Furosemid 40 mg x 20 comprimate MAG

Prospect Furosemid 40 mg x 20 comprimate MAG

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 8745/2016/01-02                                                                     

Prospect: Informatii pentru utilizator

  • FUROSEMID MCC 40 mg comprimate
  • Furosemida

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:

  1. Ce este Furosemid MCC si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Furosemid MCC 
  3. Cum sa utilizati Furosemid MCC 
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Furosemid MCC
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Furosemid MCC si pentru ce se utilizeaza 

Furosemid MCC apartine grupei farmacoterapeutice: diuretice de ansa cu actiune intensa, sulfonamide.”  Furosemid MCC este indicat in tratamentul edemelor din insuficienta cardiaca, ciroza hepatica sau afectiunile renale. 

Pote fi utilizat in edemele grave si cele rezistente la diuretice tiazidice, eventual in asociere cu acestea. Se poate asocia cu diuretice care economisesc potasiul.

Furosemida este activa si in conditiile unei filtrari glomerulare reduse, in cazurile de insuficienta renala severa.

Furosemid MCC se utilizeaza in formele usoare si moderate de hipertensiune arteriala , in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive.

Deasemenea este utilizat si in unele cazuri de insuficienta renala acuta cu oligurie: poate inlatura oliguria dar, probabil, nu influenteaza evolutia insuficientei renale.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Furosemid MCC

Nu utilizati Furosemid MCC:

  • daca sunteti alergic la furosemida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte medicamente care apartin aceleiasi clase (sulfonamide);
  • daca aveti boli hepatice severe sau o afectiune numita encefalopatie hepatica (o boala care afecteaza creierul si sistemul nervos putand fi o complicatie a problemelor hepatice);
  • daca aveti boli renale severe (insuficienta renala cu anurie);
  • in caz de hipovolemie, deshidratare;
  • in caz de obstacol al cailor urinare cu oligurie;
  • daca alaptati;
  • in caz de intoxicatie cu digitalice;
  • daca sunteti copil cu varsta sub 6 ani.

Atentionari si precautii

  • daca aveti boli hepatice sau renale;
  • daca aveti diabet zaharat (va rugam sa va verificati glicemia la intervale regulate); daca luati insulina, doctorul dumneavoastra va va ajusta doza de insulina;
  • daca aveti sau ati avut in trecut guta;
  • daca aveti tulburari ale prostatei sau dificultati la urinare;
  • daca sunteti varstnic, daca luati alte medicamente care pot determina scaderea tensiunii arteriale si daca aveti alte afectiuni medicale care presupun risc de scadere a tensiunii arteriale.

In timpul tratamentului cu furosemida este necesara monitorizarea sodiului, potasiului in sange, a uremiei, creatinemiei si a debitului urinar. Aceasta se aplica in special pentru pacientii care prezinta risc crescut de aparitie a dezechilibrelor electrolitice (cum sunt pacientii cirotici, varstnici, pacienti tratati cu mai multe medicamente simultan sau pacienti subnutriti).

Daca sunteti pacient subnutrit sau anorexic sau cu diaree cronica sau hipokaliemie, medicul dumneavoastra va va recomanda un aport suplimentar de potasiu sau va asocia furosemida cu un diuretic care economiseste potasiul.

Aparitia semnelor de deshidratare si hipotensiune arteriala impune intreruperea tratamentului sau scaderea dozei de furosemida.

Sportivi

Sportivii trebuie atentionati ca furosemida, ca si alte diuretice, este inclusa pe lista substantelor dopante.

Furosemid MCC cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Asocierea furosemidei cu urmatoarele medicamente nu este recomandata:

  • cu litiu, datorita riscului de crestere a concentratiei plasmatice de litiu cu semne de supradozaj;
  • cu sultoprida, datorita riscului de tulburari ventriculare de ritm.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati unul din medicamentele urmatoare: 

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (denumite si AINS) utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei;
  • medicamente antibiotice aminoglicozidice;
  • medicamente hipokalemiante (amfotericina B administrata intravenos, gluco-si mineralocorticoizi, tetracosactida, laxative stimulante);
  • baclofen (utilizat in tratamentul spasmului muscular);
  • carbamazepina;
  • medicamente digitalice (utilizate pentru a trata insuficienta cardiaca si unele tulburari de ritm cardiac);
  • unele diuretice care economisesc potasiu (comprimate pentru eliminarea apei), cum sunt amilorid, spironolactona, triamteren;
  • inhibitori ai ECA utilizati pentru a trata tensiunea arteriala crescuta si insuficienta cardiaca (de exemplu: captopril, enalapril, perindopril);
  • fenotiazine (clorpromazina, levomepromazina, tioridazina), benzamide (amisulprida, sulprida, tiaprida), butirofenone (droperidol, haloperidol), astemizol, bepridil, cisaprida, eritromicina, spiuramicina, halofantrina, pentamidina, vincamina);
  • metformina (utilizata in tratamentul diabetului zaharat);
  • fenitoina (utilizata in tratamentul epilepsiei);
  • unele substante de contrast iodate (utilizate pentru diagnosticarea anumitor afectiuni)  tetracosactid (utilizat pentru diagnosticul unor afectiuni si in tratamentul problemelor gastro-intestinale) ;
  • amifostina;
  • anumite alfa-blocante (alfluzosin, doxazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin);
  • ciclosporina (utilizata pentru tratamentul bolilor autoimune sau pentru inhibarea sistemul imunitar dupa un transplant);
  • corticosteroizi (de exemplu: prednisolon, hidrocortizon sau fludrocortizon);
  • unele medicamente  antidepresive triciclice (de exemplu imipramina), neuroleptice (utilizate pentru a trata afectiunile psihotice);
  • medicamente antiacide gastrice (fosfat de aluminiu);
  • medicamente curarizante si miorelaxante;
  • cefaloridina;
  • cisplatina.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina: 

Acest medicament nu este recomandat in timpul sarcinii. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau doriti sa ramaneti gravida. 

Furosemid MCC va va fi recomandat numai in cazul edemelor patologice din timpul sarcinii si numai daca beneficiul terapeutic matern justifica riscul potential pentru fat.

Alaptarea: 

Substanta activa este excretata in laptele matern. Furosemida este contraindicata daca alaptati (vezi punctul Nu utilizati Furosemid MCC).

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Furosemid MCC comprimate, din cauza reactiilor adverse,  poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de afolosi utilaje. Este recomandata evitarea acestui  gen de activitati pana la observarea reactivitatii individuale la tratament.

Furosemid MCC contine lactoza monohidrat. 

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizati Furosemid MCC

Uttilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul.

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

FUROSEMID MCC se administreaza pe cale orala, cu o cantitate adecvata de apa. Comprimatele se inghit intregi, fara a se sfarama in prealabil.

Doze:

Adulti 

Edeme din insuficienta cardiaca; ciroza hepatica sau afectiuni renale:

Doza zilnica initiala recomandata este 20 – 80 mg furosemida, administrata in priza unica.

Doza poate fi crescuta treptat la intervale de 6 – 8 ore pana la obtinerea raspunsului optim.Doza unica maxima recomandata depinde de tipul si gravitatea afectiunii. Astfel, 80 mg furosemida in cazul cirozei cu functie renala normala, 240 mg furosemida pentru sindrom nefrotic, 80 – 160 mg pentru insuficienta cardiaca congestiva. Dupa obtinerea raspunsului optim, doza zilnica eficace va fi administrata in 1 – 3 prize, aceasta depinzand de doza unica la care s-a obtinut un raspuns optim.

Hipertensiunea arteriala:

Doza zilnica initiala recomandata este de 20 mg furosemida, administrata dimineata.

In cazul unui raspuns insuficient, doza zilnica poate fi crescuta la 40 mg furosemida sau furosemida se poate asocia cu un alt hipertensiv.

Insuficienta renala:

Doza initiala recomandata este de 80 mg furosemida pe zi. Doza se poate creste cu 80 mg furosemida pe zi, pana la obtinerea raspunsului optim.

In insuficienta renasa sunt necesare uneori doze mai mari: 500 – 1000mg furosemida pe zi.

Utilizarea la copii

La copii cu varsta peste 6 ani, doza uzuala recomandata este de 1 – 2 mg furosemida/kg si zi. In cazul unui raspuns therapeutic insufficient doza poate fi crescuta cu 1 – 2 mg/kg, dar nu mai devreme de 6 – 8 ore de la adminsitrarea precedenta. Nu se recomanda doze mai mari de 6 mg/kg si zi.

Daca utilizati mai mult Furosemid MCC decat trebuie

Anuntati imediat sectia de urgenta a celui mai apropiat spital sau spuneti imediat medicul dumneavoastra sau farmacistului dumneavoastra daca ati luat accidental mai mult medicament decat doza prescrisa.  In caz de supradozaj apar hipovolemie prin deshidratare, cu tulburari electrolitice si  tensiune arteriala scazuta .

Daca uitati sa utilizati Furosemid MCC

Daca ati uitat sa administrati o doza, aplicati-o imediat ce va amintiti. Daca a mai ramas mai   putin de jumatate din timpul obisnuit intre cele doua doze, nu utilizati doza uitata, ci reveniti la  orarul obisnuit de administrare.

Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. 

Daca incetati sa utilizati Furosemid MCC Nu intrerupeti tratamentul fara a anunta medicul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tratamentul prelungit insotit de o dieta hiposodata strict poate determina dezechilibru hidroelectrolitic si acidobazic, manifestat prin: deshidratare, hiperazotemie, hiponatremie, hipokaliemie, hipovolemie cu hipotensiune ortostatica.

In prezenta insuficientei hepatice furosemida poate determina encefalopatie heapatica.

Dozele mari de furosemida sau administrarea la pacientii cu ciroza, denutriti, cu diaree cronica sau cu insuficienta cardiac pot determina hipokaliemie cu sau fara alcaloza metabolic si cu posibilitatea aparitiei unor tulburari de ritm grave, mai ales ventriculare.

Uneori, dupa un tratament intens si de scurta durata, s-a raportat o crestere a glicemiei (prin scaderea tolerantei la glucide). Rareori, furosemida poate agrava diabetul zaharat.

Uneori este posibila o crestere discreta a uricemiei la pacientii cu predispozitie, dar furosemida determina foarte rar criza de guta. Furosemida poate detrmina, mai ales la varstnici, tromboembolie si scaderea marcata a tensiunii arteriale pana la colaps.

Rar,s-au raportat hipercolesterolemie si tulburari digestive.

S-au raportat cazuri rare de pancreatita, nefrita interstitiala, eruptii alregice cutanate, leucopenia, trombocitopenie, dureri lombare.

Cu frecventa necunoscuta s-a raportat pustuloza exantematica acuta generalizata (PEAG). Cu frecventa necunoscuta s-au raportat ameteli, lipotimie si pierderea cunostintei (determinate de hipotensiune arteriala simptomatica).

O reactie adversa mai putin frecventa este surditatea (uneori ireversibila).

Riscul creste cand furosemida este adminsitrata in doze mari, la pacientii cu insuficienta renala.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Furosemid MCC

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP.

Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la  temperaturi sub 25C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Furosemid MCC

  • Substanta activa este furosemida. Fiecarte comprimat contine 40 mg furosemida.
  • Celelalte componente sunt: : lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona, talc, stearat de magneziu.

Cum arata Furosemid MCC si continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de comprimate plate, de culoare alba pana la aproape alba, cu diametrul 7 mm.

Este disponibil in cutii cu 2 blistere sau 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. MAGISTRA C&C S.R.L., 

Bd Aurel Vlaicu nr. 82A, Constanta, 

Romania

Telefon- 0241/634742 Fax- 0241/634742

 e-mail -  office@magistracc.com

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Romania 

S.C.MAGISTRA C&C S.R.L. 

Bd. Aurel Vlaicu nr. 82A 

Constanta 900055 – RO

Tel: + 40241634742 

office@magistracc.com 

Acest prospect a fost revizuit in martie 2019.

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/

Inapoi la prospecte