Cyramza 10 mg / ml x 2 flacoane x 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect Cyramza 10 mg / ml x 2 flacoane x 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect: Informatii pentru utilizator

  • Cyramza 10 mg/ml concentrat pentru solutie perfuzabila
  • ramucirumab

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a vi se administra acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect

  1. Ce este Cyramza si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Cyramza
  3. Cum vi se va administra Cyramza
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Cyramza
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Cyramza si pentru ce se utilizeaza

Cyramza este un medicament anticancer ce contine ramucirumab substanta activa, care este un anticorp monoclonal. Aceasta este o proteina specializata care poate recunoaste si se poate atasa la o alta proteina ce se gaseste pe vasele de sange numite "receptori VEGF 2". Acest receptor este necesar pentru dezvoltarea de noi vase de sange. Pentru a creste, cancerul are nevoie de noi vase de sange pentru a se dezvolta. Prin atasarea la "receptorii VEGF 2" si blocarea lor medicamentul taie alimentarea cu sange a celulelor canceroase.

Cyramza este administrat si in asociere cu paclitaxel, un alt medicament utilizat in tratamentul cancerului, pentru tratamentul cancerului de stomac avansat (sau al zonei care face legatura dintre esofag si stomac) la adulti la care boala a progresat dupa tratamentul cu medicamente pentru cancer.

Cyramza este utilizat pentru tratamentul cancerului de stomac avansat (sau cancer al zonei care face legatura dintre esofag si stomac) la adulti la care boala a progresat dupa tratamentul cu medicamente pentru cancer si pentru care tratamentul cu Cyramza in asociere cu paclitaxel nu este potrivit.

Cyramza este utilizat in tratamentul cancerului avansat de colon sau rect (parti ale intestinului gros) la pacientii adulti. Se administreaza concomitent cu alte medicamente denumite “chimioterapie FOLFIRI”, care include “5-fluorouracil”, “acid folinic” si “irinotecan”.

Cyramza este administrat in combinatie cu erlotinib, un alt medicament impotriva cancerului, ca prima linie de tratament pentru pacientii adulti cu cancer pulmonar fara celule mici in stadiu avansat atunci cand celulele canceroase prezinta schimbari specifice (mutatii) ale genei receptorului factorului de crestere epidermal.

Cyramza este administrat in asociere cu docetaxel, un alt medicament anticancer, in tratamentul pacientilor adulti cu cancer pulmonar in stadiu avansat la care boala s-a agravat dupa tratamentul anticancer.

Cyramza este utilizat pentru tratamentul cancerului avansat de ficat sau care nu poate fi rezecat prin metode chirurgicale, in tratamentul pacientilor adulti care au fost tratati anterior cu un alt medicament anticancer (sorafenib) si care prezinta un nivel crescut al unei proteine specifice din sange (alfa fetoproteina).

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Cyramza

Nu trebuie sa vi se administreze Cyramza daca sunteti alergic la ramucirumab sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

daca exista radiografii care dovedesc prezenta unei cavitati sau a unui orificiu la nivelul cancerului pulmonar sau daca acest cancer pulmonar s-a dezvoltat in apropierea vaselor mari de sange

Atentionari si precautii

Adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale inainte sa vi se administreze Cyramza daca:

  • aveti orice afectiune care creste riscul de sangerari. De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca luati orice medicamente care ar putea creste riscul de sangerari sau care afecteaza functia de coagulare a sangelui. In astfel de cazuri, medicul dumneavoastra va efectua teste de sange obisnuite pentru a verifica riscul de producere a sangerarilor.
  • aveti cancer de ficat si ati prezentat anterior sangerari din vene dilatate de la nivelul esofagului sau aveti o tensiune mare in vena porta, care transporta sangele de la intestin si splina la ficat.
  • aveti cancer pulmonar si ati prezentat recent sangerari la nivelul plamanilor (tuse cu sange rosu intens) sau daca luati frecvent medicamente antiinflamatoare ne-steroidiene, sau medicamente ce afecteaza abilitatea sangelui de a se coagula.
  • aveti tensiune arteriala mare. Cyramza poate creste incidenta cresterii valorilor tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastra se va asigura ca, daca aveti valori mari ale tensiunii arteriale, acestea vor fi aduse sub control inainte de a incepe tratamentul cu Cyramza. Medicul dumneavoastra va va supraveghea tensiunea arteriala si va va adapta tratamentul pentru tensiunea arteriala pe care il luati asa cum este necesar pe durata tratamentului cu Cyramza. Este posibil sa fie necesara intreruperea temporara a tratamentului cu Cyramza pana cand se obtine controlul tensiunii arteriale sub tratament sau oprirea permanenta a acestuia in cazul in care nu poate fi controlata in mod adecvat.
  • daca aveti sau ati avut un anevrism (largirea si slabirea peretelui unui vas de sange) sau o ruptura in peretele unui vas de sange.
  • sunteti programat pentru efectuarea unei interventii chirurgicale, daca vi s-a efectuat o astfel de procedura de curand sau daca rana chirurgicala nu este vindecata. Cyramza ar putea creste riscul de aparitie a problemelor asociate cu vindecarea ranilor. Nu trebuie sa vi se administreze Cyramza timp de cel putin 4 saptamani inainte de efectuarea interventiei chirurgicale pentru care sunteti programat si medicul dumneavoastra va decide cand se va relua administrarea tratamentului. Daca aveti o rana care nu se vindeca bine in timpul tratamentului, administrarea Cyramza va fi oprita pana la vindecarea completa a ranii.
  • aveti o boala grava de ficat („ciroza”) si afectiuni asociate, cum ar fi acumularea in exces de lichid in abdomen („ascita”). Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra daca se considera ca beneficiile potentiale ale tratamentului depasesc riscurile potentiale. Daca aveti cancer de ficat, medicul dumneavoastra va va monitoriza pentru semne si simptome de confuzie si/sau dezorientare asociate cu problemele cronice ale ficatului si va opri tratamentul cu Cyramza daca veti manifesta aceste semne si simptome.
  • aveti probleme grave de rinichi. Exista informatii limitate privind utilizarea Cyramza la pacienti cu afectare grava a functiei rinichilor.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale in cazul in care vi se aplica oricare dintre urmatoarele (sau daca nu sunteti sigur in aceasta privinta) in timpul tratamentului cu Cyramza sau in orice moment ulterior:

Infundarea arterelor cu un cheag de sange („evenimente tromboembolice arteriale”): Cyramza poate provoca formarea de cheaguri de sange in interiorul arterelor. Cheagurile de sange aparute in artere pot provoca afectiuni grave, cum este infarctul miocardic sau un accident vascular cerebral. Simptomele infarctului miocardic pot include durere in piept sau senzatie de greutate la nivelul pieptului. Simptomele de accident vascular cerebral pot include amorteala sau slabiciune aparuta brusc la nivelul bratului, piciorului sau fetei, senzatie de confuzie, dificultati de vorbire sau dificultatea de a-i intelege pe ceilalti, dificultatea aparuta brusc de a merge sau pierderea echilibrului sau a coordonarii sau ameteala aparuta brusc. Administrarea Cyramza trebuie oprita permanent in cazul in care vi se formeaza un cheag de sange in artere.

Aparitia unor gauri in peretele intestinal („perforatie gastro-intestinala”): Cyramza poate creste riscul de dezvoltare a unor perforatii in peretele intestinului. Simptomele includ durere abdominala intensa, stare de rau (varsaturi), febra sau frisoane. Administrarea Cyramza trebuie oprita permanent in cazul in care va apare o astfel de perforatie in peretele intestinului.

Sangerari grave: Cyramza poate creste riscul de sangerari grave. Simptomele pot include: epuizare, slabiciune, ameteli sau modificarea culorii scaunelor eliminate. Administrarea Cyramza trebuie oprita permanent in cazul in care apare o sangerare grava.

Reactii asociate administrarii in perfuzie: Reactiile asociate administrarii in perfuzie pot aparea in timpul tratamentului deoarece Cyramza este administrat sub forma unei perfuzii intravenoase (vezi pct. 3). Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va verifica daca au aparut reactii adverse in timpul perfuziei. Simptomele pot include: tensiune musculara crescuta, durere de spate, durere si/sau senzatie de presiune in piept, frisoane, inrosirea fetei, respiratie dificila, respiratie suieratoare si senzatia de furnicaturi sau de amorteala in maini sau picioare. In cazurile grave, simptomele pot include probleme respiratorii cauzate de ingustarea cailor respiratorii, batai mai rapide ale inimii si senzatie de lesin. Administrarea Cyramza trebuie oprita permanent in cazul in care apare o reactie grava asociata administrarii in perfuzie.

O afectiune cerebrala rara, dar grava, denumita sindrom de encefalopatie posterioara reversibila sau SEPR: Cyramza poate creste riscul de aparitie a acestei afectiuni cerebrale. Simptomele pot include crize (convulsii), dureri de cap, stare de rau (greata), varsaturi, orbire sau alterarea starii de constienta, cu sau fara cresterea tensiunii arteriale. Administrarea Cyramza va fi oprita in cazul aparitiei acestei afectari cerebrale.

Insuficienta cardiaca: Cyramza, administrat in asociere cu chimioterapie sau erlotinib, poate creste riscul de insuficienta cardiaca. Simptomele pot include slabiciune si oboseala, umflare si acumulare de lichid in plamani, ceea ce poate provoca dificultati de respiratie. Simptomele dumneavoastra vor fi evaluate si poate fi luata in considerare suspendarea tratamentului dumneavoastra cu Cyramza.

Formarea unor comunicari tubulare sau canale neobisnuite in corp („fistule”): Cyramza poate creste riscul de formare a unor comunicari tubulare sau canale anormale in corp intre organele interne si piele sau alte tesuturi. Administrarea Cyramza trebuie oprita permanent in cazul in care apare o fistula.

Test neobisnuit de urina ("proteinuria"): Cyramza poate creste riscul de dezvoltare sau de agravare a valorilor neobisnuite de proteine din urina. Poate fi necesar ca tratamentul cu Cyramza sa fie oprit temporar pana cand valoarea proteinelor din urina scade si apoi tratamentul se va relua cu o doza mai mica, sau se va intrerupe permanent daca valoarea proteinelor din urina nu se reduce suficient.

Inflamatie la nivelul gurii (“stomatita“): Cyramza, administrata in asociere cu chimioterapia poate creste riscul de aparitie a unei inflamatii la nivelul gurii. Simptomele pot include senzatie de arsura la nivelul gurii, ulceratie, vezicule sau umflare. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un tratament care sa ajute la ameliorarea simptomelor.

Febra sau infectie: Se poate ca temperatura dumneavoastra corporala sa creasca pana la 38ºC sau mai mult pe durata tratamentului (deoarece ati putea avea un numar mai mic de celule albe, ceea ce este foarte des intalnit). Simptomele pot include transpiratii sau alte semne de infectie, cum sunt dureri de cap, dureri la nivelul membrelor sau scaderea poftei de mancare. Infectia (sepsis-ul) poate fi severa si poate conduce la deces.

Pacienti varstnici cu cancer pulmonar: Medicul dumneavoastra va evalua indeaproape cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra.

Copii si adolescenti

Cyramza nu trebuie administrat la pacienti cu varsta sub 18 ani deoarece nu exista informatii cu privire la actiunea sa la acest grup de varsta.

Cyramza impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Acestea includ medicamente obtinute fara prescriptie medicala si medicamente pe baza de plante.

Sarcina si alaptarea si fertilitatea

Inainte de inceperea tratamentului trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Trebuie sa evitati sa ramaneti gravida pe durata administrarii acestui medicament si timp cel putin 3 luni dupa ultima doza de Cyramza administrata. Discutati cu medicul dumneavoastra care este cea mai buna metoda de contraceptie in cazul dumneavoastra.

Deoarece Cyramza impiedica formarea de vase noi de sange, poate scadea posibilitatea sa ramaneti gravida sau sa pastrati o sarcina. De asemenea, poate avea efecte nocive asupra copilului nenascut. Nu trebuie sa utilizati acest medicament in timpul sarcinii. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Cyramza, medicul dumneavoastra va va spune daca beneficiul tratamentului pentru dumneavoastra este mai mare decat orice posibil risc pentru dumneavoastra sau pentru copilul nenascut.

Nu se stie daca acest medicament trece in laptele matern si poate afecta un sugar. Astfel, nu trebuie sa alaptati pe durata tratamentului cu Cyramza si timp de cel putin 3 luni dupa ultima doza de Cyramza administrata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cyramza nu are influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca aveti orice simptome care va afecteaza capacitatea de a va concentra si de a reactiona, nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje decat dupa disparitia efectului.

Cyramza contine sodiu

Fiecare flacon a 10 ml contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Fiecare flacon a 50 ml contine aproximativ 85 mg de sodiu (componenta principala stabila/sare de masa). Aceasta cantitate este echivalenta cu aproximativ 4 % din doza maxima zilnica recomandata pentru un adult.

3. Cum vi se va administra Cyramza

Acest tratament impotriva cancerului va va fi administrat de catre un medic sau de o asistenta medicala.

Doze si frecventa administrarii

Doza corecta de Cyramza necesara pentru tratamentul bolii va fi calculata de medicul dumneavoastra sau de catre farmacistul spitalului in functie de greutatea dumneavoastra corporala.

Doza recomandata de Cyramza pentru tratamentul neoplasmului gastric, pentru tratamentul cancerului avansat de colon sau rect si pentru tratamentul cancerului de ficat este de 8 mg pe kilogram administrata la interval de 2 saptamani.

Doza recomandata de Cyramza in tratamentul cancerului pulmonar este de 10 mg per kilogram corp administrate la interval de 2 saptamani cand se administreaza in combinatie cu erlotinib sau o data la 3 saptamani cand este administrat in combinatie cu docetaxel.

Numarul de perfuzii care vi se vor administra depinde de modul in care raspundeti la tratament. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra despre acest lucru.

Premedicatie

Inainte de a vi se administra Cyramza, este posibil sa vi se administreze alt medicament pentru diminuarea riscului de aparitie a reactiilor asociate administrarii in perfuzie. Daca in timpul administrarii Cyramza apare o reactie asociata administrarii in perfuzie, inaintea tuturor perfuziilor ulterioare vi se va administra premedicatie.

Ajustarea dozelor

In timpul fiecarei perfuzii, medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va verifica daca apar reactii adverse.

Daca in timpul administrarii tratamentului apare o reactie asociata administrarii in perfuzie, intervalul de timp necesar pentru administrarea perfuziei va fi prelungit pentru perfuzia respectiva si pentru toate perfuziile care urmeaza sa fie administrate.

Valoarea proteinelor din urina va fi masurata regulat pe durata tratamentului. In functie de rezultatele acestui test, este posibil sa se intrerupa temporar administrarea Cyramza. Dupa ce valoarea proteinelor din urina scade pana la un anumit nivel, este posibil sa se reia administrarea tratamentului in doza mai mica.

Calea si modul de administrare

Cyramza este un concentrat pentru solutie perfuzabila (denumit si „concentrat steril”). Un farmacist in spital, o asistenta medicala sau un medic va dilua continutul flaconului cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9 %) inainte de utilizare. Acest medicament este administrat sub forma unei perfuzii pe durata unui interval de aproximativ 60 de minute.

Tratamentul cu Cyramza va fi intrerupt temporar in cazul in care:

  • aveti valori mari ale tensiunii arteriale, pana in momentul in care sunt aduse sub control cu ajutorul medicamentelor pentru tratamentul valorilor excesiv crescute ale tensiunii arteriale
  • aveti probleme de vindecare a ranilor, pana la vindecarea ranii,
  • inainte de o interventie chirurgicala programata, cu patru saptamani inainte de o interventie chirurgicala.

Tratamentul cu Cyramza va fi intrerupt permanent in cazul in care:

  • va apare un cheag de sange in artere
  • va apare o perforatie in peretele intestinului
  • aveti sangerari grave
  • aveti o reactie grava asociata administrarii in perfuzie
  • aveti valori mari ale tensiunii arteriale care nu pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor
  • eliminati prin urina o cantitate de proteine care depaseste un anumit nivel sau daca aveti o boala grava de rinichi (sindrom nefrotic)
  • vi se formeaza comunicari tubulare sau canale neobisnuite in corp intre organele interne si piele sau alte tesuturi (fistule).
  • manifestati confuzie si/sau dezorientare asociate cu probleme cronice ale ficatului
  • veti avea o scadere a functiei ficatului (in contextul unei insuficiente a ficatului)

Cand vi se administreaza Cyramza in asociere cu paclitaxel sau docetaxel

Paclitaxel si docetaxel se administreaza de asemenea sub forma unei perfuzii intravenoase pe durata a aproximativ 60 de minute. Daca vi se administreaza Cyramza in asociere fie cu paclitaxel, fie cu docetaxel in aceeasi zi, Cyramza va fi administrat primul.

Doza necesara de paclitaxel sau docetaxel depinde de aria suprafetei corporale. Medicul dumneavoastra sau farmacistul din spital va va calcula aria suprafetei corporale prin masurarea inaltimii si greutatii si va calcula care este doza adecvata in cazul dumneavoastra.

Doza recomandata de paclitaxel este de 80 mg pe metru patrat (m²) de suprafata corporala administrata saptamanal timp de 3 saptamani urmate de 1 saptamana in care nu se administreaza tratament.

Doza recomandata de docetaxel este de 75 mg pentru fiecare metru patrat (m²) din suprafata corpului dumneavoastra la interval de 3 saptamani. Daca sunteti de origine est-asiatica, se poate sa primiti o doza initiala redusa de docetaxel de 60 mg per fiecare m2 din suprafata corpului dumneavoastra la interval de 3 saptamani.

Inainte de a vi se admnistra perfuzia cu paclitaxel, vi se vor efectua teste de sange pentru a verifica daca numarul de celule de sange este suficient de mare si ca ficatul dumneavoastra functioneaza corespunzator.

Cititi prospectul referitor la paclitaxel sau docetaxel pentru informatii suplimentare.

Cand vi se administreaza Cyramza in asociere cu FOLFIRI

Chimioterapia FOLFIRI se administreaza intravenos sub forma de perfuzie, dupa terminarea perfuziei cu Cyramza. Cititi prospectul celorlalte medicamente care fac parte din schema dumneavoastra de tratament, pentru a va asigura ca va pot fi administrate. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul, farmacistul sau asistenta medicala daca exista motive pentru care nu ati putea sa folositi aceste medicamente.

Cand vi se administreaza Cyramza in asociere cu erlotinib

Va rugam sa cititi prospectul pentru erlotinib pentru informatii referitoare la erlotinib si pentru a va asigura ca va poate fi administrat. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul, farmacistul sau asistenta medicala daca exista motive pentru care nu ati putea sa folositi erlotinib.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Spuneti imediat medicului daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave care au fost observate in timpul tratamentului cu Cyramza (vezi si Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Cyramza):

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • perforatii in peretele intestinal: aceasta este o gaura care se dezvolta in stomac, intestinul subtire sau intestinul gros. Simptomele includ durere abdominala intensa, stare de rau (varsaturi), febra sau frisoane.
  • sangerari grave la nivelul intestinului: simptomele pot include epuizare, slabiciune, ameteli sau modificarea culorii scaunelor eliminate.
  • cheaguri de sange in artere: formarea de cheaguri de sange in artere poate duce la producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral. Simptomele infarctului miocardic pot include durere in piept sau senzatie de greutate la nivelul pieptului. Simptomele de accident vascular cerebral pot include amorteala sau slabiciune aparuta brusc la nivelul bratului, piciorului sau fetei, senzatie de confuzie, dificultati de vorbire sau dificultatea de a-i intelege pe ceilalti, dificultatea aparuta brusc de a merge sau pierderea echilibrului sau a coordonarii sau ameteala aparuta brusc.

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

O afectiune cerebrala denumita sindrom de encefalopatie posterioara reversibila: simptomele pot include: crize (convulsii), dureri de cap, stare de rau (greata), varsaturi, orbire sau stare de constienta alterata, cu sau fara hipertensiune arteriala.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse diferite de cele anterioare:

Reactii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

  • senzatie de oboseala sau de slabiciune
  • scaderea numarului de celule albe din sange (poate creste riscul de aparitie a infectiilor)
  • infectii
  • diaree
  • caderea parului
  • sangerari nazale
  • inflamatie la nivelul gurii
  • cresterea valorilor tensiunii arteriale
  • scaderea celulelor rosii din sange, care poate face pielea palida
  • umflarea mainilor, picioarelor si labei piciorului din cauza retinerii de lichide in organism
  • numar scazut de trombocite (celule din sange care ajuta la coagularea sangelui)
  • durere abdominala
  • prezenta proteinelor in urina (rezultate neobisnuite ale testului urinei)
  • dureri de cap
  • inflamatie a membranelor mucoase, cum sunt cele ale tractului digestiv si respirator

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • febra insotita de valori scazute ale globulelor albe din sange
  • valori scazute in sange ale proteinei numite albumina
  • reactii legate de perfuzie
  • eruptie trecatoare pe piele
  • inrosirea, umflarea, amorteli/furnicaturi, sau durere si/sau descuamarea pielii de pe maini si/sau picioare (denumit sindromul mana-picior)
  • raguseala
  • sangerari la nivel pulmonar
  • niveluri scazute ale sodiului seric (hiponatremie) care poate provoca oboseala sau spasme musculare
  • sangerari gingivale
  • confuzie si/sau dezorientare la pacientii cu probleme cronice hepatice
  • blocaj intestinal; simptomele pot include constipatie sau durere abdominala
  • activitate scazuta a glandei tiroide care poate conduce la stari de oboseala sau crestere in greutate (hipotiroidism)
  • crestere anormala a vaselor de sange
  • infectii severe (sepsis)
  • valori mici de potasiu in sange (hipopotasemie) care pot provoca slabiciune musculara, contractii sau anomalii ale ritmului inimii

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

  • o afectiune a inimii cand muschiul inimii nu pompeaza sangele asa cum ar trebui, provocand dificultati de respiratie si umflarea picioarelor si talpilor

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

  • coagulare anormala a sangelui in vasele mici de sange

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • largirea si slabirea peretelui unui vas de sange sau o ruptura in peretele unui vas de sange (anevrisme si disectii de artera).

Cyramza poate provoca modificari ale testelor de laborator. Dintre reactiile adverse enumerate anterior, acestea sunt: numar scazut de celule albe din sange; numar redus de trombocite din sange; valori mici ale albuminei, potasiu sau sodiu in sange; prezenta de proteine in urina.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Cyramza

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta flaconului dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2 °C – 8 °C). A nu se congela.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

A nu se congela sau agita solutia perfuzabila. A nu se administra solutia daca se observa particule sau modificari de culoare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Cyramza

Substanta activa este ramucirumab. Un ml de concentrat pentru solutie perfuzabila contine ramucirumab 10 mg.

Fiecare flacon a 10 ml contine ramucirumab 100 mg.

Fiecare flacon a 50 ml contine ramucirumab 500 mg.

Celelalte componente sunt histidina, histidina monoclorhidrat, clorura de sodiu, glicina (E640), polisorbat 80 (E433) si apa pentru preparate injectabile (vezi pct. 2 “Cyramza contine sodiu”).

Cum arata Cyramza si continutul ambalajului

Concentratul pentru solutie perfuzabila (sau concentrat steril) este o solutie limpede pana la usor opalescenta si incolora pana la galbuie ambalata intr-un flacon de sticla cu dop de cauciuc.

Cyramza este ambalat in cutii cu:

  • 1 flacon a 10 ml
  • 2 flacoane a 10 ml
  • 1 flacon a 50 ml

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Eli Lilly Nederland B.V. Papendorpseweg 83

3528 BJ Utrecht Olanda

Fabricantul

Lilly, S.A.

Avda de la Industria, 30 Alcobendas

28108 Madrid Spania

Lilly France Fegersheim 2 Rue du Colonel Lilly 67640 Fegersheim Franta

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Belgique/België/Belgien

Eli Lilly Benelux S.A./N.V. Tél/Tel: + 32-(0)2 548 84 84

Lietuva

Eli Lilly Lietuva

Tel. +370 (5) 2649600

България

ТП "Ели Лили Недерланд" Б.В. - България тел. + 359 2 491 41 40

Luxembourg/Luxemburg Eli Lilly Benelux S.A./N.V. Tél/Tel: + 32-(0)2 548 84 84

Česka republika

ELI LILLY ČR, s.r.o. Tel: + 420 234 664 111

Magyarorszag

Lilly Hungaria Kft. Tel: + 36 1 328 5100

Danmark

Eli Lilly Danmark A/S Tlf: +45 45 26 60 00

Malta

Charles de Giorgio Ltd. Tel: + 356 25600 500

Deutschland

Lilly Deutschland GmbH Tel. + 49-(0) 6172 273 2222

Nederland

Eli Lilly Nederland B.V. Tel: + 31-(0) 30 60 25 800

Eesti

Eli Lilly Nederland B.V. Tel: +372 6 817 280

Norge

Eli Lilly Norge A.S. Tlf: + 47 22 88 18 00

Ελλάδα

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. Τηλ: +30 210 629 4600

Österreich

Eli Lilly Ges.m.b.H. Tel: + 43-(0) 1 711 780

España

Lilly S.A.

Tel: + 34-91 663 50 00

Polska

Eli Lilly Polska Sp. z o.o. Tel: +48 22 440 33 00

France

Lilly France

Tél: +33-(0) 1 55 49 34 34

Portugal

Lilly Portugal Produtos Farmacêuticos, Lda Tel: + 351-21-4126600

Hrvatska

Eli Lilly Hrvatska d.o.o. Tel: +385 1 2350 999

Romania

Eli Lilly Romania S.R.L. Tel: + 40 21 4023000

Ireland

Eli Lilly and Company (Ireland) Limited Tel: + 353-(0) 1 661 4377

Slovenija

Eli Lilly farmacevtska družba, d.o.o. Tel: +386 (0)1 580 00 10

Island

Icepharma hf.

Simi + 354 540 8000

Slovenska republika Eli Lilly Slovakia s.r.o. Tel: + 421 220 663 111

Italia

Eli Lilly Italia S.p.A. Tel: + 39- 055 42571

Suomi/Finland

Oy Eli Lilly Finland Ab Puh/Tel: + 358-(0) 9 85 45 250

Κύπρος

Phadisco Ltd

Τηλ: +357 22 715000

Sverige

Eli Lilly Sweden AB Tel: + 46-(0) 8 7378800

Latvija

Eli Lilly (Suisse) S.A Parstavnieciba Latvija Tel: +371 67364000

United Kingdom (Northern Ireland) Eli Lilly and Company (Ireland) Limited Tel: +353-(0) 1 661 4377

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agentiei Europene pentru Medicamente : http://www.ema.europa.eu.

Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii: Nu agitati flaconul.

Pregatiti solutia perfuzabila folosind tehnica aseptica pentru a asigura ca solutia pregatita este sterila.

Fiecare flacon este destinat pentru utilizare unica. Inspectati continutul flaconului pentru a se depista prezenta particulelor sau a modificarilor de culoare (concentratul pentru solutie perfuzabila trebuie sa fie limpede pana la usor opalescent si incolor pana la galbui fara sa fie vizibile particule) inainte de diluare. Daca se constata prezenta particulelor sau a modificarilor de culoare, aruncati flaconul.

Calculati doza si volumul de ramucirumab necesare pentru pregatirea solutiei perfuzabile. Flacoanele contin fie 100 mg fie 500 mg solutie de ramucirumab 10 mg/ml. Utilizati ca solvent numai solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile.

In cazul in care se utilizeaza recipiente preumplute pentru perfuzie intravenoasa

Pe baza volumului calculat de ramucirumab, extrageti volumul corespunzator de solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile din recipientul preumplut de 250 ml. Transferati in conditii de asepsie volumul calculat de ramucirumab in recipientul pentru perfuzie intravenoasa.

Volumul total final din recipient trebuie sa fie de 250 ml. Recipientul trebuie rasturnat cu blandete pentru a asigura omogenizarea corespunzatoare. NU CONGELATI SAU NU AGITATI solutia perfuzabila. NU diluati cu alte solutii sau nu administrati in aceeasi perfuzie cu alti electroliti sau medicamente.

In cazul in care se utilizeaza recipiente goale pentru perfuzie intravenoasa

Transferati in conditii de asepsie volumul calculat de ramucirumab intr-un recipient gol pentru perfuzie intravenoasa. Adaugati o cantitate suficienta de solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile in recipient pentru a constitui volumul total de 250 ml. Recipientul trebuie rasturnat cu blandete pentru a asigura omogenizarea corespunzatoare. NU CONGELATI SAU NU AGITATI solutia perfuzabila. NU diluati cu alte solutii sau nu administrati in aceeasi perfuzie cu alti electroliti sau medicamente.

Solutia perfuzabila: Dupa diluare si pregatire, medicamentul trebuie utilizat imediat. Daca nu este utilizat imediat, timpul si conditiile de pastrare sunt responsabilitatea utilizatorului si in mod normal nu trebuie sa depaseasca 24 de ore la temperaturi intre 2 °C si 8 ºC.

Medicamentele cu administrare parenterala trebuie inspectate vizual pentru a se depista prezenta particulelor inainte de administrare. Daca se identifica astfel de particule, se arunca solutia perfuzabila.

Aruncati cantitatea de ramucirumab neutilizata si ramasa in flacon, deoarece produsul nu contine conservanti antimicrobieni.

Se administreaza prin pompa de perfuzie. Se va utiliza pentru perfuzie o linie separata de perfuzie cu un filtru de 0,22 microni cu afinitate scazuta pentru proteine, iar linia trebuie spalata cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile dupa incheierea perfuziei.

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

Inapoi la prospecte