Voltaren inj.25mg/ml x 5f./3ml

Prospect Voltaren inj.25mg/ml x 5f./3ml

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
 
  • VOLTAREN 75 mg/3 ml solutie injectabila
  • Diclofenac sodic
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
In acest prospect gasiti:
 
  1. Ce este Voltaren si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa utilizati Voltaren
  3. Cum sa utilizati Voltaren
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Voltaren
  6. Informatii suplimentare
 
1. CE ESTE VOLTAREN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
 
Ce este Voltaren
 
Substanta activa din Voltaren solutie injectabila este diclofenac sodic.
 
Voltaren apartine unui grup de medicamente numite „medicamente antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS), care sunt utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei.
 
Pentru ce se utilizeaza Voltaren
 
Injectarea Voltaren intr-un muschi este utilizata pentru tratamentul urmatoarelor afecaiuni:
 
  • dureri acute articulare reumatismale (artrite), dureri de spate, umar blocat, cotul de tenismen si alte tipuri de reumatism;
  • crize de guta;
  • durerea determinata de calculi renali sau biliari;
  • durere si tumefacaie dupa interventie chirurgicala si traumatisme;
  • crize severe de migrena.
 
Perfuzarea Voltaren intr-o vena este utilizata pentru tratamentul sau prevenirea durerii in urma unei interventii chirurgicale.
 
Cum actioneaza Voltaren
 
Voltaren amelioreaza simptomele inflamatiei, cum sunt tumefacaia si durerea blocand sinteza moleculelor (prostaglandine) responsabile de inflamatie, durere si febra. El nu are efect asupra cauzelor inflamatiei si febrei.
 
Daca aveti orice intrebare despre cum actioneaza Voltaren si de ce v-a fost prescris acest medicament, intrebati medicul dumneavoastra.
 
Monitorizarea in timpul tratamentului cu Voltaren
 
Daca aveti o boala cardiaca stabilita sau prezentati riscuri semnificative de aparitie a unei boli cardiace, medicul dumneavoastra va reevalua periodic daca trebuie sa continuati tratamentul cu Voltaren, mai ales daca sunteti tratat timp de peste 4 saptamani.
 
Daca aveti orice tulburare hepatica, renala sau afectare a sangelui, vi se vor face analize sanguine in timpul tratamentului. Acestea va vor monitoriza fie functia hepatica (valoarea transaminazelor), sau functia renala (valoarea creatininei) sau numarul de celule din sange (numarul globulelor albe si rosii si al trombocitelor). Medicul dumneavoastra va lua in considerare aceste analize sanguine pentru a decide daca administrarea Voltaren trebuie intrerupta sau daca doza trebuie modificata.
 
2. INAINTE SA UTILIZATI VOLTAREN
 
Urmati cu atentie toate instrucaiunile date de medic. Acestea pot diferi de informatiile generale continute in acest prospect.
 
Nu utilizati Voltaren solutie injectabila
 
  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la diclofenac, metabisulfit de sodiu (sau oricare sulfit) sau la oricare dintre celelalte componente ale Voltaren, enumerate la sfarsitul acestui prospect;
  • daca ati avut vreodata o reactie alergica dupa utilizarea de medicamente utilizate pentru a trata inflamatii sau dureri (de exemplu, acid acetilsalicilic, diclofenac sau ibuprofen). Reactiile pot include astm, nas infundat, eruptie cutanata, umflarea fetei. Daca dumneavoastra credeti ca puteti fi alergic, cereti sfatul medicului dumneavoastra;
  • daca aveti ulcer gastric sau ulcer duodenal;
  • daca aveti hemoragie sau perforare gastro-intestinala, ale carei simptome sunt sange in materiile fecale sau materii fecale de culoare neagra;
  • daca ati avut vreodata probleme gastro-intestinale, cum ar fi ulcer gastric, hemoragie sau scaune negre, sau ati prezentat disconfort gastric sau arsuri la stomac dupa ce ati luat medicamente anti-inflamatoare in trecut;
  • daca aveti boala renala sau hepatica severa;
  • daca aveti insuficenta cardiaca congestiva diagnosticata si/sau boala cerebrovasculara, de exemplu, daca ati suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveti blocaje ale vaselor de sange la nivelul inimii sau creierului sau daca ati suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea;
  • daca aveti sau ati avut probleme cu circulatia sangelui (arteriopatie periferica);
  • daca aveti insuficenta cardiaca severa;
  • daca sunteti in ultimele trei luni de sarcina.
 
Informati-va medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Voltaren solutie injectabila, daca oricare dintre situatiile mentionate mai sus se aplica in cazul dumneavoastra.
 
Daca credeti ca sunteti alergic, cereti sfatul medicului dumneavoastra.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Voltaren solutie injectabila
 
  • Daca aveti o boala cardiaca sau a vaselor de sange stabilit? (denumita si boala cardiovasculara, inclusiv tensiune arteriala mare necontrolata, insuficenta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica stabilita sau boala arteriala periferica), deoarece tratamentul cu Voltaren nu este, in general, recomandat.
  • Daca aveti o boala cardiaca stabilita (ca mai sus) sau prezentati factori semnificativi de risc, cum este tensiunea arteriala mare, niveluri anormal de mari ale grasimilor (colesterol, trigliceride) in sange, diabet zaharat sau daca fumati, iar doctorul dumneavoastra decide sa va prescrie Voltaren, nu trebuie sa creste?i doza peste 100 mg pe zi daca sunteti tratati mai mult de 4 saptamani.
  • In general, este important sa luati cea mai mica doza de Voltaren care va atenueaza durerea si/sau umflarea si pentru cea mai scurta perioada de timp pentru a mentine riscul de reactii adverse cardiovasculare la un nivel cat mai mic posibil.
  • Daca utilizati Voltaren simultan cu alte medicamente antiinflamatoare, incluzand acidul acetilsalicilic, corticosteroizi, anticoagulante sau ISRS (vezi „Utilizarea altor medicamente”).
  • Daca aveti astm sau febra fanului (rinita alergica sezoniera).
  • Daca aveti colonul inflamat (colita ulcerativa) sau tractul intestinal inflamat (boala Crohn).
  • Daca aveti afectiuni hepatice sau renale.
  • Daca puteti fi deshidratat (de exemplu datorita starii de rau, diareei, inainte sau dupa o interventie chirurgicala majora).
  • Daca aveti picioare umflate.
  • Daca aveti afectiuni hemoragice sau alte afectiuni sanguine, incluzand o boala hepatica rara numita porfirie.
 
Informati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Voltaren solu?ie injectabil? daca oricare dintre cele de mai sus sunt valabile pentru dumneavoastra.
 
Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie urmatoarele inainte de a vi se administra diclofenac
 
  • daca fumati
  • daca aveti diabet
  • daca aveti angina pectorala, cheaguri de sange, tensiune arteriala mare, valori marite ale colesterolului sau trigliceridelor.
 
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.
 
Medicamente precum Voltaren se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.
 
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
 
Daca, in orice moment in timpul administrarii Voltaren, prezentati orice semne sau simptome ale unor probleme cu inima sau vasele de sange, cum sunt durere de piept, respiratie intretaiata, slabiciune sau vorbire neclara, contactati imediat medicul.
 
Voltaren poate reduce simptomele unei infectii (de exemplu, durere de cap, febra), astfel, putand face o infectie mai dificil de observat si tratat adecvat. daca nu va simtiti bine si doriti sa mergeti sa fiti consultati de un medic, amintiti-va sa mentionati ca utilizati Voltaren.
 
In cazuri rare, Voltaren, ca si alte medicamente antiinflamatoare, poate produce reactii cutanate alergice severe (de exemplu, eruptie cutanata).
 
Daca prezentati simptomele descrise mai sus, spuneti imediat medicului dumneavoastra.
 
Utilizarea altor medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament. De asemenea, amintiti de acelea ce nu au fost prescrise de catre un medic.
 
In special, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare din urmatoarele medicamente:
 
  • Litiu sau inhibitori selectivi ai recapt?rii serotoninei (ISRS); (medicamente utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de depresie);
  • Digoxina (un medicament utilizat pentru afectiuni cardiace);
  • Diuretice (medicamente utilizate pentru a creste cantitatea de urina);
  • Inhibitori ECA sau beta-blocante (grupe de medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale si insuficientei cardiace);
  • Alte medicamente antiinflamatoare precum acidul acetilsalicilic sau ibuprofen;
  • Corticosteroizi (medicamente utilizate pentru a reduce zonele inflamate ale corpului);
  • Anticoagulante (medicamente utilizate pentru a preveni coagularea sangelui);
  • Medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, exceptie insulina;
  • Metotrexat (un medicament utilizat pentru a trata anumite tipuri de cancer sau artrita);
  • Ciclosporina, tacrolimus ( medicamente utilizate in primul rand de catre pacientii carora li s-a efectuat un transplant de organe);
  • Trimetoprim (un medicament utilizat pentru prevenirea sau tratarea infecaiilor cailor urinare)
  • Antibacteriene chinolonice (medicamente utilizate impotriva infecaiilor).
  • Voriconazol (un medicament utilizat pentru tratamentul infecaiilor fungice).
  • Fenitoina (un medicament utilizat pentru tratarea crizelor convulsive).
  • Colestipol si Colestiramina (medicamente utilizate pentru scaderea grasimilor din sange).
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele ob?inute fara reteta.
 
Persoanele varstnice
 
Pacientii varstnici pot fi mai sensibili la acaiunea Voltaren decat adultii. Astfel, in mod deosebit, ei trebuie sa urmeze instrucaiunile medicului cu atentie si sa utilizeze numarul minim de comprimate care asigura ameliorarea simptomelor. Este important pentru pacientii varstnici sa informeze imediat medicul lor despre reactiile adverse care apar.
 
Copii si adolescenti
 
Voltaren solutie injectabila nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor (cu varsta mai mica de 18 ani).
 
Sarcina si alaptarea
 
Trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.
 
Nu trebuie sa utilizati Voltaren solutie injectabila in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar.
 
Ca si in cazul altor medicamente antiinflamatoare, nu trebuie sa utilizati Voltaren solutie injectabila in timpul ultimelor 3 luni de sarcina, deoarece acesta poate vatama copilul dumneavoastra nenascut sau poate determina probleme la nastere.
 
Informati medicul dumneavoastra daca alaptati.
 
Nu trebuie sa alaptati in timpul administrarii/utilizarii Voltaren solutie injectabila, deoarece acesta poate vatama copilul dumneavoastra.
 
Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua orice medicamente.
 
Medicul trebuie sa discute cu dumneavoastra posibilul risc asociat administrarii Voltaren in timpul sarcinii sau alaptarii.
 
Femei cu potential fertil
 
Voltaren poate face mai dificila instalarea sarcinii. daca intentionati sa ramaneti insarcinata sau aveti probleme in a ramane insarcinata, nu trebuie sa utilizati Voltaren solutie injectabila decat daca este strict necesar.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Este putin probabil ca Voltaren sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule si folosi utilaje sau de a desfasura activitati care necesita atentie sporita.
 
Informatii importante privind unele componente ale Voltaren solutie injectabila
 
Voltaren solutie injectabila nu trebuie administrat nou-nascutilor si prematurilor.
 
Alcoolul benzilic poate fi toxic si poate determina reactii alergice la nou-nascuti si copii cu varsta pana la 3 ani.
 
De asemenea Voltaren solutie injectabila contine metabisulfit de sodiu care poate provoca reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.
 
3. CUM SA UTILIZati VOLTAREN
 
Urmati cu atentie instrucaiunile medicului dumneavoastra. Nu depasiti doza recomandata.
 
Cat Voltaren sa utilizati
 
Nu depasiti doza recomandata prescrisa de medicul dumneavoastra. Este important ca dumneavoastra sa utilizati cea mai mica doza care va amelioreaza durerea si nu trebuie sa utilizati Voltaren solutie injectabila mai mult timp decat este necesar.
 
Medicul dumneavoastra va va spune exact cate fiole de Voltaren utilizati. In functie de cum raspundesi la tratament, medicul va poate recomanda o doza mai mare sau mai mica.
 
Adulti
 
De obicei, la adulti, se administreaza o fiola pe zi timp de cel mult 2 zile; in unele cazuri, pot fi administrate 2 fiole pe zi. Daca este necesar tratament ulterior cu Voltaren, acesta poate fi administrat de exemplu sub forma de comprimate sau supozitoare.
 
Cum trebuie utilizat Voltaren
 
Injectarea intr-un muachi: Solutia injectabila este extrasa din fiola intr-o seringa si injectata adanc in muschiul fesier.
 
Perfuzarea intr-o vena: Solutia este diluata cu cel putin 100 ml de solutie de ser fiziologic sau glucoza amestecata cu bicarbonat de sodiu si infuzata lent intr-o vena. Ea nu trebuie injectata rapid intr-o vena.
 
Cat timp trebuie utilizat Voltaren
 
Urmati instrucaiunile medicului dumneavoastra.
 
Daca aveti intrebari despre cat timp trebuie sa luati Voltaren, discutati cu medicul sau farmacistul.
 
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
 
Ca toate medicamentele, Voltaren poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Unele reactii adverse pot fi grave:
 
Aceste reactii adverse mai putin frecvente pot afecta intre 1 si 10 din 1000 pacienti, mai ales cand acestia iau o doza zilnica mare (150 mg) pentru o perioada lunga de timp. 
 
  • Durere toracica brusca si severa (semn al infarctului miocardic sau al atacului de cord);
  • Senzatie de lipsa de aer, dificultate la respiratie in pozitie culcata, umflarea picioarelor (semne ale insuficientei cardiace).
 
Aceste reactii adverse rare sau foarte rare afecteaza mai putin de 1 pana la 10 pacienti la fiecare 10000 pacienti:
 
  • Sangerari sau vanatai spontane (semne ale trombocitopeniei);
  • Febra mare, infecaii frecvente, durere in gat persistenta (semne ale agranulocitozei);
  • Dificultate la respiratie sau inghitire, eruptii pe piele tranzitorii, mancarimi, urticarie, ameteli (semne de hipersensibilitate, reactii anafilactice si anafilactoide);
  • Umflarea in principal la nivelul fetei si gatului (semne ale angioedemului);
  • Ganduri sau dispozitii ciudate (semne ale tulburarilor psihotice);
  • Tulburari de memorie;
  • Convulsii;
  • Anxietate;
  • Gat amortit, febra, greata, varsaturi, durere de cap (semn al meningitei aseptice);
  • Durere de cap brusca si severa, greata, ameteala, amorteala, incapacitate sau dificultate la vorbire, slabiciune sau paralizia membrelor sau fetei (semne ale accidentului sau atacului vascular cerebral);
  • Tulburari de auz;
  • Durere de cap, ameteli (semne ale tensiunii arteriale crescute, hipertensiune);
  • Eruptii pe piele tranzitorii, pete rosu-purpuriu, febra, mancarimi (semne ale vasculitei);
  • Dificultate la respiratie brusc instalata si senzatia de apasare a cutiei toracice insotita de respiratie suieratoare sau tuse (semne ale astmului sau pneumoniei, daca apare febra);
  • Varsaturi cu sange (hematemeza) si/sau materii fecale de culoare neagra sau cu sange (semne ale hemoragiei gastro-intestinale);
  • Diaree cu sange (semn al diareei hemoragice);
  • Scaune negre (semn al melenei);
  • Durere de stomac, greata (semne ale ulcerului gastrointestinal);
  • Diaree, durere abdominala, febra, greata, varsaturi (semne ale colitei, inclusiv colitei hemoragice si exacerbarea colitei ulcerative sau bolii Crohn);
  • Durere de stomac severa (semn al pancreatitei);
  • Ingalbenirea pielii sau a ochilor (icter), greata , pierderea apetitului alimentar, urina inchisa la culoare (semne al hepatitei/insuficientei hepatice);
  • Simptome similare celor ale gripei, oboseala, dureri musculare, valori crescute ale enzimelor hepatice evidentiate in rezultatul analizelor de sange (semne ale tulburarilor hepatice, inclusiv hepatita fulminanta, necroza hepatica, insuficenta hepatica);
  • Eruptii pe piele cu vezicule (semne ale dermatitei buloase);
  • Piele rosie sau vanatai (semne posibile ale inflamarii vaselor sanguine), eruptii pe piele cu vezicule, vezicule pe buze, ochi sau in gura, inflamarea pielii cu exfoliere sau descuamare. (semne ale eritemului multiform sau, daca apare febra, semne ale sindromului Stevens-Johnson sau a necrolizei epidermice toxice);
  • Eruptii pe piele cu exfoliere sau descuamare (semne ale dermatitei exfoliative);
  • Sensibilitatea crescuta a pielii la lumina solara (semne ale reactiiei de fotosensibilitate);
  • Pete purpurii pe piele (semne ale purpurei sau purpurei Henoch-Schonlein daca este cauzata de o alergie);
  • Umflare, slabiciune sau urinare anormala (semne ale insuficientei renale acute);
  • Exces de proteine in urina (semne ale proteinuriei);
  • Umflarea fetei sau abdomenului, tensiune arteriala crescuta (semne ale sindromului nefrotic);
  • Eliminarea unei cantitati mai mare sau mai mica de urina, somnolenta, confuzie, greata (semne ale nefritei tubulointerstitiale);
  • scaderea severa a cantitatii de urina eliminate (semne ale necrozei renale papilare);
  • Umflare generalizata (semne ale edemului).
 
Informati medicul dumneavoastra imediat daca prezentati oricare din aceste reactii adverse.
 
Unele reactii adverse sunt frecvente (care afecteaza pana la 1 din 10 pacienti):
 
  • Durere de cap, ameteala, vertij, greata, varsaturi, diaree, indigestie (semne ale dispepsiei), durere de burta, balonare, pierderea poftei de mancare, valori anormale ale rezultatelor testelor functiei hepatice (de exemplu concentratia crescuta a transaminazelor), eruptii pe piele, reactii la locul de injectare, durere la locul de injectare, induratie.
 
Unele reactii adverse sunt mai putin frecvente (care afecteaza intre 1 si 10 din 1000 pacienti)
 
  • Palpitatii, durere la nivelul pieptului
 
Unele reactii adverse sunt rare (afecteaza mai mult de 1din 10000 persoane, dar mai putin de 1 din 1000 persoane):
 
  • Somnolenta, durere de stomac (semn al gastritei), tulburare hepatica, eruptii pe piele trecatoare cu mancarimi (urticarie), necroza la locul de injectare.
 
Unele reactii adverse sunt foarte rare (afecteaz? mai putin de 1 din 10000 pacienti):
 
Numar redus de globule rosii in sange (anemie), numar redus de globule albe in sange (leucopenie), dezorientare, depresie, tulburari ale somnului (semne ale insomniei), cosmaruri, iritabilitate, furnicaturi sau amortirea mainilor sau picioarelor (parestezii), tremuraturi (semne ale tremorului), tulburari ale gustului (semne ale disgeuziei), tulburari ale vederii (semne ale afectarii vizuale, vedere incetosata, diplopie), zgomote in urechi (semne ale tinitusului), constipatie, leziuni ale gurii (semne ale stomatitei), limba umflata, rosie si dureroasa (semne ale glositei), tulburari ale tubului ce transporta mancarea din gat pana in stomac (semne ale unei tulburari esofagiene), crampe la nivelul abdomenului superior, mai ales dupa masa (semne ale unei afectiuni caracterizate prin ingustari la nivelul intestinului asemanatoare unei diafragme), eruptii pe piele cu mancarimi, inrosire si senzatie de arsura (semne ale eczemei), inrosirea pielii (semne ale eritemului), caderea parului (semn al alopeciei), mancarimi (semne ale pruritului), sange in urina (semne ale hematuriei), abcese la locul de injectare.
 
Informati medicul dumneavoastra daca oricare din aceste reactii adverse va afecteaza sever.
 
Medicamente precum Voltaren se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
 
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.
 
Daca utilizati Voltaren pentru mai mult decat cateva saptamani, prezentati-va regulat la control la medicul dumneavoastra, pentru a fi siguri ca nu apar reactii adverse neobservate.
 
5. CUM SE PASTREAZA VOLTAREN
 
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
 
Nu utilizati Voltaren dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
A se pastra la temperaturi sub 300C, in ambalajul original.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Ce contine Voltaren
 
Substanta activa este diclofenac sodic. Fiecare fiola a 3 ml solutie injectabila contine 75 mg diclofenac sodic.
 
Celelalte componente sunt manitol, metabisulfit de sodiu (E 223), alcool benzilic, propilen glicol, apa pentru preparate injectabile, hidroxid de sodiu.
 
Cum arata Voltaren si continutul ambalajului
 
Medicamentul dumneavoastra se numeste Voltaren si este sub forma de fiole care contin solutie injectabila.
 
Voltaren solutie injectabila este disponibil in cutii cu 5 fiole a cate 3 ml solutie injectabila.
 
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
 
Novartis Pharma GmbH, Roonstrasse 25, D-90429 Nürnberg, Germania.
 
Data ultimei verificari a prospectului Februarie 2014.
 
INFORMATII DESTINATE PERSONALULUI MEDICAL
 
A fi injectata fie intramuscular prin injectare intragluteala adanca in cadranul superior extern, fie intravenos, prin perfuzie lenta, dupa dilutie conform instrucaiunilor de mai jos. Fiecare fiola este pentru o singura administrare. dupa deschidere, solutia trebuie utilizata imediat. Orice cantitate neutilizata trebuie aruncata.
 
In functie de intervalul ales pentru administrarea perfuziei (vezi pct. 4.2) se amesteca 100 pana la 500 ml ser fiziologic (solutie de clorura de sodiu 0,9%) sau solutie glucoza 5% tamponata cu solutie injectabila de bicarbonat de sodiu (0,5 ml 8,4% sau 1 ml 4,2% sau volumul corespunzator dintr-o concentratie diferita) luate dintr-un recipient deschis in momentul prepararii; se adauga continutul unei fiole Voltaren la aceasta solutie. Trebuie utilizate numai solutiile limpezi. daca se observa cristale sau precipitate, solutia perfuzabila nu trebuie utilizata.
 
Ca regula, Voltaren solutie injectabila nu trebuie amestecat cu alte solutii injectabile.
 
Solutiile perfuzabile de clorura de sodiu 0,9% sau glucoza 5% fara bicarbonat de sodiu ca aditiv, prezinta un risc de suprasaturatie, care e posibil sa duca la formarea de cristale sau de precipitate. Nu trebuie utilizate alte solutii perfuzabile decat cele recomandate.
 
In cazul solutiilor perfuzabile intravenoase trebuie inceputa administrarea imediat dupa prepararea acestora (vezi instrucaiunile de mai sus).
 
Solutiile perfuzabile nu se pastreaza.
Inapoi la prospecte