Lipanthyl supra 160 mg x 30 compr. film. elib. modif.

Prospect Lipanthyl supra 160 mg x 30 compr. film. elib. modif.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

-              Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-              Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

-              Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

-              Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 In  acest  prospect  gasiti:

1.            Ce este Lipanthyl Supra si pentru ce se utilizeaza

2.            Inainte sa utilizati Lipanthyl Supra

3.            Cum sa utilizati Lipanthyl Supra

4.            Reactii adverse posibile

5.            Cum se pastreaza Lipanthyl Supra

6.            Informatii suplimentare

 

1.            CE ESTE LIPANTHYL SUPRA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Lipanthyl Supra apartine unui grup de medicamente cunoscute in mod obisnuit sub  numele de fibrati. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scadea valorile grasimilor (lipidelor) in sange, de exemplu, grasimile cunoscute sub numele de „trigliceride”.

Lipanthyl Supra este utilizat pentru a scadea valorile grasimilor in sange, in asociere cu o dieta alimentara cu continut scazut de  grasimi si cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizica si scaderea in greutate.

Lipanthyl Supra este utilizat in asociere cu alte medicamente (numite „statine”) in anumite situatii in care valorile grasimilor in sange nu sunt controlate numai prin tratamentul cu o statina.

 

2.            INAINTE SA UTILIZATI LIPANTHYL SUPRA

 

Nu utilizati Lipanthyl Supra

·              daca sunteti alergic la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (prezentate la sectiunea 6: „Informatii suplimentare”),

·              daca sunteti alergic la alune, ulei de arahide, lecitina din soia, sau la produse inrudite,

·              daca ati suferit reactii fotoalergice (reactie alergica determinata de expunerea la lumina solara sau la lumina UV) sau reactii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumina solara sau la lumina UV) in timpul tratamentului cu fibrati (medicamente care modifica

concentratiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator),

·              daca suferiti de afectiuni severe ale ficatului, rinichilor sau vezicii biliare,

·              daca aveti pancreatita acuta sau cronica (inflamarea pancreasului)- de alta cauza decat cresterea in exces a grasimilor din sange,

·              daca aveti sub 18 ani.

 

Nu luati  Lipanthyl Supra daca vi se aplica vreuna din situatiile mai sus mentionate. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Lipanthyl Supra.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Lipanthyl Supra

 

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Lipanthyl Supra, daca:

•        aveti orice fel de probleme renale sau hepatice;

•        ati putea avea o inflamatie a ficatului (hepatita) - semnele includ: ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter) si cresterea enzimelor hepatice (fapt indicat de testele de sange);

•        aveti activitate diminuata a glandei tiroide (hipotiroidism).

 

Efectele asupra muschilor:

 

Intrerupeti administrarea Lipanthyl Supra  si consultati imediat un medic daca aveti  dureri si crampe musculare inexplicabile sau slabiciune musculara in timp ce luati acest medicament.

 

Aceasta, din cauza faptului ca Lipanthyl Supra poate cauza probleme musculare, ce pot deveni serioase.

Astfel de probleme sunt rare, dar ele pot cauza inflamatii si leziuni ale muschilor, fapt ce poate determina afectiuni renale si chiar moarte.

Medicul dumneavoastra poate efectua  un test de sange pentru a verifica starea muschiilor dumneavoastra inainte si dupa inceperea tratamentului.

 

Riscul de leziuni musculare este mai mare la anumiti pacienti. Informati medicul dumneavoastra daca:

-              aveti afectiuni renale,

-              luati medicamente pentru scaderea colesterolului, denumite „statine”, ca de exemplu: simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin sau fluvastatin,

-              daca ati avut vreodata probleme musculare in timpul tratmentului cu statine sau fibrati, ca de exemplu: fenofibrat, bezafibrat sau gemfibrozil,

-              aveti varsta peste 70 ani,

-              dumneavoastra sau membrii apropiati ai familiei dumneavoastra sufera de afectiuni musculare mostenite,

-              aveti afectiuni tiroidiene,

-              consumati alcool etilic in exces.

 

Utilizarea altor medicamente

 

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau ati putea lua orice alte medicamente.

In mod special spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati unul din urmatoarele medicamente:

•        anti-coagulante pentru subtierea sangelui (de exemplu, warfarina);

•        alte medicamente folosite pentru a controla nivelul grasimilor din sange (de exemplu, “statine” sau “fibrati”).  Utilizarea  unei  “statine”  in  acelasi  timp  cu  Lipanthyl  Supra  poate  creste  riscul afectiunilor musculare;

•        o anumita clasa de medicamente utilizate in tratmentul diabetului (ca de exemplu: rosiglitazona sau pioglitazona),

•        ciclosporina (un imunosupresor).

 

Daca vreuna din situatiile de mai sus vi se aplica (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua Lipanthyl Supra.

 

Utilizarea Lipanthyl Supra cu alimente si bauturi

Luati comprimatul cu un pahar cu apa. Este important sa luati comprimatul impreuna cu alimente, deoarece acesta nu va actiona la fel de bine pe stomacul gol.

Sarcina si alaptarea

Nu luati Lipanthyl Supra  si discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti insarcinata.

 

Nu luati Lipanthyl Supra daca alaptati.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

 

Acest medicament nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Informatii importante privind unele componente ale Lipanthyl Supra

Lipanthyl Supra contine lactoza (un tip de zahar). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa il intrebati inainte de a lua acest medicament.

Lipanthyl Supra contine ulei de soia. Daca sunteti alergic la alune sau soia, nu utilizati acest medicament. Daca sunteti alergic la lecitina din soia, alune sau ulei de arahide, nu luati Lipanthyl Supra deoarece contine lecitina din soia.

 

3.            CUM SA UTILIZATI LIPANTHYL SUPRA

 

Luati intotdeauna acest medicament  asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

·              Inghititi comprimatul intreg cu o cantitate suficienta de apa (un pahar cu apa).

·              Nu mestecati comprimatul.

·              Este important sa luati comprimatul in timpul mesei, deoarece nu va actiona la fel de bine daca il luati pe stomacul gol.

 

Doza recomandata pentru adulti este de un comprimat pe zi. Daca in prezent luati o capsula de Lipanthyl 200 mg puteti schimba doza la un comprimat de Lipanthyl Supra 160 mg.

 

Persoanele cu afectiuni renale

Daca aveti afectiuni renale, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati o doza mai  mica. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul despre acest aspect.

 

Utilizarea la copii si adolescenti

Utilizarea Lipanthyl Supra 160 mg nu este recomandata persoanelor sub 18 ani.

 

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Lipanthyl Supra

Daca ati luat  mai multe comprimate de Lipanthyl Supra, sau daca credeti ca altcineva  a inghitit comprimatele, mergeti imediat la camera de garda  a celui mai apropiat spital sau spuneti medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Lipanthyl Supra

Daca uitati sa luati o doza de Lipanthyl Supra luati doza urmatoare in timpul mesei urmatoare si continuati apoi administrarea ca de obicei.

Daca ati uitat sa luati medicamentul nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca sunteti ingrijorat in legatura cu acest lucru discutati cu medicul dumneavoastra.

 

Daca incetati sa luati Lipanthyl Supra

Nu intrerupeti administrarea Lipanthyl Supra decat la recomandarea medicului dumneavoastra sau in cazul in care nu va simtiti bine din cauza medicamentului. Acest lucru este necesar, datorita faptului ca nivelul anormal al colesterolului necesita tratament pe o perioada indelungata. De asemenea, trebuie sa continuati o dieta saraca in grasimi si sa faceti regulat exercitii.

Daca medicul dumneavoastra va intrerupe medicamentul, nu pastrati comprimatele ramase decat in cazul in care medicul va indica acest lucru. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.      REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Lipanthyl Supra poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toatepersoanele.

Opriti administrarea Lipanthy Supra si consultati imediat un medic, daca observati oricare din urmatoarele reactii adverse grave – este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta:

 

-              reactii alergice – semnele pot include: umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului, ceea ce poate cauza dificultati in respiratie;

-              dureri si crampe musculare inexplicabile sau slabiciune musculara care pot fi semne ale inflamatiilor si leziunilor musculare, evenimente ce pot determina afectiuni renale si chiar moarte;

-              dureri abdominale - acest lucru poate fi un semn ca pancreasul este inflamat (pancreatita);

-              dureri in piept si dificultate in respiratie - aceastea pot fi semne ale unui cheag de sange in plamani (embolie pulmonara);

-              durere, roseata sau umflarea picioarelor - acestea pot fi semne ale unui cheag de sange la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda);

-              ingalbenirea pielii si albului ochilor (icter) sau cresterea enzimelor hepatice - acestea pot fi semne ale unui ficat inflamat (hepatita).

 

Alte efecte secundare includ:

 

Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti):

-              diaree

-              dureri abdominale

-              flatulenta

-              greata

-              varsaturi

-              valori crescute ale enzimelor hepatice (indicate de testele de sange).

 

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti):

-              durere de cap

-              calculi biliari

-              astenie sexuala (lipsa dorintei de a face sex)

-              eruptie cutanata, senzatie de mancarime sau rosu pe piele

-              cresterea creatininemiei serice (analiza care reflecta functia rinichilor) - indicate de testele de sange.

 

Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1 000 pacienti)

-              caderea parului (alopecie)

-              senzatie de ameteala (vertij)

-              senzatie de epuizare (oboseala)

-              cresterea ureei serice (analiza care reflecta functia rinichilor) - indicate de testele de sange

-              cresterea sensibilitatii pielii la lumina solara sau la lumina UV artificiala (de exemplu, lampi

solare) - reactii de fotosensibilitate

-              scaderea hemoglobinemiei (componenta sangelui care transporta oxigenul), leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange)

 

Efecte secundare la care frecventa de aparitie nu este cunoscuta:

-              probleme pulmonare pe termen lung.

Daca constatati orice discomfort neobisnuit in respiratie, spuneti imediat medicului dumneavoastra.

 

Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati imediat pe medicul dumeavoastra sau pe farmacist.  Aceasta include orice reactie adversa nementionata in acest prospect.

 

5.            CUM SE PASTREAZA LIPANTHYL SUPRA

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original, ferit de umezeala.

Nu utilizati Lipanthyl Supra dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.            INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Lipanthyl Supra

-              Substanta activa este fenofibratul.  Fiecare comprimat  Lipanthyl Supra contine 160 mg fenofibrat.

-              Celelalte componente sunt: nucleu- lactoza monohidrat, laurilsulfat de sodiu,  povidona K 25, crospovidona, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearilfumarat de sodiu; film: Opadry® care contine urmatoarele ingrediente inactive:  alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), talc, lecitina din soia, guma xantan.

 

Cum arata Lipanthyl Supra si continutul ambalajului

Lipanthyl Supra se prezinta sub forma de comprimate cu eliberare modificata alungite, de culoare alba.

Este  disponibil  in  cutii  cu  unul,  respectiv  3  blistere  a  cate  10  comprimate  filmate  cu  eliberare modificata.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

LABORATOIRES FOURNIER S.A.S.

Fabricantul Recipharm Fontaine

Acest prospect a fost revizuit in August 2013

Mergeti la produs Inapoi la prospecte