Neotigason 10 mg x 30 caps.

Prospect Neotigason 10 mg x 30 caps.

Mergeti la produs

Compozitie

O capsula contine acitretina 10 mg sub forma de pulbere atomizata ce contine 25% acitretina, 40 mg si excipienti: continutul capsulei - gelatina, maltodextrina, ascorbat de sodiu, celuloza microcristalina; corpul capsulei -  dioxid de titan (E 171), gelatina; capacul capsulei - oxid negru de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina.

 

Grupa  farmacoterapeutica:  antipsoriazice  de  uz  sistemic;  retinoizi  pentru  tratamentul psoriazisului.

 

Indicatii terapeutice

Forme severe de psoriazis, in monoterapie sau asociat puvaterapiei, incluzand:

- psoriazis eritrodermic;

- psoriazis pustular localizat sau generalizat; Tulburari severe de keratinizare, cum sunt:

- ihtioza congenitala;

- pitiriazis rubra pilaris;

- boala Darier;

- alte tulburari de keratinizare, rezistente la alte tratamente.

 

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acitretina, la alti retinoizi sau la oricare dintre excipientii produsului.

 

este teratogen si nu trebuie utilizat la gravide. Aceasta restrictie este valabila si in cazul femeilor de varsta fertila; atunci cand este utilizat de catre femei cu potential fertil trebuie utilizate metode stricte de contraceptie timp de 4 saptamani inainte, in timpul si 2 ani dupa tratament. Femeile de varsta fertila nu trebuie sa primeasca sange de la persoane tratate cu Neotigason. Donarea de sange de catre un pacient tratat cu Neotigason este interzisa timp de 1 an de la intreruperea tratamentului. este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica severa si/sau insuficienta renala, precum si la cei cu valori constant crescute ale lipidelor plasmatice.

 

Deoarece atat Neotigason cat si tetraciclinele pot determina cresteri ale presiunii intracraniene, utilizarea lor in asociere este contraindicata.

 

In cazul asocierii de metotrexat si etretinat s-a raportat un risc crescut de hepatita. In consecinta, asocierea metotrexatului si acitretinei este, de asemenea, contraindicata.

 

Administrarea concomitenta a Neotigason si vitamina A sau a altor retinoizi este contraindicata datorita riscului de hipervitaminoza A.

 

Precautii

Neotigason trebuie prescris doar de medici cu experienta in folosirea retinoizilor cu administrare sistemica si care inteleg riscul de teratogenicitate asociat terapiei cu acitretina. In timpul tratamentului cu Neotigason, femeile de varsta fertila nu trebuie sa consume alcool etilic, formarea de etretinat. Mecanismul acestui proces metabolic nu a fost definit si, prin urmare, nu se cunoaste daca nu exista si alte substante medicamentoase care sa interactioneze in acelasi fel.

 

Consumul de alcool etilic trebuie evitat in timpul tratamentului cu acitretina si timp de 2 luni dupa intreruperea terapiei, de catre femeile de varsta fertila datorita riscului malformativ crescut datorita formarii de etretinat.

 

Functia hepatica trebuie evaluata inainte de inceperea tratamentului cu Neotigason, la fiecare 1 - 2 saptamani in primele 2 luni de la inceperea tratamentului si apoi la fiecare 3 luni in timpul  tratamentului. Daca  se  obtin  rezultate  anormale  (dublul  valorilor  normale),  testarea trebuie efectuata saptamanal. Daca functia hepatica nu revine la normal sau daca se deterioreaza in continuare, tratamentul cu Neotigason trebuie intrerupt si functia hepatica trebuie monitorizata timp de cel putin 3 luni.

 

Trebuie monitorizate colesterolul si trigliceridele plasmatice (valorile à jeun), mai ales la pacientii  cu  risc  crescut  (tulburari  ale  metabolismului  lipidic,  diabet  zaharat,  obezitate, alcoolism) si in timpul tratamentului de lunga durata. Cresterea acestor parametrii necesita impun supravegherea regimului alimentar si, eventual, a unui regim hipolipemiant, concomitent cu scaderea dozei de acitretina.

 

Avand in vedere posibilitatea aparitiei unor tulburari de osificare, la adultii tratati timp indelungat cu Neotigason, periodic, trebuie efectuate teste specifice (vezi Reactii adverse). Daca aceste tulburari apar, continuarea tratamentului va fi discutata cu pacientul, pe baza unei analize atente a raportului risc/beneficiu.

 

In timpul tratamentului cu acitretina trebuie evitata expunerea la razele solare sau ultraviolete.

 

Tratamentul cu acitretina a fost  uneori asociat cu scaderea vederii nocturne. Pacientii trebuie avertizati asupra acestei posibilitati; trebuie sa li se recomande prudenta la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor in timpul noptii. Tulburarile vizuale trebuie atent monitorizate (vezi Reactii adverse).

 

Preparatele medicamentoase cu doze mici de progesteron (contraceptive orale combinate) pot reprezenta o metoda inadecvata de contraceptie in timpul tratamentului cu Neotigason.

 

Trebuie subliniat faptul ca, pana in prezent, nu sunt cunoscute in intregime consecintele administrarii pe toata durata vietii a Neotigason.

 

Interactiuni

Administrarea concomitenta de vitamina A si alti retinoizi trebuie evitata datorita riscului de aparitie a hipervitaminozei A.

 

Studiul efectelor acitretinei asupra legarii de proteine a anticoagulantelor de tip cumarinic (warfarina) nu a evidentiat nici o interactiune.

Daca acitretina este administrata concomitent cu fenitoina, trebuie avut in vedere faptul ca reduce partial legarea de proteine a fenitoinei.

Metotrexat, tetracicline (sistemice): risc de hipertensiune intracraniana (vezi a).

 

Pana in prezent, nu au fost observate interactiuni intre acitretina si alte substante (de exemplu digoxina, cimetidina, contraceptive orale combinate estrogen/progesteron). 

alcool etilic a dus la formarea de etretinat. Acest fapt a fost deja observat in vitro. Investigatii recente au evidentiat formarea de etretinat si la anumiti pacienti tratati cu acitretina. Pana cand acest fenomen va fi pe deplin inteles, trebuie avuta in vedere farmacocinetica etretinatului. De aceea, avand in vedere ca timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a etretinatului este de aproximativ 120 zile, masurile contraceptive trebuie respectate timp de 2 ani de la intreruperea tratamentului cu Neotigason (vezi Sarcina si alaptarea).

 

Atentionari speciale

La pacientii diabetici, retinoizii pot sa amelioreze sau sa scada toleranta la glucoza. De aceea, glicemia trebuie verificata mai frecvent decat de obicei in faza initiala a tratamentului.

 

Copii

La copii, se impune o monitorizare atenta a parametrilor de crestere si dezvoltare osoasa.

 

 

Acitretina este teratogena. Utilizarea sa este contraindicata nu doar la femeile insarcinate si la cele care ar putea ramane insarcinate in timpul sau pana la 2 ani de la intreruperea tratamentului, ci la toate femeile cu potential fertil. Riscul de a da nastere unui copil cu malformatii este foarte mare daca acitretina este administrata inainte sau in timpul sarcinii, indiferent pentru cat timp si in ce doza. Expunerea fetala la acitretina implica intotdeauna un risc de aparitie a malformatiilor congenitale.

este contraindicat la orice femeie de varsta fertila daca nu sunt indeplinite conditiile urmatoare:

- pacienta sufera de o tulburare severa de keratinizare, rezistenta la terapiile standard;

- este capabila sa inteleaga si sa respecte instructiunile medicului;

- este capabila sa respecte intocmai masurile contraceptive recomandate;

- este absolut esential ca toate femeile de varsta fertila care urmeaza tratament cu Neotigason sa utilizeze masuri contraceptive eficace fara intrerupere timp de 4 saptamani inainte, in timpul si 2 ani dupa intreruperea tratamentului.

- tratamentul nu trebuie sa inceapa decat din a doua sau a treia zi a urmatorului ciclu menstrual normal;

- cu doua saptamani inainte de inceperea tratamentului trebuie obtinut un test de sarcina negativ. Se recomanda efectuarea unor teste de sarcina suplimentare la intervale de 1 luna in timpul tratamentului.

- inaintea inceperii tratamentului cu acitretina, pacientele de varsta fertila trebuie sa primeasca INFORMATII detaliate, verbal si in scris, referitoare la precautiile care se impun, riscul de aparitie a unor malformatii fetale severe si consecintele posibile asupra unei sarcini care ar aparea in timpul tratamentului sau in termen de 2 ani de la intreruperea acestuia;

- aceleasi masuri contraceptive trebuie respectate la fiecare repetare a terapiei, indiferent de perioada intermediara, si continuate apoi timp de 2 ani;

- daca, in ciuda acestor precautii, apare o sarcina in timpul tratamentului cu acitretina sau in decurs de 2 ani de la intreruperea acesteia, exista un risc crecut de aparitie a malformatiilor fetale severe (de exemplu exencefalia).

 

Acitretina este o substanta lipofilica si se excreta in laptele matern. Neotigason nu trebuie utilizat de catre mame in perioada alaptarii.

Deoarece in timpul tratamentului cu Neotigason au fost raportate tulburari reversibile de adaptare la intuneric, se recomanda prudenta la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor in timpul noptii.

 

Doze si mod de administrare

Datorita diferentelor in  ceea  ce  priveste absorbtia  si  metabolizarea acitretinului, doza trebuie stabilita individual.

Adulti

Doza zilnica initiala recomandata pentru obtinerea rezultatelor terapeutice satisfacatoare este de 30 mg acitretina (3 capsule Neotigason, 10 mg), timp de 2 - 4 saptamani.

In stabilirea dozei de intretinere trebuie sa se tina cont de eficacitatea clinica si de toleranta individuala. In general, o doza zilnica de 25 - 50 mg acitretina pentru inca 6 - 8 saptamani determina efectele terapeutice optime. In unele cazuri, poate fi necesara cresterea dozei pana la maximum 75 mg acitretina pe zi.

Tratamentul poate fi intrerupt la pacientii cu psoriazis ale caror leziuni s-au ameliorat semnificativ. Recaderile trebuie tratate conform indicatiilor de mai sus.

In general, pentru tulburarile de keratinizare, este necesara o doza de intretinere cat mai mica posibila. Aceasta poate fi mai mica de 20 mg acitretina si nu trebuie sa depaseasca 50 mg acitretina, pe zi.

 

Copii

Avand in vedere posibilitatea aparitiei unor reactii adverse severe asociate cu tratamentul de lunga durata, se impune o evaluare atenta a riscurilor si beneficiilor terapeutice. Acitretina trebuie utilizata doar daca toate alternativele terapeutice s-au dovedit inadecvate.

Doza trebuie stabilita in functie de greutate. Doza recomandata este de aproximativ 0,5 mg acitretina/kg si zi. In unele cazuri pot fi necesare doze mai mari (pana la 1 mg acitretina/kg si zi) pentru perioade limitate, dar fara sa depaseasca 35 mg acitretina pe zi. Doza de intretinere trebuie sa fie cat mai mica posibil, avand in vedere posibilitatea aparitiei reactiilor adverse  in timpul tratamentului de lunga durata.

 

Atunci cand Neotigason este utilizat in asociere cu alte tipuri de tratamente, poate fi posibila – in functie de raspunsul individual al pacientului – scaderea dozei administrate.

In general, tratamentele locale standard pot fi continuate si nu interfera cu Neotigason.

De preferinta, capsulele trebuie administrate in priza unica, in timpul unei mese sau cu lapte.

 

Reactii adverse

Majoritatea pacientilor tratati cu acitretina au prezentat reactii adverse. De obicei, acestea dispar la scaderea dozei sau la intreruperea administrarii medicamentului. Uneori, la inceputul tratamentului, se observa o agravare a simptomelor psoriazisului.

 

Cele mai frecvente reactii adverse observate sunt simptomele hipervitaminozei A, de exemplu uscarea buzelor, care poate fi ameliorata prin aplicarea unui unguent gras. Membranele mucoase si epiteliile de tranzitie se usuca sau prezinta leziuni inflamatorii. Ocazional, acest fapt a  determinat epistaxis, rinita, tulburari oculare (xeroftalmie, conjunctivita) si poate determina intoleranta la lentilele de contact. Rareori, au fost observate ulceratii corneene.

De asemenea, pot sa apara cheilita, ragade, xerostomie si senzatia de sete. Ocazional, au fost raportate stomatita, gingivita si tulburari ale gustului.

In timpul tratamentului cu acitretina, s-a observat o crestere a incidentei vulvo-vaginitelor produse de Candida albicans.

Pielea se poate subtia si se pot forma scuame pe toata suprafata corpului, mai ales pe palme si plante.

Frecvent, au fost raportate senzatia de piele umeda, dermatita, eritem si prurit.

De asemenea, au fost observate frecvent accentuarea caderii parului, a fragilitatii unghiilor si paronichie.

Ocazional,  au  fost  raportate  eruptii  buloase  si  modificarea  texturii  parului.  Rareori, pacientii pot prezenta reactii de fotosensibilitate.

 

Aceste reactii adverse sunt in general reversibile dupa intreruperea tratamentului cu acitretina.

Ocazional,  a  fost  raportata  cefaleea,  desi  hipertensiunea  intracraniana  (pseudotumor cerebri) este rara. Pacientii cu cefalee severa, greata, varsaturi si tulburari de vedere trebuie sa intrerupa tratamentul cu acitretina imediat si sa fie evaluati din punct de vedere neurologic. Ocazional, a fost raportata incetosarea vederii si afectarea vederii nocturne (vezi Atentionari si precautii speciale).

De asemenea, au fost raportate uneori dureri musculare, articulare si osoase. Conform observatiilor facute in timpul tratamentului sistemic pe termen lung cu retinoizi, tratamentul de intretinere poate duce la progresia unei hiperostoze spinale existente, la aparitia unor noi leziuni hiperostotice si la calcificari extrascheletale.

Au fost raportate si edeme periferice si flush cutanat. Rareori, au fost observate tulburari gastro-intestinale, hepatita si icter.

Au fost observate cresteri tranzitorii, de obicei reversibile, ale transaminazelor si fosfatazei alcaline.

In timpul tratamentului cu doze mari de acitretina, au aparut cresteri reversibile ale trigliceridelor serice si ale colesterolului seric, mai ales la pacientii cu risc inalt (tulburari ale metabolismului lipidic, diabet zaharat, obezitate, alcoolism). Daca aceste conditii persista, nu se poate exclude un risc asociat de aterogeneza.

 

Supradozaj

In cazul unui supradozaj acut, tratamentul trebuie intrerupt imediat. Datorita toxicitatii acute reduse a medicamentului nu sunt necesare alte masuri speciale. Simptomele supradozajului sunt identice unei hipervitaminoze A acute (cefalee si vertij).

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din folie Al/folie PVC/PE/PVDC a cate 10 capsule.

 

Producator

F. Hoffmann – La Roche AG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

F. Hoffmann – La Roche Ltd.,

Grenzacherstrasse 124, CH – 4002 Basel, Elvetia

Data ultimei verificari a prospectului

Mai 2004

Inapoi la prospecte Mergeti la produs