Pete solare – remedii pentru petele cauzate de soare la nivelul tenului

Pete solare – remedii pentru petele cauzate de soare la nivelul tenului Pete solare – remedii pentru petele cauzate de soare la nivelul tenului

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Petele solare, cunoscute si sub numele de pete hepatice sau lentigine solare, sunt foarte frecvente. Oricine poate face pete solare, dar acestea sunt mai frecvente la persoanele cu piele deschisa si la cei de peste 40 de ani.

Aceste pete solare sunt pete maro plate, care se dezvolta pe piele dupa expunerea la soare, in timpul careia radiatiile UV determina multiplicarea celulelor pigmentate ale pielii, numite melanocite. Petele solare variaza ca forma si dimensiune si apar de obicei in zonele corpului care au fost expuse cel mai mult la soare, cum ar fi fata, umerii, antebratele si dosul mainilor. In ciuda aspectului lor, petele solare sunt benigne si nu sunt un semn de cancer.

Desi petele solare sunt inofensive, unii oameni pot alege sa le trateze din motive estetice sau pentru a-si imbunatati stima de sine.

In acest articol, discutam despre ce cauzeaza petele solare pe fata. De asemenea, schitam tratamentele si remediile care ar putea ajuta la reducerea aspectului lor.

RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare zilnica este un tratament complex impotriva petelor pigmentare, cu efect de iluminare si uniformizare a tenului.

Ce sunt petele solare?

Petele solare, pe care medicii le pot denumi lentigi solare, sunt pete maro inchis, plate, rotunjite, care pot aparea pe fata sau pe alte zone ale pielii expuse la soare. Petele solare se dezvolta in general in urmatoarele zone:

  • maini,
  • brate,
  • umeri,
  • spate,
  • picioare.

 

Soarele emite radiatii ultraviolete (UV) care stimuleaza productia de celule ale pielii, numite melanocite. Melanocitele produc o substanta numita melanina, care confera culoarea pielii.

Cand exista o intrerupere a productiei de melanina, oamenii pot dezvolta zone suprapigmentate (hiperpigmentate) sau subpigmentate (hipopigmentate). Petele solare sunt pete hiperpigmentate ale pielii.

Petele solare nu sunt canceroase si nu devin canceroase. Cu toate acestea, unii oameni le pot considera inestetice. Prin urmare, ei pot cauta tratament pentru a diminua aparitia petelor solare si pentru a-si imbunatati stima de sine.

Va confruntati cu pete solare la nivelul tenului? 5 remedii care functioneaza

Exista mai multe remedii pe care le puteti incerca acasa si care pot elimina sau reduce aspectul petelor solare de pe fata.

Urmatoarele sunt cateva tratamente la domiciliu care pot ajuta la estomparea sau eliminarea petelor solare de pe fata:

 

Aloe vera. Studiile au descoperit ca aloesina si aloina, care sunt compusi activi gasiti in plantele de aloe vera, pot estompa petele solare si alte hiperpigmentari.

Extract de lemn-dulce. Unele dintre ingredientele active din extractul de lemn dulce pot ajuta la reducerea petelor solare si a altor pete ale pielii, agravate de expunerea la soare, cum ar fi melasma, care este obisnuita la femeile insarcinate si este denumita „masca sarcinii”. Multe creme topice pentru combaterea petelor solare includ extract de lemn-dulce.

Vitamina C. Acest antioxidant natural are mai multe beneficii atunci cand vine vorba de pielea dumneavoastra si de soare. Acidul L-ascorbic aplicat local va protejeaza pielea de razele UVA si UVB, promoveaza productia de colagen si s-a dovedit a fi eficient in estomparea petelor intunecate.

Otet de mere. Acidul acetic, care se gaseste in otetul de mere, poate ajuta la diminuarea pigmentarii cutanate si la imbunatatirea aspectului general al pielii.

Apa de ceai negru. Un studiu din 2011 a descoperit ca apa de ceai negru a contribuit la reducerea petelor cand a fost aplicata de doua ori pe zi, sase zile pe saptamana, timp de patru saptamani.

Suc de lamaie. Sucul de lamaie a fost folosit de mult timp ca remediu casnic pentru decolorarea parului si a pielii si este un ingredient comun in cremele iluminatoare. Desi multi se bazeaza pe capacitatea sucului de lamaie de a estompa petele solare, sucul de lamaie este acid, putand sa usuce si sa irite pielea si ochii.

Zer. Acidul lactic din zer poate ajuta la diminuarea petelor solare atunci cand este aplicat pe piele.

Lapte. La fel ca zerul, laptele este bogat in acid lactic, care poate ajuta la atenuarea petelor solare. Laptele acru s-a dovedit eficient in tratarea hiperpigmentarii.

Miere. Plina de antioxidanti, mierea a fost folosita de multi ani in produsele pentru ingrijirea pielii. Se crede ca stimuleaza dezvoltarea celulelor noi si poate ajuta la estomparea petelor solare atunci cand este aplicata pe piele.

Creme fara prescriptie medicala. Exista multe creme topice disponibile in farmacii si la plafar, pe care le puteti aplica acasa, pentru a elimina petele solare de pe fata. Cautati creme care contin acid glicolic, acid hidroxi, acid kojic sau deoxiarbutina.

Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare este un ser indicat ca tratament intensiv, de soc, pentru a contracara hipercromiile localizate. Formulat cu ingrediente active cu actiune antipete, (Butyl Resorcinol, vitaminele C si PP cu Tehnologie Inalta, Tetrapeptide-30) si imbogatit cu AHA de fructe, favorizeaza eliminarea celulelor puternic pigmentate.

Tratament profesional

Exista cateva tratamente profesionale disponibile care pot elimina petele solare sau pot reduce semnificativ aspectul acestora. Toate aceste tratamente ar trebui sa fie efectuate de un profesionist calificat in ingrijirea pielii.

Resurfacing cu laser. In timpul resurfacingului cu laser, un dispozitiv asemanator unei baghete este utilizat pentru a furniza fascicule de lumina care indeparteaza, strat cu strat, pielea deteriorata de soare. Pielea noua este apoi capabila sa creasca in locul ei. Refacerea cu laser a pielii fetei poate dura de la 30 de minute la doua ore, in functie de cate pete solare sunt tratate. Vindecarea dureaza de obicei intre 10 si 21 de zile.

Lumina intens pulsata (IPL). IPL foloseste impulsuri de energie luminoasa, pentru a viza petele solare de pe piele. Face acest lucru prin incalzirea si distrugerea melaninei, astfel indepartandu-se petele. O sesiune IPL dureaza de obicei mai putin de 30 de minute si provoaca durere putin spre deloc. Numarul de sedinte necesare variaza de la persoana la persoana.

Peelinguri chimice. Aceasta procedura implica aplicarea unei solutii acide pe piele, care creeaza o rana controlata, a carei crusta se desprinde in cele din urma, facand loc pielii noi. Peelingurile chimice pot fi dureroase si pot provoca o senzatie de arsura care dureaza cateva minute, dar aceasta poate fi tratata cu comprese reci si medicamente pentru durere, eliberate fara prescriptie medicala.

Microdermabraziune. Microdermabraziunea presupune indepartarea usoara a stratului exterior al pielii folosind un aplicator special cu varf abraziv, urmata de aspiratie, pentru a indeparta pielea moarta. Dureaza aproximativ o ora, disconfortul este redus sau inexistent, si nu necesita anestezie. Dupa tratament, pielea va fi rosiatica si veti avea senzatia de piele care „tine”, dar acest lucru este doar temporar.

Riscuri ale petelor solare

Petele solare sunt inofensive si nu prezinta niciun risc pentru sanatatea dumneavoastra. Ele nu trebuie tratate, iar medicul poate, de obicei, sa faca diferenta intre o pata solara si ceva mai grav, cum ar fi cancerul de piele, doar privindu-l.

Tratamentele pentru petele solare sunt in general sigure, dar ca in cazul oricarui tratament sau oricarei proceduri medicale, exista intotdeauna anumite riscuri. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a utiliza vreun tratament la domiciliu.

Procedurile profesionale trebuie efectuate de un dermatolog certificat, pentru a minimiza riscul si pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Consultati-va medicul cu privire la orice punct de pe piele care va preocupa, in special o pata al carei aspect s-a modificat sau care:

  • creste in dimensiune;
  • are o margine neregulata;
  • provoaca mancarime, este dureroasa, rosie sau sangereaza;
  • are o culoare neobisnuita.

 

https://www.healthline.com/health/sunspots-on-face#risks

https://www.healthline.com/health-news/everything-you-need-to-know-about-sunscreen

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sunspots-on-face#summary

 

Farmacistul Catena va recomanda: