AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 15518/2024/01-02-03-04 Anexa 1
Prospect
Prospect: Informatii pentru utilizator
-
Hidrocortizon Atb 10 mg comprimate
-
hidrocortizon
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Hidrocortizon Atb si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Hidrocortizon Atb
-
Cum sa luati Hidrocortizon Atb
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Hidrocortizon Atb
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Hidrocortizon Atb si pentru ce se utilizeaza
Hidrocortizon Atb contine o substanta numita hidrocortizon. Hidrocortizonul face parte dintr-o clasa de medicamente denumite corticosteroizi.
Hidrocortizonul este o varianta sintetica a hormonului cortizol. In organism, cortizolul este produs in mod natural de glandele suprarenale. Hidrocortizon Atb este utilizat atunci cand glandele suprarenale nu produc suficient cortizol, deoarece o parte a glandei suprarenale nu functioneaza in mod adecvat (insuficienta suprarenala, adesea provocata de o afectiune mostenita numita hiperplazie suprarenala congenitala).
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Hidrocortizon Atb
Nu luati Hidrocortizon Atb:
-
daca sunteti alergic la hidrocortizon sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Hidrocortizon Atb adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale, daca:
✓ Aveti o criza suprarenala. Daca prezentati varsaturi sau va simtiti rau, este posibil sa aveti nevoie de o injectie cu hidrocortizon. Medicul dumneavoastra va va instrui cum sa faceti acest lucru in caz de urgenta.
✓ Nu va simtiti bine sau aveti o infectie. Este posibil ca medicul sa considere necesara cresterea temporara a dozei de Hidrocortizon Atb; discutati cu medicul dumneavoastra daca nu va simtiti bine. Daca aveti varsaturi sau va simtiti rau, este posibil sa aveti nevoie de o injectie de hidrocortizon. Medicul dumneavoastra va va instrui cum sa faceti aceasta injectie in situatii de urgenta.
✓ Trebuie sa va vaccinati. Administrarea de Hidrocortizon Atb nu va impiedica sa faceti vaccinul. Anuntati medicul dumneavoastra cand trebuie sa va vaccinati.
✓ Sunteti programat pentru o operatie. Inainte de a va opera, informati medicul anestezist ca luati Hidrocortizon Atb.
✓ Glanda tiroida nu functioneaza in mod normal. Spuneti medicului dumneavoastra, deoarece ar putea fi necesara modificarea dozei de Hidrocortizon Atb.
✓ Aveti vedere incetosata sau alte tulburari de vedere.
Deoarece Hidrocortizon Atb este utilizat pentru a inlocui hormonul produs de organism, efectele secundare sunt mai putin frecvente, insa:
✓ Unii pacienti tratati cu hidrocortizon prezinta anxietate, depresie sau confuzie. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti orice comportament neobisnuit dupa inceperea tratamentului cu Hidrocortizon Atb (vezi pct. 4).
✓ La unii pacienti cu alergii la alte medicamente, s-a observat aparitia alergiei la hidrocortizon. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti orice reactie, cum ar fi umflare sau dificultati de respiratie, dupa administrarea de Hidrocortizon Atb (vezi pct. 4).
✓ Contactati medicul dumneavoastra daca prezentati vedere incetosata sau alte tulburari de vedere.
Copii si adolescenti
✓ O doza prea mare de Hidrocortizon Atb poate afecta cresterea copilului dumneavoastra, asa ca medicul dumneavoastra va ajusta doza in functie de inaltimea copilului dumneavoastra si va monitoriza cu atentie cresterea copilului dumneavoastra. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti ingrijorat de cresterea copilului dumneavoastra (vezi pct. 4).
✓ O doza prea mare de Hidrocortizon Atb poate afecta oasele copilului dumneavoastra, astfel incat medicul dumneavoastra va ajusta doza in functie de inaltimea copilului dumneavoastra.
✓ Unii pacienti adulti tratati cu hidrocortizon prezinta anxietate, depresie sau confuzie. Nu se stie daca aceste manifestari apar si la copii, dar spuneti medicului dumneavoastra in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta un comportament neobisnuit dupa inceperea tratamentului cu Hidrocortizon Atb (vezi pct. 4).
✓ Copiii cu hiperplazie suprarenala congenitala care iau hidrocortizon pot prezenta semne de dezvoltare sexuala sau pubertate precoce. Medicul dumneavoastra va monitoriza dezvoltarea copilului dumneavoastra in timp ce acesta se afla sub tratament cu Hidrocortizon Atb.
✓ Daca hidrocortizonul este administrat unui copil nascut prematur, poate fi necesara monitorizarea functiei si structurii inimii.
Hidrocortizon Atb impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot influenta actiunea Hidrocortizon Atb, ceea ce inseamna ca medicul dumneavoastra trebuie sa va modifice doza de Hidrocortizon Atb.
Medicamente care ar putea determina ca medicul sa creasca doza de Hidrocortizon Atb
Unele medicamente pot reduce efectul Hidrocortizon Atb si medicul dumneavoastra va poate monitoriza cu atentie daca utilizati:
-
Medicamente pentru tratarea epilepsiei: fenitoina, carbamazepina si oxcarbazepina.
-
Medicamente pentru tratarea infectiilor (antibiotice): rifampicina si rifabutina. o Medicamente numite barbiturice, pentru tratarea convulsiilor (inclusiv fenobarbital si primidona).
-
Medicamente pentru tratarea SIDA: efavirenz si nevirapina.
Medicamente care ar putea determina ca medicul sa reduca doza de Hidrocortizon Atb
Unele medicamente pot spori efectul Hidrocortizon Atb si medicul dumneavoastra va poate monitoriza cu atentie daca utilizati:
-
Medicamente pentru tratarea bolilor fungice: itraconazol, posaconazol si voriconazol. o Medicamente pentru tratarea infectiilor (antibiotice): eritromicina si claritromicina. o Medicament pentru tratarea infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si al SIDA: ritonavir.
Hidrocortizon Atb impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Unele alimente si bauturi pot influenta actiunea Hidrocortizon Atb, ceea ce poate insemna ca este necesar ca medicul dumneavoastra sa reduca doza de medicament. Printre acestea se numara: Suc de grepfrut; Lemn dulce.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati acest medicament.
Hidrocortizonul poate fi utilizat in timpul sarcinii si alaptarii, daca organismul nu produce o cantitate suficienta de cortizol.
Nu exista informatii privind efectele Hidrocortizon Atb asupra fertilitatii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Pana in prezent, nu exista dovezi ca hidrocortizon afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Hidrocortizon Atb contine lactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.
3. Cum sa luati Hidrocortizon Atb
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va decide care este doza potrivita de Hidrocortizon Atb in functie de greutatea sau inaltimea dumneavoastra (suprafata corpului) si, la nevoie va ajusta doza. In timpul instalarii anumitor boli, in caz de interventii chirurgicale si in timpul perioadelor de stres semnificativ, medicul dumneavoastra va poate recomanda doze suplimentare de Hidrocortizon Atb si, de asemenea, va poate recomanda administrarea si altor forme de hidrocortizon in loc de/ sau ca si Hidrocortizon Atb.
Mod de administrare:
Inghititi comprimatele cu apa, in timpul mesei sau imediat dupa masa. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Pentru copii cu varsta sub 6 ani, comprimatul poate fi sfaramat si amestecat cu alimente.
Administrarea la copii si adolescenti
Medicul dumneavoastra va decide doza potrivita de Hidrocortizon Atb in functie de greutatea sau de conformatia corporala a copilului dumneavoastra (suprafata corpului) si apoi va ajusta doza pe masura ce copilul dumneavoastra creste. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca copilul dumneavoastra se imbolnaveste, trece prin perioade foarte stresante, se raneste sau urmeaza sa fie operat, deoarece medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa mareasca doza de Hidrocortizon Atb in aceste circumstante (vezi pct. 2).
Daca luati mai mult Hidrocortizon Atb decat trebuie
Daca ii administrati copilului dumneavoastra mai mult Hidrocortizon Atb decat trebuie, adresati-va cat mai curand posibil medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari suplimentare.
Daca uitati sa luati Hidrocortizon Atb
Daca ati uitat sa luati o doza, administrati-o imediat ce va amintiti, precum si urmatoarea doza la ora obisnuita, chiar daca aceasta inseamna ca luati doua doze in acelasi timp.
Daca incetati sa luati Hidrocortizon Atb
Tratamentul cu Hidrocortizon Atb nu trebuie intrerupt sau intrerupt prematur fara consultarea medicului dumneavoastra. Oprirea brusca a medicamentului va poate provoca in foarte scurt timp o stare de rau.
Daca va simtiti rau
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca va imbolnaviti, manifestati o stare severa de stres, va raniti sau urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala. Medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa mareasca doza de Hidrocortizon Atb in aceste circumstante (vezi pct. 2).
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Clasificarea frecventei acestor reactii adverse este definita astfel:
-
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane;
-
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane);
-
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane);
-
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane);
-
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane);
-
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile).
Daca aveti orice reactie, cum ar fi umflare sau dificultati de respiratie, dupa ce ati luat Hidrocortizon Atb, solicitati imediat asistenta medicala si spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil, deoarece acestea pot fi semne ale unei reactii alergice (vezi pct. 2).
Cu frecventa rara (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile):
-
Modificari ale comportamentului, incluzand:
− pierderea contactului cu realitatea (psihoza), cu perceperea unor lucruri care nu exista in realitate (halucinatii) si confuzie mentala (delir);
− supraexcitare si hiperactivitate (manie);
− sentiment intens de fericire si buna dispozitie (euforie);
- ingrosarea muschiului inimii (cardiomiopatie hipertrofica) la copiii nascuti prematur; - crestere in greutate.
Daca aveti o schimbare marcata a comportamentului, adresati-va medicului dumneavoastra (vezi pct. 2).
-
Durere de stomac (gastrita) sau senzatie de rau (greata). Adresati-va medicului dumneavoastra, daca aveti aceste simptome.
-
Modificare ale concentratiei serice a potasiului, care duce la alcalinitatea excesiva a tesuturilor sau fluidelor corpului (alcaloza hipokaliemica). Medicul dumneavoastra va va monitoriza valoarea potasiului din sange pentru a depista posibile modificari.
Tratamentul pe termen lung cu hidrocortizon poate fi asociat cu modificari ale dezvoltarii oaselor si cu intarzierea cresterii. Medicul dumneavoastra va determina periodic rata de crestere si starea oaselor copilului dumneavoastra (vezi pct. 2).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Hidrocortizon Atb
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
MEDICAMENTELE EXPIRATE SI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Hidrocortizon Atb
Substanta activa este hidrocortizonul. Fiecare comprimat contine 10 mg hidrocortizon.
Celelalte componente sunt: lactoza monmohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb
Cum arata Hidrocortizon Atb si continutul ambalajului
Comprimate ovale, de culoare alba pana la aproape alba, plate, cu margini tesite, gravate cu „BP10” pe o fata si cu linie mediana pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doze egale. Grosimea este de 2,80 mm .
-
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al de culoare alba opaca a cate 10 comprimate;
-
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al de culoare alba opaca a cate 10 comprimate;
-
Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al de culoare alba opaca a cate 10 comprimate. Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al de culoare alba opaca a cate 10 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania
Fabricant
Fairmed Healthcare GmbH
Maria-Goeppert-Straße 3
23562
Lübeck
Germany
Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2024.