Taruza 1 mg x 30 compr.

Prospect Taruza 1 mg x 30 compr.

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 14512/2022/01-02-03

Anexa 1

Prospect: Informatii pentru pacient

Taruza 1 mg comprimate rilmenidina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:

  1. Ce este Taruza si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Taruza
  3. Cum sa luati Taruza
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Taruza
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Taruza si pentru ce se utilizeaza

Taruza contine substanta activa rilmenidina care reduce tensiunea arteriala. Dupa administrare orala, se absoarbe rapid si efectul se mentine timp de 24 de ore.

Taruza este utilizat pentru a trata hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala mare) la adulti.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Taruza

Nu luati Taruza

daca sunteti alergic la rilmenidina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pctunctul 6).

daca aveti depresie severa.

daca ati fost diagnosticat cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 15 ml/min).

daca luati orice medicament care contine sultoprida (utilizat pentru tratamentul tulburarilor psihice,

cum este schizofrenia) (vezi pct. „Taruza impreuna cu alte medicamente”).

Daca aveti orice nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Taruza.

Daca luati Taruza, trebuie sa fiti sub supraveghere medicala regulata, in special daca ati avut recent un eveniment cardiovascular (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Tratamentul cu Taruza nu trebuie intrerupt brusc. Daca tratamentul trebuie intrerupt, doza trebuie redusa treptat, conform recomandarilor medicului.

Daca sunteti un pacient in varsta, aveti grija, deoarece, din cauza unei posibile scaderi marcate a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare, exista un risc crescut de cadere.

Daca luati medicamente utilizate pentru tratarea insuficientei cardiace (beta-blocante) sau a depresiei (inhibitori MAO), adresati-va medicului dumneavoastra deoarece utilizarea acestora impreuna cu Taruza nu este recomandata (vezi pct. „Taruza impreuna cu alte medicamente”).

Evitati consumul de alcool in timp ce luati acest medicament (vezi pct. „Taruza impreuna cu alcool etilic”).

Copii si adolescenti

Taruza nu este indicat pentru utilizare la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani).

Taruza impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Nu luati Taruza impreuna cu urmatorul medicament (vezi, de asemenea, punctul 2 „Nu luati Trauza”):

Sultoprida (utilizata in tratamentul tulburarilor psihice, cum este schizofrenia).

Daca luati unul dintre urmatoarele medicamente, discutati cu medicul dumneavoastra, deoarece utilizarea acestora impreuna cu Taruza nu este recomandata:

Beta-blocante (bisoprolol, carvedilol, metoprolol) (utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace).

Inhibitori MAO (utilizati pentru tratarea depresiei).

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente, deoarece este posibil sa aveti nevoie de ingrijire speciala.

Baclofen (pentru a trata rigiditatea musculara, care apare in boli cum este scleroza multipla).

Beta-blocante (utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala, angina pectorala, afectiuni care provoaca dureri in piept).

Medicamente pentru tratarea batailor neregulate ale inimii (chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, dofetilida, ibutilida, sotalol).

Anumite neuroleptice (asa-numitele „medicamente pentru bolile nervoase”, folosite pentru tratarea tulburarilor mintale): clorpromazina, levomepromazina, tioridazina, amisulprida, sulpirida, tiaprida, droperidol, haloperidol, pimozida.

Halofantrina (medicament antiparazitar utilizat pentru a trata anumite tipuri de malarie).

Mizolastina (utilizata pentru tratamentul reactiilor alergice, cum ar fi febra fanului).

Moxifloxacina, eritromicina administrata intravenos, spiramicina administrata intravenos (antibiotice pentru tratamentul infectiilor).

Pentamidina (utilizata pentru a trata anumite tipuri de pneumonie).

Vincamina administrata intravenos (utilizata pentru a trata tulburarile cognitive simptomatice la varstnici, inclusiv pierderea memoriei).

Bepridil (utilizat pentru a trata angina pectorala, o afectiune care provoaca dureri in piept).

Cisaprida, difemanil (utilizate pentru tratarea problemelor gastro-intestinale).

Antidepresive triciclice (utilizate pentru tratarea depresiei).

 

Antihipertensive, altele decat Taruza (utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari).

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente, deoarece utilizarea acestora impreuna cu Taruza trebuie luata in considerare:

Alfa-blocante (utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari).

Amifostina (utilizata in chimioterapie si radioterapie).

Corticosteroizi (utilizati in terapia diferitelor afectiuni, inclusiv astmul bronsic sever si poliartrita reumatoida), tetracosactid (utilizat pentru tratamentul bolii Crohn) (terapie orala) (cu exceptia hidrocortizonului utilizat in terapia bolii Addison).

Alte neuroleptice (numite si „medicamente pentru bolile nervoase” utilizate in terapia tulburarilor mintale), antidepresive cum este imipramina (utilizate in terapia tulburarilor psihice, cum este depresia).

Alte medicamente care actioneaza la nivelul sistemului nervos central care va pot afecta vigilenta atunci cand sunt utilizate impreuna cu Taruza: derivati de morfina (analgezice, antitusive si tratament de substitutie), medicamente utilizate in terapia anxietatii si dificultatilor de somn (benzodiazepine, alte anxiolitice decat benzodiazepinele, hipnotice, neuroleptice), antagonisti ai receptorilor H1-histaminergici cu efect sedativ (utilizati pentru tratarea alergiilor si a reactiilor alergice), medicamente utilizate pentru tratarea depresiei (amitriptilina, doxepina, mianserina, mirtazapina, trimipramina), alte medicamente cu actiune centrala utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari, baclofen (utilizat pentru a trata rigiditatea musculara care apare in boli precum scleroza multipla), talidomida (utilizata pentru a trata anumite tipuri de cancer), pizotifen si indoramina (utilizata pentru a trata episoadele de migrena).

Taruza impreuna cu alcool etilic

In timpul tratamentului cu Taruza trebuie evitat consumul de alcool etilic.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu este recomandata utilizarea acestui medicament in timpul sarcinii.

Alaptarea

Nu trebuie sa luati acest medicament daca alaptati. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Taruza va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, din cauza riscului aparitiei somnolentei in timpul utilizarii Taruza.

3. Cum sa luati Taruza

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Medicamentul este destinat numai pacientilor adulti.

Doza recomandata este de un comprimat pe zi, luat dimineata, la inceputul mesei. Comprimatele trebuie inghitite intregi, impreuna cu un pahar cu apa.

Daca efectul terapeutic pare insuficient dupa o luna, medicul dumneavoastra poate creste doza la 2 comprimate pe zi, luate in doua prize (1 comprimat dimineata si 1 comprimat seara), la inceputul meselor. Deoarece tratamentul cu acest medicament este bine tolerat, rilmenidina poate fi prescrisa pacientilor varstnici si pacientilor cu diabet.

Daca luati mai mult Taruza decat trebuie

Daca luati prea multe comprimate din acest medicament, tensiunea arteriala poate fi redusa semnificativ si vigilenta dumneavoastra poate fi afectata. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa luati Taruza

Daca uitati sa luati o doza din acest medicament, luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Taruza

Tratamentul cu Taruza nu trebuie intrerupt brusc. Daca tratamentul trebuie intrerupt, doza trebuie redusa treptat, sub supravegherea medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca aveti simptome ale batailor lente ale inimii (bradicardie), inclusiv senzatie de confuzie, lesin sau fatigabilitate (oboseala), va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

Anxietate, depresie, insomnie.

Somnolenta, durere de cap, ameteli.

Palpitatii (perceperea batailor inimii).

Dureri de stomac, gura uscata, diaree, constipatie.

Mancarime, eruptie trecatoare pe piele.

Crampe musculare.

Extremitati reci (maini si/sau picioare).

Umflare (edem), slabiciune, oboseala.

 

Tulburari sexuale.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane):

−       Greata (senzatie de rau).

−       Bufeuri, scadere marcata a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare.

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

−       Frecventa cardiaca scazuta (bradicardie).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro website: www.anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Taruza

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 °C.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului. 

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Taruza

Substanta activa este rilmenidina. Fiecare comprimat contine 1 mg rilmenidina (sub forma de dihidrogenofosfat de rilmenidina).

Celelalte componente sunt celuloza cristalina silicifiata (consta in celuloza microcristalina si dioxid de siliciu coloidal anhidru), crospovidona tip B, acid stearic, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arata Taruza si continutul ambalajului

Comprimatele sunt albe, biconvexe, rotunde, cu diametrul de 6 mm.

Marimi de ambalaj: 15, 30 sau 90 comprimate in blistere din OPA-Al-PVC/Al.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37 Praga 10

Republica Ceha

Fabricantul

S.C. ZENTIVA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 

032266 Bucuresti, 

Romania

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:

Republica Ceha, Letonia, Romania         Taruza

Austria , Ungaria                                   Rilmenidin Zentiva

Bulgaria                                                Riltax

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata: 

ZENTIVA S.A.

Tel: +4 021.304.7597 e-mail: zentivaRO@zentiva.com

Acest prospect a fost revizuit in iunie 2022.

 

Inapoi la prospecte