulterior, pentru formarea imaginii. Semnalele electrice sunt initiate de catre fotoreceptori, ca raspuns la lumina incidenta (fotoni), apoi modificate de catre celulele bipolare din retina. Dupa aceea, semnalele sunt transmise prin nervii optici, catre corpii geniculati laterali, cu formarea si proiectia imaginii vazute. Ca urmare a deteriorarii stratului de fibre nervoase sau nervului optic, asa cum se intampla in nevrita optica, calitatea semnalelor este compromisa: ele nu mai pot fi transmise in mod corespunzator, instalandu-se o deteriorare progresiva a functiei vizuale.


Nevrita optica – generalitati

Nevrita optica este o boala de natura inflamatorie a nervului optic. Inflamatia poate sa apara ca urmare a demielinizarii primare, facand parte din simptomatologia sclerozei multiple (frecvent, este primul semn clinic al sclerozei multiple), sau poate fi secundara altor cauze (forma atipica a bolii). Indiferent de etiologie, se presupune ca principala cauza a demielinizarii este un proces autoimun inflamatoriu, care are drept rezultat demielinizarea progresiva a nervului optic. Desi factorul declansator al mecanismului autoimun este incert, se considera ca acesta este de natura externa (expunere la toxine, infectii virale), initiindu-se autoimun procesul la persoanele susceptibile.

Benesio Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea productiei radicalilor liberi de oxigen, cat si asupra cailor specifice oxidative.

Nevrita optica – cauze si factori de risc

Forma acuta tipica, demielinizanta, apare frecvent la femeile caucaziene cu varsta de 20-50 de ani. Incidenta globala anuala a cazurilor este de aproximativ 1-5 la 100.000 de persoane. Totusi, poate foarte usor sa apara si la copii, barbati, persoane in varsta, mai ales in cazul in care este prezent riscul asociat anumitor boli. Exista mai multe patologii care, progresiv, pot duce la nevrita optica, iar acestea sunt urmatoarele:

Patologii inflamatorii demielinizante care duc la nevrita optica

  • Scleroza multipla (cea mai frecventa cauza);
  • Neuromielita optica (boala Devic).

Atrofie oculara

  • Neuropatia optica ischemica.

Patologii autoimune si boli granulomatoase care duc la nevrita optica

Patologii de natura infectioasa care duc la nevrita optica

  • Infectie virale: Herpes simplex 1 si 2, virusul varicelo-zosterian, citomegalovirus si relativ rar infectii cu HIV, virusul Epstein-Barr, virusul Denga, West Nilee, Chikungunya, virusuri implicate in aparitia rujeolei, oreionului, rubeolei si gripei;
  • Infectii bacteriene: Bartonella henselae (boala ghearelor de pisica), Treponema pallidum si Borrelia burgdorferi (boala Lyme), Mycobacterium tuberculosis, si infectii relativ mai rare, cu Coxiella burnetti, Tropheryma whippleii;
  • Infectii fungice: Cryptococcus neoformans, diferite Candida sp., Histoplasma capsulatum, Aspergillus fumigatus, Mucormycosis;
  • Infectii parazitare: Toxoplasma gondii, Toxocara canis.

Alte posibile etiologii pentru nevrita optica

  • Tratamente cu: etambutol, cloramfenicol, sulfonamide, amiodarona, chinina (cu derivatele sale), vincristina, metotrexat, tamoxifen;
  • Deficitul de vitamine B (in special cobalamina), consumul de alcool, tutun;
  • Leziuni compresive ale nervului optic.

Dincolo de sexul feminin (sex ratio 2:1), un alt factor de risc major este reprezentat de sistemul imunitar compromis, asa cum se observa in diabetul zaharat, infectia cu HIV, tratamentul cronic cu corticosteroizi. Ca urmare a deficitului imunitar, riscul de infectii este mult mai mare si, de asemenea, afectarea oculara este deseori confirmata la persoanele imunodepresive.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii uscati, deshidratati si obositi. De asemenea, protejeaza ochii si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare a radicalilor liberi pe suprafata oculara.

Nevrita optica – simptome si manifestari

Nevrita optica se dezvolta de obicei monocular, unilateral. In aproximativ 10% din cazurile de nevrita optica, simptomele apar la ambii ochi – fie simultan, fie in succesiune rapida. Afectarea bilaterala se observa in special la copiii cu varste sub 12-15 ani. Principalele simptome asociate depind, in mare parte, de stadiul bolii, dar ele se pot prezenta dupa cum urmeaza:

  • pierderea progresiva a acuitatii vizuale, care isi atinge maximul la 1-2 saptamani de la debut (este afectata in special acuitatea vizuala centrala);
  • durere oculara, care se agraveaza odata cu miscarea ochilor. Debutul durerii va coincide in mod obisnuit cu pierderea progresiva a acuitatii vizuale.
  • defectul campului vizual este deseori descris ca „o pata neagra pe ochi”, fiind vorba deci despre un scotom central;
  • fotopsii (perceptia vizuala a unor scantei, fulgerari de lumina), care se precipita odata cu miscarea ochilor;
  • apare si afectarea perceptiei culorii (nuantele rosii apar deficitar saturate);
  • deseori, persoanele cu nevrita optica acuza vedere incetosata dupa practicarea de exercitii fizice, efort, sau odata cu cresterea temperaturii corpului (fenomenul Uhthoff).

Forma cronica se manifesta printr-o exacerbare marcanta a simptomelor prezentate mai sus.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti, fiind potrivite si pentru lentile de contact.

Nevrita optica – protocol de diagnostic

Evaluarea clinica efectuata in vederea diagnosticului ar trebui sa includa atat teste specifice, pentru a se testa functia vizuala, cat si examinarea imagistica a nervului optic. Investigatiile recomandate in vederea diagnosticului sunt:

  • tomografia in coerenta optica (OCT);
  • rezonanta magnetica nucleara a orbitelor si creierului.

Certificarea leziunilor mielinizante de la nivel cerebral confirma diagnosticul de scleroza. Daca nevrita optica se prezinta cu doua sau mai multe leziuni tipice, trebuie avut in vedere diagnosticul de scleroza multipla. In cazul in care investigatiile clinice sugereaza neuromielita optica, este necesara testarea anticorpilor antiaquaporin 4 (NMO-IgG).

Nevrita optica – alternative de tratament

De obicei, functia vizuala revine aproximativ la calitatea initiala la cateva saptamani sau luni, chiar daca nu se initiaza tratamentul. Totusi, recuperarea vizuala este accelerata daca se va initia tratament cu corticosteroizi cum ar fi:

  • metilprednisolon intravenos: 500-1.000 miligrame pe zi, timp de 3 zile;
  • prednison: administrare orala, ulterioara administrarii intravenoase, timp de 11 zile, cu doza de 1 miligram per kilogram corp, o data pe zi.

Daca se depisteaza leziunile caracteristice sclerozei multiple, trebuie avute in vedere terapii de modulare a autoimunitatii.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA.

Nevrita optica – complicatii si riscuri asociate

Principalele complicatii asociate cu nevrita optica sunt in esenta urmarea faptului ca frecvent se asociaza sclerozei multiple. Pierderea vizuala in nevrita cronica este persistenta, cu defectul pupilar inca prezent la cativa ani dupa remiterea inflamatiei. Prognosticul afectiunii este favorabil, in special daca se intervine rapid cu tratamentul necesar. Pe termen lung, in 15-20% din cazurile diagnosticate, nevrita optica precede aparitia sclerozei multiple, iar boala creste riscul ulterior de a dezvolta scleroza multipla sau tulburari ale spectrului de neuromielita optic. Aproximativ 50% dintre persoanele cu scleroza multipla prezinta atacuri recurente de nevrita optica.

Nevrita optica – sfaturi pentru preventie

Intrucat nevrita optica poate fi secundara unei infectii, pe langa alte patologii cu etiologie mai variata, se recomanda adoptarea practicilor de prevenire a acestora. Spalarea mainilor, purtarea mastii de protectie, vaccinarea si intarirea sistemului imunitar sunt esentiale pentru a reduce la minimum riscul bolilor infectioase.

Surse:

https://www.uptodate.com/contents/optic-neuritis-pathophysiology-clinical-features-and-diagnosis

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/optic-neuritis

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/optic-neuritis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395663/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557853/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

    Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Ingrediente si recomandari Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact. Assista Intensive…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Neuroalfa x 20 cps. moi

    Benesio Neuroalfa X 20 capsule moi

      Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat…