Apneea in somn – cauze, simptome, diagnostic, tratament si complicatii

Apneea in somn – cauze, simptome, diagnostic, tratament si complicatii Apneea in somn – cauze, simptome, diagnostic, tratament si complicatii

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

apneea-in-somn

Banalul sforait, trecut deseori cu vederea sau transformat in subiect de glume este, de fapt, un simptom al apneei in somn – una dintre cele mai des intalnite tulburari ale somnului. Tocmai din cauza ca este atat de frecventa si pentru ca persoanele afectate nu sunt intotdeauna constiente ca au o problema, apneea in somn este tratata de multe ori cu indiferenta.

Aceasta este o abordare total gresita, intrucat o astfel de tulburare de somn poate duce la aparitia unor probleme mai grave de sanatate, culminand cu insuficienta functionala a unor organe, din cauza oxigenarii defectuoase.

Pentru a intelege mai bine de ce sforaitul trebuie sa constituie un semnal de alarma si de ce aceasta problema trebuie abordata cu toate seriozitatea, va vom expune in randurile urmatoare toate informatiile referitoare la apneea in somn.

In situatia in care va confruntati cu stari de insomnie, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis SomnControl. Acest remediu eficient este recomandat in perioadele de suprasolicitare fizica si intelectuala, precum si persoanelor care lucreaza in timpul noptii sau acelora care sunt nevoite sa se confrunte cu schimbari de fus orar. In afara de imbunatatirea calitatii somnului, acest produs ajuta si la reducerea stresului.


Apneea in somn – generalitati

Termenul de „apnee” inseamna intreruperea respiratiei, asadar aceasta tulburare consta in oprirea respiratiei in timp ce persoana respectiva doarme. Evident, nu este vorba de o oprire definitiva, ci de reprize scurte si repetate, care variaza ca numar si durata.

De multe ori, persoanele cu apnee in somn nu sunt constiente de faptul ca ceva neobisnuit se intampla, intrucat totul se petrece in timp ce dorm. Primele semnale vin de la cei din casa, care ajung sa fie deranjati de sforait, insa dupa cum am mai spus, aceasta este considerata o problema neinsemnata si tratata ca atare.

Totusi, daca sunt ignorate aceste semnale, apneea in somn se poate transforma intr-o problema mult mai severa, ajungand de la simplul sforait la somn fragmentat, odihna insuficienta si chiar afectarea unor organe interne.

Exista doua tipuri distincte de apnee in somn, respectiv cea obstructiva – care are si cea mai mare incidenta – si cea de origine centrala. De asemenea, apneea in somn poate fi si de tip mixt, imbinand cele doua tipuri principale. Asupra acestor trei tipuri vom reveni putin mai tarziu, cand vom vorbi despre cauzele determinante.  

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Apneea in somn – factori de risc

In general, barbatii sunt cunoscuti ca sforaie mult, iar acest atribut se explica prin faptul ca sexul masculin este mai predispus sa dezvolte apnee in somn. Asadar, barbatii au un risc mai ridicat sa se confrunte cu o astfel de tulburare, insa exista si numeroase cazuri de femei cu aceasta problema.

Un alt factor de risc este varsta, apneea in somn aparand preponderent in randul persoanelor de varsta a doua si a treia.

O contributie o are si mostenirea genetica, fiind vorba de o problema care se transmite ereditar.

De asemenea, persoanele cu gatul mai gros sunt mai predispuse sa dezvolte apnee in somn, la fel si cele cu anumite probleme cardiace sau respiratorii.

Acestia sunt factori de risc ce nu pot fi evitati, dar lor li se adauga altii care pot fi preveniti printr-un stil de viata sanatos.

Cel mai important dintre acestia este excesul ponderal, implicit forma sa mai avansata – obezitatea. Majoritatea persoanelor cu apnee in somn sunt supraponderale sau obeze, ceea ce denota ca surplusul de kilograme este un serios factor determinant.

Acestuia i se adauga fumatul, dat fiind faptul ca cei care au acest viciu sunt de 3 ori mai predispusi sa faca apnee in somn, in comparatie cu nefumatorii.

Nu in ultimul rand, consumul de alcool si substante cu efect sedativ sau tranchilizant se numara printre factorii de risc ai acestei tulburari de somn.

Pentru a va ajuta sa combateti efectele stresului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar favorizeaza reducerea starilor de anxietate si imbunatateste calitatea somnului, avand un efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a face fata situatiilor stresante. De asemenea, ajuta la reducerea starii de oboseala si la mentinerea normala a functiilor cognitive.

Apnee in somn – cauze

Cea mai de intalnita forma de apnee in somn este cea de tip obstructiv, care este cauzata de relaxarea excesiva a muschilor din spatele gatului. Rolul acestora este acela de a mentine deschise caile respiratorii superioare, iar atunci cand se relaxeaza excesiv, structurile anatomice pe care le sustin se inmoaie sau se dilata (dupa caz) si ajung astfel sa obstructioneze caile respiratorii.

Astfel, aerul nu mai poate ajunge in plamani, ceea ce duce la oprirea respiratiei pana la momentul in care muschii respectivi se contracta. In cazul persoanelor supraponderale sau obeze, acesti muschi sunt supusi unei presiuni suplimentare din cauza stratului de grasime format in jurul gatului, ceea ce creste riscul obturarii cailor respiratorii.

In ceea ce priveste apneea in somn de tip central, aceasta isi are originile in creier, mai precis in centrul nervos ce controleaza respiratia. Pe parcursul somnului, acesta nu mai transmite impulsurile nervoase care determina contractia muschilor din spatele gatului, ceea ce determina oprirea respiratiei.

Cat despre apneea in somn de tip mixt, aceasta imbina cauzele enumerate mai sus, care determina atat forma obstructiva, cat si pe cea de tip central.

Apneea in somn – simptome si manifestari

Un prim semn al apneei in somn – si totodata cel mai evident – este sforaitul zgomotos. Acesta apare atunci cand caile respiratorii nu sunt obstructionate total, ci doar ingustate. Aerul este inspirat si expirat cu zgomot, iar atunci cand caile respiratorii sunt obstructionate in totalitate, sforaitul se opreste timp de cateva secunde, iar uneori chiar si un minut. Acela este intervalul in care are loc apneea, adica incetarea respiratiei. Daca sforaitul zgomotos se opreste pentru o perioada mai lunga, aceasta nu inseamna nici pe departe o ameliorare, ci din contra, o agravare a apneei in somn, intrucat respiratia se opreste pentru mai mult timp.

Uneori, episoadele de apnee sunt urmate de miscari bruste, facute involuntar. Persoanele cu astfel de probleme nu sunt constiente de aceste simptome, pentru ca se produc in timpul somnului, fiindu-le relatate de altcineva.

Exista si manifestari de care pacientii devin constienti, iar acestea constau in trezirea brusca de mai multe ori pe noapte, urmata uneori de dificultatea de a adormi la loc. De asemenea, senzatiile frecvente de urinare, transpiratiile nocturne, gura uscata la trezire sau durerile de cap sunt alte simptome ale apneei in somn.

Toate acestea determina si o stare de oboseala, inca de la primele ore ale diminetii, dificultati de concentrare si o indispozitie manifestata prin nervozitate si irascibilitate.

apnee-in-somn

Diagnosticul de apnee in somn

Cum spuneam si la inceputul articolului, sforaitul este unul din primele semne ale acestei tulburari de somn, insa nu oricine sforaie are si apnee. Daca sforaitul este insotit si de unele dintre simptomele enumerat mai sus, atunci ar putea fi vorba de o astfel de problema si se recomanda o vizita la un cabinet de somnologie.

Foarte importanta in stabilirea diagnosticului este anamneza facuta de persoana care doarme sau locuieste impreuna cu pacientul – singura care poate descrie simptomele manifestate de acesta in timpul somnului.

Daca este cazul, medicul poate recomanda efectuarea unor teste ce presupun monitorizarea pacientului in timpul somnului, fie la domiciliu, fie intr-un centru special.

Testul cu cea mai mare acuratete este polisomnografia, ce presupune conectarea pacientului la un aparat care ii monitorizeaza pe timpul somnului activitatea cardiaca si cerebrala, functia respiratorie, miscarile membrelor si concentratia de oxigen din sange.

Apneea in somn – complicatii si riscuri

In prima faza, pacientii cu apnee se pot confrunta cu oboseala cronica, din cauza somnului neodihnitor, fragmentat de treziri repetate. Aceste stari determina si schimbarea dispozitiei, ceea ce poate duce la deteriorarea relatiilor sociale, din cauza irascibilitatii si nervozitatii exagerate a persoanelor in cauza.

In plan fiziologic, apneea poate determina scaderea nivelului de oxigen din sange, implicit oxigenarea insuficienta a organelor si tesuturilor. Se creeaza astfel terenul propice pentru aparitia unor afectiuni, precum diabetul sau bolile cardiovasculare, care pot genera la randul lor o serie de alte complicatii.

Se poate ajunge astfel la infarct, accident vascular cerebral, insuficienta respiratorie, ateroscleroza, tulburari de ritm cardiac si multe altele.

De asemenea, persoanele cu apnee sunt expuse unui risc mai mare in cazul in care trebuie sa fie supuse unei interventii chirurgicale, intrucat oprirea respiratiei poate crea mai probleme in timpul operatiei sau in perioada postoperatorie.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Somncontrol x 20 cpr.

    Naturalis SomnControl X 20 comprimate

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Melatonina, Valeriana, Magneziu, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a…