Noduli tiroidieni: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Noduli tiroidieni: cauze, simptome, diagnostic, tratament Noduli tiroidieni: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 16 iunie 2023

noduli-tiroidieni

Un nodul tiroidian este o formatiune anormala de celule care se dezvolta in glanda tiroida. Poate fi format dintr-un tesut dens sau poate fi plin cu fluid. De asemenea, nodulul poate fi solitar (un singur nodul) sau pot aparea noduli tiroidieni multipli. Nodulii tiroidieni sunt relativ frecventi si rareori cancerosi.

Tiroida este o glanda mica in forma de fluture, situata langa laringe si in fata traheei. Aceasta glanda produce si secreta doi hormoni care influenteaza ritmul cardiac, temperatura corpului si multe procese ale organismului – un grup de reactii chimice care sunt cunoscute in mod colectiv sub denumirea de metabolism.

Nodulii tiroidieni sunt clasificati in felul urmator:

  • noduli tiroidieni reci,
  • noduli tiroidieni calzi,
  • noduli tiroidieni fierbinti.

Nodulii reci nu produc aproape deloc hormoni, insa cei calzi si fierbinti sunt foarte activi. Nodulii calzi si fierbinti sunt de cele mai multe ori benigni, insa pot indica o hiperfunctie tiroidiana.

Cei mai multi noduli tiroidieni nu reprezinta o problema medicala si provoaca putine simptome. Multe persoane au noduli tiroidieni fara sa stie.

Daca nodulul nu creste suficient de mult astfel incat sa apese pe trahee, o persoana nu dezvolta niciodata simptome vizibile. Multi noduli tiroidieni sunt descoperiti in timpul procedurilor imagistice (cum ar fi o scanare CT sau RMN) efectuate pentru a diagnostica o alta afectiune.


Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in interiorul sau in jurul glandei tiroide. O persoana poate avea unul sau mai multi noduli tiroidieni.

Unii noduli tiroidieni sunt usor de simtit la atingere, insa nu si cei mai mici de 1 centimetru (cm) sau cei localizati adanc in glanda tiroida.

Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Printre nodulii solizi se numara nodulul coloid, care se dezvolta din cauza acumularii de celule tiroidiene, nefiind daunator. De asemenea, in categoria nodulilor solizi intra si nodulii tiroidieni maligni.

Alti noduli tiroidieni sunt functionali sau autonomi, ceea ce inseamna ca pot produce hormoni tiroidieni, in timp ce altii nu sunt.

Daca un nodul perturba productia de hormoni tiroidieni, persoana in cauza poate dezvolta simptome de hipotiroidism sau hipertiroidism. Un exemplu in acest sens este gusa multinodulara toxica, care apare atunci cand nodulii care cresc in glanda tiroida afecteaza activitatea hormonilor tiroidieni.

Procor T are rolul de a mentine functiile normale ale organelor la nivel celular si contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor, acizilor grasi si sinteza proteinelor. Procor T ajuta la o buna functionare a glandei tiroide.

Noduli tiroidieni – cauze

Nodulii tiroidieni pot fi cauzati de mai multe afectiuni, cum ar fi:

Cresterea excesiva a tesutului tiroidian normal

Aceasta crestere excesiva a tesutului tiroidian normal poarta denumirea de adenom tiroidian. Nu este cunoscuta pe deplin cauza acestei anomalii, insa exista certitudinea ca nu este canceroasa si ca nu este considerata grava decat daca provoaca simptome deranjante din cauza dimensiunii sale.

Unele adenoame tiroidiene provoaca hipertiroidism.

Chisturile tiroidiene

Chisturile sunt formatiuni pline cu lichid care, de cele mai multe ori, rezulta din adenoamele tiroidiene degenerate. Adesea, componentele solide se imbina cu lichid, in chisturile tiroidiene. Chisturile sunt de obicei necanceroase, insa ocazional contin componente solide maligne.

Inflamatia cronica a tiroidei

Tiroidita Hashimoto, o tulburare a tiroidei, poate provoca inflamarea tiroidei si noduli tiroidieni. Aceasta afectiune este adesea asociata cu hipotiroidismul.

Gusa multinodulara

Termenul „gusa” este folosit pentru a descrie orice marire a glandei tiroide, care poate fi cauzata de deficienta de iod sau de o tulburare tiroidiana. O gusa multinodulara contine mai multi noduli tiroidieni, cauza acesteia fiind mai putin cunoscuta.

noduli-tiroidieni-cauze

Cancerul tiroidian

Riscurile ca anumiti noduli tiroidieni sa fie maligni sunt mici. Cu toate acestea, daca un nodul este mare si dur sau provoaca durere sau disconfort, acest lucru poate starni ingrijorari. In acest caz, este nevoie de o investigatie medicala cat mai rapida.

Riscul de cancer tiroidian poate creste in urma anumitor factori, cum ar fi antecedentele familiale de cancer tiroidian sau alte tipuri de cancer endocrin si antecedentele de expunere la radiatii sau la radiatiile nucleare.

Deficitul de iod

Lipsa iodului din alimentatie poate face uneori ca glanda tiroida sa dezvolte noduli tiroidieni. Cu toate acestea, deficienta de iod este rara in statele dezvoltate, unde iodul este adaugat de obicei in sarea de masa si in alte alimente.

Thyrohelp este un supliment alimentar care contine un amestec de ingrediente special formulat pentru a mentine sanatatea si buna functionare a glandei tiroide.

Care sunt simptomele in caz de noduli tiroidieni?

In cele mai multe cazuri, persoanele care au noduli tiroidieni nu prezinta semne sau simptome. Cu toate acestea, daca semnele si simptomele apar, pot fi sub forma de:

  • durere in gat;
  • dificultate la inghitire;
  • raguseala;
  • gat umflat;
  • crestere inexplicabila in greutate sau scadere brusca si rapida in greutate;
  • puls neregulat sau crescut;
  • senzatie de anxietate sau nervozitate;
  • intoleranta la frig;
  • oboseala;
  • piele uscata;
  • umflarea fetei.

Simptomele sunt influentate si de dimensiunea nodulului. Glanda tiroida se afla la baza gatului, langa trahee si laringe. Daca un nodul apasa pe trahee sau pe laringe, persoana in cauza se poate confrunta cu:

  • probleme la inghitire;
  • senzatie de „gadilat” in gat;
  • probleme de respiratie.

noduli-tiroidieni-simptome

In cazuri rare, pacientul poate avea dureri care migreaza de la nodul la ureche sau maxilar.

Cum se pune diagnosticul de noduli tiroidieni?

Unii noduli tiroidieni pot fi simtiti la palpare, in timpul unui examen fizic. Medicul poate descoperi, de asemenea, un nodul cu ajutorul unui test imagistic efectuat din alt motiv.

Chiar daca nodulii tiroidieni sunt aproape intotdeauna necancerosi (benigni), exista un mic risc ca acestia sa fie cancerosi, motiv pentru care nodulii tiroidieni trebuie evaluati de un specialist.

Testele care pot investiga activitatea tiroidiana neobisnuita sunt:

  • ecografia, care are rolul de a verifica daca este prezent un nodul, cat de mare este si daca este plin cu lichid;
  • analize de sange pentru a evalua nivelul hormonilor tiroidieni;
  • biopsia, in timpul careia specialistul indeparteaza si testeaza o mica bucata de tesut;
  • scintigrafia tiroidiana, care implica utilizarea substantelor radioactive pentru a oferi imagini ale glandei tiroide.

noduli-tiroidieni-ecografie

Care sunt optiunile de tratament pentru noduli tiroidieni?

Tratamentul este recomandat in functie de tipul nodulilor tiroidieni. De exemplu, medicul poate recomanda:

Observarea si asteptarea

Daca nodulii nu sunt maligni, specialistul poate propune observarea situatiei, pentru o anumita perioada. In acest timp, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic pentru a verifica daca au aparut modificari la nivelul nodulilor.

Iod radioactiv

Specialistul poate recomanda terapia cu iod radioactiv pentru a trata nodulii tiroidieni hiperfunctionali si gusa multinodulara. Glanda tiroida absoarbe iodul radioactiv, determinand micsorarea nodulilor.

noduli-tiroidieni-iod-radioactiv

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala de indepartare a nodulilor este cel mai bun tratament pentru nodulii maligni sau pentru nodulii care provoaca simptome obstructive, precum probleme de respiratie sau de inghitire.

Noduli tiroidieni – metode de prevenire

Nu exista nicio modalitate de a preveni dezvoltarea unui nodul tiroidian. Daca o persoana este diagnosticata cu un nodul tiroidian, endocrinologul va lua masuri pentru a-l indeparta sau trata sau pur si simplu il va monitoriza continuu. Majoritatea nodulilor benigni nu sunt daunatori si nu necesita tratament.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13121-thyroid-nodule

https://www.healthline.com/health/thyroid-nodule

https://www.medicalnewstoday.com/articles/185672

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Procor T x 30 caps.
  • Thyrohelp x 30 caps.

    Thyrohelp X 30 capsule

    Thyrohelp este un supliment alimentar a carui compozitie a fost special conceputa pentru a sustine functionarea normala a glandei tiroide (seleniu) si a sistemului imunitar (Zn, vitamina D, seleniu, turmeric).…