Punte dentara: tipuri, avantaje si recomandari

Punte dentara: tipuri, avantaje si recomandari Punte dentara: tipuri, avantaje si recomandari

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2023

O punte dentara reprezinta o structura folosita in protezarea fixa, pentru reconstructia unuia sau mai multor dinti. O limitare asociata acestei modalitati de protezare este faptul ca nu reprezinta o metoda viabila de reconstructie a unitatii dentare in cazul in care o persoana prezinta peste 3-4 dinti (consecutivi) pierduti sau compromisi. Aceasta structura ceramica este compusa dintr-un numar specific de dinti artificiali (coroane dentara), care se aplica pe dintii care delimiteaza spatiul edentat (din care lipseste cel putin un dinte). Denumirea de „punte dentara” provine, in esenta, de la faptul ca aceasta forma de protezare creeaza o punte artificiala intre dintii sanatosi.

Farmacistii Catena recomanda Foramen Clorhexidina apa de gura destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina, care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala, responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile.

De cele mai multe ori, o punte dentara este realizata din portelan, pentru a se armoniza perfect cu estetica naturala a dintilor sanatosi. Cu toate acestea, pot fi realizate si din rasini, pe diferite suporturi (remanium, aur platinat, zirconiu, aur-paladiu), in functie de dorintele pacientului, de nevoile acestuia si de complexitatea afectarii dintilor. Protezarea cu punte dentara fixa nu doar ca este o metoda deosebit de rapida, non-chirurgicala, ci si deosebit de eficienta in a preveni si reduce riscul de complicatii asociate cu lipsa unuia sau mai multor dinti, cum ar fi deplasarea si inclinarea dintilor sanatosi care delimiteaza spatiul edentat, din care lipsesc formatiuni dentare.

Ce este puntea dentara?

O punte dentara reprezinta o modalitate de protezare fixa, folosita pentru a inlocui dintii lipsa. Aceasta se poate atasa atat de dintii sanatosi, vecini spatiului deficitar, cat si de implanturi, daca acestea exista. De fapt, specialistii sustin ca o punte dentara fixata pe implanturi este mult mai de dorit decat o punte dentara care se sprijina pe dinti naturali, ca urmare a faptului ca implantul are potentialul de a sustine mult mai bine lucrarea protetica. In cazul unei punti dentare lucrate, nu exista niciun spatiu intre coroanele dentare constitutive, ceea ce ii confera o rezistenta mult mai mare decat in cazul dintilor artificiali, lucrati in mod individual.

O punte dentara este constituita din doua elemente principale, pe langa alte componente cu rol in fixare si agregare:

  • corpul puntii dentare: reprezinta puntea dentara in sine, formata din coroanele dentare care vor inlocui dintii lipsa si se pozitioneaza la nivelul spatiului edentat;
  • elementele de agregare: coroanele dentare care se sprijina pe dintii care delimiteaza spatiul edentat si care, de obicei, sunt in numar de doua.

Pentru ca elementele de agregare sa se poata fixa optim de dintii care marginesc spatiul care va fi acoperit cu o punte dentara, se obisnuieste ca dintii stalpi sa fie slefuiti si, de asemenea, sa li se scoata nervul prin tratamentul de canal. 

Punte dentara – tipuri, clasificari

O punte dentara se poate prezenta in mai multe forme, ca alternativa personalizata de protezare si inlocuire a dintilor lipsa. Pe langa faptul ca poate fi realizata din materiale biocompatibile cu diferite caracteristici, o punte dentara poate sa difere si prin metoda de aplicare, dar si conditiile care ridica necesitatea acesteia:

  • punte dentara conventionala: este puntea obisnuita, in care elementele de agregare urmeaza a fi fixate de dintii-stalpi, iar spatiul edentat este acoperit de coroana dentara care, pentru a fi aplicata, este cimentata (in acest caz, dintii-stalpi vor fi prelucrati in prealabil);
  • punte dentara Maryland: este similara unei punti dentare conventionale, dar metoda aceasta de protezare nu necesita prelucrarea dintilor stalpi. Sprijinul este asigurat printr-o structura numita „aripioara”, care se cimenteaza, in prealabil, pe partea interna a dintilor adiacenti.
  • punte dentara pe implanturi: in acest caz, elementele de agregare sunt nu dintii naturali, ci implanturile dentare, iar corpul este acelasi:
  • punte dentara Cantilever: seamana destul de bine cu o punte dentara conventionala, dar este vorba despre un singur element de agregare care va sustine corpul puntii dentare. Puntea se monteaza, de obicei, in cazul in care exista un singur dinte lipsa (frecvent situat anterior).

Acestea sunt principalele tipuri de punte dentara, dar mai exista si variatii care functioneaza pe aceleasi principii. In functie de materiale, exista punti metalo-ceramice, din zirconiu, din metal, rasini acrilice si diacrilice sau plastic, aliaje si sisteme Targis-Vectris, cu calitati deosebite.

Lacalut Aktiv este pasta de dinti medicinala care combate tartrul, sangerarea si iritatia gingivala, indeparteaza placa bacteriana, actionand totodata impotriva formarii cariilor.

Punte dentara sau implant dentar?

Alegerea intre o punte dentara si un implant dentar ar trebui facuta atat din considerente proprii, cat si dupa indicatiile medicului specialist. Spre exemplu, exista situatii in care o punte dentara nu ar putea fi aleasa drept alternativa de inlocuire a dintilor lipsa, respectiv situatii in care, spre deosebire de implantul dentar, o astfel de punte ar fi mult mai eficienta. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele avantaje si dezavantaje ale celor doua optiuni de inlocuire a cel putin unui dinte lipsa.

Avantaje punte dentara:

  • redobandirea aspectului natural al dintilor, functiei masticatorii si capacitatii de vorbire (in unele cazuri, lipsa dintilor poate face dificila articularea cuvintelor);
  • mentinerea sanatatii si pozitiei dintilor care marginesc spatiul edentat;
  • modalitate minimum invaziva de tratament, intrucat nu presupune interventie chirurgicala;
  • acomodare rapida;
  • estetica satisfacatoare;
  • potrivita pentru pacientul care nu se califica din punct de vedere medical pentru implant;
  • durata rapida de realizare;
  • costuri mai reduse.

Dezavantaje punte dentara:

  • elementele de agregare (dintii-stalpi) trebuie prelucrate inainte de procedura, iar in timp ar putea duce la compromiterea puntii, ca urmare a deteriorarii;
  • frecvent, elementele de agregare slabite necesita inlocuire cu implanturi dentare;
  • solicitarea continua a stalpilor puntii, ceea ce poate duce la prabusirea puntii;
  • sensibilitatea dintilor prelucrati pentru a fixa o punte dentara poate fi exacerbata;
  • necesita inlocuire periodica (conform datelor, o data la 5-7 ani);
  • in cazul unei fixari deficitare, exista riscul ca bacteriile sa se infiltreze in spatiile libere, iar ulterior sa duca la afectarea dintilor si compromiterea puntii dentare.

LACALUT flora este o apa de gura care previne aparitia cariilor si confera o respiratie proaspata, combatand eficient mirosul neplacut al respiratiei si al gurii. Este un produs recomandat si pentru persoanele cu proteza dentara.

Avantaje implant dentar:

  • isi pastreaza aspectul natural mai mult timp decat o punte dentara;
  • redobandirea esteticii dentare si functionalitatii masticatorii;
  • impiedica riscul de complicatii si deformari, aparute din cauza lipsei dintilor;
  • spre deosebire de o punte dentara, implantul nu presupune prelucrarea (devitalizarea si, de asemenea, slefuirea) dintilor care marginesc spatiul edentat;
  • riscuri minime spre nule de a dezvolta carii la nivelul implantului dentar;
  • implanturile dentare pot dura o viata intreaga, desi coroanele de deasupra acestora dureaza, in general, in jur de 15 ani;
  • previne demineralizarea ulterioara a osului, avand caracteristicile unui dinte natural.

Dezavantaje implant dentar:

  • presupune interventii chirurgicale, respectiv riscuri asociate unei astfel de abordari;
  • de obicei, procedura de implant dentar se poate extinde pe o durata foarte indelungata si poate fi mult mai costisitoare decat o punte dentara;
  • nu toate persoanele sunt calificate, din punct de vedere medical, pentru implanturi dentare, deoarece trebuie sa se indeplineasca anumite conditii de sanatate.

In cele din urma, alegerea alternativei de protezare ar trebui sa tina cont de indicatiile medicului stomatolog.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges

https://www.healthline.com/health/dental-bridge

https://www.verywellhealth.com/dental-bridge-4777662

https://www.healthdirect.gov.au/dental-bridge

https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/treatments/dental-implants/alternative-treatments/implants-vs-bridges

https://health.clevelandclinic.org/dental-bridge-vs-implant/

https://www.healthline.com/health/dental-bridge

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Lacalut ACTIV (pasta dinti medicala)75ml

    Lacalut ACTIV Pasta dinti medicinala, 75ml

    Lacalut Aktiv este pasta de dinti medicinala care combate tartrul, sangerarea si iritatia gingivala, indeparteaza placa bacteriana, actionand totodata impotriva formarii cariilor. Folosita cu regularitate,…

  • Zdrovit Lacalut flora apa de gura x 300 ml

    Lacalut flora apa de gura X 300 ml

    LACALUT flora este o apa de gura care previne aparitia cariilor si confera o respiratie proaspata, combatand eficient mirosul neplacut al respiratiei si al gurii. Este un produs recomandat si pentru persoanele…