Noile etichete nutritionale ii ajuta pe americani sa-si mentina sanatatea - Cu ce difera etichetele din Romania?

Noile etichete nutritionale ii ajuta pe americani sa-si mentina sanatatea - Cu ce difera etichetele din Romania? Noile etichete nutritionale ii ajuta pe americani sa-si mentina sanatatea - Cu ce difera etichetele din Romania?

Ultima actualizare: 28 mai 2021

Eticheta nutritionala apare pe produse cu scopul de a informa consumatorul despre continutul nutritiv al alimentelor. Ea poate fi foarte utila atunci cand cumparam alimente, dar in Statele Unite nu mai fusese imbunatatita de mai bine de 20 de ani. De aproximativ 1 an, dupa mai multe decenii de cercetare, FDA (Food & Drug Administration – Agentia Alimentelor si Medicamentelor) a decis imbunatatirea etichetelor de pe produsele alimentare cu scopul de a se apropia mai mult de consumator si de nevoile sale reale de informare. Iata care sunt imbunatatirile majore:

  • Se poate vedea exact cantitatea de zahar adaugat

Zaharul adaugat se refera la acel zahar care nu apare in mod natural intr-un aliment sau intr-o bautura (asa cum este zaharul din fructe) si este adaugat pentru potentarea gustului. De ani buni, organizatiile de sanatate publica recomanda limitarea zaharului adaugat in dieta zilnica. Acesta, in exces, poate creste riscul de obezitate si boli cronice. Eticheta veche includea tot zaharul din produs la capitolul zaharuri simple. Odata cu aceasta schimbare, consumatorul va putea vedea clar in ce produse exista zahar adaugat si cat de mult.

  • Dimensiunile portiilor reflecta cantitatile pe care oamenii chiar le consuma

Eticheta veche mentiona dimensiunea portiei in functie de cat anume consumatorii ar trebui sa manance, si nu in functie de cat mananca acestia in realitate. De exemplu, este mult mai probabil ca oamenii sa consume o jumatate de ceasca de inghetata, si nu doar un sfert de ceasca, asa cum sugera vechea eticheta ca ar reprezenta o portie. Lucru aplicabil si in cazul sucului, de exemplu. Cand cineva cumpara o sticla de suc, probabil o va bea pe toata, si nu o va portiona. Acest lucru ajuta consumatorul sa ia decizii in mai buna cunostinta de cauza.

  • A fost eliminata mentionarea caloriilor totale provenite din grasimi

Vechea eticheta mentiona procentul caloriilor provenite din grasimi, ceea ce sugera indirect ca toate grasimile sunt la fel. Totodata, sugera ca aceste calorii provenite din grasimi sunt cele mai importante. Noile date arata ca nu neaparat caloriile provenite din grasimi sunt importante, ci mai degraba tipul de grasime. Studiile arata ca grasimile mononesaturate pot juca un rol in prevenirea mai multor afectiuni cronice, pe cand grasimile saturate vin cu numeroase riscuri pentru sanatate.

  • Observi usor numarul total de calorii

Noua eticheta prezinta mult mai clar dimensiunea portiilor si cantitatea totala de calorii, acestea fiind greu de ignorat. In cazul anumitor produse, caloriile sunt redate si pentru o portie, dar si pentru intregul pachet.

Eticheta nutritionala in Romania

In tara noastra, etichetarea nutritionala este obligatorie din anul 2014. Ea este reglementata in toate tarile europene de regulamentul 1169 si este la fel si in Franta sau Germania, dar si in Romania sau Bulgaria. Pe etichetele produselor alimentare gasim valorile nutritionale raportate obligatoriu la 100 de grame, dar, uneori, daca producatorul doreste, si per portie. In principiu, portiile sunt calculate in functie de necesitatile nutritionale. Marimea portiei este cea care influenteaza numarul de calorii si cantitatile de nutrienti expuse pe eticheta. De aceea, trebuie acordata atentie gramajului portiei si intrebarea pe care trebuie sa si-o puna consumatorii interesati de nutritie este: Cate portii as putea sa consum? Din pacate, pana in prezent, notiunea de portie nu este uniform definita in toate tarile Europei, dar se are in vedere corectarea acestei probleme prin introducerea de portii cu valoare standardizata, obtinuta prin studierea obiceiurlor alimentare din diferite tari europene.

Caloriile sunt exprimate atat pentru intregul produs, cat si pentru o portie si sunt primele pe eticheta nutritionala. Alte date care apar sunt cele referitoare la cantitatea de macronutrienti: lipide (grasimi), proteine, carbohidrati (glucide). Totodata sunt trecute si valorile in ceea ce priveste continutul de fibre, precum si cel de sare (sodiu).

Pe scurt, despre macronutrienti, fibre si sare

Lipidele: sunt macronutrientii cu cel mai ridicat continut caloric. Ele aduc 9 kcal/gram. Pentru o sanatate buna este important sa consumati grasimi nesaturate si sa evitati complet daca este posibil grasimile saturate si pe cele trans. Acestea se regasesc pe etichetele produselor si sub denumirea de acizi grasi hidrogenati.

Proteinele: aduc 4 kcal/gram. Proteinele sunt vitale pentru numeroase functii ale organismului, insa acesta nu le poate produce, ele trebuie introduse prin alimentatie. Atunci cand consumati alimente bogate in proteine, este bine sa le alegeti pe cele bogate nutritional, care nu contin si grasime saturata sau carbohidrati rafinati (zaharuri).

Carbohidrații: aduc 4 kcal/gram. In functie de compozitia si impactul lor asupra glicemiei, carbohidratii se impart in doua categorii: carbohidrati simpli sau zaharuri (glucoza, fructoza, si zaharoza) si carbohidrati complecsi sau polizaharidele. Ambele tipuri stimuleaza secretia de insulina, insa in moduri diferite. Carbohidratii simpli cresc rapid insulina si au un efect lipoformator (favorizeaza ingrasarea), iar cei complecsi se abosrb lent si determina o secretie insulinica mai diminuata. Astfel este furnizata corpului o enrgie constanta pe tot parcursul zilei, sunt prevenite cresterile si scaderile bruste ale glicemiei si senzatia de satietate este instalata pe o perioada mai indelungata. Atunci cand cititi etichetele produselor, acordati o atentie sporita continutului de zaharuri.

Sarea: recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este de a limita consumul de sare la 5 grame pe zi pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Consumul excesiv de sare este insa o problema foarte frecventa, mai ales din cauza alimentelor procesate. In cazul acestora, sarea se adauga pentru a intensifica gustul.

Fibrele: sunt carbohidrati deosebit de valorosi. Cu toate ca nu au valoare nutritiva, in sensul ca traverseaza tractul digestiv fara a fi descompuse si transformate in substante hranitoare, fibrele au rol esential in mentinerea sanatatii. Ele faciliteaza tranzitul intestinal, indeparteaza toxinele si reduc semnificativ riscul de a dezvolta hemoroizi, diverticuli si constipatie. Cercetarile efectuate pana in prezent au demonstrat ca un aport corespunzator de fibre in alimentatie reduce semnificativ nivelul de colesterol din sange si trigliceride, responsabile pentru ateroscleroza. Un adult sănătos ar trebui sa consume in jur de 30 de grame de fibre pe zi. Pentru ca un aliment sa fie considerat bogat in fibre, acesta ar trebui sa contina 5 grame.

Pentru un plus de fibre in alimentatie, farmacistii Catena recomanda FibroProtect de la Naturalis. Este un supliment alimentar care asigura un tranzit intestinal normal si ajuta la procesul de detoxifiere. Contine fibre de Psyllium, care confera rapid sanzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Acestea contribuie la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…