Pericolele din spatele cosumului excesiv de zahar

Pericolele din spatele cosumului excesiv de zahar Pericolele din spatele cosumului excesiv de zahar

Ultima actualizare: 1 august 2022

 

Desi apare in mod natural in toate alimentele care contin carbohidrati, cum ar fi fructele și legumele, cerealele si lactatele, cu zaharul nu este tocmai de glumit, mai ales daca ne referim la cel adaugat. Putem spune ca este acel “dulce-amar” cand vine vorba de sanatate. Iar asta pentru ca poate cauza mai multe probleme decat ne-am putea imagina. Si este bine sa ne aducem aminte de ele cat mai des.

Bauturile dulci, bomboanele, produsele de patiserie si lactatele indulcite sunt principalele surse de zahar adaugat. Dar chiar si alimentele sarate, cum ar fi painea, sosul de rosii si batoanele proteice, pot avea zahar, fapt ce duce foarte usor la un surplus. Pentru a complica lucrurile și mai mult, zaharurile adaugate pot fi greu de observat pe etichetele nutritionale, deoarece pot fi enumerate sub mai multe denumiri, cum ar fi sirop de porumb, nectar de agave, zahar de palmier, suc de trestie sau zaharoza, etc.

Insa, indiferent de cum se numeste, zaharul tot zahar este. Si, in exces, poate afecta negativ organismul in mai multe feluri.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Glucosuport, care, grație continutului bogat in crom, zinc, extracte de Gymnema sylvestre, scortisoara si frunze de dud-alb, contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Problemele apar atunci cand se consuma prea mult zahar adaugat – adica zaharul pe care industria alimentara il adauga produselor pentru a le potenta aroma sau pentru a le prelungi perioada de valabilitate.

Afectiunile si pericolele din spatele consumului excesiv de zahar

Expertii in sanatate considera ca zaharul este o cauza majora a obezitatii si a multor boli cronice, precum diabetul de tip 2. Insa iata si alte afectiuni pe care le poate provoca un consum excesiv de zahar.

Zaharul si cresterea in greutate

Ratele de obezitate sunt in crestere la nivel mondial, iar zaharul adaugat, in special cel din bauturile indulcite (sucuri, ceaiuri, etc.) – extrem de populare, este considerat a fi unul dintre principalii vinovati. Mai exact, este vorba despre fructoza, un tip de zahar simplu.

Consumul excesiv de fructoza creste senzatia de foame, dar si dorinta de a manca. In plus, poate provoca rezistenta la leptina, un hormon important care regleaza senzatia de foame si care ii spune corpului sa nu mai manance. Rezistenta la leptina poate duce la cresterea in greutate.

De asemenea, consumul multor bauturi indulcite cu zahar ar avea legatura si cu grasimea viscerala acumulata in exces, care este deseori asociata cu riscul de diabet si boli de inima.

Cu ajutorul extractelor de Camellia sinensis și Garnicia cambogia, dar și a zincului, vitaminei B6 și cromului, Naturalis ApetitSlim sprijina mentinerea greutatii normale, ajuta la eliminarea lichidelor corporale in exces, dar si la functionarea normala a digestiei. Totodata, participa la metabolismul lipidelor si ajuta la reducerea senzatiei de foame.

Zaharul si cancerul

Consumul unor cantitati excesive de zahar poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, odata ce apar problemele de obezitate. Totodata, consumul de alimente bogate in zahar creste inflamatia in organism si poate provoca rezistenta la insulina, ambele crescand la randul lor riscul de cancer.

Un studiu efectuat pe circa 430.000 de persoane a constatat ca un consum de zahar adaugat a fost asociat pozitiv cu un risc crescut de cancer esofagian, cancer pleural și cancer al intestinului subtire.

O alta cercetare a aratat ca femeile care au consumat chifle si prajituri de mai mult de trei ori pe saptamana au avut un risc de 1,42 ori mai mare de a dezvolta cancer endometrial, comparativ cu femeile care au consumat aceste alimente de mai putine ori in acelasi interval de timp.

Cu o capsula din celuloza vegetala, ce se descompune in mod natural in tubul digestiv, Picolinat de crom ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si la metabolismul macronutrientilor, dar si la transportul glucozei din fluxul sangvin la membranele celulelor. De asemenea, contribuie la mentinerea sub control a poftei de mancare.

Zaharul si bolile renale

Consumul excesiv de zahar creste si riscul de boli renale: un nivel ridicat si constant al zaharului din sange poate provoca deteriorarea vaselor de sange din rinichi. Acest lucru poate duce la un risc crescut de boli de rinichi.

Zaharul si dintii

Prea mult zahar va avea un impact negativ si asupra sanatatii dentare: consumul de prea mult zahar poate sa provoace carii. Bacteriile din gura se hranesc cu zahar si elibereaza produse secundare acide, care provoaca demineralizarea dintilor.

Prin formula sa unica, cu rezultate imediate, Zuccarin contribuie la mentinerea concentratiilor normale de glucoza din sange si la metabolismul normal al grasimilor, proteinelor si carbohidratilor, contribuind si la controlul apetitului.

Zaharul si guta

Zaharul in exces creste riscul de a dezvolta guta, afectiune inflamatorie caracterizata prin dureri la nivelul articulatiilor. Zaharurile adaugate cresc nivelul de acid uric din sange, fapt ce poate dezvolta sau agrava guta.

Zaharul si problemele de memorie

Un consum ridicat de zahar accelereaza declinul cognitiv: o alimentatie bogata in zahar poate duce la afectarea memoriei si la un risc crescut de dementa.

 

Surse:

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

https://www.webmd.com/diabetes/features/how-sugar-affects-your-body

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

  ApetitSlim de la Naturalis este un supliment…

3 la pret de 2
Naturalis Glucosuport X 30 capsule

Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar…