Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Ultima actualizare: 8 aprilie 2016

Pastila de a doua ziPastila de a doua zi este o metoda de contraceptie de urgenta la care se poate apela pentru a reduce sansele instalarii unei sarcini nedorite, cand eventualele metode contraceptive folosite in mod regulat nu asigura protectia necesara. Daca vreti sa evitati administrarea pastilei de a doua zi, aflati ce alte metode aveti la dispozitie ca sa nu ramaneti insarcinata. De asemenea, daca vreti sa aflati cand se ia pastila de a doua zi, cititi mai departe. 
 
Pentru a evita sa recurgeti la folosirea pastilei de a doua zi, este recomandata folosirea altor metode contraceptive precum: prezervativele, steriletul, contraceptivele locale sau anticonceptionale recomandate de medic in urma unui consult, acestea din urma fiind recomandate si pentru ameliorarea crampelor din timpul menstruatiei
 
Totusi, administrarea  pastilei de a doua zi nu este o metoda infailibila de contraceptie (sarcina poate aparea chiar si in contextul administrarii sale), nici complet lipsita de riscuri. Asadar, este important sa fiti la curent cu ce presupune administrarea pilulei de a doua zi, inainte de a lua decizia de a o folosi.
 
Pastila de a doua zi este varianta la care puteti recurge pentru a evita instalarea unei sarcini in urma unui contact sexual neprotejat, in conditiile in care eficienta maxima este obtinuta la administrarea timpurie – in primele 24 de ore. Pastilele contraceptive de acest tip disponibile in comert promit eficienta – care scade insa treptat – la administrarea pana la 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
 
 
Cuprins:

Ce este pastila de a doua zi? 

Pur si simplu o pilula contraceptiva, pastila de a doua zi poate fi luata in primele ore dupa ce s-a produs contactul sexual neprotejat sau in cazul in care metodele de contraceptie mentionate mai sus (ai uitat sa-ti iei pastilele anticonceptionale sau prezervativul s-a rupt) nu au functionat. Rolul acesteia este de a preveni sarcina nedorita.
 
Acest proces se realizeaza prin inhibarea eliberarii unui ovul care sa poata fi fecundat in urma contactului cu un spermatozoid. In ce priveste eficienta, contraceptia de urgenta realizata astfel are o rata de succes de 95%. Timpul este elementul cheie in acest caz: cu cat pastila de a doua zi se administreaza mai repede, cu atat sansele de a evita o sarcina nedorita cresc. 
 

Tipuri de pastila de a doua zi 

Exista mai multe tipuri de  pastile de a doua zi in functie de substantele pe care le contin si de dozajul acestora. 
 
Asadar, putem discuta despre pastila de a doua zi ce are la baza ulipristalul acetat, substanta care va opri eliberarea ovulului si in consecinta fecundarea acestuia. Pentru a avea efect, aceasta pastila trebuie administrata la cel mult cinci zile de la producerea actului sexual. Desigur, pentru o eficienta crescuta, se recomanda administrarea ei cat mai repede. Totusi, date fiind substantele pe care le contine si actiunea puternica asupra organismului, veti avea nevoie de o prescriptie medicala pentru a achizitiona acest tip de pastila.
 
Cealalta este pilula de a doua zi ce contine levonorgestrel, varianta sintetica a progesteronului, hormonul produs de corpul femeii pentru a regla functiile de reproducere. Se poate achizitiona si administra fara prescriptie medicala, de preferat in cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
 
O alta distinctie se va face si in functie de dozaj: pastila in doza unica, luata o singura data, si pastila de a doua zi in doza dubla care se ia la cel mult 72 de ore dupa contactul sexual si din nou la 12 ore dupa prima.
 

Cand se administreaza pastila de a doua zi? 

Desi este recomandat ca aceasta sa fie luata in primele 24 de ore, eficienta ei este crescuta si daca se administreaza pana la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Este recomandat sa folositi aceasta metoda contraceptiva daca:
 
A avut loc un contact sexual neprotejat.
Metodele de contraceptie nu au functionat (diafragma s-a deplasat sau prezervativul s-a rupt).
Ati omis sa luati anticonceptionale timp de cateva zile la rand, timp in care s-a produs un act sexual neprotejat.
Ati folosit metoda retragerii dar aceasta nu a functionat.
 

Cum actioneaza si cat de eficienta este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi, disponibila de regula intr-una sau doua doze care se administreaza la un interval de aproximativ 12 ore, contine hormoni sintetici (in general, levonorgestrel) care intervin asupra ritmului hormonal natural al organismului si care pot fie sa amane ovulatia, fie sa nu permita fecundarea ovulului ori, dupa caz, fixarea ovulului fertilizat in uter. Trebuie spus, totodata, ca o sarcina deja instalata la momentul administrarii pilulei de a doua zi nu va fi influentata. Cu alte cuvinte, contraceptia de urgenta nu favorizeaza eliminarea unei sarcini instalate anterior, nici nu are alt efect negativ asupra sa.
 
Pentru eficienta maxima, este recomandata administrarea cat mai timpurie. In plus, este recomandabila citirea prospectului pentru a evita consumarea in acelasi timp a altor medicamente care ar putea sa reduca sau sa anuleze efectele contraceptivului. De asemenea, este bine sa evitati consumul de grepfrut si ceai de sunatoare dupa administrare. 
 
Nu abuzati de aceasta solutie contraceptiva deoarece doza mare de hormoni va perturba echilibrul organismului. Folositi-o doar ca ultima solutie si recomandabil nu mai mult de doua ori pe an cu o pauza de cel putin sase luni intre administrari. 
 

Efecte secundare ale pastilei de a doua zi

La fel ca orice medicament, si pastila de a doua zi are efecte secundare. Printre acestea se numara posibilitatea de a suferi de greturi, ameteli, varsaturi, intarzierea menstruatiei, hipertensiune si sensibilitatea sanilor. Din fericire, administrarea ei nu va duce la infertilitate. 
 
Va sfatuim, totusi, sa consultati cat mai repede medicul daca in urma administrarii va confruntati cu dureri abdominale severe, menstruatia intarzie sa apara mai mult de 10 zile sau suferiti orice fel de schimbari ale starii de sanatate care va impiedica sa va urmati rutina zilnica. 
 

Contraindicatii

Este recomandabil sa nu recurgeti la administrarea pastilei de a doua zi daca:
 
Aveti sub 16 ani.
Sunteti deja insarcinata.
Alaptati.
Suferiti de cancer mamar, genital, hepatic, epilepsie, diabet, boli cardiovasculare sau renale.
Sunteti alergica la vreuna din substantele prezente in compozitia pastilei.
Va confruntati cu sangerari vaginale abundente.
Luati anumite medicamente care lupta impotriva infectiilor.
Luati medicamente care trateaza epilepsia.
Consumati pastile, ceaiuri sau suplimente alimentare ce contin sunatoare.
 
Speram ca va vor ajuta aceste sfaturi in cazul in care va confruntati cu dileme in privinta administrarii pastilei de a doua zi. Nu uitati ca mai bine este sa preveniti, nu sa tratati.