Locoid crema 0.1% x 30 g

Prospect Locoid crema 0.1% x 30 g

Mergeti la produs

Compozitie

Locoid - crema 0,1%

Un gram crema contine butirat de hidrocortizona 1 mg si excipienti: alcool cetostearilic, macrogol cetostearil eter, parafina lichida usoara, vaselina alba, parahidroxibenzoat de propil, parahidroxibenzoat butil, acid citric anhidru, citrat de sodiu anhidru, apa purificata.

Locoid - Lipocream   0,1%

Un gram crema contine butirat de hidrocortizona 1 mg si excipienti: alcool cetostearilic, macrogol cetostearil eter, parafina lichida usoara, vaselina alba, parahidroxibenzoat de metil, acid citric anhidru, citrat de sodiu anhidru si apa purificata.

Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic; corticosteroizi  simplu; corticosteroizi cu potenta moderata.

Indicatii

Dermatoze superficiale corticosensibile, care nu sunt determinate de microorganisme si care rãspund insuficient la tratamentul cu glucocorticoizi mai putin activi. Este utilizat pentru tratamentul de intretinere sau in continuarea unui tratament cu glucocorticoizi mai puternici.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la butiratul de hidrocortizona, alti corticosteroizi sau la oricare dintre excipientii produsului.

Leziuni ale pielii determinate de:

  • infectii bacteriene (piodermite, sifilis,  tuberculozã), virale (varicelã, herpes simplex, herpes zoster, veruci vulgare, veruci plane, condilomatozã), micotice si parazitare (scabie);
  • leziuni ulcerate ale pielii;
  • ihtioze, dermatoze juvenile, acnee vulgarã, rozacee facialã,  fragilitate vasculara,  atrofie tegumentara.

 

Precautii

Daca apar fenomene de intoleranta locala tratamentul trebuie intrerupt si trebuie investigata cauza.

In caz de aplicare palpebrala durata tratamentului trebuie limitata. Nu se aplica la nivelul globului ocular datorita posibilitatii de afectare a conjunctivei, cu riscul inducerii unui glaucom simplu sau a cataractei subcapsulare.

In caz de suprainfectie bacteriana sau micotica a unei dermatoze corticosensibile, tratamentul glucocorticoid trebuie precedat de tratament specific sau in cazuri exceptionale se utilizeaza tratament specific asociat cu glucocorticoizi.

Efecte sistemice

Efectele sistemice, apar foarte rar la adulti ca o consecintã a aplicãrii topice a corticosteroizilor, dar pot fi importante, putand determina supresia axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian.

Riscul efectelor sistemice este mai mare atunci cand:

  • se aplica sub pansament ocluziv;
  • se aplica pe suprafete intinse;
  • tratamentul este de lungã durata;
  • exista in componenta excipienti care cresc absorbtia transcutanata.

 

Inhibitia activitãtii corticosuprarenalei poate fi semnificativã in tratamentul de lungã duratã.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni

Nu se cunosc.

Atentionari speciale

La sugari nu se recomanda utilizarea glucocorticoizilor puternici, deoarece poate apare in mod particular fenomenul de ocluzie spontana la nivelul pliurilor sau la nivelul scutecelor. La copii, supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian poate sa apara mai rapid, putand fi inhibata, de asemenea, secretia hormonului de crestere. In cazul in care este necesar un tratament de lunga durata, se recomanda controlul periodic al inaltimii si greutatii ca si al nivelului plasmatic al cortizolului. Un studiu comparativ efectuat la copii tratati timp de 4 saptamani cu Locoid unguent 30-60 g sau hidrocortizon, unguent 1%, saptamanal, nu a aratat o diferenta semnificativa in ceea ce priveste functia corticosuprarenalei.

Sarcina si alaptarea

Deoarece siguranta utilizarii glucocorticoizilor topici la gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta clasa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal. Medicamentele din aceasta clasa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la gravide.

Testele la animale au demonstrat potentialul teratogen al glucocorticoizilor.

Glucocorticoizii absorbiti de la nivel cutanat pot aparea in laptele matern, de aceea, in cazul unui tratament cu Locoid in cantitati mari, este necesara prudenta in timpul alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Se aplica pe tegumentele afectate o mica cantitate de Locoid, de 2 ori pe zi. Dupa ameliorare, de obicei, este suficienta o singura aplicare zilnica sau 2-3 aplicatii pe saptamana. Locoid se aplica in strat subtire pe portiunea de tegument afectata, masand usor pentru a facilita patrunderea in piele.

In general, nu se folosesc mai mult de 30-60 g crema pe saptamana. Utilizarea pe portiuni mari necesita monitorizarea dozei totale de glucocorticoid.

Reactii adverse

Reactii adverse locale

  • atrofie cutanata - adesea ireversibilã, telangiectazii (in special la nivelul fetei), vergeturi (la radacina membrelor), fragilitate cutanata, purpura echimotica secundara atrofiei;
  • efect de rebound care poate duce la dependenta corticosteroidiana;
  • intarzierea procesului de cicatrizare al plagilor atone, escarelor, ulcerelor gambiere;
  • la nivelul fetei, glucocorticoizii pot determina dermatita periorala si pot agrava rosaceea;
  • la nivel ocular: pot creste presiune intraocularã, risc de cataractã.

 

Au mai fost raportate: depigmentare, hipertricoza, alergie de contact, eruptii pustuloase sau acneiforme.

Incidenta reactiilor adverse locale creste cu concentratia produsului si durata tratamentului. Aplicarea sub pansament ocluziv (plastic, pliuri cutanate) creste riscul reactiilor adverse.

Pielea fetei, tegumentele piloase si tegumentele regiunilor genitale sunt in special sensibile. Dacã  produsul  nu  este  folosit  corespunzãtor poate  masca/agrava infectiile  bacteriene, parazitare, fungice si virale.

Reactii adverse sistemice

Vezi Precautii - Efecte sistemice.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de suprodozaj.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A nu se lasa la indemana copiilor.

Locoid crema 0,1%

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se pastra la frigider. A nu se congela.

Locoid Lipocream 0,1%

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Ambalaj

Locoid crema 0,1%

Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g crema.

Locoid Lipocream 0,1%

Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g crema.

Producator

Yamanouchi Europe B.V. , Olanda

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Yamanouchi Europe B.V.

Data ultimei verificari a prospectului Iulie 2004

Inapoi la prospecte Mergeti la produs