Prezenta cheagurilor de sange la menstruatie – cauze si remedii

Prezenta cheagurilor de sange la menstruatie – cauze si remedii Prezenta cheagurilor de sange la menstruatie – cauze si remedii

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

cheagurile-de-sange-la-menstruatie

Prezenta de cheaguri de sange la menstruatie este un fenomen obisnuit pentru multe femei, asa ca nu ar trebui sa ridice motive de alarma si ingrijorare.

In timpul menstruatiei, uterul elibereaza sange coagulat care contine tesut, proteine si alte tipuri de substante. Drept urmare, este absolut normala aparitia periodica de cheaguri de sange la menstruatie. De cele mai multe ori, acestea se elimina in prima zi a menstruatiei sau cand menstruatia este cea mai abundenta.

O problema ar trebui sa o ridice faptul ca aceste cheaguri de sange la menstruatie sunt eliminate in mod constant, de-a lungul mai multor zile, fiind insotite de sangerari masive si dureroase.


Cheaguri de sange la menstruatie – generalitati

Sangele menstrual este in principal de provenienta arteriala, doar 25% fiind sange venos, acesta continand prostaglandine, resturi tisulare si cantitati relativ mari de resturi de tesut endometrial, rezultate in urma fibrinolizei. Fibrinolizina este o enzima care lizeaza cheagul de sange, astfel incat sangele menstrual este in flux continuu, subtire. In cazul in care fluxul de sange este unul abundent, aparitia de cheaguri de sange la menstruatie este obisnuita, insemnand ca menstruatia a avut loc mult prea rapid si fibrinolizina nu a putut actiona indeajuns de eficient pentru a putea elimina si fluidiza toate cheagurile existente.

Cheaguri de sange la menstruatie? Aflati cauzele

Deoarece aparitia de cheaguri de sange la menstruatie, insa in cantitati si de dimensiuni reduse, este considerata a fi normala, astfel de situatii nu ar trebui sa va ingrijoreze.

Atunci cand eliminati cheaguri de sange la menstruatie nu doar in prima zi, ci pe parcursul mai multor zile, si manifestati simptome de durere exacerbata, sangerare abundenta, crampe abdominale foarte puternice, poate fi vorba si de o problema medicala care cauzeaza aparitia de cheaguri de sange la menstruatie. In astfel de situatii, este recomandat sa mergeti la o consultatie din partea unui medic specialist, pentru a se identifica posibila patologie existenta.

Cele mai comune patologii care pot duce la aparitia de cheaguri de sange la menstruatie sunt:

Avortul spontan

Aparitia de cheaguri de sange la menstruatie, cu volum abundent, pe fondul unei sarcini actuale, poate indica un avort spontan. Culoarea cheagului este usor galbuie sau cenusie, spre deosebire de cheagurile normale, care au culoare rosu aprins sau brun-maroniu. De asemenea, in cazurile de avort spontan poate fi observata si trecerea de tesut la nivel vaginal. Avortul spontan este de mai multe tipuri, iar consultul medicului specialist este vital in astfel de situatii.

Endometrioza

Endometrioza defineste cresterea tesutului endometrial in afara uterului, ceea ce poate duce la exacerbarea durerilor din timpul menstruatiilor, cresterea volumului menstrual, dar si simptome variabile, in functie de tipul de endometrioza. Un simptom comun este aparitia de cheaguri de sange la menstruatie in cantitati mult mai mari, pe fondul extinderii tesutului endometrial.

Miomul uterin (fibromul uterin)

Miomul este o tumora benigna a peretelui intern al uterului, cunoscuta si sub numele de fibrom uterin. Simptomele specifice acestei afectiuni sunt durere exacerbata, menstruatie abundenta si formarea de cheaguri de sange la menstruatie, care pot contine si tesut muscular. De asemenea, sunt frecvente si sangerarile intre perioadele menstruale. Se considera ca incidenta fibromului uterin este de 1 la 3 femei, iar 1 caz din 400 se poate dovedi de natura maligna.

Deficitul de fier, corelat cu anemia feripriva

Anemia feripriva poate fi o alta cauza a aparitiei de cheaguri de sange la menstruatie, deoarece deficitul de fier poate interfera cu procesul de coagulare a sangelui. Anemia poate fi asociata si cu menoragia, adica sangerarea abundenta, pe perioade indelungate.

Polipi uterini (endometriali)

Polipii uterini reprezinta excrescente ale endometrului, care se pot instala in uter, facand astfel ca menstruatia sa fie mai abundenta si mai lunga decat de obicei. Exista mai multe tipuri care au potentialul de a afecta mucoasa endometriala, provocand sangerari abundente, eliminarea de cheaguri de sange la menstruatie, de dimensiuni mai mari, dureri exacerbate, precum si dureri la nivel lombar.

Adenomioza uterina

Denumita in limbaj colocvial si „endometrioza interna”, adenomioza defineste prezenta in mod patologic a mucoasei uterine in interiorul stratului muscular al uterului (miometrul). In astfel de conditii, uterul se mareste si se ingroasa, facand ca sangerarile sa fie mult mai abundente si de durate mai lungi, iar prezenta de cheaguri de sange la menstruatie sa se desfasoare pe durata mai multor zile.

Dezechilibre hormonale

Procesul de ingrosare si crestere corespunzatoare ale mucoasei uterine se bazeaza pe echilibrul dintre hormonii estrogen si progesteron. In caz de dezechilibru hormonal, menstruatia poate sa se manifeste in moduri diferite: sa fie mult mai lunga, sa fie mult mai abundenta, mai dureroasa sau chiar sa lipseasca. Perimenopauza, menopauza, stresul, cresterile sau pierderile in greutate, tratamentele hormonale sau utilizarea contraceptivelor orale pot duce la dezechilibre ale acestor hormoni si la aparitia de cheaguri de sange la menstruatie sau la alte tipuri de tulburari menstruale.

Boala von Willebrand

Desi este o boala relativ rara, aproximativ 50% dintre femeile cu aceasta boala acuza sangerari menstruale abundente, cu prezenta relativ frecventa de cheaguri de sange la menstruatie. Boala este usor de identificat, deoarece presupune sangerari abundente chiar si la leziuni minore.

Sindromul ovarelor polichistice

O alta afectiune care poate provoca aparitia de cheaguri de sange la menstruatie este sindromul ovarelor polichistice. La nivelul ovarelor se formeaza foliculi, care nu reusesc sa elibereze ovulele in mod regulat, ceea ce duce la perioade menstruale neregulate sau la tulburari ale menstruatiei normale, cum ar fi sangerarile abundente, dureri exacerbate, evacuari lipsite de volum.

Alte cauze care pot duce la cheaguri de sange la menstruatie

Alte cauze care pot duce la aparitia de cheaguri de sange la menstruatie sunt:

  • boala inflamatorie pelvina;
  • reactiile adverse la administrarea anumitor medicamente si terapiile hormonale;
  • problemele cu sarcina;
  • deficitul de vitamine si minerale;
  • diferitele tipuri de cancere.

cheaguri-de-sange-la-menstruatie

Ce remedii exista pentru cheaguri de sange la menstruatie?

In functie de motivul aparitiei de cheaguri de sange la menstruatie, cu volum anormal, remediul implica tratarea cauzei de baza, in special daca aparitia este consolidata de existenta unei boli. Astfel, tratamentul pentru aparitia anormala de cheaguri de sange la menstruatie poate viza mai multe aspecte, dar de cele mai multe ori aparitia este asociata cu menstruatiile abundente, motiv pentru care medicul specialist vizeaza indeosebi acest aspect.

Terapia medicamentoasa:

  • antiinflamatoare nesteroidiene, care pot ajuta la reducerea fluxului menstrual;
  • contraceptive orale;
  • dispozitiv intrauterin hormonal, care elibereaza progesteron la nivel uterin, ceea ce duce la reducerea hemoragiei menstruale;
  • acidul tranexamic: medicament antihemoragic, utilizat in mod uzual pentru prevenirea, dar si pentru tratamentul hemoragiilor determinate de fibrinoliza locala, din timpul menstruatiei.

Interventiile chirurgicale:

  • chiuretaj uterin;
  • miomectomia;
  • ablatia endometrului;
  • embolizarea arterei uterine;
  • histerectomia.

De obicei, solutiile chirurgicale sunt in stransa asociere cu o alta patologie medicala subiacenta care determina aparitia de cheaguri de sange la menstruatie. In aceeasi masura, se considera ca raportul risc – beneficiu este favorabil, ceea ce inseamna ca interventia chirurgicala este de dorit, desi poate avea implicatii majore asupra fertilitatii pacientei. Cu alte cuvinte, cheagurile ce apar la menstruatie nu sunt principala problema a afectiunii, aceasta avand implicatii mai profunde asupra calitatii vietii pacientei, in special daca evolueaza, iar tratamentele medicamentoase nu se dovedesc a fi eficiente.

Alternative de tratament si preventie

Aparitia de cheaguri de sange la menstruatie ar putea fi prevenita prin:

  • asigurarea unei hidratari optime;
  • practicarea regulata de exercitii fizice;
  • abordarea unei diete bogate in vitamine (A, B, in special B6, C, D), minerale (fier);
  • consumul de ceai de ghimbir si musetel;
  • evitarea consumului exagerat de alimente care contin vitamina K (antihemoragica);
  • abordarea unei rutine regulate de somn si a unor modalitati de evitare a stresului.

Daca va confruntati cu cheaguri de sange la menstruatie, insa acestea sunt putine si nu apar in mod uzual, nu ar trebui sa va faceti griji. In schimb, atunci cand volumul este unul mult mai mare, iar eliminarea este insotita de simptome precum durerea exacerbata, nu ezitati sa luati legatura cu medicul specialist, deoarece poate fi vorba despre o aparitie patologica a cheagurilor.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7600806/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK282/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279294/

https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-clots

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322707

https://www.advancedgynecology.com/2020/7-potential-causes-for-large-blood-clots-during-your-period/

https://www.stylecraze.com/articles/blood-clots-during-period/

https://www.tuasaude.com/en/why-your-period-can-come-with-clots-and-skin/