Onicoliza – cauze, simptome, tratament

Onicoliza – cauze, simptome, tratament Onicoliza – cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

onicoliza

Onicoliza este o afectiune manifestata prin separarea unghiei de pielea aflata sub ea. Poate fi cauzata de o leziune la nivelul unghiilor, de o infectia fungica sau de psoriazis. Afectiunea nu dispare de la sine si este nevoie ca pacientul sa astepte pana cand creste o unghie noua.

Onicoliza este termenul medical pentru desprinderea unghiei de piele. Onicoliza este destul de frecventa si are mai multe cauze posibile. Aceasta afectiune dureaza cateva luni, deoarece unghia de la maini sau de la picioare nu se ataseaza la loc de patul unghial. Problema dispare in momentul in care o unghie noua creste, inlocuind-o pe cea veche. Unghiile de la maini cresc complet dupa 4-6 luni, iar unghiile de la picioare in decurs de 8-12 luni.

Onicoliza poate fi provocata de leziunile unghiei cauzate, de exemplu, de purtarea unor pantofi stramti. Afectiunea poate aparea, de asemenea, in urma unei alergii la produsele aplicate pe unghie, cum ar fi un agent chimic de indepartare a lacului de unghii sau de purtarea unghiilor artificiale.

Poate avea si alte cauze, cum ar fi traumatismele sau reactiile la medicamente. Chiar si lovirea repetitiva a unghiilor poate fi considerata traumatism.

Aspectul unghiilor poate fi un barometru al sanatatii generale. Daca unghiile par nesanatoase sau se confrunta cu probleme precum onicoliza, acesta ar putea fi primul semn vizibil ca ceva mai profund se intampla in organism.

 


Ce este onicoliza?

Onicoliza este o afectiune a unghiilor care poate dura cateva luni si care de obicei se vindeca de la sine dupa ce o noua unghie creste complet. Pana atunci, unghia afectata ramane desprinsa de pielea de sub ea.

Timpul de recuperare variaza, deoarece depinde in mare masura de cat de repede cresc unghiile. Unghiile de la maini capata dimensiunea maxima dupa aproximativ 4-6 luni, in timp ce unghiile de la picioare se dezvolta complet dupa aproximativ 8-12 luni.

Onicoliza – cauze si factori de risc

Cauzele frecvente ale onicolizei sunt:

Leziunile (traumatismele)

Onicoliza poate fi provocata de leziunile la nivelul unghiei sau al zonei in care unghiile incep sa creasca (matricea unghiilor). De exemplu, aceste leziuni pot fi cauzate de lovirea unghiilor, purtarea unor pantofi prea mici sau de tinerea unghiilor in apa pentru prea mult timp. De asemenea, onicoliza poate afecta si persoanele care merg in mod constant la salon de unghii pentru a-si face manichiura. Manichiuristele aplica de obicei multa forta pentru a taia, slefui si lustrui unghiile. Chiar si lovirea unghiilor pe o suprafata dura pe o perioada lunga de timp poate provoca onicoliza.

onicoliza-cauze-leziuni

O reactie la substante chimice

Substantele chimice care se gasesc in lacul de unghii, substanta de indepartare a lacului de unghii (acetona) si unghiile false pot provoca onicoliza.

Infectii fungice

Infectiile fungice apar atunci cand ciuperca patrunde intre unghie si patul unghial, de obicei prin crapaturi sau taieturi aparute in degetul de la mana sau de la picior. Infectiile fungice provoaca ingrosarea si ingalbenirea unghiilor, dar si aparitia unor pete albe si dungi.

Medicamente

Chimioterapia si unele medicamente care provoaca sensibilitate la lumina pot cauza onicoliza. Printre aceste medicamente se numara tetraciclina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), psoralenii si retinoizii orali (derivati ai vitaminei A).

Psoriazisul unghiilor

Psoriazisul unghiilor provoaca modificarea structurii unghiilor, printre care si onicoliza.

Onicoliza afecteaza rar toate unghiile. In acest caz, problema este cauzata, de obicei, de:

Deficienta de fier

Deficienta de fier este caracterizata de un nivel redus de fier in sange. Deficitul de fier poate provoca, de asemenea, anemie.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul face ca glanda tiroida sa produca si sa secrete mai multi hormoni tiroidieni decat are nevoie organismul. Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, batai rapide ale inimii, pierdere in greutate inexplicabila, cresterea poftei de mancare si tulburari de anxietate.

onicoliza-cauze-hipertiroidism

Este onicoliza o infectie fungica?

Onicoliza nu este o infectie fungica. Cu toate acestea, infectiile fungice pot provoca in anumite situatii onicoliza.

Este onicoliza contagioasa?

In functie de cauza, onicoliza poate fi contagioasa. Onicoliza cauzata de o leziune, psoriazisul unghiilor sau reactia la un medicament sau o substanta chimica nu este contagioasa. In schimb, onicoliza cauzata de o ciuperca poate fi contagioasa.

O persoana cu o infectie poate raspandi fungii catre ceilalti prin contactul direct cu pielea. De asemenea, o infectie fungica a unghiilor poate aparea si prin atingerea unei suprafete infectate (contact indirect).

Onicoliza – simptome si manifestari

Cand o persoana are onicoliza, unghia incepe sa se desprinda de patul unghial aflat dedesubt. In plus, unghia poate capata o culoare diferita. Culoarea este influentata de cauza onicolizei. Printre nuantele care pot aparea se numara:

  • alb
  • gri
  • galbui
  • verde
  • mov

onicoliza-simptome

Onicoliza in sine nu este de obicei dureroasa. Cu toate acestea, cauza de baza a onicolizei poate provoca durere.

Onicoliza – protocol de diagnostic

Onicoliza este usor de observat. Daca observati ca unghia incepe sa se ridice sau sa se desprinda de patul unghial de dedesubt, acest lucru indica in mod evident prezenta onicolizei.

Descoperirea cauzei de baza ar putea fi mai dificila. Poate fi necesara o vizita la dermatolog, mai ales daca afecteaza mai mult de un deget de la maini sau de la picioare.

Onicoliza – metode de tratament

Determinarea cauzei onicolizei este cel mai important pas. Dupa descoperirea cauzei, tratarea problemei de baza ajuta la vindecarea acesteia.

Cu toate ca este important sa va pastrati unghiile scurte, nu se recomanda taierea agresiva a acestora. Pe masura ce portiunea afectata a unghiei incepe sa creasca, este recomandat sa taiati unghia desprinsa pe masura ce-si face aparitia noua unghie.

Tratarea problemei de baza

Cauza desprinderii unghiei trebuie abordata inainte ca simptomele sa inceteze sa apara. Poate parea inutil sa mergeti la medic pentru o problema la nivelul unghiilor, insa nu este. Onicoliza, in special onicoliza care reapare, trebuie diagnosticata si tratata, uneori cu medicamente eliberate pe baza de reteta.

onicoliza-tratament-reteta

Onicoliza poate fi un simptom al psoriazisului. Specialistii estimeaza ca cel putin 50% dintre persoanele cu psoriazis au probleme cu unghiile. In special unghiile sunt afectate de psoriazis. Tratarea psoriazisului la nivelul unghiilor poate fi dificila. Medicii pot prescrie vitamina D topica sau corticosteroizi pentru a trata psoriazisul unghiilor.

Medicii pot recomanda analize de sange pentru a afla daca onicoliza este provocata de o afectiune tiroidiana sau o deficienta de vitamine. In aceste cazuri, specialistii pot prescrie medicamente sau supliment orale pentru a trata cauza de baza.

Remedii naturale

Intre timp, onicoliza poate fi tratata acasa. Nu incercati sa curatati zona de sub unghie, deoarece puteti impinge bacteriile mai adanc sub unghie sau puteti agrava problema.

Un studiu realizat in 2013 a aratat ca uleiul de arbore de ceai poate ajuta la tratarea infectiilor cu ciuperci si drojdie care apar sub unghie.

Discutati cu medicul inainte de a utiliza ulei de arbore de ceai sau alt ulei esential. Nu turnati uleiuri esentiale direct pe piele. De asemenea, este important sa le diluati inainte.

Pentru a indeparta fungii care provoaca o infectie, puteti aplica un amestec din ulei de arbore de ceai diluat cu ulei de jojoba sau ulei de cocos. In plus, este esential ca unghia sa ramana uscata in timp ce se vindeca.

onicoliza-remedii-naturale-ulei

Sfaturi pentru preventie

Onicoliza nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, este recomandat sa:

  • evitati purtarea unor pantofi umezi pentru perioade lungi de timp
  • purtati manusi si incaltaminte adecvata atunci cand faceti exercitii fizice sau efectuati munca manuala
  • luati medicamentele prescrise de medic in cazul in care aveti psoriazis
  • urmati o alimentatie echilibrata si sa luati suplimente cu vitamina D si fier daca este necesar
  • tineti sub control afectiunile tiroidei

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22903-onycholysis

https://www.healthline.com/health/onycholysis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319851

https://www.verywellhealth.com/onycholysis-definition-1069359

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina D3 2000 UI x 30 cpr.

    Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

      Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar pe baza de vitamina D3. Vitamina D3 este sintetizata in mod natural la nivelul pielii prin expunerea la soare (ultraviolete B). Este important…