Plansul excesiv la sugari

Plansul excesiv la sugari Plansul excesiv la sugari

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Plansul la sugari reprezinta o forma de comunicare, fiind singura modalitate prin care ei isi pot exprima exact nevoile. Bebelusii pot plange pentru ca le este foame, pentru ca au o stare de disconfort (au nevoie sa le fie schimbat scutecul), le este frica sau sunt separati de parinti. Un astfel de plans este normal si se opreste atunci cand nevoile bebelusului au fost indeplinite (bebelusul a fost hranit, schimbat, luat in brate etc.). Acest plans apare mai rar si pentru momente scurte dupa ce copiii trec de varsta de trei luni de zile.
 
In schimb, plansul excesiv se refera la un plans care nu dispare nici macar dupa indeplinirea nevoilor bebelusului si continua mai mult decat de obicei.
 

Cauzele plansului excesiv

 
In mai mult de 95% dintre cazuri, nu este vorba despre o tulburare medicala specifica responsabila de acest plans excesiv. Oboseala reprezinta una dintre cauzele principale ale plansului la sugari. Intre 6 luni si 3 ani, plansul pe timp de noapte apare ca urmare a dificultatii bebelusului de a mai adormi dupa ce s-a trezit pentru a manca, de exemplu. Uneori, acestia nu mai pot adormi singuri ca urmare a faptului ca sunt obisnuiti sa doarma in timp ce sunt leganati etc.
 

Colicile si plansul excesiv

 
Belelusul care are colica este foarte agitat si plange excesiv. Acest tip de plans persista cel putin trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana, o perioada mai lunga de trei saptamani. De obicei, colicile apar la sugarii de sase saptamani si pana la trei-patru luni. Aceste episoade apar fara vreun motiv anume si sunt mai dese noaptea. Acest plans este foarte puternic si seamana, mai degraba, cu un vaiet.